Nieuws
Nieuws

‘Duitse’ variant opleiding Ergotherapie bestaat 25 jaar

Precies 25 jaar geleden zette Zuyd bij wijze van proef de Bachelorstudiengang Ergotherapie in de markt. Een kwart eeuw verder is de Duitstalige ergotherapieopleiding nog altijd onverminderd populair bij onze Oosterburen. Zo’n 1900 professionals zochten en vonden in die jaren de theoretische en praktische verdieping van hun vak en sleepten het felbegeerde hbo-diploma in de wacht.

Hoeveel oud-studenten zich melden tijdens de jubileum-alumnidag op 19 april is nog niet duidelijk. Maar het zullen er veel zijn, verwacht opleidingsmanager Manon de Bruin. “Dat was vijf jaar geleden ook al zo. De Bachelorstudiengang is een bijzondere opleiding. De studenten komen uit alle hoeken van het land – Hamburg, Rostock, München, Frankfurt,… – en zijn bijzonder gemotiveerd en gedreven om zichzelf maar ook het beroep ergotherapie verder te professionaliseren. Ze komen hier anderhalf jaar lang 2 of 3 dagen per week, de meesten inclusief het weekend. Anderhalf jaar trekken ze samen op. Velen van hen overnachten in het Natuurvriendenhuis in Heerlen. Dat schept een band, ook met de docenten. De diploma-uitreikingen zijn altijd al een feest. Dus ja, we verwachten een hoge opkomst.”

Twee superjaren

Simone Gritsch is zeker van de partij, laat ze weten. Zij studeerde in 2005 af aan de Bacherlorstudiengang. “Bijna 20 jaar geleden ja, maar het lijkt wel gisteren. Het was een supertijd waar ik met veel plezier op terugkijk. Ik verheug me nu al op de reünie binnenkort. Ook al woon ik in Stuttgart, ik kom zeker om oude klasgenoten en docenten weer eens te ontmoeten.”

Simone was blij dat ze de grens kon oversteken om Ergotherapie te studeren. “In Duitsland was die bacheloropleiding er destijds niet. Viavia hoorde ik enthousiaste verhalen over Zuyd. Ik heb me ingeschreven, ben naar Aken verhuisd om elke dag op en neer te kunnen reizen en wat bleek: we waren in totaal met 60 Duitse studenten. De lessen werden in onze taal gegeven en alle docenten spraken Duits. Geweldig, zowel inhoudelijk als qua sfeer.” Simone werkt nu als ergotherapeut bij uitgeverij Thieme in Stuttgart. “Ik beleef veel plezier aan mijn vak. Mede dankzij de opleiding in Heerlen.”

Echt pionieren

Ook Mieke Le Granse is er zeker bij, als grondlegger van de opleiding. “Ik kwam er tijdens een Duits ergotherapiecongres in 1993 eigenlijk per toeval achter dat in Duitsland weinig tot geen aandacht besteed werd aan ergotherapeutische theorieën, modellen en assessments”, kijkt ze terug. “Lang verhaal kort: na minstens 25 workshops over ergotherapie-modellen in Duitsland te hebben gegeven, ontstond het idee om in samenwerking met de Duitse ergotherapievereniging een Duitstalige bachelor in Heerlen te ontwikkelen. Uiteindelijk kregen we in 1998 toestemming, mits we minstens 25 cursisten zouden aanbrengen. Tijdens een informatiemiddag tekenden 25 Duitse ergotherapeuten in en zijn we gestart met een proef; ik en Jet Lancee. Echt pionieren. We moesten bijvoorbeeld alle teksten in het Duits vertalen en natuurlijk in het Duits lesgeven.”

Meer diepgang voor Duitse ergotherapeuten

De proef werd al snel omgezet in twee permanente leergangen met verschillende tempo’s. Nog altijd is de toeloop groot. “Begrijpelijk”, zegt Manon de Bruin. “Duitsland heeft nog altijd geen standaard hbo-opleiding Ergotherapie. Standaard is de Berufsfachschule, terwijl veel Duits ergotherapeuten meer verdieping willen. In Heerlen bieden we de theoretische en inhoudelijke onderbouwing en diepgang aan. Met een vast team van 10 Duitstalige docenten. En met de optie om daarna een master te volgen. Dat doet uiteraard niet iedereen, de meesten willen vooral hun beroep beter uitoefenen. Bij Zuyd zijn ze aan het goede adres. De Nederlandstalige opleiding is al jaren de beste volgens de Keuzegids Hbo en daarvan profiteert natuurlijk ook de Bachelorstudiengang. Inhoud en didactiek van de opleiding worden voortdurend aangepast aan de meest recente wetenschappelijke kennis en inzichten. Marketing is niet meer nodig. De Duitse ergotherapiewereld kent ons en bovendien hebben we een groot netwerk in Duitsland opgebouwd met mbo-scholen.”

Maatschappij verandert

Ergotherapie is populair, weet Manon de Bruin. “De maatschappij verandert. We worden ouder en willen zo lang mogelijk zelfstandig blijven. Dat betekent dat we zelfredzaam moeten zijn, en daarbij kan ergotherapie een grote rol spelen. Daarnaast wordt de maatschappij inclusiever. Iedereen moet de kans krijgen om mee te doen. Dat is in Nederland, en zeker in Duitsland een groot thema. De vraag naar goed geschoolde ergotherapeuten stijgt daardoor. Wij zorgen dat die er komen, ook bij onze Oosterburen. Hopelijk kunnen we op deze manier de volgende 25 jaar vol maken. Het aantal aanmeldingen blijft hoog, maar ik hou mijn hart vast als ik de discussies hoor over een rem op buitenlandse studenten.”

Ergotherapie

Een ergotherapeut helpt kinderen, volwassenen en ouderen met lichamelijke en/of psychische klachten om dagelijkse dingen die voor hen belangrijk zijn weer te doen. Zowel thuis, op school of op de werkplek. De ergotherapeut kan onder meer werken vanuit een eigen praktijk bij mensen thuis, maar ook in ziekenhuizen, zorginstellingen, gemeenten, in de wijk, revalidatiecentra of psychiatrische instellingen.

De opleiding Ergotherapie van Zuyd duurt 4 jaar en is sterk praktijkgericht. Met simulatiepatiënten en ervaringsdeskundigen oefenen de studenten in een levensechte omgeving met keuken, woonkamer, slaapkamer en badkamer. Studenten maken deel uit van een learning community met professionals uit het werkveld en met docenten. De opleiding is verbonden met een internationaal netwerk op het gebied van professionalisering van de ergotherapie. De nieuwste (technologische) ontwikkelingen worden op de voet gevolgd en maken onderdeel uit van het opleidingsprogramma.   

Het bachelordiploma Ergotherapie biedt toegang tot een scala aan masteropleidingen. Het is ook mogelijk om de bachelor te combineren met een masterprogramma aan de Universiteit Maastricht. Studenten volgen dan extra vakken en combineren in het laatste jaar de stage en afstudeerscriptie.

https://www.zuyd.nl/opleidingen/ergotherapie