Hulp bij studiekeuze
Profielwerkstuk

Profielwerkstuk

Zuyd kan jou, als havo-5 of vwo-6 leerling hulp bieden bij het maken van je profielwerkstuk. Je komt drie dagen naar de hogeschool om hier aan een opdracht te werken.

Voorbereiding van je profielwerkstuk
De voorbereiding van je profielwerkstuk doe je op jouw middelbare school. Dat houdt in dat je je gaat oriënteren op de opdracht en dat je bijvoorbeeld al een plan van aanpak maakt of literatuuronderzoek doet. Bij Zuyd ga je daarna onder begeleiding van een student of docent aan de slag. Zo kun je bijvoorbeeld proeven nemen in het laboratorium, testen afnemen bij proefpersonen of een dag meelopen in een bedrijf.

Mogelijke opdrachten
Hieronder vind je een overzicht van de onderwerpen waaruit je kunt kiezen voor het maken van je profielwerkstuk, met daarachter vermeld vanuit welke hbo-opleiding je wordt begeleid. Als je klikt op de opleiding, kom je op meer informatie en daar kun je je ook aanmelden.

 • Jij en duurzaam

  Opleiding: Facility Management

  Maak jij je wel eens zorgen over de klimaatverandering en het milieu en wil je nu wel eens echt wat doen? Maak voor je profielwerkstuk een plan hoe jouw school/ sportclub/ bijbaantje duurzamer kan. Samen gaan we kijken wat duurzaamheid nou eigenlijk inhoud en ideeën bedenken hoe je kan verduurzamen en dat werk je uit tot een plan. Wie weet ben jij straks de nieuwe Greta Thunberg.

  Contactmomenten

  De begeleiding van deze profielwerkstukweek vindt plaats op onze locatie Nieuw Eyckholt in Heerlen. Data en tijden zijn in overleg. Gedurende deze dagen krijg je afwisselend les in verschillende thema’s om ervoor te zorgen dat jij een goed plan kan opstellen en duurzame stappen kan gaan zetten. Met de informatie die je ontvangt, ga je direct aan de slag. Dit doe je niet alleen, zowel onze docenten en tweedejaars studenten van de opleiding helpen je hierbij op weg!


  Wat kun je verwachten:

  • Voorbereiding: Hoe duurzaam ben ik zelf? (test en poster)
  • Dag 1: 
   • Welkom
   • Introductie
   • Facility Management en duurzaamheid
   • Sustainable development goals, ontwikkelingen in duurzaamheid
   • Onderzoek naar de wensen van leerlingen/medewerkers/medesporters
  • Dag 2:
   • Observatie opdracht, hoe duurzaam is het nu?
   • Brainstorm: wat zou je kunnen aanpakken?
  • Dag 3:
   • Plan van aanpak maken
   • Afsluiting met studenten en docenten
  • Online feedback sessie: op verzoek helpen onze studenten je met de afronding van je profielwerkstuk

  Vragen en aanmelden 
  Je kunt je via onderstaande knop aanmelden. Wij nemen vervolgens contact met je op om een datum af te spreken. Heb je nog vragen? Stuur dan een e-mail naar: beya.bejaoui@zuyd.nl. We kijken ernaar uit je te ontvangen op onze locatie.

  Aanmelden

 • Ondernemers gezocht

  Opleiding: Accountancy, Commerciële economie en Finance & Control

  Als havist of vwo’er maak je als onderdeel van je eindexamen een profielwerkstuk, waarvoor je een
  onderzoek doet. De opleiding helpt jou met jouw profielwerkstuk, waarin je helemaal los kunt gaan met je eigen ideeën.

  Ondernemers gezocht!
  Heb je er al eens over nagedacht wat je zou doen als je een eigen onderneming kon opzetten? Dit is je kans! Ondernemen gaat alleen niet altijd zonder problemen. Het is daarom belangrijk om niet direct tot actie over te gaan, maar om je ideeën even te laten bezinken. Wat vandaag een briljant idee is, moet over een week of maand nog steeds fantastisch zijn. Schrijf je eigen ondernemingsplan waarbij de wensen en behoeften van de afnemers centraal staan en de basis vormen van alle beslissingen!

