Ergotherapie
Ergotherapie

Ergotherapie

In de opleiding Ergotherapie leren we je hoe je mensen met lichamelijke of psychische klachten helpt belangrijke dagelijkse dingen weer zelf te doen. Je gaat samen op zoek naar oplossingen. Wat je als ergotherapeut doet? Dat is hartstikke afwisselend. Je geeft bijvoorbeeld training in aankleden en bedenkt aangepaste keukenmaterialen. Je geeft advies over hulpmiddelen zoals een rolstoel en denkt mee over een dagindeling. 

Topopleiding HBO Keuzegids 2024Beste opleiding van Nederland
Kies je voor de studie Ergotherapie bij Zuyd, dan studeer je bij de beste opleiding van Nederland. Dat vinden onze studenten in de Keuzegids Hbo 2024. Al jaren op rij staan wij op nummer 1. 

 

 • Locatie Heerlen
 • Duur 4 jaar, start in september
 • Taal Nederlands

Ergotherapie in beeld

Over de opleiding

Wat leer je bij Hbo Ergotherapie?

Tijdens je opleiding tot ergotherapeut leren we je een mix aan vaardigheden en theorie. We leren je bijvoorbeeld: 

 • Observeren en luisteren naar een cliënt 
 • De werking van het menselijk lichaam 
 • Mensen anders naar hun problemen laten kijken 
 • Samen met een cliënt oefenen van vaardigheden 
 • Regelen van voorzieningen en hulpmiddelen 

Het is belangrijk dat jij als ergotherapeut informatie kunt overbrengen op een cliënt. We leren je advies, instructies en voorlichting geven. En goed luisteren en creatieve oplossingen bedenken waardoor een cliënt weer zelfstandig dingen kan doen. Thuis, op het werk, op school of in de vrije tijd. 

Anna, Amy en Quinten vertellen over de opleiding Ergotherapie

Hoe ziet je week eruit?

Elke week is anders tijdens je bachelor Ergotherapie. Je bent 32 tot 40 uur per week bezig met je studie. Je volgt lessen, werkt opdrachten uit of studeert thuis of in de bieb. 

Colleges 
In hoor- en werkcolleges leren we je de basistheorie. Bijvoorbeeld hoe ons brein functioneert. Ook kijken we naar de invloed van de omgeving op de ziektebeleving en het herstel. 

Projecten 
In projecten gaan we praktisch aan de slag. Toepassen wat je geleerd hebt, dat is waarvoor we het doen! Onder begeleiding van een docent werk je samen met een groep medestudenten aan vraagstukken uit de praktijk. Ook nemen we je mee naar de werkomgeving van cliënten. Daarvoor doe je bijvoorbeeld praktische voorstellen voor werkplekaanpassingen. 

Trainingen 
In trainingen leren we je alle vaardigheden die je als ergotherapeut nodig hebt. Bijvoorbeeld hoe je een cliënt leert rijden met een rolstoel. Ook is er veel aandacht voor communicatieve vaardigheden. Denk hierbij aan interviews afnemen, observaties, testen of een behandeling uitvoeren. 

Bekijk een voorbeeld van een weekrooster uit het eerste jaar van de opleiding Ergotherapie.

Ben jij klaar voor Ergotherapie op hbo-niveau?

Als ergotherapeut kom je vooral bij mensen thuis, op school of op het werk. We oefenen daarom tijdens de studie Ergotherapie in een levensechte omgeving met keuken, woonkamer, slaapkamer en badkamer. Denk aan koken met aangepast materiaal, terwijl je in een rolstoel zit. Werken met simulatiepatiënten is ook een belangrijk onderdeel. Vanaf jaar 1 ga je de praktijk in en ga je op stage. Dan pas je toe wat je op school hebt geleerd. 

