Blog
Blog

Top!

Collegevoorzitter André Postema geeft maandelijks te denken over ontwikkelingen bij Zuyd, in de regio, maatschappij en het onderwijsland. Ditmaal gaat André in op de resultaten van de Keuzegids hbo 2024 en de kwalificatie ‘topopleiding’.

Afgelopen maand verscheen de Keuzegids hbo 2024. Zuyd Hogeschool weet zich voor het derde jaar op rij stevig in de top drie van de beste grote hogescholen van Nederland geplaatst. Daarnaast zijn maar liefst elf van onze opleidingen als topopleiding aangemerkt. Bij de academies voor Ergotherapie, Fysiotherapie, Logopedie, Mens en Techniek, Vaktherapie en Verloskunde ging (letterlijk) de vlag uit, evenals bij de Technische Bedrijfskunde Academie, de Toneelacademie Maastricht (zowel voor de opleiding Theater als Docent Theater) en het Conservatorium Maastricht (zowel voor de opleiding Muziek als Docent Muziek). En de grote bachelorprogramma’s Business Studies en HBO Rechten komen als beste van Nederland uit de bus. Een prestatie van formaat!

Dat is dus echt top. Een grote pluim voor alle opleidingen van Zuyd, want het is de optelsom die laat zien hoe krachtig we zijn. De passie voor de ontwikkeling van onze studenten is daarbij het leidende principe. Evenals de wetenschap dat we dit alleen kunnen waarmaken wanneer we onszelf ook voortdurend ontwikkelen. Als docent, onderzoeker, begeleider, ondersteuner, stagebedrijf en werkveld. Die passie voor ontwikkeling begint dus bij jou, bij ons allemaal. Dat is ook de boodschap van onze nieuwe instellingsstrategie. Maar daarover meer in mijn volgende blog.

De grote kwaliteit (de opleiding, het lectoraat, innovatie) kan niet kan zonder de kleine kwaliteit (de roostering, de projectadministratie, een luisterend oor als het even niet gaat) en vice versa.

 

De vraag die vaak gesteld wordt is wat deze kwalificatie (‘top’) – afgegeven door de organisatie achter de Keuzegids op basis van onderzoek onder studenten – nu zegt. Waarbij door critici vrijwel standaard wordt verwezen naar de betrekkelijkheid van dergelijke rankings. Meten we wel wat we (echt) willen weten? Is het niet een momentopname? Hoe representatief zijn de uitkomsten nu eigenlijk? Vervolgens komt de onvermijdelijke verwijzing naar de jaarlijkse oliebollentest van het Algemeen Dagblad. Mooi om te zien hoe tegenstanders van prestatiemeting zichzelf bedienen van een nogal gemakkelijk frame om de uitkomsten van de Keuzegids te diskwalificeren. Want we zijn toch geen oliebollenbakkers?

Nu zit ik zelf totaal anders in de wedstrijd. Voor mij is ‘top’ wel degelijk top, of het nu om opleidingen gaat of oliebollen. Mijn muze? Het echtpaar Top (deze naam is ongelogen). Tijdens de klaverjascompetities die mijn Groningse basisschool voor de ouders organiseerden, wonnen zij jaar na jaar. Met kop en schouders. Zonder uitzondering. En niet alleen door keer op keer de meeste punten bij elkaar te kaarten. De Toppers blonken ook uit in doelmatigheid. Pa Top hoefde na een rondje nooit de kaarten te tellen, dat had hij immers al tijdens het spel gedaan. En in sportiviteit. Ma Top schonk de verdiende rollade met liefde aan een deelnemer die thuis zelden vlees op tafel kon serveren.

Die oliebollen van het AD en de doormarsen van de familie Top moeten we dus juist heel serieus nemen. Je staat toch liever in de top drie dan dat je onderaan bungelt. Zeggen dat dit niet zo is, is slecht liegen. Of slecht leiden.

“Het werkt als het klopt”, zo leerde ik van een andere muze, voormalig DSM-topman Feike Sijbesma. Niet óf-óf, maar én-én. Dat betekent dat de grote kwaliteit (de opleiding, het lectoraat, innovatie) niet kan zonder de kleine kwaliteit (de roostering, de projectadministratie, een luisterend oor als het even niet gaat) en vice versa. En dat dit samenspel vervolgens vereist dat er sprake is van beleving: inspiratie, veiligheid, gezien worden, zingeving. Organisaties die deze combinatie weten te maken en te onderhouden gaan omhoog. Iedere dag een stapje beter. Op naar de top.

André PostemaAndré Postema is sinds 1 juni 2023 voorzitter van het College van Bestuur van Zuyd Hogeschool.