Ergotherapie
Ergotherapie

Ergotherapie

Als ergotherapeut ondersteun je mensen die door lichamelijke of psychische klachten gewone, dagelijkse dingen niet meer kunnen. Je kijkt naar de problemen maar ook naar wat iemand nog wel kan en zoekt samen naar een oplossing. Je geeft bijvoorbeeld training in aankleden, bedenkt aangepaste schrijf- of keukenmaterialen of geeft advies over hulpmiddelen zoals een rolstoel. 

Je leert hoe je cliënten adviseert, traint en coacht. Goed luisteren en creatieve oplossingen bedenken zodat de persoon weer zelfstandig zijn dingen kan doen. Thuis, op het werk, op school of in de vrije tijd.

Topopleiding HBO Keuzegids 2023Beste opleiding van Nederland
Kies je voor Ergotherapie bij Zuyd, dan studeer je bij de beste opleiding van Nederland. Al meer dan 5 jaar op nummer 1 in de Keuzegids Hbo.

 

  • Locatie Heerlen
  • Duur 4 jaar, start in september
  • Taal Nederlands

De opleiding in beeld

Over de opleiding

Over de opleiding

Wat ga je leren?

Als ergotherapeut heb je een mix van kennis en vaardigheden nodig. Je leert hoe je via observeren en gesprekken een beeld krijgt van de problemen van een cliënt. Daarvoor moet je weten hoe het menselijk lichaam werkt, maar ook hoe mensen denken en hoe je hen anders naar hun problemen laat kijken.

Daarna zoek je samen met je cliënt naar oplossingen. Soms gaat het om oefenen van vaardigheden. In andere gevallen regel je voorzieningen of hulpmiddelen. Of het gaat om een combinatie van oplossingen. Er kan ook technologie aan te pas komen: welke hulpmiddelen zijn er en hoe kun je deze aanpassen? Je moet ook weten van welke wetten en regelingen je gebruik kunt maken om je cliënt te helpen. 

Je leert ook hoe je informatie overbrengt op je cliënt. Het leren geven van advies, instructie en voorlichting zijn een belangrijk onderdeel van de opleiding.

Hoe ziet je week eruit?

Je bent 32 tot 40 uur per week met je studie bezig. Je besteedt deze uren aan lessen, zelfstudie en aan het uitwerken van opdrachten samen met medestudenten.

  • In hoor- en werkcolleges leer je theorie. Je leert bijvoorbeeld hoe het brein functioneert. Of hoe de omgeving van een persoon - partner, familie, werk en maatschappij - van invloed is op zijn ziektebeleving en herstel. 
  • In projecten breng je het geleerde in praktijk. Onder begeleiding van een docent werk je met een groepje medestudenten aan vraagstukken uit de praktijk. Daarvoor ga je ook het werkveld in. Je bekijkt bijvoorbeeld een werkplek van een cliënt en maakt een voorstel voor de aanpassing van de werkplek. 
  • In trainingen leer je vaardigheden. Bijvoorbeeld hoe je een cliënt leert rijden met een rolstoel. Maar er is ook veel aandacht voor communicatieve vaardigheden, dat wil zeggen hoe je interviews afneemt, observaties, testen of een behandeling uitvoert.

Bekijk hier een voorbeeld van een weekrooster uit het eerste jaar (pdf).

Oefenen in een levensechte omgeving

Als ergotherapeut kom je vooral bij de mensen thuis, op school of op het werk. De opleiding beschikt daarom over een appartement met een keuken, woonkamer, slaapkamer en badkamer. Hier kun je vaardigheden oefenen in een huiselijke omgeving. Denk aan koken met aangepast materiaal, of terwijl je in een rolstoel zit. Naar het toilet gaan of douchen als je slecht kunt lopen. Je werkt daarbij ook met simulatie patiënten. Je gaat twee keer op stage om het geleerde in de praktijk te brengen. 

Hightech snufjes in huis

Gordijnen die dichtgaan op stemcommando, of op dezelfde manier het licht of de tv aan en uit doen. De oefenwoning van de opleiding heeft allerlei hightech snufjes zodat je leert wat technologie in huis kan betekenen voor mensen met een beperking. En wat dacht je van robots in de leslokalen, werken met virtual reality of je eigen ontwerp realiseren op een 3D-printer. Gesneden koek voor de ergotherapeuten die bij Zuyd afstuderen. 