Hightech snufjes in huis

Gordijnen die dichtgaan op stemcommando of op dezelfde manier het licht aan en uit doen. Onze oefenwoning heeft allerlei snufjes. We leren je hier wat technologie in huis kan betekenen voor mensen met een beperking. En wat dacht je van robots in de leslokalen, werken met virtual reality of een ontwerp maken met een 3D-printer? Gesneden koek voor de ergotherapeuten die bij Zuyd afstuderen. 

Met vlag en wimpel slagen voor de bachelor Ergotherapie

Jouw studieloopbaanbegeleider staat altijd voor je klaar, zodat je met vlag en wimpel afstudeert. Samen kijken jullie hoe het gaat. Ook blik je vooruit: waar wil je later gaan werken en in welke functie? En je krijgt hulp van studentcoaches. Dit zijn ouderejaarsstudenten Ergotherapie die je helpen bij het leren van vaardigheden en het uitvoeren van praktijkopdrachten. Loopt het even niet zo lekker? Ook dan staan we voor je klaar. 

Ik vind het mooie aan ergotherapie dat je écht iets kunt betekenen voor mensen. Met je creativiteit bedenk je oplossingen die soms simpel, maar altijd belangrijk zijn voor je cliënt. En je werkt ook veel samen met andere disciplines zoals logopedie, fysiotherapie en verpleegkunde om een cliënt zo goed mogelijk te kunnen begeleiden. Als ergotherapeut kijk je naar wat nog wél kan in plaats van te focussen op beperkingen.

Rik
student

Leren samenwerken

Als je straks een baan hebt, werk je samen met andere zorgprofessionals. Daarom besteden we hier uitgebreid aandacht aan in de opleiding Ergotherapie. We werken bijvoorbeeld samen met studenten van andere opleidingen. Hiervoor hebben we een landelijk kwaliteitslabel gekregen (bijzonder kenmerk Interprofessioneel Opleiden en Samenwerken). 

Studenten aan het woord

Noa is eerstejaars en Steffie is tweedejaars studente. Zij vertellen waarom zij voor Ergotherapie hebben gekozen. 

 • Steffie Clumpkens, tweedejaars

  Steffie ClumpkensNa mijn opleiding mbo-verpleegkunde wilde ik graag verder studeren. Ik vond de verpleging erg leuk en interessant, maar wilde niet mijn hele leven in onregelmatige diensten werken. Ik heb gezocht naar een opleiding waarin ik een stukje van mijn medische achtergrond kwijt kon en waarin ik actief met mensen kon werken. Ik vond het verder belangrijk dat de vakken van de opleiding interessant maar ook haalbaar voor mij zouden zijn. 

  De overstap van mbo naar hbo was even wennen. Ik verwachtte soms van docenten meer hulp en leiding, maar er werd van mij verwacht dat ik het in eerste instantie zelf uitzocht. Dit is dus de eigen verantwoordelijkheid en zelfstandigheid die van je gevraagd wordt. Door de juiste begeleiding en opbouw van het lesprogramma, vind ik hierin steeds meer mijn eigen weg.

  De opleiding combineert theorie en vaardigheden. Dat is perfect als je praktisch ingesteld bent. Heel veel van de interventies en behandelingen die je leert uitvoeren, zijn gebaseerd op bewezen theorieën, die aantonen dat een behandeling echt werkt. Verder is gespreksvoering een belangrijk onderdeel van het werk van een ergotherapeut.

 • Noa Schmitz, eerstejaars

  Noa SchmitzIk heb eerst de mavo en daarna de havo gedaan. Ik heb een kunstbeen en een tijdje gerevalideerd. Omdat ik toen ergotherapie heb gehad, heb ik me verdiept in wat de opleiding inhoudt. Deze opleiding past helemaal bij mij: het leidt op voor een sociaal beroep met veel contacten. Je leert hoe je mensen kunt helpen hun leven weer te laten functioneren.

