Studeren bij Zuyd
Sneller je studie afronden?

Sneller je studie afronden?

Heb je vwo of mbo gedaan? Dan kan je je bachelor opleiding in kortere tijd afronden. Je behaalt je diploma in slechts 3 of 3,5 jaar. Daarnaast is er vaak een goede aansluiting op de universiteit, waardoor je binnen korte tijd ook je masterdiploma kunt halen.

Veel opleidingen bieden interessante trajecten aan. Je volgt bijvoorbeeld bepaalde onderdelen versneld, of je krijgt vrijstelling voor sommige vakken/modules. Zo kun je als vwo'er of mbo'er je opleiding een half jaar tot een jaar verkorten. Je kunt je hbo-bachelordiploma dus in 3 tot 3,5 jaar halen. Daarna kun je - als je dat wilt - doorstuderen aan een universiteit voor je masterdiploma. 

Het gaat om de volgende opleidingen:

 • Accountancy - vwo

  Heb je een vwo-diploma? Dan kun je de opleiding Accountancy ook in 3,5 jaar doorlopen. Je krijgt dan een half jaar vrijstelling in het eerste jaar. In februari stroom je in bij studenten van de vierjarige opleiding. Zo heb je in kortere tijd je bachelordiploma. Vervolgens kun je gaan werken of doorstuderen aan een (pre)master. 

 • Applied Science - mbo

  Met een mbo-diploma van een verwante opleiding kun je een verkort programma van Applied Science volgen. Dit is mogelijk door een compacter programma en (gedeeltelijke) zelfstudie. 

  Wil je meer informatie over dit traject? Maak dan een afspraak met onze studieadviseur: +31 (0)45 400 64 98 of appliedscience@zuyd.nl.

 • Built Environment - mbo

  Opleiding in 3 jaar (mbo)
  Ook voor mbo'ers  is er een verkort studietraject van 3 jaar. Om toelaatbaar te zijn voor dit versnelde traject moet je het STER-programma hebben gevolgd. Zit jij in het derde jaar van een aanverwante mbo-opleiding en overweeg je door te studeren aan het hbo? Lees dan meer over het STER-programma.

 • Commerciële Economie - vwo

  Als vwo'er heb je de mogelijkheid om in drie jaar de opleiding Commerciële Economie af te ronden. Je doorloopt de eerste drie jaren in twee jaar. Hierbij volg je het uitstroomprofiel Marketing Management. Jouw derde jaar bestaat uit een half jaar afstudeerstage en een half jaar volg je de doorstroomminor waarmee je in éé'n jaar je masterdiploma aan de Universiteit Maastricht kunt halen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen uit de opleidingen:

  • Marketing
  • Marketing Finance
  • Entrepreneurship
  • Business Intelligence
  • Organization: Management, Change & Consultancy 
  • Strategy & Innovation

  Meld je aan op de gebruikelijke wijze via Studielink. Op basis van jouw inschrijving zullen wij je uitnodigen voor een intake-assessment. De resultaten van het assessment en het daaropvolgende gesprek bepalen of je kunt starten in het versnelde traject voor vwo'ers.

 • Ergotherapie - vwo

  Voor vwo’ers is er een speciaal traject. In vier jaar tijd behaal je zowel je bachelordiploma Ergotherapie als je master of Health Science aan de Universiteit Maastricht.

  Hoe ziet het programma eruit? 
  Door vanaf het begin van het eerste studiejaar het onderwijs uit de latere jaren, zoals keuzeonderwijs (minoren) en het afstudeerproject naar voren te halen, ontstaat er een verzwaard programma en kun je je bachelor in drie jaar afronden. In het programma is ook de voorbereiding voor de aansluitende master verwerkt.

  Toelatingseisen
  Dit traject vergt natuurlijk extra inspanningen van studenten. Daarom worden extra toelatingseisen gesteld:

  • Je hebt een vwo-diploma of Abitur, bij voorkeur met Biologie
  • Je hebt bovengemiddelde studieprestaties geleverd (bv. gemiddeld cijfer hoger dan 7)
  • Wil je in aanmerking komen voor dit traject dan moet je je inschrijven via Studielink vóór 1 juni.

  Lees de factsheet voor meer informatie. 

  Meer informatie over dit traject? Neem contact op met de coördinator: Esther Bols, esther.bols@zuyd.nl

 • Facility Management - vwo

  Ben je vwo’er, dan kun je met het versnelde traject in drie jaar je bachelor Facility Management behalen. Je volgt alleen de blokken die je nodig hebt, waardoor je de eerste twee jaar in één jaar afrondt.