  Contact
  Heb je na het lezen van de opdracht nog vragen? Stuur een e-mail naar: maartje.bongarts@zuyd.nl

 • Organiseer een event

  Opleiding: Facility Management

  Pinkpop, Het Glazen Huis, André Rieu op het Vrijthof en de Kerstmarkt. Allemaal voorbeelden van grote evenementen. Deelnemen aan zo’n evenement is natuurlijk geweldig, maar hoe is het om zo'n evenement te organiseren? Hoe zorg je ervoor dat de bezoekers jouw evenement geweldig vinden en hoe houd je er ook nog geld aan over? Jij gaat uitzoeken wat er allemaal komt kijken bij het organiseren van een evenement. Zo kun je bijvoorbeeld een plan schrijven voor je eigen schoolgala.

  Contactmomenten
  De begeleiding van deze profielwerkstukweek vindt plaats op onze locatie Nieuw Eyckholt in Heerlen. Data en tijden zijn in overleg. Gedurende deze dagen krijg je afwisselend les in verschillende thema’s om ervoor te zorgen dat jij je evenement goed kan organiseren. Met de informatie die je ontvangt ga je direct aan de slag. Dit doe je niet alleen, zowel onze docenten als tweedejaars studenten helpen je hierbij op weg!

  Wat kun je verwachten:

  • Dag 1:
   • W​elkom
   • Introductie Facility Management en events
   • Onderzoek naar de wensen van gasten
   • Trends in events
  • Dag 2:
   • Hoe maak ik een realistische begroting voor mijn event?
   • Risicomanagement (denk aan: safety & security)
   • Eventontwerp
  • Dag 3
   • Feedback sessies
   • Afsluiting met studenten en docenten
  • Online feedback sessie: op verzoek helpen onze studenten je met de afronding van je profielwerkstuk

  Vragen & aanmelden
  Je kunt je via onderstaande knop aanmelden. Wij nemen vervolgens contact met je op om een datum af te spreken. Heb je nog vragen? Stuur dan een e-mail naar: beya.bejaoui@zuyd.nl. We kijken ernaar uit je te ontvangen bij onze opleiding. 

  Aanmelden

 • DNA, CSI en genetische manipulatie

  Opleiding: Applied Science

  In jouw DNA ligt al je erfelijke informatie opgeslagen. Het DNA bepaalt bijvoorbeeld de kleur van jouw haar en ogen. De volgorde van de DNA-bouwstenen is voor ieder organisme uniek en vormt hierdoor een genetische vingerafdruk, ook wel 'DNA fingerprint' genoemd. Voor deze opdracht bepaal je zelf welke experimenten over DNA en genetische manipulatie je wilt doen en je duikt in het biochemisch lab van Applied Science.

  Contact
  Heb je na het lezen van de opdracht nog vragen? Stuur een e-mail naar: angelique.viester@zuyd.nl

 • Maak je eigen wijn

  Opleiding:  Applied Science

  In het Nabije Oosten werd het duizenden jaren geleden toevallig ontdekt: als je de vruchten van een wilde kruipplant laat rotten, krijg je een roesverwekkende drank. Een smakelijk idee! Tijdens deze opdracht ga je zelf wijn maken, gebruikmakend van druiven of andere vruchten. Kies je eigen bijzondere smaak!
  NB deze opdracht maak je niet bij Zuyd, maar op CHILL op de Brightlands Chemelot Campus in Geleen.
  Het aantal deelnemers is beperkt, dus vol = vol.
   

  Contact
  Heb je na het lezen van de opdracht nog vragen? Stuur een e-mail naar: jo.moonen@zuyd.nl

 • Zelf aspirine maken

  Opleiding:  Applied Science

  De Romeinen wisten het al: als je op de twijgen van een wilg kauwt, gaat de pijn over. Wat zij toen nog niet wisten, weten wij inmiddels wel: in wilgenbast zit een pijnstiller, die veel op aspirine lijkt. In het lab ga je je zelf aspirine maken.
  NB deze opdracht maak je niet bij Zuyd, maar op CHILL op de Brightlands Chemelot Campus in Geleen.
  Het aantal deelnemers is beperkt, dus vol = vol.
   