Begeleiding

Tijdens de opleiding heb je regelmatig gesprekken met je studieloopbaanbegeleider. Samen kijken jullie naar hoe het gaat met je studie. Ook kijken jullie naar je toekomst: waar wil je later gaan werken en in welke functie. Naast de begeleiding van docenten en studieloopbaanbegeleider krijg je hulp van studentcoaches. Dit zijn ouderejaars studenten ergotherapie die je helpen bij het leren van vaardigheden en het uitvoeren van praktijkopdrachten. 

Ik vind het mooie aan ergotherapie dat je écht iets kunt betekenen voor mensen. Met je creativiteit bedenk je oplossingen die soms simpel, maar altijd belangrijk zijn voor je cliënt. En je werkt ook veel samen met andere disciplines zoals logopedie, fysiotherapie en verpleegkunde om een cliënt zo goed mogelijk te kunnen begeleiden. Als ergotherapeut kijk je naar wat nog wél kan in plaats van te focussen op beperkingen.

Rik
student

Leren samenwerken

In je toekomstig beroep werk je samen met andere hulpverleners. Je bereidt je daarop voor via samenwerking met studenten van andere opleidingen als Verpleegkunde, Fysiotherapie of de Huisartsenopleiding. Jullie bespreken bijvoorbeeld de problemen van een bepaalde cliënt en stellen vast wat iedereen vanuit zijn achtergrond voor die patiënt betekenen kan. In je latere beroep is dit samenwerken met andere zorgprofessionals belangrijk en het komt daarom uitgebreid aan bod in de opleiding. Wij hebben daarvoor een landelijk kwaliteitslabel gekregen (‘bijzonder kenmerk IPOS’).

Studenten aan het woord

Noa is eerstejaars en Steffie is tweedejaars studente. Zij vertellen waarom zij voor Ergotherapie hebben gekozen. 

  • Steffie Clumpkens, tweedejaars

    Steffie ClumpkensNa mijn opleiding mbo-verpleegkunde wilde ik graag verder studeren. Ik vond de verpleging erg leuk en interessant, maar wilde niet mijn hele leven in onregelmatige diensten werken. Ik heb gezocht naar een opleiding waarin ik een stukje van mijn medische achtergrond kwijt kon en waarin ik actief met mensen kon werken. Ik vond het verder belangrijk dat de vakken van de opleiding interessant maar ook haalbaar voor mij zouden zijn. 

    De overstap van mbo naar hbo was even wennen. Ik verwachtte soms van docenten meer hulp en leiding, maar er werd van mij verwacht dat ik het in eerste instantie zelf uitzocht. Dit is dus de eigen verantwoordelijkheid en zelfstandigheid die van je gevraagd wordt. Door de juiste begeleiding en opbouw van het lesprogramma, vind ik hierin steeds meer mijn eigen weg.

    De opleiding combineert theorie en vaardigheden. Dat is perfect als je praktisch ingesteld bent. Heel veel van de interventies en behandelingen die je leert uitvoeren, zijn gebaseerd op bewezen theorieën, die aantonen dat een behandeling echt werkt. Verder is gespreksvoering een belangrijk onderdeel van het werk van een ergotherapeut.

  • Noa Schmitz, eerstejaars

    Noa SchmitzIk heb eerst de mavo en daarna de havo gedaan. Ik heb een kunstbeen en een tijdje gerevalideerd. Omdat ik toen ergotherapie heb gehad, heb ik me verdiept in wat de opleiding inhoudt. Deze opleiding past helemaal bij mij: het leidt op voor een sociaal beroep met veel contacten. Je leert hoe je mensen kunt helpen hun leven weer te laten functioneren.

    Op de opleiding leer je gemakkelijk andere mensen kennen. Doordat je veel samenwerkt leer je mensen heel goed kennen en ontstaan er vriendschappen. Dat is heel erg leuk en gezellig, maar je leert ook om met verschillende mensen en meningen om te gaan. Dit is handig voor later in je beroep. Ook de contacten met docenten verlopen supergoed. Ze staan er altijd voor open om je ergens mee te helpen. Ik ben nooit bang om vragen te stellen. 

