Nieuws
Nieuws

Scholieren op open dag: ‘ik voel me thuis bij Zuyd’

Aan regen geen gebrek tijdens de open dag bij Zuyd op 18 november. En dan smaken warme soep of hete chocolademelk nog net een tikkeltje beter. Net als de dampende frieten bij de kunstopleidingen in Maastricht. Vallen de opleidingen van Zuyd ook zo in de smaak? De redactie maakte een rondje langs de verschillende locaties.

Maastricht, Brusselseweg:

Siem Smeets (16) uit Heerlen zit in 5 vwo en komt met zijn moeder een kijkje nemen bij de opleiding Communication and Multimedia Design. “Communicatie is heel belangrijk, je merkt het niet snel maar het wordt overal bij gebruikt. Zelf vind ik het heel interessant hoe games en virtual reality nou precies werken. Maar het is ook leuk om te zien waar studenten mee bezig zijn. Straks ga ik nog even langs bij International Business. Dat is natuurlijk heel anders, maar ook daarbij is communicatie heel belangrijk. Omdat ik daar nog naartoe moet, kan ik nu geen cijfer geven voor de open dag.” 

Renske Hubbes (17) uit Maasbracht zit in 5 vwo en neemt net als Siem een kijkje bij Communication and Multimedia Design. “Ik vind het leuk om creatief bezig te zijn en ik krijg het gevoel dat dat hier kan. Je werkt natuurlijk voor een opdrachtgever, maar ze geven je hier echt het gevoel dat je leert je eigen stijl toe te passen. De docenten zijn vriendelijk, leggen alles goed uit en je kunt ook bij studenten terecht. Ik begreep dat je na de eerste paar blokken ook veel in groepjes werkt. Dat is wel fijn want als iemand ergens niet in uitblinkt en een ander wel compenseer je dat zo. Misschien wil ik later een eigen bedrijfje. En dan is het fijn dat je hier leert je eigen concept te vormen en sociale contacten te leggen. Altijd handig voor de toekomst. Verder vind ik het fijn dat je niet alleen maar met je hoofd in de boeken zit zoals op een universiteit. Je bent echt bezig met projecten. Ik geef de opleiding een 8,5 de ruimte een 7,5 en de klassen een 6.” 

Maastricht Institute of Arts, Herdenkingsplein:

Renske Claessen (16) uit Kessel zit in 5 havo en was net ook bij Maastricht Institute of Arts. “Bij Autonome Beeldende Kunst. Maar we waren ook bij Vormgeving | Design en Docent Beeldende Kunst. Ik vond Autonome Beeldende Kunst en Design alle twee leuk dus het wordt sowieso een van die twee, maar ik weet nog niet welke. De opleidingen vind ik perfect. Er is hier gewoon een hele fijne sfeer. Ik heb veel mensen gesproken, de praktijkruimtes zijn fijn en ze kijken ook naar je persoonlijke ontwikkeling. Er is bijvoorbeeld een studentbegeleider waar je altijd bij terechtkunt en dat spreekt me wel aan. Ik ben ook naar andere open dagen geweest. Van Psychologie en Docent Engels. Ja vraag me niet waarom, maar dit voelt gewoon goed. Dus ze krijgen van mij een dikke 9.”

Jana Beunen (15) uit Echt zit in 4 havo en loopt met haar ouders over het Herdenkingsplein: “We zijn bij Vormgeving | Design geweest. Maar ik weet nog niet of ik me ga inschrijven. Ik ben wel creatief. Na school heb ik bijvoorbeeld koraal nagemaakt van klei en ik schilder ook. Vaak doe ik zoiets na bijvoorbeeld een proefwerkweek. Gewoon om even lekker te ontspannen. Maar ik heb een aandoening waardoor ik niet lang kan staan of lang met mijn handen kan werken. Dus ik zou hier wel heel graag studeren, maar ik weet niet of ik het kan. We zijn ook bij architectuur gaan kijken, maar ik weet niet of dit wel mijn ding is. Daarom gaan we nu naar Heerlen. Daar is ook open dag bij Ergotherapie en Fysiotherapie. Als cijfer geef ik de open dag hier in Maastricht een 7,5.”