  Contact
  Heb je na het lezen van de opdracht nog vragen? Stuur een e-mail naar: jo.moonen@zuyd.nl

 • Bouw je eigen drijvende woning

  Opleiding:  Built Environment

  Overstromingen zorgen ervoor dat onze rivieren steeds meer ruimte krijgen. Daarom wordt er steeds vaker nagedacht over multifunctioneel ruimtegebruik, zoals wonen op het water. Als je meedoet met dit profielwerkstuk, ga je een model van zo’n drijvend huis bouwen en testen in het stromingslaboratorium van de opleiding! Hoe stabiel is jouw woning? Hoe gaat hij om met stromend en golvend water?

  Heb je na het lezen van de opdracht nog vragen of wil je je aanmelden? Stuur een e-mail naar: roger.kengen@zuyd.nl.

 • Bruggenbouwers gezocht

  Opleiding:  Built Environment

  Daar waar wegen, rivieren, spoorwegen en zelfs start- en landingsbanen van luchthavens elkaar kruisen, kom je bruggen tegen. Hoe maak je nou een sterke brug? En wat is het doel van al die verschillende vormen? Op deze vragen vind je antwoord als je aan de slag gaat met het profielwerkstuk ‘Bruggenbouwers gezocht’! Bouw zelf een brug en test hoe sterk die is!

  Heb je na het lezen van de opdracht nog vragen of wil je je aanmelden? Stuur een e-mail naar: roger.kengen@zuyd.nl.

 • Rijden op zonne-energie

  Opleiding: Engineering
  Als havist of vwo’er maak je als onderdeel van je eindexamen een profielwerkstuk, waarvoor je een onderzoek doet. Bij de opleiding Engineering kun je je profielwerkstuk doen over:

  Rijden op zonne-energie
  Studenten van Zuyd hebben een auto gebouwd die rechtstreeks op zonne-energie rijdt. Met deze auto hebben ze meegereden in de Shell Ecomarathon. De auto rijdt prima, maar is voor verbetering vatbaar. Vooral op het gebied van de elektrische installaties. Om verbeterpunten te kunnen formuleren moet er gemeten worden aan het rendement van de auto. De opleiding Engineering kan jouw hulp gebruiken om het rendement en dus de prestaties van deze auto te verbeteren.

  Contact & aanmelden:
  Heb je na het lezen van de opdracht nog vragen of wil je je aanmelden? Stuur een e-mail naar: ramon.jongen@zuyd.nl

 • Wetenschap en technologie in het onderwijs

  Opleiding: Leraar Basisonderwijs

  Basisscholen willen veel meer aandacht geven aan wetenschap en technologie. Dat is nodig omdat onze samenleving een steeds grotere kennis van wetenschap en technologie vraagt. De uitdaging is om in alle vakken meer aandacht te geven aan wetenschap en technologie, van taal en rekenen tot de meer creatieve vakken. Heb jij een goed idee om dit te combineren? 

  Contact & aanmelden
  Heb je na het lezen van de opdracht nog vragen? Of wil je je aanmelden? Stuur een e-mail naar bianca.beckers@denieuwstepabo.nl

 • Onderwijsvernieuwing, hoe nieuw is dat?

  Opleiding: Leraar Basisonderwijs

  Wat herinner jij je nog van de basisschool? Iedereen heeft herinneringen aan de basisschool, positief of negatief. Door dit profielwerkstuk zul je een eigen mening gaan vormen over het basisonderwijs in Nederland, leer je de theorie en achterliggende gedachten over actuele onderwijsideeën, interview je studenten over de Pabo en hun toekomstige werk en tot slot loop je zelf een korte stage bij een basisschool!

