Engineering
Engineering

Engineering

Engineers zorgen voor vooruitgang. Met technische oplossingen maak jij het leven aangenamer, gemakkelijker en duurzamer. Je bedenkt, maakt en verbetert producten, diensten en processen. Denk bijvoorbeeld aan elektrische auto’s en windmolens, maar ook aan dagelijkse dingen als je smartphone en de vaatwasser.

 • Locatie Heerlen
 • Duur 4 jaar, start in september
 • Afstudeertitel Bachelor of Science
 • Eerstejaars studenten 152
 • Taal Nederlands
 • Studenttevredenheid 6,9
De vroegere opleidingen Werktuigbouwkunde en Elektrotechniek vormen de basis van de opleiding Engineering. 

De opleiding in beeld

Over de opleiding

Over de opleiding

Wat ga je leren?

In het eerste jaar maak je kennis met alle vakgebieden van engineering. Zo ontdek je waar jouw talenten en interesses liggen. Je kunt:

 • de wereld schoner en duurzamer maken met Energy Engineering
 • slimme gadgets bedenken met Electrical Engineering
 • producten, systemen, apparaten ontwerpen of verbeteren met Mechanical Engineering

Je bouwt veel kennis op, waardoor je verder kunt kijken dan alleen je eigen specialisatie. Dit wordt door werkgevers enorm gewaardeerd.

Afstudeerrichtingen

Je kunt kiezen uit drie afstudeerrichtingen. Aan het einde van het eerste jaar maak je jouw keuze uit:

 • Mechanical Engineering

  Als mechanical engineer houd jij je bezig met het ontwerpen, analyseren, produceren en onderhouden van onder andere machines, processen en systemen. Je denkt creatief na over nieuwe producten die nodig zijn in ons dagelijkse leven of hoe je bestaande producten kunt verbeteren. Dit kan heel klein of heel groot zijn; van onderdelen voor auto’s, vliegtuigen en achtbanen tot windturbines in elektriciteitscentrales en van een mri-scanner tot wasmachine en elektrische fietsen. Het is belangrijk dat jij weet hoe je klantwensen kunt vertalen naar een werkend product.

  Je leert:

  • ontwerpen met CAD-programma’s
  • construeren
  • sterkteberekeningen uitvoeren
  • kennis van materialen
  • productietechnieken

  Deze richting ken je misschien als werktuigbouwkunde. 

 • Electrical Engineering

  Elektrotechniek is overal. Smartphones, drones, elektrische auto´s, vaatwassers: alles is afhankelijk van goed functionerende elektrotechniek. Bij Electrical Engineering leer jij deze systemen, zowel analoog als digitaal, te ontwerpen. Hierbij zijn duurzaamheid (we moeten niet onnodig veel stroom verbruiken) en veiligheid belangrijk. Met creatieve oplossingen maak je de wereld slimmer, aangenamer en duurzamer.

  Je leert:

  • elektrotechnische installaties ontwerpen
  • geautomatiseerde systemen ontwerpen
  • het integreren van elektronica met software
  • regeltechnieken

  Tijdens stages bij bijvoorbeeld machinebouwers en softwarehuizen voer je een opdracht uit. Deze opdrachten zijn heel divers bijvoorbeeld het ontwerpen van specifieke features van een softwarepakket en het programmeren van een fabrieksinstallatie. 

  Deze richting ken je misschien als elektrotechniek.

 • Energy Engineering

  Energietechniek begint bij de opwekking van elektriciteit en daarna het transport naar de eindgebruikers. Nu gebruiken we nog veel fossiele brandstoffen, zoals gas en bruinkool om energie op te wekken, maar hoe zit dat in de toekomst? Milieu en duurzaamheid worden steeds belangrijker en de vraag naar energie blijft maar groeien. Je leert hoe je met duurzame energietechnieken de wereld van elektriciteit kunt (blijven) voorzien.

  Je leert over:

  • energietechnieken
  • energie opwekken
  • energie transporteren
  • distributie van energie
  • veiligheid en milieu

Studieloopbaanbegeleiding

Sommige studenten starten deze opleiding met een helder beeld; ze weten wat ze willen en waar ze goed in zijn. Anderen weten alleen dat ze ‘iets met techniek’ willen doen en ontdekken gedurende de opleiding wat ze leuk vinden en waar ze goed in zijn.

