Nieuws
Nieuws

Tijmen studeert als enige jongen Verloskunde bij Zuyd

Tijdens de open dag wist Tijmen van Gestel het zeker. Hij wilde Verloskunde studeren. Als enige jongen tussen allemaal meiden. Een keuze die hij maakte dankzij zijn buurvrouw.

“Ik wilde altijd al iets in de zorg doen. Maar fysiotherapie en verpleegkunde spraken me niet zo aan”, vertelt Tijmen van Gestel (19). “Daarom ben ik verder gaan kijken naar andere hbo-opleidingen in de zorg. En toen kwam onze buurvrouw eigenlijk met het idee. Ze zei: ‘Hey, ga eens kijken bij Verloskunde’. Mijn moeder zei ook meteen dat dit echt iets voor mij is. Dus toen heb ik me daar verder in verdiept. Ook ben ik een dagje gaan meelopen in een verloskundepraktijk. Dat vond ik zo leuk dat ik naar de open dag bij Zuyd ging en nu zit ik hier”, lacht hij.

Rare keuze?

Verloskunde, is dat geen rare keuze voor een jongen? “Mijn familie en vrienden vonden van niet. Ze vonden het juist allemaal leuk. Niemand keek er vreemd van op. Sommige vrienden wisten in het begin niet zo goed wat verloskunde eigenlijk is. Dus dan moest ik het wel even uitleggen. Daarna vonden zij het ook allemaal heel leuk voor me.”

Pittig

Intussen zit Tijmen aan het einde van zijn tweede jaar en hij moet toegeven dat hij het best pittig vindt. De opleiding slokt veel van zijn tijd op en hij moet soms andere leuke dingen laten schieten om voldoende te studeren. “Maar verder bevalt het prima. Ik ben blij met mijn keuze.” Het feit dat verloskundigen zorg verlenen aan mensen die doorgaans gezond zijn, vindt hij het meest interessant. “Je bent hier veel bezig met de fysiologie (normale functies van een gezond lichaam, red.) en niet zozeer met de pathologie (ziekteleer, red.).”

Oh, een jongen!

Tijmen heeft verschillende stages achter de rug. Bijvoorbeeld in het ziekenhuis en in praktijken van verloskundigen. Tot nu toe kreeg hij geen negatieve reacties van de moeders in spé. “Een vrouw zei wel: ‘Oh wat leuk een jongen’.” Als Tijmen over een 2 jaar zijn diploma op zak heeft, is hij niet de enige mannelijke verloskundige. “Ik heb ook al bij een mannelijke verloskundige meegelopen.”

Na zijn opleiding wil Tijmen liefst zo snel mogelijk in een praktijk aan de slag. “En hopelijk kan ik dan na een paar jaar in een maatschap treden.” Wil je net als Tijmen eens komen kijken of Verloskunde ook iets voor jou is? Meld je dan aan voor de open dag op 24 februari 2024 of kom eens proefstuderen.