Inauguratie
Inauguratie

Inauguratie Ruth Dalemans: begrijpelijk communiceren begint met aandacht

Dr. Ruth Dalemans hield op 7 februari 2024 haar inaugurele rede. Deze rede was de officiële start van haar werk als lector van het bijzonder lectoraat Begrijpelijk Communiceren. In de rubriek ‘5 vragen aan’ kijkt zij terug op deze speciale dag.

1. Hoe is het gegaan tijdens je inauguratie?

“Het was een fantastische dag. Zo fijn dat zo vele mensen deze dag met mij zijn komen vieren van ver en dichtbij. Daar ben ik hen echt dankbaar voor! Dat laat zien dat we met dit thema mensen echt in verbinding kunnen brengen en dat Begrijpelijk Communiceren een onderwerp is dat iedereen aangaat.”

2. Was je erg zenuwachtig vooraf?

“Vooraf was ik uiteraard een beetje zenuwachtig. Maar ik heb mij goed voorbereid en mij ook goed laten adviseren door mijn liefste man, Bart Paumen, die mijn presentatie volgens mij ondertussen vanbuiten kent 😉. Op de dag zelf bleek ik een beetje meer tijd te hebben dan voorzien. Dat gaf mij echt rust, waardoor ik mijn verhaal heb kunnen vertellen zoals ik wilde, met een aantal voorbeelden en af en toe een klein grapje tussendoor, met aandacht voor het publiek.”

3. Wat vonden je partner en kinderen ervan?

“Ze zijn trots op mij en heel blij voor mij dat het gegaan is zoals ik had gehoopt.”

4. Wat voor reacties kreeg je na afloop?

“Ik heb heel veel positieve reacties gehad en daar ben ik heel erg blij mee! Het verhaal was helder en maakte het belang van Begrijpelijk Communiceren duidelijk, niet alleen in de zorg, maar ook binnen welzijn en het bedrijfsleven. Volgens mij zijn er bij veel mensen radertjes gaan draaien in hun hoofd over het belang van begrijpelijk communiceren als toegangspoort om mee te kunnen doen aan de maatschappij. En dat is mijn missie! Dus missie geslaagd.”

5. Wat hoop je dat het publiek het meest zal bijblijven?

“Dat Begrijpelijk Communiceren begint met aandacht en dat er altijd een manier is om met anderen betekenisvol te communiceren: door het inzetten van de juiste skills en de juiste hulpmiddelen, door de bereidheid van iedereen om zich ervoor in te spannen en door te zorgen voor een omgeving die het gesprek ondersteunt. Ik denk dat dat ook gelukt is door de vele presentaties en de mooie manieren van communiceren die tijdens de presentatie getoond zijn. Via tekeningen, filmpjes, via muziek tot en met vierhandengebarentaal.”

6. Wat staat op dit moment bovenaan jouw To-do-lijst?

“Gesprekken voeren, kansen grijpen en vooral zorgen dat alle lopende projecten op wielen blijven lopen. Daarnaast zorgen dat de uitkomsten van de pas afgeronde projecten ook echt hun weg vinden naar de praktijk en het onderwijs. Daarom zijn we nu bezig met het afronden van een aantal kennisclips. Dus hou zeker onze website in de gaten!”

Het bijzonder lectoraat Begrijpelijk Communiceren is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met zorg- en welzijnsorganisatie Koraal. Het is onderdeel van het lectoraat Autonomie en Participatie van Chronisch Zieken dat onder leiding staat van Emmylou Beekman. Het onderwerp begrijpelijk communiceren is een goed voorbeeld van de veelzijdigheid van het vak en de opleiding Logopedie.