Omdat er zo veel keuzes zijn, is het belangrijk om je kwaliteiten en ambities te kennen

Een persoonlijke studieloopbaanbegeleider helpt jou bij het maken van de keuzes. Jullie bespreken ook hoe het gaat met je studie, over hoe je dingen kunt aanpakken en hoe je samenwerkt in groepen.

Hoe ziet je week eruit?

Je bent ongeveer 40 uur per week bezig met de studie. Je volgt gemiddeld 12 uur per week colleges (theorie), 12 uur besteed je aan workshops (theorie toepassen in de praktijk) en nog eens 12 uur per week besteed je aan het werken aan projecten en praktijkopdrachten. Elke 10 weken staat een project centraal. Het project is de kapstok waaraan alle lessen en workshops worden opgehangen.

Je krijgt heel afwisselend les. De ene dag heb je een hoorcollege en workshops, de dag erna werk je in een klein groepje aan een project en weer een andere dag heb je een bedrijfspresentatie. Daarnaast is er studieloopbaanbegeleiding en zijn er gastcolleges of excursies naar bedrijven.

Cursus wiskunde of natuurkunde
Wil je Engineering studeren maar is het al een tijd geleden dat je wiskunde of natuurkunde hebt gehad? Met onze cursus kun je je kennis opfrissen en details aanvullen.  

Wiskunde of natuurkunde bijspijkeren

Gezamenlijk project | Een geavanceerde Dr. Bibber

“We maken een simulator waarmee een chirurg een kijkoperatie in een knie kan oefenen. Het is een soort geavanceerde Dr. Bibber”, lacht Menno Wetzels, tweedejaarsstudent Engineering. Jeroen Bakker, ook tweedejaarsstudent Engineering vult aan: “Het spel moet feedback bevatten, zodat de arts weet wat hij goed of fout doet.”

En daar komt meer bij kijken dan het bouwen van een prototype. Jeroen: “We moeten ook marktonderzoek doen, de kosten bekijken en materialen kopen met Zuydcoins. We moeten in een groep van acht studenten met elkaar bespreken wie wat gaat doen en daarbij rekening houden met ieders afstudeerrichting.”  

Prototype
Tijdens een zogeheten hackaton bedenken de studenten creatieve ideeën en werken deze uit. Deze ideeën worden aan een jury gepresenteerd. In de weken na de hackaton gaan de studenten aan de slag om hun prototype daadwerkelijk te bouwen. “Ik houd ervan een probleem te onderzoeken en op te lossen” vertelt Jeroen enthousiast. “En ik ontwerp graag.” Natuurlijk krijgen de studenten ook theorielessen en workshops om hun kennis over dit onderwerp te vergroten. “We krijgen bijvoorbeeld lessen over software en hardware” legt Menno uit.

Serious Gaming
Spellen zoals deze, worden gebruikt om vaardigheden aan te leren: Serious Gaming heet dat. “Door het gebruik van game elementen wordt op een uitdagende manier iets overgebracht of geoefend” legt Raoul Bück, docent Engineering uit. “Een serious game kan een bord- of kaartspel zijn, maar is tegenwoordig vaak een videogame. De studenten leren zo’n game te bedenken, bouwen en testen. Studenten van alle afstudeerrichtingen van Engineering werken samen aan een werkend prototype.”

Als je bij ons de opleiding Engineering volgt, kun je in het tweede jaar zelf aan de slag met Serious Gaming.

 

Lees meer Lees minder

Versneld traject voor vwo'ers

Met een vwo-diploma kun je een versneld studietraject volgen van drie jaar. Wil je meer informatie over dit versnelde traject? Mail het secretariaat zodat zij een afspraak kunnen inplannen met onze studieadviseur.

 • Collegegeld en overige kosten

  Voor elk studiejaar dat je bij ons studeert, betaal je collegegeld. Je collegegeld is afhankelijk van je persoonlijke situatie en opleiding.  

  Naast het collegegeld moet je rekening houden met bijkomende kosten voor boeken en ander studiemateriaal.