  Op de opleiding leer je gemakkelijk andere mensen kennen. Doordat je veel samenwerkt leer je mensen heel goed kennen en ontstaan er vriendschappen. Dat is heel erg leuk en gezellig, maar je leert ook om met verschillende mensen en meningen om te gaan. Dit is handig voor later in je beroep. Ook de contacten met docenten verlopen supergoed. Ze staan er altijd voor open om je ergens mee te helpen. Ik ben nooit bang om vragen te stellen. 

  Bekijk het filmpje van Noa.

   

 • Collegegeld en overige kosten

  Voor elk studiejaar van de opleiding Ergotherapie betaal je collegegeld. Ook als je het hele jaar stage loopt. Goed om te weten: verder betaal je natuurlijk ook voor je boeken en ander studiemateriaal. 

 • Onderwijs- en Examenregeling

  In de onderwijs- en examenregeling (OER) vind je alles over de Hbo opleiding Ergotherapie, je begeleiding en hoe je wordt getoetst. 

  • Bekijk de actuele OER
 • Hoe beoordelen studenten Ergotherapie?

  En wat zijn je kansen op een baan? Kijk op Studiekeuze123 voor objectieve informatie gebaseerd op openbare, betrouwbare bronnen. En vergelijk de studie Ergotherapie met het landelijk gemiddelde..

studieopbouw

Studieopbouw

In de eerste 2 jaar leren we je veel theorie en vaardigheden. In praktijkopdrachten pas je toe wat je hebt geleerd. Soms doe je dat in groepen, soms individueel. Vanaf het derde jaar bepaal je eigen koers. Je kiest een stage en afstudeeropdracht die passen bij jouw ambities. 

Jaar 1: theorie en vaardigheden

Het eerste jaar van de opleiding Ergotherapie bestaat uit 4 blokken van 10 weken. Elk blok bestudeer je een andere doelgroep: volwassenen, kinderen of ouderen met verschillende problemen. We leren je hoe je problemen in kaart brengt en hoe je oplossingen kunt bedenken. We duiken samen in de theorie die je hiervoor nodig hebt: 

 • Menselijk lichaam 
 • Ziektebeelden 
 • Psychologie 
 • Sociologie 
 • Wetgeving 
 • Ondersteunende technologie 

Daarnaast trainen we vaardigheden. Bijvoorbeeld: 

 • Hoe leer je iemand zich met 1 hand aan te kleden? 
 • Hoe instrueer je een partner van een oudere met dementie? 
 • Hoe observeer je de schoolse vaardigheden van een kind? 
 • Hoe schrijf je een advies voor een woningaanpassing? 


Blok 1: volwassenen 
We leren je volwassenen helpen die beperkingen hebben door bijvoorbeeld een chronische ziekte. Jouw doel is dat ze zoveel mogelijk dingen zelf kunnen doen. Je oefent met activiteiten in het huishouden en adviseert over hulpmiddelen voor vrijetijdsbesteding of werk. 

Blok 2: kinderen en jongeren
We bestuderen kinderen en jongeren met een beperking. Hoe verloopt hun ontwikkeling van spelen en leren? Hoe zorg je ervoor dat deze kinderen zoveel mogelijk meedoen op de speelplaats, in de klas of bij uitstapjes? En we kijken naar hun omgeving. Hoe reageren andere kinderen, ouders en leerkrachten op kinderen met een beperking? Blok 3: ouderen
We leren je hoe je een zelfstandig wonende oudere zo onafhankelijk mogelijk laat deelnemen aan het dagelijks leven. Daarvoor kijken we naar de mensen om jouw cliënt heen én naar slimme technologieën. Zoals een eetrobot die helpt met eten of een afstandsbediening voor gordijnen of verlichting. Blok 4: aan het werk
Het is belangrijk dat mensen met een beperking aan het werk blijven. Daarmee gaan we aan de slag. Ook kijken we hoe je gezondheidsproblemen van werkende mensen voorkomt. En bestuderen we preventie, ziekteverzuim en re-integratie en wetten rondom werken. ​​​​​​​

