Engineering
Engineering

Engineering

In onze Engineering opleiding leiden we technische makers op. Dus ben jij er gek op om dingen uit elkaar te schroeven? Dan zit je hier goed. Maar ook als je graag snapt hoe een apparaat werkt of als je het leuk vindt om iets te ontwerpen. Voordat je iets maakt, denk je ook na over de planning en het ontwerp. Tijdens onze hbo Engineering opleiding verdiepen we ons in materialen, productietechnieken, elektrotechniek, productielijnen en besturingssystemen.

 • Locatie Heerlen
 • Duur 4 jaar, start in september
 • Taal Nederlands

Opleiding Engineering in beeld

Over de opleiding

Over Engineering

Wat kun je verwachten van de opleiding?

Studierichtingen

Bij HBO Engineering hebben we 2 studierichtingen: werktuigbouwkunde en elektrotechniek. Welke richting past het beste bij jou?

 • Richting HBO Werktuigbouwkunde

  HBO Werktuigbouwkunde, de naam zegt het al. Deze studierichting gaat over het bouwen van werktuigen zoals machines en installaties. Je ontdekt hier hoe ze in elkaar zitten. Want dan is het een stuk makkelijker om er zelf mee aan de slag te gaan. Bijvoorbeeld om een machine te verbeteren of een nieuwe versie te ontwerpen. En dan maakt het niet uit of het een vliegtuig, een windmolen of je telefoon is.

  HBO Werktuigbouwkunde is een veelzijdige technische richting. Een opdracht begint vaak bij een probleem of klantvraag. Eerst analyseer je die vraag. Daarna gaan we aan de slag om ideeën, producten of processen te bedenken of te verbeteren. We leren je ontwerpen met 3D-tekenprogramma's en de juiste doorrekening te maken om de afmetingen van de onderdelen te bepalen of controleren. Ook leren we je tijdens de studierichting HBO Werktuigbouwkunde de juiste materialen selecteren en zoek je geschikte productietechnieken en gereedschappen.

 • Richting HBO Elektrotechniek

  Overal om ons heen in allerlei systemen en spullen speelt elektrotechniek een rol. Smartphones, drones, elektrische auto’s, allemaal zijn ze afhankelijk van goed functionerende elektrotechniek. Bij de specialisatie elektrotechniek duiken we in de wereld van het opwekken van elektriciteit, elektronica, software en automatisering.

  We programmeren industriële productielijnen en bedenken oplossingen voor verschillende toepassingen. Van eenvoudige printplaten tot complexe robots. Bestaande software op nieuwe manieren gebruiken, elektronische onderdelen en duurzame energie. We gaan het allemaal bekijken tijdens de studierichting HBO Elektrotechniek.

 • Collegegeld

  Voor elk studiejaar betaal je collegegeld. Goed om te weten: verder betaal je natuurlijk ook voor je boeken en ander studiemateriaal.

  Meer informatie over collegegeld

 • Onderwijs- en examenregeling

  In de onderwijs- en examenregeling (OER) vind je alles over de Engineering opleiding, je begeleiding en hoe je wordt getoetst.

  Bekijk de actuele OER

 • Hoe beoordelen studenten Engineering?

  En wat zijn je kansen op een baan? Kijk op Studiekeuze123 voor objectieve informatie gebaseerd op openbare, betrouwbare bronnen. En vergelijk onze studie Engineering met het landelijk gemiddelde.

  Bekijk de beoordeling van Engineering

studieopbouw

Studieopbouw

 • Jaar 1: veelzijdig en praktisch

  In het eerste jaar laten we je kennismaken met de verschillende kanten van van de opleiding hbo Engineering. Aan het einde van dit jaar weet jij al zo veel dat je een keuze kunt maken: de richting werktuigbouwkunde of de richting  elektrotechniek. We gaan aan de slag met praktische opdrachten en zorgen ervoor dat je daarvoor de juiste theorie en vaardigheden leert.