 • Onderwijs- en examenregeling

  In de onderwijs- en examenregeling (OER) vind je alle informatie over de inhoud van de opleiding, de begeleiding die je krijgt en de manier waarop de toetsing binnen de opleiding wordt geregeld. 

  • Bekijk de actuele OER (pdf). 
 • Studie in cijfers

  Wil je weten hoe huidige studenten deze opleiding beoordelen? En wat je kansen zijn op een baan? Bekijk dan de objectieve informatie gebaseerd op openbare, betrouwbare bronnen (zie Studiekeuze123). Hiermee kun je onze opleiding vergelijken met het landelijk gemiddelde. Bekijk de informatie over Engineering

   

studieopbouw

Studieopbouw

Elk studiejaar is opgebouwd uit vier blokken van tien weken. In het eerste jaar maak je kennis met alle vakgebieden van engineering en aan het einde van dat jaar kies je een afstudeerrichting.

 • Jaar 1

  Je leert wat je allemaal kunt met engineering en kijkt breder dan alleen de techniek. Met engineering kun je echt iets veranderen in de maatschappij of binnen het bedrijfsleven. Je werkt aan verschillende projecten:

  Blok 1 en 2: Project ‘Smart Mobility’
  Je bedenkt en maakt een rijdend voertuig met een specifiek doel, bijvoorbeeld een knuffel voor een kind met autisme of een golfballen-ophaal-karretje. Je ontwerpt het bouwproces, maakt het promotiemateriaal en je stelt een businessplan op. 

  Om het voertuig te maken, krijg je een Engineering Box met basisonderdelen, toegang tot apparaten zoals een 3D-printer of een waterstraalsnijder en het virtuele betaalmiddel Zuydcoins om de rest van de materialen te kopen of te huren. Tijdens dit project leer je theorie uit alle vijf de afstudeerrichtingen tijdens de workshops. Ook ontwikkel je vaardigheden zoals samenwerken, presenteren en vergaderen. 

  Blok 3 en 4: robotica
  In blok 3 en 4 leer je hoe bedrijven door de inzet van robotica meer kunnen automatiseren of hoe robots de zorg kunnen verbeteren. 

  The Professional Engineer
  Elke student volgt het vak ‘The Professional Engineer’. Je werkt hier aan je persoonlijke en professionele vaardigheden, zoals rapportagetechnieken, onderzoekstechnieken, feedback geven, managen, adviseren, samenwerken en projectmanagement. Deze module komt elk jaar terug.

  Aan het einde van het eerste jaar kies je een afstudeerrichting. 

 • Jaar 2

  Het tweede jaar is opgebouwd uit twee gelijke delen: je krijgt les in jouw gekozen afstudeerrichting en samen met studenten uit de andere richtingen werk je aan een gemeenschappelijk project. Dit zijn opdrachten voor echte bedrijven. Je doet onderzoek, geeft advies of levert een werkend product op voor een bedrijf.

  Je kiest zelf het thema van het gemeenschappelijke project. In het eerste half jaar kies je uit drie thema’s:

  • Kunststoftechniek
   Hoe kun je met kunststof producten ontwerpen en maken? Je werkt bijvoorbeeld met een 3D-printer. 
  • Serious gaming
   Je bedenkt en ontwikkelt een game met een specifiek doel, bijvoorbeeld voor het onderwijs, de zorg of voor het bedrijfsleven. Denk aan een simulator waarmee chirurgen een specifieke operatie kunnen oefenen.
  • Duurzaam gebouwde omgeving
   Hoe kun je huizen, kantoren en andere gebouwen milieuvriendelijker maken? Denk aan zonnepanelen of energiezuinige verlichting.

  In het tweede half jaar kies je uit twee thema’s:

  • Continu verbeteren
   Hoe kun je werkprocessen verbeteren volgens de Lean Six Sigma methode? Je kiest zelf de organisatie uit waar je de processen wilt verbeteren. Een voorbeeld is het onderzoeken en adviseren hoe Mini, gebouwd bij VDL Nedcar, voldoet aan de kwaliteitseisen van BMW. Het succesvol afronden van dit project levert je het Yellow Belt certificaat op en dat is waardevol voor je cv. 
  • Health Experience
   Je maakt een technisch ontwerp voor de zorgsector. Bijvoorbeeld het ontwikkelen van een pianotrap, waarmee jongeren én ouderen in de zorg gestimuleerd worden om meer te bewegen of het verbeteren van een verstelbaar medisch bed voor de thuiszorg.
 • Jaar 3

  De eerste helft van dit jaar ga je op stage. Je voert een opdracht uit voor een bedrijf, bijvoorbeeld het ontwikkelen van een camera die bloemstructuren herkent voor een bloemenkwekerij. Je kiest de stageplek zelf en wordt begeleid door een docent en een stagebegeleider van het bedrijf. Met deze stage bereid je je voor op je afstuderen. 

