Nieuws
Nieuws

Engineering-student Marvin hard op weg om droom als achtbaanarchitect waar te maken

‘Achtbaanarchitect’. Dat schreef Marvin Hessels al in groep 7 in zijn rapport, als antwoord op de vraag wat hij later wilde worden en maakte daar een mooie tekening bij. Zo’n twaalf jaar later is de vriendelijke en gepassioneerde student Engineering bij hard op weg. Omroep L1 maakte onlangs een item over hem en zijn nieuwste creatie: Efteling-achtbaan Vogel Rok.

Als kind bouwde Marvin al achtbanen met LEGO en later met K’nex. Inmiddels heeft hij meerdere 3D-geprinte miniatuurachtbanen ontworpen en gebouwd, die als twee druppels water lijken op het origineel. Booster Bike, Joris en de Draak, Python en nu dus Vogel Rok. Hun thuishavens Toverland en de Efteling zijn hem erg dankbaar en groot fan van zijn creaties. Ook Looopings, dé Nederlandstalige nieuwssite over attractieparken in Europa, is goed bekend met de achtbaanfanaat uit Gronsveld en heeft al meerdere artikelen over zijn creaties gemaakt.

Drie 3D-printers in de slaapkamer

Tot op de dag van vandaag steekt Marvin vrijwel ieder vrij uurtje in zijn grote passie: “Ik heb thuis drie 3D-printers. De eerste, de Ender 3 V2, heb ik gekregen van mijn ouders. De andere twee, Ultimakers, komen van Zuyd. Die waren defect en ik heb ze kunnen overkopen. Met heel wat uurtjes werk heb ik ze kunnen reviseren. Nu werken ze weer als een zonnetje.”

“Ultieme toppunt van techniek”

Vanwaar toch die passie? “Voor mij vertegenwoordigt een achtbaan het ultieme toppunt van techniek. In een achtbaan komen diverse elementen samen en worden grenzen verlegd. Mechanica en dynamica in hun meest ultieme vorm en ontwerp, complexe systemen zoals remmechanismen, lanceringen en regelsystemen. Allemaal ontworpen om mensen een opwindende ervaring te bieden. Het blijft verbazingwekkend dat het mogelijk is om mensen met een achtbaan te lanceren tot snelheden van meer dan 100 km per uur, ze over de kop te laten gaan en tegenwoordig zelfs tot hoogtes van meer dan 100 meter te brengen. En dit alles op een veilige en comfortabele manier. Dat is iets om bij stil te staan.”

Dromen van Disney, Universal en baan in de amusementsindustrie

Over zijn toekomstplannen en dromen hoeft Marvin dan ook niet lang na te denken: “Ik wil eerst mijn opleiding afronden en vervolgens aan het werk. Mijn ultieme doel is om als mechanical engineer in de amusementsindustrie te werken. Misschien bij een bedrijf als Vekoma, Kumbak, ETF Ride Systems of P&P Projects. Maar ik zou het ook een geweldige ervaring vinden om bij de Efteling of Toverland te werken. Een droom van mij is om samen met mijn vriendin naar Amerika te reizen, naar Orlando in Florida, om alle Disney- en Universal-parken te bezoeken. En vervolgens door te reizen naar Hollywood en Anaheim om daar de eerste Disney- en Universal-parken te ervaren.”

Ga voor informatie over de opleiding Engineering naar deze pagina: HBO Engineering opleiding in Heerlen | Zuyd