    Bekijk het filmpje van Noa.

     

Traject voor vwo’ers

Met een vwo-diploma kun je in vier jaar je hbo-diploma van Zuyd én je masterdiploma van Maastricht University behalen. In de eerste twee jaren volg je - naast het reguliere programma – extra vakken: Methodologie en Statistiek.  Dit betekent een verzwaring van 12 tot 15 uur bovenop de normale 40 uur per week.  In het laatste jaar combineer je de stage en afstudeerscriptie. Mocht het programma te zwaar blijken dan kun je zonder vertraging weer naar het reguliere vierjarige programma overschakelen. Lees de factsheet voor meer informatie. 

Ontvang onze brochure per post

  • Collegegeld en overige kosten

    Voor elk studiejaar dat je bij ons studeert, betaal je collegegeld. Ook als je in dat jaar alleen stage loopt. Je collegegeld is afhankelijk van je persoonlijke situatie en opleiding.  

    Naast het collegegeld moet je rekening houden met bijkomende kosten voor boeken en ander studiemateriaal.

  • Onderwijs- en Examenregeling

    In de onderwijs- en examenregeling (OER) vind je alle informatie over de inhoud van de opleiding, de begeleiding die je krijgt en de manier waarop de toetsing binnen de opleiding wordt geregeld. 

    • Bekijk de actuele OER
  • Studie in cijfers

    Wil je weten hoe huidige studenten deze opleiding beoordelen? En wat je kansen zijn op een baan? Bekijk dan de objectieve informatie gebaseerd op openbare, betrouwbare bronnen op Studiekeuze123. Hiermee kun je onze opleiding vergelijken met het landelijk gemiddelde. Bekijk de informatie over Ergotherapie.

studieopbouw

Studieopbouw

In de eerste twee jaar leer je veel theorie en train je vaardigheden. Je past deze toe in praktijkopdrachten, individueel of in kleine groepen. Vanaf het derde jaar bepaal je zelf waar je meer over wilt leren en kies je een stage en afstudeeronderwerp die daarbij passen.

Jaar 1

Het jaar bestaat uit 4 blokken van 10 weken. Elk blok bestudeer je een andere doelgroep: volwassenen, kinderen of ouderen met diverse problemen. Je leert hoe je problemen in kaart brengt en hoe je oplossingen kunt bedenken. Je verdiept je in de theorie die daarbij belangrijk is:

  • menselijk lichaam
  • ziektebeelden
  • psychologie
  • sociologie
  • wetgeving 
  • ondersteunende technologie

Daarnaast train je vaardigheden. Bijvoorbeeld:

  • hoe leer je iemand zich met één hand aan te kleden;
  • hoe instrueer je een partner van een oudere met dementie;
  • hoe observeer je de schoolse vaardigheden van een kind;
  • hoe schrijf je een advies voor een woningaanpassing.


Blok 1: Volwassenen 
Je leert hoe je volwassenen met beperkingen door een chronische ziekte kunt helpen. Jouw doel daarbij is dat zij zoveel dingen mogelijk zelf kunnen doen. Je oefent bijvoorbeeld activiteiten in het huishouden of zich verplaatsen binnens- of buitenshuis. Of je adviseert hulpmiddelen voor vrijetijdsbesteding of werk.  

Blok 2: Kinderen en jongeren
Je bestudeert kinderen en jongeren met een beperking. Hoe verloopt de ontwikkeling van spelen en leren? Hoe zorg je ervoor dat deze kinderen zoveel mogelijk kunnen meedoen op de speelplaats, in de klas of bij uitstapjes? Hoe reageren andere kinderen, ouders en leerkrachten op kinderen met een beperking?



Blok 3: Ouderen
Je leert hoe je een oudere die nog zelfstandig woont, zoveel mogelijk onafhankelijk kan laten functioneren en kan laten deelnemen aan het dagelijks leven. Daarbij maak je gebruik van de mensen om hem heen en slimme technologieën zoals een eetrobot die mensen helpt met eten of een afstandsbediening voor gordijnen of verlichting.