  Contact & aanmelden
  Heb je na het lezen van de opdracht nog vragen? Of wil je je aanmelden? Stuur een e-mail naar: bianca.beckers@denieuwstepabo.nl

 • Ergotherapie: Ik wil het zelf kunnen

  Opleiding: Ergotherapie

  Als havist of vwo’er maak je als onderdeel van je eindexamen een profielwerkstuk, waarvoor je een onderzoek doet. Bij de opleiding Ergotherapie kun je je profielwerkstuk doen over:

  Ik wil het zelf kunnen
  Zelfstandig de activiteiten uitvoeren die je belangrijk vindt en graag doet, lijkt heel vanzelfsprekend. Voor sommige mensen is dit echter niet het geval. Ze worden beperkt en kunnen niet of niet meer voldoende deelnemen aan de maatschappij. Ervaar hoe het is als je je dagelijkse activiteiten niet meer op dezelfde manier kan doen. Maak kennis met het beroep ergotherapie en alles wat daarbij komt kijken!

  Contact & aanmelden
  Heb je na het lezen van de opdracht nog vragen? Of wil je je aanmelden? Stuur een e-mail naar: ellen.domhof@zuyd.nl

 • Obesitas bij jongeren

  Opleiding: Fysiotherapie

  Steeds meer jongeren hebben overgewicht. De gevolgen van een te zwaar lijf zijn, zowel op de korte als de lange termijn, zeer ongunstig. Voldoende dagelijkse beweging is dan ook heel belangrijk in een gezond leefpatroon. De fysiotherapeut lijkt bij uitstek geschikt om jongeren te adviseren en begeleiden in hun bewegingsgedrag. Voordat hij dit doet, zal hij eerst een aantal metingen verrichten bij de jongeren om het een en ander in kaart te brengen (ergometrie). Je leert in dit profielwerkstuk welke metingen je kunt verrichten voor het fysiotherapeutisch onderzoek bij jongeren met overgewicht. Daarnaast komt ook het fysiotherapeutisch behandelplan aan bod.

  Contact & aanmelden
  Heb je na het lezen van de opdracht nog vragen? Of wil je je aanmelden? Stuur een e-mail naar: ed.waltje@zuyd.nl

 • Hartslag meten

  Opleiding: Mens en Techniek | Biometrie

  De strijd tegen hart- en vaatziekten is nog altijd niet gewonnen. Een belangrijk gegeven bij het monitoren van ons hart is het volgen van de hartslag gedurende langere perioden onder verschillende omstandigheden. In deze opdracht doe je onderzoek naar allerlei mogelijke invloeden op de hartfrequentie van proefpersonen.

  Contact & aanmelden
  Heb je na het lezen van de opdracht nog vragen? Of wil je je aanmelden? Stuur een e-mail naar fion.geraets@zuyd.nl

 • Hersengolven meten

  Opleiding: Mens en Techniek | Biometrie

  Er is al heel wat bekend over de hersenen van de mens, maar van dit ingenieuze orgaan zijn voor de wetenschappers ook nog veel vragen onbeantwoord. In deze opdracht doe je onderzoek naar de verschillende soorten hersengolven en hun functie. Je voert experimenten uit met de EEG Brainmarker en de bijbehorende software.

  Contact & aanmelden
  Heb je na het lezen van de opdracht nog vragen? Of wil je je aanmelden? Stuur een e-mail naar fion.geraets@zuyd.nl

 • Spierkracht meten

  Opleiding: Mens en Techniek | Biometrie

  Ooit erover nagedacht hoe het komt dat wij zo snel op prikkels en signalen kunnen reageren? Door veranderingen in elektrische spanning kunnen cellen met elkaar communiceren. De mens is in feite een grote spanningsbron! Als spieren samentrekken, kunnen we het spanningsverschil op de spieren meten. In deze opdracht doe je onderzoek naar de spieractiviteit en fysieke inspanning van een persoon aan de hand van EMG-metingen.

