Regionale Transitie en Innovatie
Regionale Transitie en Innovatie

Interview: ‘Ik zeg wat ik doe, ik doe wat ik zeg en laat zien wat ik gedaan heb’

“Ik laat graag zien wat Zuyd allemaal kan en dat we voorop lopen in veel projecten. Ik wil lectoren laten shinen en de zichtbaarheid verbeteren.” Dat zegt Mark Liedekerken, die sinds januari 2021 directeur Transitie en Innovatie is bij Zuyd. Al sinds 1996 werkt hij aan regionale, landelijke en internationale projecten. Eerst als docent en later als adviseur voor het Ministerie van Onderwijs, gemeentes, provincie en voor Brussel. Ook is Mark al jaren (‘hobbymatig’, noemt hij het) actief als inspecteur en hulpofficier bij de politie. “Bijzonder om te zien dat het netwerk dat ik de afgelopen 25 jaar heb opgebouwd, nu onderdeel is van mijn functie bij Zuyd. Alles komt samen.”

Verbinden

En dat een breed netwerk voor deze functie een pré is, weet Mark ook. “Op deze manier kan ik, zowel politiek als bestuurlijk, echt verbinden. We zijn hiermee voorloper in Nederland, want er zijn nog weinig instellingen met een directeur op dit onderdeel.” Hij vindt dat Zuyd al meer op de kaart staat dan voorheen, maar de zichtbaarheid kan nóg beter. “We mogen nog veel meer laten zien wát we doen, vooral met de transitiethema’s”. 

Binnen Zuyd Hogeschool zijn vier transitiethema’s die onderwijs en onderzoek beter laten aansluiten op de praktijk: Gezonde Samenleving, Waardevolle Wijken, Toekomstbestendig Bedrijfsleven en Circulair Produceren. Studenten werken in verschillende lectoraten, vakgebieden en bedrijven aan maatschappelijk relevante projecten. Ook de provincie werkt met deze thema’s om de (eu)regio futureproof te maken.

“Zuyd heeft heel vroeg de juiste keuzes gemaakt”

Mark: “Het woord ‘transitie’ kom je steeds vaker tegen en wij hebben het al helemaal ingericht. Zuyd heeft dus heel vroeg de juiste keuzes gemaakt.” De directeur noemt studenten de ambassadeurs van de transitie. “Zij omarmen nieuwe technieken in hun werkveld en zijn daarmee breed inzetbaar. Spot on gespecialiseerde mensen die meteen aan de bak kunnen.

Aan ICT-stagiair(e)s wordt nu al gevraagd bij het bedrijf te komen werken waar ze stage lopen. Onze studenten zijn duidelijk met de juiste dingen bezig en klaar voor de snelle ontwikkelingen in de maatschappij.” Verbinding maken met werkgevers, het bedrijfsleven en het MKB hoort daar ook bij. “We zorgen dat zij zien wat de toegevoegde waarde van de transitiethema’s is. Onze onderzoeken zijn daarin baanbrekend. Denk aan: wat heeft data-intelligence voor impact op de gezondheidszorg? Wat kunnen data betekenen voor leefbare wijken?”

Zo worden deze thema’s, die op het eerste gezicht ver uit elkaar lijken te liggen, op een natuurlijke manier met elkaar verweven. “Andere onderwerpen, zoals artificial intelligence (AI), werken als een satéprikker: ze zijn van toepassing op alle vier de thema’s.”

“Grenzen hoeven geen barrière te zijn om zaken te doen in het buitenland”

Om de echte verbindingsslag te maken, wordt er samen met externe betrokkenen gekeken naar wat van belang is voor de toekomst van de regio, ook op internationaal gebied. “Daarom blijft beheersing van de Duitse en Franse taal belangrijk. Dan durven studenten straks contact te leggen met of te solliciteren in het buitenland.” Zo kunnen ze in de regio blijven werken en vertrekken ze niet naar de randstad. “Ik heb met IBS Maastricht gesproken over wat studenten kunnen betekenen voor het grensoverschrijdende bedrijfsleven. Grenzen hoeven geen natuurlijke barrière te zijn om zaken te doen in het buitenland.”

De zichtbaarheid van deze ontwikkelingen, is ook belangrijk voor toekomstige studenten bij Zuyd. “Met eerlijke beeldvorming rond de studiekeuze wordt duidelijk wat zij leren tijdens de opleiding en gaan doen in hun werk. De koppeling tussen de thema’s draagt eraan bij dat studenten klaar zijn voor de complexiteit binnen hun toekomstige werkveld. Onze onderzoeken en transitiethema’s kunnen een rol spelen in die studiekeuze.” Tel daar Mark’s motto ‘Ik zeg wat ik doe, ik doe wat ik zeg en laat zien wat ik gedaan heb’ bij op en dit belooft een mooie stap voor de toekomst!