Duurzaam Zuyd
Duurzaam Zuyd

Programma Duurzaam Zuyd

Zuyd Hogeschool ziet duurzaamheid als haar verantwoordelijkheid. Voor alle generaties. Duurzame gebouwen en een duurzame omgang met de omgeving, maar wij streven ook naar duurzaamheid in ons onderwijs en onderzoek. Doel van het programma is om de Zuyd organisatie te verduurzamen. Dit willen we bereiken door het bewustzijn over duurzaamheid en de noodzaak van verduurzaming bij medewerkers en studenten te vergroten. Wij willen samen zorgen voor een duurzame Zuyd community.

Duurzaamheid begint bij Zuyd

Zuyd wil haar studenten kennis en vaardigheden meegeven waarmee zij veranderingen in gang kunnen zetten voor de wereld van morgen. Duurzaamheidsonderwerpen moeten daarom worden opgenomen in de onderwijsprogramma’s van Zuyd en ook medewerkers moeten getraind worden. 

Met de verduurzaming van onderzoek streeft Zuyd naar een praktijkgerichte leeromgeving waarin studenten hun verworven duurzaamheidscompetenties kunnen toepassen. Daarnaast leidt het tot relevante kennis voor verduurzaming van de regio. Lees meer 


Duurzame bedrijfsvoering
Bij duurzaamheid denkt men vaak aan het scheiden van afval en de vermindering van CO2 uitstoot. Als we het bij Zuyd over duurzaamheid hebben, gaat het over meer dan alleen deze aspecten. Duurzaamheid kent een bredere definitie en die gebruiken we bij Zuyd. Met duurzaam bedoelen we namelijk ook eerlijk, sociaal vitaal en gezond. Met de verduurzaming van de bedrijfsvoering wil Zuyd bijdragen aan het bereiken van diverse duurzaamheidsdoelstellingen en het creëren van een prettige leer- en werkomgeving voor haar studenten en medewerkers. Zuyd geeft haar verduurzaming vorm op basis van 10 thema's. Lees meer 

 

Bekijk de duurzaamheidsambities van Zuyd (pdf)

Duurzaamheid tot in de haarvaten

Dat is de titel van het interview op de website Economische Samenwerking Zuid-Limburg. Collegeleden Saskia Brand-Gruwel en André Postema vertellen over de initiatieven binnen Zuyd op het gebied van duurzaamheid en circulariteit.  

Nieuws

  • Laurien Kok wint tweede prijs Duurzame Docent-verkiezing 2022, artikel november 2022

  • Richard Dunne: ‘Verbindt onderwijs met context van natuur’, artikel november 2022

  • Laurien Kok meest duurzame docent van Zuyd Hogeschool, nieuwsbericht oktober 2022

  • Landelijke erkenning voor project Univer©ity,
    nieuwsbericht juni 2022

  • Duurzaamheidsambities voor een toekomstbestendig Zuyd, nieuwsbericht mei 2022
  • Samen oplossingen bedenken voor een duurzaam Zuyd, interview (pdf), januari 2022
  • Elektrische auto, gezonde voeding en afval recyclen bij CHILL, nieuwsbericht, september 2021

Organisatie

Het Green Office vormt het hart van het programma Duurzaam Zuyd. Medewerkers uit onderwijs, onderzoek en bedrijfsvoering werken er samen aan duurzaamheidsvraagstukken. Ook studenten zijn betrokken bij het Green Office via onderwijsprojecten en in de nabije toekomst op meer structurele wijze. Zij kunnen hier kennis en vaardigheden op het gebied van duurzaamheid ontwikkelen én deze inzetten ten behoeve van de verduurzaming van onderwijsorganisatie Zuyd. Daarnaast brengen de studenten er hun ideeën over duurzaamheid in.

Contact
Voor vragen en opmerkingen kun je contact opnemen via mail: duurzaam@zuyd.nl.