Informatie voor ouders
Informatie voor ouders

Samen op zoek naar een opleiding

Als ouder bent u een belangrijke coach voor uw kind bij het maken van een keuze voor een vervolgopleiding. Maar hoe doet u dit? En waar vindt u alle informatie?

De zoektocht naar een passende studie begint met het kijken naar uw kind en met vragen aan uw kind als: Wat wil je? Wat kan je? en Waar word je blij van? Als ouder speelt u hierin een belangrijke rol. Wanneer straalt uw kind? Zijn er gebeurtenissen, hobby’s of situaties die veel over uw kind zeggen? Het gaat erom dat jullie samen een goed beeld krijgen van interesses en kwaliteiten. Natuurlijk spelen ook praktische zaken een rol als de locatie van de opleiding, de sfeer en de beroepsmogelijkheden.

Op deze pagina vindt u tips en informatie die kunnen helpen bij deze zoektocht.
 

Webinar "Hulp bij Studiekeuze voor ouders"

Hoe kan ik mijn kind helpen bij het maken van een keuze voor een vervolgopleiding? Er zijn zoveel mogelijkheden...

Tijdens dit webinar krijgt u van decaan Lizette Colaris tips over hoe u uw kind kunt ondersteunen en helpen bij het maken van een keuze. Dit webinar is interessant voor ouders met een zoon of dochter in de bovenbouw van havo of vwo of in het laatste jaar van mbo-niveau 4.

In dit filmpje kunt u al kennismaken met Lizette en vertelt zij meer over het webinar.

Hulp bij studiekeuze: Online adviesgesprek

Misschien kan een gesprek met één van onze studiekeuzeadviseurs uw kind verder helpen.  Op drie middagen per week biedt Zuyd online studiekeuzeadviesgesprekken aan.

Meer over studiekeuzeadviesgesprekken.

Webinar “Studeren met meer ondersteuning"

Studeren is niet voor iedereen vanzelfsprekend en kost soms veel moeite en inspanning. We ondersteunen studenten bij studie onder bijzondere omstandigheden*. We kunnen bijvoorbeeld afspraken maken over meer tijd voor toetsen, meer begeleiding of ruimte voor zorg. Deze afspraken leggen we in een vroeg stadium vast met de opleiding en de decaan. Dit kan ook voordat uw kind met de studie begint.

Decaan Lizette Colaris vertelt u in dit webinar meer over de mogelijkheden.

*Onder bijzondere omstandigheden verstaan we onder andere een functiebeperking (autisme, AD(H)D), maar ook een psychische, zintuiglijke, auditieve of lichamelijke beperking. Verder kun je denken aan studenten die in transitie zijn of wanneer je je studie gaat combineren met bijvoorbeeld (mantel)zorg, zorg voor kinderen, studeren als topsporter of ondernemer. 

Interessetest

Deze interessetest geeft inzicht in de opleidingen die passen bij de interesses van uw kind. Hier komt dus niet één opleiding uit, maar het geeft wel een goede richtlijn. Met deze test weet uw kind binnen tien minuten welke opleidingen bij hem of haar passen.

Studiekeuze magazine

In dit magazine vindt u alle opleidingen van Zuyd. Met een korte beschrijving erbij en overzichtelijk ingedeeld in verschillende interessegebieden. Ook vindt u er informatie over onze open dagen en de verschillende stappen die uw kind kan zetten om de studie te kiezen die het beste past.

U kunt ook onze losse opleidingsbrochures downloaden.

Nuttige links

Op onderstaande websites vindt u interessante informatie.

  • Studiekeuze123: objectieve informatie over opleidingen in het hoger onderwijs

  • Uw kind gaat kiezen: digitaal magazine met tips over het studiekeuzeproces, informatie over het onderwijssysteem en de arbeidsmarkt.

  • Duo: informatie over studiefinanciering

  • Studielink: website waarop uw kind zich inschrijft voor een opleiding

  • Studiekeuzekind: blog voor ouders van een kind dat gaat studeren

  • Hoger onderwijs toegankelijk: informatie over studeren met een functiebeperking, ziekte of in een bijzondere situatie.