  Contact & aanmelden
  Heb je na het lezen van de opdracht nog vragen? Of wil je je aanmelden? Stuur een e-mail naar fion.geraets@zuyd.nl

 • Sportmeting: onderzoek je eigen conditie

  Opleiding: Mens en Techniek | Biometrie

  In deze opdracht doe je onderzoek naar de fysieke conditie van het menselijk lichaam. Kan, op basis van het meten van de fysieke inspanning, hartslag en ademhaling, een uitspraak worden gedaan over de fysieke conditie van een persoon? De experimenten worden uitgevoerd met een speciale fiets met ademhalingsanalyse en een computersysteem.

  Contact & aanmelden
  Heb je na het lezen van de opdracht nog vragen? Of wil je je aanmelden? Stuur een e-mail naar fion.geraets@zuyd.nl

 • Sociale hulpverlening

  Opleiding: Social Work

  Vaak loopt het in het leven niet zoals we zouden willen. We voelen ons niet prettig in onze woonomgeving of hebben problemen in het gezin, op school of op het werk. Het is lang niet altijd gemakkelijk om deze problemen zelf op te lossen en vaak verliezen we als gevolg van deze problemen de greep op onze situatie.

  Wil jij jouw profielwerkstuk maken op maatschappelijk gebied? Kies zelf je onderwerp! 

  Contact
  Heb je nog vragen of wil je je aanmelden? Stuur een e-mail naar: esther.stok@zuyd.nl 

 • Verpleging is mensenwerk

  Opleiding: Verpleegkunde

  In de verpleegkunde spelen verschillende onderwerpen een grote rol, zoals de omgang met patiënten, het voorkomen van ziekten, de organisatie rondom de behandeling en de communicatie. Heb je altijd al iets willen onderzoeken op het gebied van verpleegkunde? Je kunt zelf het onderwerp voor je profielwerkstuk bepalen. Wij als opleiding helpen je bij jouw onderzoek en je kunt gebruikmaken van alle faciliteiten.

  Contact & aanmelden
  Heb je na het lezen van de opdracht nog vragen? Of wil je je aanmelden? Stuur een e-mail naar frank.duijzings@zuyd.nl

   

 • Communication and Multimedia Design: Eigen onderwerp

  Opleiding: Communication and Multimedia Design

  Profielwerkstuk
  Als havist of vwo’er maak je als onderdeel van je eindexamen een profielwerkstuk, waarvoor je een onderzoek doet. De opleiding Communication and Multimedia Design kan jou hierbij helpen. 

  Wat doe je vooraf?
  Je bedenkt zelf een opdracht over iets wat je interessant vindt en wat binnen het gebied van CMD valt. Hierbij maak je een plan waarin staat hoe jij jouw opdracht wilt aanpakken. We willen namelijk dat jij met plezier bezig bent met jouw onderwerp, zonder dat wij je daar te veel in sturen. Natuurlijk kan een docent je wel helpen bij het opstellen van jouw plan.

  Wat doe je tijdens je verblijf bij Zuyd?
  Drie dagen ga je onder begeleiding van de opleiding werken. Tijdens deze periode mag je natuurlijk gebruikmaken van de werkplaatsen die je nodig hebt.

  Begeleiding
  Je krijgt begeleiding vanuit jouw school, maar ook krijg je van Zuyd een docent toegewezen die jou helpt bij het profielwerkstuk. Je kunt bij hem of haar terecht als je vragen hebt, maar de docent laat jou ook kennismaken met Zuyd.

  Hoe doe je mee?
  Als je een opdracht hebt bedacht, meld je je aan via de onderstaande aanmeldknop. In de e-mail laat je weten dat je een profielwerkstuk wilt maken en vermeld je jouw onderwerp. We kunnen vooraf niet garanderen dat er plaats is voor jouw profielwerkstuk, omdat er beperkte ruimte is. Voordat je kunt beginnen aan je profielwerkstuk, moet jouw opdracht en plan van aanpak goedgekeurd zijn.

  Contact
  Heb je nog vragen of wil je je aanmelden? Stuur een e-mail naar: mediadesign-and-technology@zuyd.nl

 • Docent Beeldende Kunst en Vormgeving: Is art your future?

