Zuyd.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Sluiten
Satijnwit

Nieuwe bushaltes voor Parkstad komen uit koker Zuyd-studenten

27-07-2017

Wachten op de bus is nooit meer saai in de bushalte 2.0. Het innovatieve ontwerp van de bushaltes van de toekomst voor regio Parkstad komt uit de koker van Zuyd-studenten.

In de eerste fase van de ontwerpopdracht begin 2017 gingen ruim dertig studenten van diverse opleidingen van Zuyd Hogeschool aan de slag met een ontwerpopdracht van opdrachtgever bureau Stellwerk uit Heerlen. Opdracht: vijf overstappunten in de regio Parkstad ontwerpen, voor plekken waar de bushaltes aan vernieuwing toe zijn. Het project maakt onderdeel uit van het plan van de provincie om de infrastructuur van het openbaar vervoer te verbeteren.

Uitgekozen

Job van Kerkom (22), Lawrence Meulenhoff (22) en Nirel Beckers (21), drie Zuyd-studenten van de opleiding Bouwkunde (richting architectuur) van de faculteit Béta Sciences and Technology, zorgden in de tweede fase van het project voor het ontwerp voor de vijf overstappunten, dat uiteindelijk is gekozen door de opdrachtgever.

Aan alles gedacht

Bij het ontwerpen van de bushalte voor de toekomst hebben de studenten de omgeving van de bushalte intensief bestudeerd. Wachten op de bus moet aangenaam zijn en ook kan het handig zijn als er bepaalde faciliteiten zijn. Job, Lawrence en Nirel hebben hier in hun ontwerpen rekening mee gehouden en zodoende zijn er in hun ontwerpen informatieborden te vinden, de mogelijkheid om je fiets te stallen, drempelloze looproutes en zelfs een toilet bij de bushalte bij de schouwburg in Heerlen.

Kans

Job van Kerkom: “Geweldig, dat onze ontwerpen gekozen zijn! Dit is voor ons een enorme kans om in de praktijk iets te betekenen. Normaal gaat het in de bouwwereld altijd om grote projecten. Dit is een mooi voorbeeld van een concrete praktijksituatie in de regio Parkstad waarin wij iets kunnen betekenen.”

Jonge starters

Dat Job van Kerkom, Lawrence Meulenhoff en Nirel Beckers er zin in hebben om aan de slag te gaan blijkt uit het feit dat ze sinds begin dit jaar eveneens een eigen bedrijf opgericht hebben: ontwerpbureau Wolkmood. Over enkele weken studeren ze af bij Zuyd Hogeschool en willen ze graag betrokken blijven bij de concrete realisatie van ‘hun’ nieuwe bushaltes voor Parkstad.

meisje wacht op bus