  Wil je naast je bachelor- ook je mastertitel halen, dan kun je aansluitend in 12 maanden de Engelstalige master behalen. Met deze opzet combineer je de voordelen van een praktijkgerichte bachelor en het wetenschappelijk denken van een master. Zo kun je in vier jaar zowel je bachelordiploma als je master of science diploma behalen

 • Finance & Control - vwo

  Als vwo'er kun je ook in februari starten met de opleiding Finance & Control. Je stroomt in bij de studenten van de 4-jarige opleiding en krijgt vrijstelling van het eerste half jaar. Je rondt je studie af in 3,5 jaar.

 • Fysiotherapie - vwo

  In 4 jaar bachelor én master
  Met dit traject kun je als vwo'er met goede studieprestaties (gemiddeld cijfer ongeveer een 7) in drie jaar de hbo-opleiding Fysiotherapie, en een universitaire Master of Science (theoretisch van aard) in één jaar halen. Dat betekent dat je in vier jaar tijd zowel je bachelor- als je masterdiploma kunt halen. 

  Dit traject is een samenwerking met de Universiteit Maastricht. Lees de factsheet voor meer informatie. 

  Meer informatie over dit traject? Neem contact op met de coördinator: Esther Bols, esther.bols@zuyd.nl.

 • HBO-ICT - vwo

  HBO-ICT biedt vwo'ers de mogelijkheid in 3 jaar hun bachelordiploma te halen. 

  Iets voor jou?

  • Ben jij in het bezit van een vwo-diploma?
  • Geef jij de voorkeur aan een praktijkgerichte bachelor in plaats van een universitaire bachelor (ook als je wil doorstuderen voor een master)? 
  • Ben jij pro-actief ingesteld en is plannen en samenwerken voor jou geen probleem?
  • Vind jij het belangrijk om een stage en afstudeeropdracht als praktijkervaring op te doen? Deze werkervaring ontbreekt meestal in een universitaire bachelor. 
  • Wil je werk dat toekomst heeft, dynamisch is en meegaat met de tijd? 

  De opleiding
  Het traject voor vwo'ers is een studieprogramma van 180 EC (European Credits) dat in drie jaar tijd kan worden afgerond. Omdat je als vwo’er al beschikt over bepaalde kwalificaties (o.a. zelfstandig werken en een onderzoekende houding) kun je de lesstof in een hoger tempo doorlopen. Je krijgt vrijstelling voor enkele vakken in jaar 1, omdat je deze lesstof al tijdens je vwo-opleiding hebt gehad. Denk bijvoorbeeld aan rapporteren, presenteren en projectmatig werken.

  Jaar 1
  Het eerste blok krijg je een algemene, brede inleiding op het ICT-vakgebied. Het tweede blok komen alle ICT-profielen aan bod, zodat je vanaf blok drie een keuze kunt maken voor een van de ICT-profielen die Zuyd aanbiedt: IT Services, IT Development of Business Intelligence.

  Jaar 2 en 3
  Je volgt onderwijs in je gekozen ICT-profiel. Bij de opdrachten en casussen maken we zo veel mogelijk gebruik van praktijkonderzoeken vanuit aangesloten lectoraten (onderzoeksafdelingen) of opdrachten uit het bedrijfsleven. 

  In het derde blok start je met een stage van 10 weken bij een bedrijf in binnen- of buitenland. De opgedane kennis en vaardigheden pas je toe in de praktijk en je krijgt een beeld van de bedrijfsomgeving. 

  Vanaf het vierde blok specialiseer of verbreed je jouw kennis binnen de profileringsruimte door minoren te volgen. Aan alle ICT-minoren zijn bedrijfs- of onderzoeksprojecten gekoppeld. Het aanbod van de ICT-minoren is actueel en gevarieerd op basis van de ontwikkelingen uit het bedrijfsleven. Het laatste half jaar van het derde studiejaar ga je afstuderen bij een bedrijf of instelling naar keuze.

  Meer weten?
  Wil je meer weten over toelatingseisen, aanmelding, kosten, studieprogramma of aansluitende masteropleidingen zonder schakeljaar? Neem dan contact met op met de studieadviseur van de opleiding via:

  • E-mail: ict@zuyd.nl
  • Telefoon: +31 (0)45-400 6400
  • WhatsApp: +31(0)6 3807 3274
 • International Business - vwo

  De opleiding International Business biedt vwo'ers de mogelijkheid in dire jaar hun opleiding af te ronden. 

