Naar het YouTube-kanaal
- Looptijd: 4 jaar, start in september
- Heerlen Heerlen & Brightlands Chemelot Campus Geleen

Met Engineering kun je echt iets veranderen. Je bedenkt en maakt machines en installaties van begin tot eind. Je ontwerpt slimme gadgets en zoekt alternatieven voor fossiele brandstoffen.
Jij bent een maker. Een goed idee is voor jou niet genoeg. Jij wilt het product kunnen maken en testen. Daarom leer je over materialen en productietechnieken. En over elektriciteit. Want eerlijk, zonder kunnen we niet. Hangen jouw draadloze oortjes dagelijks aan de lader? Dan bedenk je een duurzamere oplossing zoals een oplader die werkt op zonne-energie.
Je leert hoe machines en installaties in elkaar zitten, zodat je ze zelf kunt ontwerpen of verbeteren. Dat gaat veel verder dan een fabriek. Denk aan sluizen, zonnepanelen en apparatuur op de intensive care.
Je leert:
In alle projecten die je oppakt, speelt elektrotechniek een rol. In deze richting leer je bijvoorbeeld waarom smartphones, drones en elektrische auto’s afhankelijk zijn van goed functionerende elektrotechniek.
Je leert:
Je vraagt je altijd af: hoe duurzaam is mijn oplossing? Zorgt het nieuwe productieproces voor minder energieverbruik? Kun je de energie naast opwekken ook opslaan en transporteren?
Je leert:
Voor elk studiejaar dat je bij ons studeert, betaal je collegegeld. Je collegegeld is afhankelijk van je persoonlijke situatie en opleiding.
Naast het collegegeld moet je rekening houden met bijkomende kosten voor boeken en ander studiemateriaal.
In de onderwijs- en examenregeling (OER) vind je alle informatie over de inhoud van de opleiding, de begeleiding die je krijgt en de manier waarop de toetsing binnen de opleiding wordt geregeld.
Wil je weten hoe huidige studenten deze opleiding beoordelen? En wat je kansen zijn op een baan? Bekijk dan de objectieve informatie gebaseerd op openbare, betrouwbare bronnen op Studiekeuze123. Hier kun je onze opleiding vergelijken met het landelijk gemiddelde. Bekijk de informatie over Engineering.
Je gaat meteen aan de slag. In de eerste weken van de opleiding kun jij scoren met je eigen voetbalrobot. Met je medestudenten leer je wat nodig is om zo’n robot te maken én te laten werken. Samen bedenk, maak en test je verschillende ontwerpen. Je presenteert deze robot in een battle. Daarna adviseer je over een woonwijk die niet meer afhankelijk is van fossiele brandstof. Je bouwt een hijskraan en adviseert een bierbrouwerij over een duurzamer brouwproces.
Na het eerste jaar heb je kennis gemaakt met alle kanten van Engineering. Je hebt een brede basiskennis en kiest één van de studierichtingen. Binnen deze richting pas je je kennis toe in projecten en stages. Je gaat steeds meer bedenken, ontwerpen en maken.
Je maakt kennis met alle kanten van Engineering en aan het einde van dit jaar kies je een studierichting: Werktuigbouwkunde, Elektrotechniek of Energietechniek.
De theorie die je leert, pas je toe tijdens het werken aan verschillende projecten. Ook ontwikkel je vaardigheden zoals samenwerken en presenteren.
Projecten
Je volgt vakken van jouw studierichting en werkt aan de projecten:
Het eerste half jaar loop je stage. Daarna volg je vakken van jouw studierichting.
Je volgt keuzevakken van Engineering of van een andere opleiding binnen of buiten Zuyd. Je sluit af met een afstudeerstage van twintig weken. Je kiest zelf bij welk bedrijf je afstudeert.
Afstudeertitel
Na je afstuderen mag je de titel Bachelor of Science gebruiken.
Je wordt toegelaten tot de opleiding met het profiel:
Je wordt toegelaten tot de opleiding met het profiel:
Je wordt toegelaten met een mbo-diploma op niveau 4.
Voldoe je niet aan de beschreven toelatingseisen én ben je 21 jaar of ouder, dan voer je een toelatingsgesprek over je motivatie, houding en kennis. Neem hierover contact op met het secretariaat via engineering@zuyd.nl.
“Wij zijn echte probleemoplossers, daar staan engineers om bekend hè”
Met Engineering kom je zeker aan de bak want de vraag naar engineers is enorm. Net als je mogelijkheden. Je werkt op een windmolenpark, in een fabriek of bij een ingenieursbureau. Het werk van een engineer verandert zo snel, dat je toekomstige functie nu misschien nog niet bestaat. Voorbeelden van beroepen zijn:
Studenten die doorstuderen gaan vaak naar de Technische Universiteit van Eindhoven, Delft of Twente. Daarvoor volg je eerst een pre-master. We helpen je tijdens de opleiding met het maken van deze keuze tussen werken en een masteropleiding.
Vanuit werktuigbouwkunde bereken je de kracht die op de molen kan weerstaan en kies je de juiste materialen. Vanuit elektrotechniek ontwerp je het besturingssysteem en zorg je voor de juiste metingen, bijvoorbeeld van de hoeveelheid wind. Vanuit energietechniek bereken je de verwachte hoeveelheid opgewekte energie en de ideale plek voor de windmolens.
Secretariaat
Nieuw Eyckholt 300
6419 DJ Heerlen