Heerlen, Nieuw Eyckholt:

Joep Wouters (18) uit Mechelen zit nu op het mbo. “Op dit moment studeer ik bij Vista in Sittard en hierna zou ik graag Engineering doen. We waren net bij een bijeenkomst over Engineering en dat was wel interessant. Wat ik niet wist, is dat wiskunde B toch wel belangrijk is. Dus dat moet ik volgend jaar nog erbij gaan doen. Op de site stond dit niet, daarom is het goed dat ik ook even bij de open dag ben was. Gelukkig heb ik nog even tijd, want volgend schooljaar is mijn laatste jaar bij Vista. Ik denk dat ik ook nog in Hasselt naar de open dag ga. Zuyd krijgt van mij een 7,5.”

Gwen Stals (17) woont nu in Molenbeersel. Dat is een kerkdorp van de Belgische gemeente Kinrooi, maar ze komt eigenlijk uit Stamproy in Nederland: “Omdat ik in België woon zit ik daar ook op school. Ik doe gezondheids- en welzijnswetenschappen. Dat kun je een beetje vergelijken met havo of vwo in Nederland. Ik zit nu in mijn examenjaar en ik weet sinds een paar minuten dat ik straks hier bij Zuyd wil studeren. Ik was in een lokaal dat net een operatiekamer is. Geweldig! Ik weet nu zeker dat ik Verpleegkunde ga doen. Daarna ga ik me specialiseren zodat ik assistente op een operatiekamer kan worden. Bloed? Nee, dat vind ik niet eng. We waren vanmorgen ook bij Fysiotherapie, maar dat schuif ik nu helemaal aan de kant. Bij operaties valt veel meer te beleven, meer actie en afwisseling. Ik wil graag met mensen werken èn ik hou van spanning. Verder vind ik de open dag goed georganiseerd. Iedereen hier weet waar hij over praat en ik voel me hier helemaal thuis. Ja serieus! Ik zie mezelf hier straks wel rondlopen. Dat is ook belangrijk. Ja toch? Je moet je ergens op je plek voelen en dat gevoel heb ik bij Zuyd. Dus ze krijgen van mij minstens een 9.”

Tijdens de open dag mocht Gwen (links) al even oefenen in de OK.

Sittard, Ligne:

Ravi Hendrix (18) uit Urmond zit nu in 6 vwo op het Trevianum. Met zijn ouders heeft hij zich net door een enorme mensenmassa voor de Sittardse locatie van Zuyd gewurmd. Pal voor de hoofdingang staan Sinterklaas en de burgemeester op een podium. Terwijl Sinterklaas vertelt dat alle kinderen vanavond hun schoen mogen zetten vertelt Ravi dat het binnen ook boeiend was: “Ik was al eerder een keer naar een open avond van Finance en Control geweest. Maar het was wel fijn om vandaag weer even mijn geheugen op te frissen. De opleiding spreekt me wel aan en ik vind het ook wel fijn dat je daarna goed kunt doorstromen naar de universiteiten in Maastricht en Tilburg. Daar ga ik ook nog even kijken naar Economie en Bedrijfseconomie. Als rapportcijfer geef ik een 8.”

Maxim Breibach (17) zit momenteel in 5 havo. “Social Work zit bij ons in de familie. Ik weet nog niet precies wat ik wil worden, daarom kwam ik eens op de open dag kijken wat Social Work te bieden heeft. Het is best breed. Je kunt bijvoorbeeld in de jeugdzorg werken of spannender nog in een gevangenis. Daarom zou ik deze opleiding misschien wel doen. Vanmorgen had ik nog wel vragen die thuis niet beantwoord konden worden, want ja de wereld verandert zo veranderen de banen ook. Nu zijn toch al wat van die vragen beantwoord geworden door deze opendag. Natuurlijk kan ik nog alles opzoeken maar om de informatie van een student te horen, geeft wel een fijner gevoel. Met dit beroep ziet je dag er natuurlijk nooit hetzelfde uit. Ik geef de school en de open dag een dikke vette 8!” 

Tekst en foto’s: Daphne Schilperoort (tweedejaars student Communication and Multimedia Design) en Judith Houben