  In het tweede semester voer je samen met vijf andere studenten een praktijkopdracht uit op school. Dit kan een vervolgopdracht vanuit de stage zijn of het opzetten van een eigen onderneming. Je kunt ook meewerken aan het project ‘Formula Student’. Je ontwerpt en ontwikkelt met je team een 3D-geprinte raceauto en doet mee aan een internationale race.

 • Jaar 4

  In het eerste semester bepaal jij zelf wat je gaat leren. Je kunt kiezen uit keuzevakken binnen de opleiding Engineering, zoals:

  • Energietransitie in de gebouwde omgeving
  • Supply Chain Logistics
  • Ontwikkeling van medische producten
  • Smart Industry

  Het mag ook een vak van een andere opleiding of een andere hogeschool zijn.

  Je sluit dit jaar af met een afstudeerstage van twintig weken. Je mag zelf kiezen bij welk bedrijf je jouw afstudeeropdracht wil uitvoeren. Vaak doe je onderzoek naar een technisch probleem of naar de toepassing van een technische oplossing in de samenleving. Als eindresultaat lever je een productontwerp of een advies- of verbeterrapport aan het bedrijf op.
   

Toelatingseisen

Toelatingseisen

 • Havo

  Je wordt toegelaten tot de opleiding met het profiel:

  • Natuur en Techniek
  • Natuur en Gezondheid
  • Economie en Maatschappij
 • Vwo

  Je wordt toegelaten tot de opleiding met het profiel:

  • Natuur en Techniek
  • Natuur en Gezondheid
  • Economie en Maatschappij
 • Mbo

  Je wordt toegelaten met een mbo-diploma op niveau 4. 

 • 21+

  Voldoe je niet aan de beschreven toelatingseisen én ben je 21 jaar of ouder, dan voer je een toelatingsgesprek over je motivatie, houding en kennis. Om een afspraak voor een toelatingsgesprek te maken, kun je contact opnemen met de instroomcoördinator Henny van Wieringen-Bahnen.

Cursus wiskunde of natuurkunde

Wil jij je kennis voor wiskunde of natuurkunde opfrissen? Met de cursussen ‘Basisvaardigheden wiskunde’ of ‘Basisvaardigheden natuurkunde’ kun je je kennis ophalen en details aanvullen. Zo begin je sterker aan deze opleiding. Dit schooljaar kun je helaas niet meer aanmelden voor deze cursussen. 

Kies je voor een technisch diepgaande afstudeerrichting zoals Mechanical Engineering, dan krijg je de mogelijkheid om tijdens je studie alsnog een cursus wiskunde te volgen. 

Past de opleiding bij jou?

 • Je kunt creatief denken
 • Je bent goed in het bedenken van slimme en handige oplossingen  
 • Je hebt gevoel voor techniek
 • Je werkt graag samen
 • Je bent kritisch en praktisch ingesteld
 • Je wil een bijdrage leveren aan een gezonde en duurzame wereld en maatschappij
 • Je wil afwisselend en uitdagend werk

Schrijf je in voor deze opleiding

Beroep

Beroep

Als engineer richt jij je op het bedenken en ontwerpen van (meestal technische) oplossingen. Je bent verantwoordelijk voor het ontwikkelen, vernieuwen en verbeteren van een product, dienst of proces. Dit kan een technisch advies zijn of een ontwerpvoorstel. Het beroep van een engineer verandert snel. Je moet altijd inspelen op nieuwe ontwikkelingen in de technologie en in de maatschappij. 

Je toekomstige beroep bestaat misschien nog niet. 