  De projecten zijn lekker divers! Wat opdrachten die voorbijkomen:

  • Maak een voetbalrobot. Je ontwerpt het basisframe en het model. En je werkt aan de aansturing van het schietmechanisme.
  • Kies een eigen object en verdiep je in de wereld van materialen en energietechniek. Zou het duurzamer zijn als het object van een ander materiaal was gemaakt of op een andere manier geproduceerd zou zijn?
  • Ontdek de zware techniek en maak een hijskraan. We leren je alles over materialen, onderdelen en het programmeren van beweging. En we checken of je gebouwde constructie sterk genoeg is…
  • Maak kennis met energieomzettingen en energiestromen in de industrie en adviseer bijvoorbeeld een bierbrouwer over het verduurzamen van het brouwproces.
 • Jaar 2: projectgericht werken in jouw studierichting

  In jaar 2 van de opleiding Engineering volg je theoretische vakken van jouw studierichting en werk je aan projecten. Kunststoftechniek bijvoorbeeld. Hier leren we producten van kunststof ontwerpen en maken. Denk aan een 3D geprinte klimgreep die voldoet aan de veiligheidseisen én aan de wensen van de eindgebruiker.

  Of je gaat aan de slag met cobots en mini-fabrieken. Samen met je groepje bedenken, ontwerp en maak je ze gebruiksklaar voor een practicum dat jullie zelf ontwikkelen.

  En wat te denken van aerodynamica? Topsporters gebruiken regelmatig een windtunnel om bijvoorbeeld de weerstand van hun wielrenfietsen of racewagens te verlagen. We leren je de theorie achter de windtunnel en het ontwerpen ervan. Daarna maak je zelf een opencircuitwindtunnel waarin je metingen doet.

 • Jaar 3: stage

  Het eerste half jaar loop je stage bij een bedrijf dat je zelf kiest. Daarna volg je keuzevakken. Bij Engineering, of een andere opleiding binnen of buiten Zuyd. Wat jij fijn vindt.

 • Jaar 4: afstudeerstage

  Ook nu volg je keuzevakken van de Engineering opleiding of van een andere opleiding binnen of buiten Zuyd. En dan is het grote moment daar: je afstudeerstage! Deze duurt 20 weken. Je kiest zelf bij welk bedrijf jij graag afstudeert.

  Afstudeertitel
  Na je afstuderen is je titel ‘Bachelor of Science’.

Toelatingseisen

Toelatingseisen

 • Havo

  Je bent welkom met het profiel:

  • Natuur en Techniek
  • Natuur en Gezondheid
  • Economie en Maatschappij
 • Vwo

  Je bent welkom met het profiel:

  • Natuur en Techniek
  • Natuur en Gezondheid
  • Economie en Maatschappij
 • Mbo

  Je bent welkom met een mbo-diploma op niveau 4. 

 • 21+

  Voldoe je niet aan de beschreven toelatingseisen én ben je 21 jaar of ouder, dan voer je een toelatingsgesprek over je motivatie, houding en kennis. Neem hierover contact op met het secretariaat via engineering@zuyd.nl

Beroep

Beroep

Na het volgen van onze Engineering opleiding kom je zeker aan de bak! Makkelijk zelfs, want de vraag naar engineers is echt enorm. Net als de mogelijkheden. Het werk van een engineer verandert zo snel, dat jouw toekomstige functie nu misschien nog niet eens bestaat. Maar met je studierichting bepaal je wel alvast met welke focus je aan de slag gaat. Bijvoorbeeld als:

 • Constructeur

  Een constructeur ontwerpt machines, besturingssystemen en installaties. Je gebruikt hiervoor speciale programma’s zoals Fusion360. Je maakt berekeningen, kiest materialen en test of alles werkt zoals je bedacht had. Daarnaast verbeter je de bestaande technieken van een geautomatiseerde lopende band of bijvoorbeeld een chip die meer data kan verzamelen.

 • Werkvoorbereider

  Een werkvoorbereider plant en regelt alle werkzaamheden van begin tot eind. Je organiseert onderhoudswerkzaamheden en nieuwe projecten. Jij zorgt ervoor dat de juiste mensen met de juiste materialen en machines de werkzaamheden uitvoeren. Daarvoor stel je materiaallijsten op, maak je een planning en coördineer je de werkzaamheden.

Doorstuderen

Heb je de smaak te pakken? Studenten die doorstuderen gaan vaak naar de Technische Universiteit van Eindhoven, Delft of Twente. Daarvoor volg je eerst een pre-master. Twijfel je? Geen zorgen. We helpen je tijdens je Engineering studie met kiezen tussen werken en een masteropleiding.

Secretariaat
Nieuw Eyckholt 300
6419 DJ Heerlen