Studeren bij Zuyd
Hulp bij studiekeuze

Keuzestress? Wij helpen je!

Kiezen voor een (vervolg)studie is soms echt lastig. Dat snappen we helemaal. Zit je nog volle bak in je examenstress, moet je al wel kiezen wat je volgend schooljaar gaat doen. En misschien houd je van creatief bezig zijn, maar trekt wetenschap je ook. Of weet je heel duidelijk wát je wilt doen, maar weet je nog niet waar. Twijfels, twijfels, twijfels. Dat is heel normaal! Want natuurlijk wil je iets kiezen dat bij je past. Maar geen zorgen. Wij helpen je met het maken van de juiste studiekeuze.

Ontdek wat bij je past

Misschien heb je nog geen idee welke opleiding je wil doen. Dan helpt het soms om jezelf eerst iets beter te leren kennen. Waar ben je goed in? En wat vind je écht leuk, waarin heb je zin? Ook belangrijk: wat wil je vooral niet doen. Denk daar eens over na en schrijf het op. Zo krijg je langzaam een beter beeld van wat wel en wat niet bij je past. De volgende stap? Dat is ontdekken wat er allemaal mogelijk is. Er zijn namelijk ontzettend veel opleidingen om uit te kiezen. Dus daar zit er zeker weten eentje voor jou bij.  

Doe de interessetest

en ontdek binnen 10 minuten welke opleidingen bij jou passen. Er komt niet 1 opleiding uit, maar het geeft een richting aan. 

Ontdek onze opleidingen

Op onze website geven we veel informatie over onze opleidingen. Toch blijft het soms lastig bepalen of een opleiding écht iets voor jou is. Daarvoor moet je toch echt even kennismaken met een opleiding. En dat kan op verschillende manieren. 

Open Dag

Ga langs bij de opleidingen die je leuk vindt, praat met de mensen en proef de sfeer. Een ideale eerste kennismaking! 

Proefstuderen

Op een meeloop- of proefstudeerdag volg je lessen, colleges of practica. Je ontdekt hoe een les eruit ziet en hoe docenten en studenten met elkaar omgaan. Een uitgebreidere kennismaking dus.

Profielwerkstuk

Maak je opdracht bij Zuyd en maak zo kennis met de opleiding van jouw keuze!

Studiekeuzebrochure

In deze brochure vind je alle opleidingen van Zuyd. Met een korte beschrijving erbij en overzichtelijk ingedeeld in verschillende interessegebieden. Ook vind je informatie over onze open dagen en de verschillende stappen die je kunt zetten om de studie te kiezen die het beste bij jou past.

Of download onze losse opleidingsbrochures.

Persoonlijke hulp

Een opleiding kiezen is soms echt lastig. Tolt je hoofd van alle opties en heb je het gevoel dat je niet verder komt? Ga dan eens in gesprek met de decaan op jouw school. En misschien kan onze studiekeuzeadviseur je wel verder helpen. Een andere optie is een extern adviesbureau. 

  • Decaan van je eigen school
    Heb je al eens een gesprek gehad met de decaan of studieloopbaanbegeleider van jouw school? Diegene helpt je bij loopbaankeuzes. En dus ook bij het vinden van een vervolgopleiding die jij leuk vindt! De decaan laat je zien wat er allemaal mogelijk is na de middelbare school en kijkt samen met jou welke opleidingen bij jouw wensen en interesses passen.
  • Studiekeuzeadviseur Zuyd
    Voor persoonlijke hulp bij je studiekeuze kun je terecht bij onze studiekeuzeadviseur. We organiseren 3 keer per week online studiekeuzeadviesgesprekken. En je kiest zelf wanneer het jou uitkomt. 
  • Externe hulp
    Voor studiekeuzehulp kun je ook terecht bij een extern bureau, zoals Profiel ASL. De meeste bedrijven vragen hiervoor wel geld.

Studiekeuzecheck

Na aanmelding in Studielink ontvang je een uitnodiging voor een studiekeuzecheck: jouw laatste check om te kijken of de opleiding echt bij je past. 

Studieswitch?

Soms kom je er later pas achter dat jouw gekozen opleiding toch niet bij je past. Dan is het misschien tijd om te switchen. Hoe dat werkt, leggen we je uit. 

Studeren als vluchteling

Ben je statushouder en wil je graag studeren bij Zuyd Hogeschool? Dat kan, je bent van harte welkom. Lees meer over je mogelijkheden en waar je hulp kunt krijgen.

Selectieopleidingen

Sommige opleidingen mogen aanvullende toelatingseisen stellen. Denk aan een auditie of een toelatingstest. Dit heeft bijvoorbeeld te maken met het beroep dat je gaat uitoefenen.