  Opleiding: Docent Beeldende Kunst en Vormgeving

  Als havist of vwo’er maak je als onderdeel van je eindexamen een profielwerkstuk, waarvoor je een onderzoek doet. De opleiding Docent Beeldende Kunst en Vormgeving kan jou hierbij helpen. Je bedenkt zelf een opdracht over iets wat je interessant vindt en wat binnen het gebied van beeldende kunst en vormgeving valt. Hierbij maak je een plan waarin staat hoe jij jouw opdracht wilt aanpakken. Make art your future!

  Wat doe je vooraf?
  Het plan van aanpak maak je zelf. We willen namelijk dat jij met plezier bezig bent met jouw onderwerp, zonder dat wij je daar te veel in sturen. Natuurlijk kan een docent je wel helpen bij het opstellen van jouw plan.

  Wat doe je tijdens je verblijf bij Zuyd?
  Drie dagen ga je onder begeleiding van de opleiding werken. Tijdens deze periode mag je natuurlijk gebruikmaken van de werkplaatsen en ateliers die je nodig hebt.

  Begeleiding
  Je krijgt begeleiding vanuit jouw school, maar ook krijg je van Zuyd een docent toegewezen die jou helpt bij het profielwerkstuk. Je kunt bij hem of haar terecht als je vragen hebt, maar de docent laat jou ook kennismaken met Zuyd.

  Hoe doe je mee?
  Als je een opdracht hebt bedacht, meld je je aan via de onderstaande aanmeldknop In de e-mail laat je weten dat je een profielwerkstuk wilt maken en vermeld je jouw onderwerp. We kunnen vooraf niet garanderen dat er plaats is voor jouw profielwerkstuk, omdat er beperkte ruimte is. Voordat je kunt beginnen aan je profielwerkstuk, moet jouw opdracht en plan van aanpak goedgekeurd zijn.

  Contact
  Heb je nog vragen of wil je je aanmelden? Stuur een e-mail naar: docentbeeldendekunst@zuyd.nl

 • Visuele Communicatie: Is design your future?

  Opleiding: Vormgeving | Visuele communicatie

  Als havist of vwo’er maak je als onderdeel van je eindexamen een profielwerkstuk, waarvoor je een onderzoek doet. De opleiding Vormgeving | Visuele Communicatie kan jou hierbij helpen. Je bedenkt zelf een opdracht over iets wat je interessant vindt. Hierbij maak je een plan waarin staat hoe jij jouw opdracht wilt aanpakken.

  Wat doe je vooraf?
  Het plan van aanpak maak je zelf. We willen namelijk dat jij met plezier bezig bent met jouw onderwerp, zonder dat wij je daar te veel in sturen. Natuurlijk kan een docent je wel helpen bij het opstellen van jouw plan.

  Wat doe je tijdens je verblijf bij Zuyd?
  Drie dagen ga je onder begeleiding van de opleiding werken. Tijdens deze periode mag je natuurlijk gebruikmaken van de werkplaatsen en ateliers die je nodig hebt.

  Begeleiding
  Je krijgt begeleiding vanuit jouw school, maar ook krijg je van Zuyd een docent toegewezen die jou helpt bij het profielwerkstuk. Je kunt bij hem of haar terecht als je vragen hebt, maar de docent laat jou ook kennismaken met Zuyd.

  Hoe doe je mee?
  Als je een opdracht hebt bedacht, meld je je aan via de onderstaande aanmeldknop In de e-mail laat je weten dat je een profielwerkstuk wilt maken en vermeld je jouw onderwerp. We kunnen vooraf niet garanderen dat er plaats is voor jouw profielwerkstuk, omdat er beperkte ruimte is. Voordat je kunt beginnen aan je profielwerkstuk, moet jouw opdracht en plan van aanpak goedgekeurd zijn.

  Contact & aanmelden
  Heb je nog vragen of wil je je aanmelden? Stuur een e-mail naar: mediadesign-and-technology@zuyd.nl