Nieuws
Nieuws

European Studies-studente Yeva Haivoronska genomineerd als Held van het hbo 2024

Yeva Haivoronska (20) is genomineerd als Held van het hbo 2024. De Oekraïense studente European Studies is door Zuyd voorgedragen voor deze jaarlijkse verkiezing van de Vereniging Hogescholen omdat zij een voorbeeld is voor velen. Ondanks haar moeilijke omstandigheden draagt zij een boodschap van hoop en moed uit en is zij een warm pleitbezorger van de Europese democratische waarden.

Yeva: “Ongeveer twee jaar geleden ben ik samen met mijn moeder en grootouders gevlucht uit Oekraïne. We woonden in Kharkiv en werden constant gebombardeerd waardoor we tijdelijk in een kelder hebben moeten wonen. Mijn toekomst ging letterlijk en figuurlijk in rook op. Het was een strijd om te overleven. Een vluchtplan hadden we niet, we zijn gewoon vertrokken. Uiteindelijk zijn we uitgekomen in Nederland. Hier ben ik een volledig nieuw leven begonnen.”

European Studies

In Oekraïne studeerde Yeva taalwetenschap in Oekraïne. Bij Zuyd nam ze deel aan de Prebachelor voor vluchtelingen, en dan speciaal voor Oekraïense vluchtelingen. Tijdens een schoolexcursie aan het Europees parlement in Brussel wist Yeva het zeker. “Ik ga European Studies bij Zuyd studeren. We kregen uitleg over de democratische Europese waarden en de EU. Tijdens de rondleiding door het gebouw kwamen we ook in het auditorium waar president Zelensky slechts enkele dagen eerder een toespraak had gehouden. Heel inspirerend.”

“Doe mee!”

Na het afronden van de prebachelor levert Yeva op verzoek van de Oekraïense docent Dr. Olha Kulyna een bijdrage aan het Oekraïense tijdschrift Echo Ukraine. “De boodschap van mijn artikel was: Doe actief mee aan de samenleving. Ga iets leren, studeren, werken, maakt niet uit als je maar meedoet! Blijf niet op je kamer zitten, maar grijp je kans.” Inmiddels schrijft zij regelmatig verhalen voor het tijdschrift. “Ik wil een positieve boodschap uitdragen aan Oekraïense jongeren in het westen. Velen zijn hier gekomen en hebben hun vrienden achter moeten laten. Net als ik moesten ze ineens Nederlands leren en hun weg vinden in een nieuwe samenleving. Velen lieten de moed zakken of zetten zich af. Ik wil laten zien dat het anders kan.”

Tijdens een schoolexcursie aan het Europees parlement in Brussel wist Yeva het zeker. “Ik ga European Studies bij Zuyd studeren."

100% verdiende nominatie

Hilde van Schaeren, senior docent en coördinator van de Prebachelor voor vluchtelingen, leerde Yeva kennen tijdens het programma. “Yeva dwingt bij mij veel respect af. Ze is er altijd, heeft altijd een glimlach op het gezicht ondanks dat ze het zelf ook niet gemakkelijk heeft. Naast haar studie en vrijwilligersactiviteiten heeft ze een baantje om rond te komen. Toch laat ze het nooit afweten. Ze is altijd aanwezig bij belangrijke activiteiten en kwam laatst zelfs ongevraagd de huidige prebachelor studenten een hart onder de riem steken. Ze ziet er bovendien altijd uit om door een ringetje te halen. Het is een prachtige jonge vrouw die deze nominatie 100% verdient.”

Over ‘Helden van het Hbo’

Hbo’ers werken vaak al tijdens hun studie aan allerlei inspirerende projecten en initiatieven. Projecten die soms ook een waardevolle impact hebben op onze samenleving. Om dat te laten zien, organiseert de Vereniging Hogescholen jaarlijks de verkiezing Hbo Held. Elke hogeschool kan daarvoor een student nomineren. De winnaar wordt gekozen tijdens het VH-congres – dit jaar op 8 april 2024 – en ontvangt een award en een geldprijs ter waarde van een jaar collegegeld.

Lees meer over de nominatie van Yeva: Vereniging Hogescholen | Nominatie Zuyd Hogeschool: Yeva Haivoronska.