  Wat is anders?
  Dat je de opleiding met een jaar kunt verkorten, betekent wel dat dit traject intensief is. 

  • Je start met het tweede jaar.
  • Je slaat de taalvakken uit het eerste jaar over, omdat je op het vwo een jaar langer taalonderwijs hebt.
  • De belangrijkste vakken uit het eerste jaar doe jij in het tweede jaar erbij.
  • Je kunt in het derde jaar een pre-master doen bij de Universiteit van Maastricht.
 • Logopedie - vwo

  Opleiding in drie jaar voor vwo'ers 
  Doordat je naast het standaardonderwijs ook je keuzevakken doet en je afstudeerproject, kun je de opleiding Logopedie in drie jaar afronden. 
   
  Bachelor- en masterdiploma in vier jaar voor vwo'ers
  In vier jaar haal je bij Zuyd je bachelordiploma en je masterdiploma aan de Universiteit van Maastricht. Dit traject is voor vwo'ers met een gemiddelde van meer dan een 7.

  Lees de factsheet voor meer informatie. 

  Meer informatie over dit traject? Neem contact op met de coördinator: Esther Bols, esther.bols@zuyd.nl

 • Mens en Techniek | Biometrie - vwo

  Je kunt als vwo'er de opleiding Mens en Techniek | Biometrie in drie jaar doorlopen. Het stagejaar vervalt en in plaats daarvan voer je projecten uit vanaf het eerste jaar. Dit doe je naast het normale onderwijsprogramma. Je kunt dit traject alleen doen als je kiest voor de afstudeerrichting Medische Techniek.

  Dit traject betekent een flinke verzwaring van je studie en is daarom alleen haalbaar voor de betere vwo'er. Tijdens de studiekeuzecheck bespreken we met je of je kunt worden toegelaten tot dit traject. Daar is ook een positief advies van de Examencommissie voor nodig.

  Doorstromen naar een universitaire master
  Of je nu de opleiding in drie (versneld) of vier jaar doorloopt, je hebt altijd de mogelijkheid om in het laatste jaar een minor te volgen ter voorbereiding op een masterstudie aan de universiteit. Hiermee vergroot je de kans je je hbo-bachelor én je universitaire master in resp. vier dan wel vijf jaar te halen. 

 • Vaktherapie

  Heb je uitgebreide scholing en ervaring in een therapievorm (muziek, dans, drama of beeldend) of een opleiding gevolgd op het gebied van psychologie, dan kun je eventueel je bachelor Vaktherapie in kortere tijd af te ronden.
  Stuur een mail aan beppie.vandepoll@zuyd.nl en motiveer waarom je aanmerking wilt komen voor een verkort traject. Geef daarbij aan welke therapievorm je kiest en stuur je cv mee. Wij nemen contact met je op om samen de mogelijkheden te bekijken.

  NB Heb je al een opleiding in het hoger onderwijs afgerond, houd dan rekening met het veel hogere instellingscollegegeld.

 • Verpleegkunde - vwo & mbo

  Naast het reguliere traject - de voltijd dagopleiding Verpleegkunde - zijn ook verkorte studietrajecten mogelijk:

  • Opleiding in 3 jaar (vwo)
   Als je kiest voor dit traject volg je het eerste leerjaar samen met de reguliere studenten. Vanaf het tweede jaar volg je een aangepast programma.
  • Opleiding in 3 jaar (mbo-V)
   Mbo-verpleegkundigen met niveau 4 of een afgeronde A-, B- of Z-inservice-opleiding, kunnen op basis van een intake het verkorte opleidingstraject van 3 jaar volgen. 
  • Verpleegkunde + Operatieassistent/Anesthesiemedewerker in 3 jaar
   Bij deze verkorte technische leerroute combineer je de opleiding Verpleegkunde met de opleiding tot Operatieassistent of Anesthesiemedewerker. Dit is een duale opleiding, waarbij je in drie jaar twee diploma’s kunt halen.

Doorstroomminoren

De onderstaande opleidingen bieden een doorstroomminor aan. Deze minor zorgt ervoor dat je zonder schakelprogramma kunt instromen in een universitaire master:

 • Accountancy

 • Business Studies (People and Business Management) 

 • Commerciële Economie (Commercieel Management)

 • European Studies

 • Facility Management

 • Finance & Control (Bedrijfseconomie)
 • International Business
 • ICT

 • Mens en Techniek | Biometrie