Blok 4: Aan het werk
Hoe zorg je ervoor dat mensen met een beperking aan het werk kunnen blijven? Hoe voorkom je gezondheidsproblemen van werkende mensen? Ook bestudeer je preventie, ziekteverzuim en reïntegratie en wetten rondom werken.

  • Jaar 2

    Blok 5: Revalidatie
    Je bestudeert hoe je mensen kunt helpen die revalideren na een beroerte en mensen met chronische pijnklachten. Je gaat de praktijk in en neemt een kijkje in revalidatiecentra en praat met mensen over hun ervaringen.



    Blok 6: Mental Health
    Je leert hoe je jongeren en volwassenen met psychische problemen kunt ondersteunen. Je helpt bijvoorbeeld mensen die problemen hebben bij het invullen van hun dagindeling. Het gaat bij deze mensen vooral om coachen en meedenken. Het gaat daarbij om praktische zaken, maar ook om hoe zij met geld moeten omgaan. Je leert hoe je samenwerkt met andere hulpverleners, bijv oorbeeld de social worker. 




    Blok 7: Wijkgericht werken
    In dit blok leer je dat je als ergotherapeut niet alleen met individuen werkt, maar ook met groepen mensen. Daarnaast maak je kennis met wijkgericht werken. Dit betekent dat je leert samen te werken met andere professionals zoals wijkverpleegkundige en social worker, maar ook met gemeentes en woningcorporaties. Samen zorgen jullie ervoor dat de bewoners van een wijk in staat zijn om zaken op het gebied van zorg, welzijn en wonen te organiseren. Je leert hoe je de bewoners of andere betrokkenen hierbij ondersteunt zodat zij zelf de touwtjes in handen kunnen nemen. 



    Blok 8: Goed voorbereid op stage
    Je werkt ter voorbereiding op je stages aan een zelfgekozen opdracht. Je leert een casusbeschrijving uit te werken, te presenteren en uit te voeren, net zoals je op stage moet doen. Daarnaast leer je veel over het adviesproces van hulpmiddelen, bijvoorbeeld hoe je een rolstoel aanvraag schrijft.

  • Jaar 3 en 4

    Vanaf het derde jaar kun je je via stage en keuzevakken gaan richten op de doelgroep die jij interessant vindt. Bijvoorbeeld kinderen of ouderen. Je loopt in het derde en vierde jaar twee keer twintig weken stage. Je brengt tijdens je stage alles wat je geleerd hebt in praktijk en gaat eerst onder begeleiding en later zelfstandig cliënten behandelen. 

    Afstuderen
    Het laatste halve jaar werk je aan je afstudeerproject. Je doet een onderzoek in opdracht van een externe opdrachtgever. Je onderzoekt bijvoorbeeld de problemen rondom het toenemend scootmobiel gebruik in wooncomplexen. Je wordt daarbij begeleid door een docent en de opdrachtgever. Je sluit je afstudeerproject af met een rapportage, je scriptie, en een presentatie. Je kunt stage lopen en/of afstuderen in het buitenland.

    Afstudeertitel
    Na je afstuderen mag je de titel Bachelor of Science gebruiken.

Toelatingseisen

Toelatingseisen

  • Havo

    Je wordt met alle profielen toegelaten:

    • Natuur & Techniek
    • Natuur & Gezondheid
    • Economie & Maatschappij
    • Cultuur & Maatschappij
  • Vwo

    Je wordt met alle profielen toegelaten:

    • Natuur & Techniek
    • Natuur & Gezondheid
    • Economie & Maatschappij
    • Cultuur & Maatschappij


    Verkort traject voor vwo'ers
    Voor het traject waarbij je in vier jaar je hbo-diploma van Zuyd én je masterdiploma van Maastricht University behaalt, stellen we een extra toelatingseis. Omdat dit studieprogramma zwaarder is, moet je op het vwo goed hebben gepresteerd. Je hebt bv. een cijferlijst met een gemiddelde van een 7.

  • Mbo

    Je wordt toegelaten tot de opleiding als je een mbo-4 diploma hebt.

  • 21+

    Heb je niet het juiste diploma maar ben je 21 jaar of ouder, dan kun je een toelatingstoets afleggen. Dit bestaat uit een persoonlijkheidsonderzoek, capaciteiten- en interessetest. Aan dit onderzoek zijn kosten verbonden. Verdere informatie over dit onderzoek kun je krijgen bij de studentendecaan van de opleiding: marjo.dullens@zuyd.nl.