De vraag naar afgestudeerde engineers is groot. Er zijn meer vacatures dan afgestudeerden. Meestal hebben studenten al vóór de diploma-uitreiking een baan. Het ziet ernaar uit dat dit de komende jaren zo blijft. Jouw afstudeerrichting bepaalt voor een groot gedeelte in welke functie je gaat werken. Een paar voorbeelden:

 • Mechanical engineer

  De precieze taken van een mechanical engineer hangen af van je specialisatie en de industrie waarin je werkgever actief is. Je werkzaamheden zijn onder andere het maken van schetsen en ontwerpen in 3D en/of AutoCAD. Het maken en uitwerken van offertes en handleidingen. Het bewaken van de voortgang en kostenbeheersing van projecten en rapporteren over de voortgang van projecten aan leveranciers, klanten en managers.

  Je werkt in de industrie en branches zoals de automotive, luchtvaart, biotechnologie, elektrotechniek, machinebouw, energieopwekking en zelfs de zorg.

  Voorbeelden van beroepen zijn constructeur, werktuigbouwkunde in de machinebouw, manufacturing engineer, productontwerper.

 • Electrical engineer

  Een electrical engineer (ook wel elektrotechnisch ingenieur) houdt zich bezig met het ontwerpen, installeren, beheren en verbeteren van elektrotechnische installaties in vele takken van de technologie, zoals energievoorziening, telecommunicatie, robottechnologie en dataopslag.

  De werkzaamheden die hierbij horen zijn onder andere: 

  • het uitwerken van ontwerpen van elektrotechnische installaties.
  • het opstellen van begrotingen, ontwerprapporten, calculaties en specificaties. 
  • het (laten) uitvoeren van elektrotechnische inspecties en break-down-analyses.
  • het voeren van overleg met CAD-tekenaars, projectleiders, werkvoorbereiders, monteurs en andere betrokkenen.

  Voorbeelden van beroepen zijn embedded hard- of software engineer, automatiseerder of projectcoördinator e-techniek.

 • Energy engineer

  De taken van een energy engineer (ingenieur energietechniek) hangen af van de sector. Je vindt energy engineers in alle sectoren van de energie-levenscyclus zoals de winning, productie, omzetting, transmissie en distributie. Energy engineers spelen een belangrijke rol in het verwerken van energie uit allerlei bronnen, zoals zonne-, wind- en waterenergie, kernenergie, olie, gas en biobrandstoffen.

  Je werkzaamheden zijn onder andere het onderzoeken van nieuwe methoden en technieken om energie te halen uit de schaarse natuurlijke reserves. Ook zorg je voor de verbetering van de efficiëntie van bestaande methoden. Je werkt aan het verminderen van verspilling en helpt schonere vormen van energie te ontwikkelen.

  Voorbeelden van beroepen zijn engineer hoogspanning, ontwikkelaar van installatietechniek  of adviseur duurzame energie.

 • Quality engineer

  Als quality engineer beheer en verbeter jij de kwaliteit van productieprocessen en eindproducten. Je werkzaamheden bestaan o.a. uit het opstellen van kwaliteitsbeleid, het behandelen van interne en externe klachten, het analyseren van fouten in processen of producten en het opstellen en uitvoeren van verbeterprojecten.

 • Maintenance engineer

  In elke industrie wordt veel gebruik gemaakt van apparatuur, machines en systemen (ook wel kapitaalgoederen genoemd). Als maintenance engineer inspecteer, onderhoud en verbeter je deze kapitaalgoederen. Ook verhelp je storingen en zorg je dat apparatuur en installaties klaar zijn voor gebruik. Er is veel vraag naar maintenance engineers in de scheepvaart, procesindustrie, energiecentrales en in de luchtvaart.

Doorstuderen

Na je bacheloropleiding kun je een masteropleiding aan de universiteit volgen. Voor iedere afstudeerrichting zijn er vervolgopleidingen die goed aansluiten. Tijdens de opleiding wordt voorlichting gegeven over doorstuderen en je bespreekt dit samen met je studieloopbaanbegeleider.

Studenten die doorstuderen gaan vaak naar de Technische Universiteit van Eindhoven, Delft of Twente om bijvoorbeeld Elektrotechniek te studeren.

Secretariaat
Nieuw Eyckholt 300
6419 DJ Heerlen