Informatie voor ouders
Informatie voor ouders

Samen op zoek naar een opleiding

Een nieuwe studie kiezen is spannend. Als ouder heb je een belangrijke rol bij het helpen van je kind om de juiste opleiding te vinden. Maar hoe doe je dat? Wij helpen je graag.

Je kind zo goed mogelijk helpen

Het zoeken naar een goede studie begint met goed luisteren naar wat jouw kind leuk en belangrijk vindt. Praat hier samen over en stel vragen zoals: wat wil je bereiken? Waar word je blij van? Een studiekeuzetest helpt hierbij. Zo krijgen jullie samen een idee van wat je kind interessant vindt. Zoek online informatie op over opleidingen. Kijk ook naar de locatie van de opleiding en de beroepsmogelijkheden. Bezoek samen een open dag om sfeer te proeven, studenten en docenten te ontmoeten en te ontdekken welke opleiding bij je kind past.

Online info voor ouders

Help mijn kind gaat studeren!
Als ouder wil je je kind graag helpen bij de keuze van de juiste opleiding. In deze online presentatie geven we je tips en informatie.

  • Hoe help je je kind in het keuzeproces?
  • Praktische info over inschrijven, financiën, toelating, etc.
  • Natuurlijk kun je ook vragen stellen. 

Wanneer

  • dinsdag 23 april 2024, 19.00-20.00 uur
  • dinsdag 21 mei 2024, 19.00-20.00 uur
  • dinsdag 25 juni 2024, 19.00-20.00 uur

Studiekeuze magazine

In ons digitaal studiekeuze magazine staan alle opleidingen van Zuyd. Elke opleiding wordt kort uitgelegd en is overzichtelijk ingedeeld in verschillende interessegebieden. Ook vind je er informatie over onze open dagen en de verschillende stappen die jouw kind kan zetten om de studie te kiezen die het beste past.

Download hiervoor onze losse opleidingsbrochures.

Hulp bij studiekeuze: online adviesgesprek

Soms kan een gesprek met een studiekeuzeadviseur helpen. Op drie middagen in de week kan je kind online advies krijgen van Zuyd.

Wat verandert er voor jou?

Als je kind gaat studeren dan brengt dat veranderingen met zich mee. Trots en bezorgd zijn is normaal. Als ouder moet je je aanpassen aan een nieuwe rol. Dat betekent bijvoorbeeld dat je moet leren om los te laten en soms op afstand helpt. Ook moet je nadenken over geldzaken, zoals collegegeld.

Studeren kost geld

Elk jaar dat jouw kind studeert, moet er collegegeld worden betaald. Het is mogelijk om studiefinanciering aan te vragen via DUO.

Alles over collegegeld

Afhankelijk van de opleiding die je kind kiest, kunnen er nog extra kosten bijkomen. De bijkomende kosten per opleiding kunnen verschillen. Denk aan kosten voor boeken en een laptop. Kijk op de pagina van de opleiding voor meer informatie.

Toelatingseisen en inschrijven voor nieuwe opleiding

Heeft je kind gekozen? Inschrijven voor een opleiding doe je via Studielink. Bij de meeste opleidingen word je toegelaten met een havo, vwo of mbo-4 diploma. Soms gelden aanvullende eisen. De toelatingseisen vind je op de opleidingspagina. Na aanmelding in Studielink ontvangt jouw kind automatisch bericht over het vervolg.

Meer over Studielink