  • Buitenlandse studenten

    Als buitenlandse en anderstalige student kun je worden toegelaten als je een gelijkwaardig diploma bezit en de Nederlandse taal voldoende beheerst. Dit laat je zien met het behalen van het staatsexamen Nt2-II, de cursus Nederlands voor anderstaligen of met een vergelijkbaar certificaat. Je moet dit examen behaald hebben vóór aanmelding bij de opleiding. Neem hiervoor contact met onze studentendecanen:

    marjo.dullens@zuyd.nl, T +31 (0)6 380 732 84
    monique.smeets@zuyd.nl, T +31(0)6 418 290 16 

    Meer info over het staatsexamen vind je hier

Past deze opleiding bij jou?

Verder is het belangrijk dat je je herkent in de volgende eigenschappen:

  • Inlevend: je kunt goed luisteren en je verplaatsen in de cliënt om te begrijpen wat hij belangrijk vindt.
  • Analytisch: jij kunt gemakkelijk de situatie in kaart brengen en overzien wat je moet doen om tot oplossingen te komen.
  • Ondernemend en creatief: ook als er geen kant-en-klare oplossingen zijn, vind jij toch een manier om de cliënt te helpen.
  • Communicatief: je praat gemakkelijk, met cliënten, hun familie of andere hulpverleners, je kunt goed samenwerken en overbrengen wat je wilt.

Schrijf je in voor deze opleiding

Kom kennismaken

Nog meer weten over de opleiding Ergotherapie? Kom dan een dag meelopen met een student. 

Meer informatie en aanmelden
Beroep

Beroep

Als afgestudeerd ergotherapeut kun je aan de slag in heel verschillende organisaties. Je werkt met kinderen, volwassenen of ouderen. Of je adviseert aan groepen medewerkers van een bedrijf of organisatie. Onderstaand vind je enkele voorbeelden. Je kunt natuurlijk ook een eigen praktijk beginnen zoals Bram in onderstaand filmpje. Of bekijk de poster 'Hier werken wij' (pdf). 

  • In de gezondheidszorg

    Je kunt aan het werk in een gezondheidscentrum, verpleeg- of verzorgingshuis, ziekenhuis, revalidatiecentrum of psychiatrische instelling. Je werkt altijd samen met anderen in een team rond de cliënt en je werk is erop gericht om de cliënt voor te bereiden op zijn thuiskomst.

  • In de welzijnszorg

    Je gaat bijvoorbeeld werken in een woonvorm voor mensen met een lichamelijke of geestelijke beperking en leert hen hoe ze dagelijkse werkzaamheden kunnen doen of verbeteren, zoals koken, stofzuigen, tuinieren.

  • In het bedrijfsleven

    Je kunt gaan werken bij een bedrijf dat hulpmiddelen verkoopt of dat begeleiding biedt bij re-integratie.

  • Bij een gemeente

    Bijvoorbeeld als adviseur voor woningaanpassingen. 

  • In het onderwijs

    Je begeleidt bijvoorbeeld kinderen met een beperking.

  • Bij een arbodienst

    Als adviseur voor aanpassing van werkplekken.

Verder studeren

Na het behalen van je bacheloropleiding kun je doorstuderen op universitair niveau:

  • Gezondheidswetenschappen (Universiteit Maastricht)
  • Biomedische Wetenschappen (Katholieke Universiteit Nijmegen)
  • Pedagogische Wetenschappen (Katholieke Universiteit Nijmegen)
  • Sociologie (Universiteit van Amsterdam) 
  • Pedagogische Wetenschappen  (Universiteit van Amsterdam) 
  • Culturele Antropologie (Universiteit van Amsterdam) 
  • Onderwijskunde (Universiteit van Amsterdam) 
  • Bewegingswetenschappen (Universiteit van Amsterdam) 
  • European Master of Science in Occupational Therapy (bij vijf verschillende universiteiten mogelijk)

 

Ontvang onze brochure per post

Secretariaat Ergotherapie
Nieuw Eyckholt 300
6419 DJ Heerlen