 • Jaar 2: meer de diepte in

  Blok 5: revalidatie
  We bestuderen hoe je mensen helpt die revalideren na een beroerte en mensen met chronische pijnklachten. Tijd om een kijkje te nemen in de praktijk! We bezoeken een revalidatiecentrum en praten met mensen over hun ervaringen.  Blok 6: mentale gezondheid
  We leren je hoe je jongeren en volwassenen met psychische problemen ondersteunt. Denk aan het helpen van mensen die problemen hebben bij het invullen van hun dagindeling. Een waardevolle taak! Hierin gaat het vooral om coachen en meedenken. Bijvoorbeeld over praktische zaken, maar ook hoe zij met geld moeten omgaan. In dit blok van de ergo opleiding besteden we ook aandacht aan samenwerken met andere hulpverleners, zoals een social worker.
  Blok 7: wijkgericht werken

  Als ergotherapeut werk je niet alleen met individuen, maar ook met groepen. In dit blok leren we je alles daarover. Daarnaast duiken we tijdens de ergo opleiding in wijkgericht werken. Je gaat samenwerken met een wijkverpleegkundige en social worker, maar ook met gemeentes en woningcorporaties. Samen zorgen jullie ervoor dat de bewoners van een wijk zaken op het gebied van zorg, welzijn en wonen kunnen regelen. We leren je bewoners en andere betrokkenen te ondersteunen, zodat ze zelf de touwtjes in handen kunnen nemen.   Blok 8: goed voorbereid op stage
  Bijna tijd voor stage! Een spannende en leerzame tijd. We zorgen dat je goed van start gaat. Ter voorbereiding werk je aan een opdracht die je zelf kiest. We leren je een casusbeschrijving uitwerken, te presenteren en uit te voeren. Net zoals je op stage gaat doen. Ook leren we je over het adviesproces van hulpmiddelen, bijvoorbeeld hoe je een rolstoelaanvraag schrijft. 

 • Jaar 3 en 4: stage, keuzeblokken en afstuderen

  Vanaf het derde jaar Ergotherapie richt je je via stage en keuzeblokken op de doelgroep die jij interessant vindt. Bijvoorbeeld kinderen of ouderen. Je loopt in het derde en vierde jaar 2 keer 20 weken stage. Tijd om toe te passen wat je geleerd hebt en cliënten  te behandelen. Eerst doe je dat onder begeleiding en later zelfstandig. 

  Afstuderen 
  Het laatste halfjaar van de opleiding voor Ergotherapie werk je aan je afstudeerproject. Dat kan in Nederland of in het buitenland. Je doet een onderzoek in opdracht van een externe opdrachtgever. Je onderzoekt bijvoorbeeld problemen rondom het toenemend scootmobielgebruik in wooncomplexen. Een docent en opdrachtgever begeleiden je. Na het schrijven van een rapportage, scriptie en het geven van een presentatie ben je afgestudeerd. 

  Afstudeertitel 
  Na het afronden van je studie Ergotherapie is je titel Bachelor of Science. 

Toelatingseisen

Toelatingseisen

 • Havo

  Je wordt met alle profielen toegelaten:

  • Natuur & Techniek
  • Natuur & Gezondheid
  • Economie & Maatschappij
  • Cultuur & Maatschappij
 • Vwo

  Je wordt met alle profielen toegelaten:

  • Natuur & Techniek
  • Natuur & Gezondheid
  • Economie & Maatschappij
  • Cultuur & Maatschappij 
 • Mbo

  Je wordt toegelaten tot de opleiding als je een mbo-4 diploma hebt.

 • 21+

  Heb je niet het juiste diploma maar ben je 21 jaar of ouder, dan kun je een toelatingstoets doen. Deze bestaat uit een persoonlijkheidsonderzoek, capaciteiten- en interessetest. Aan dit onderzoek zijn kosten verbonden. De studentendecaan van de opleiding marjo.dullens@zuyd.nl vertelt je graag meer hierover.

 • Buitenlandse studenten

  Als buitenlandse en anderstalige student kun je worden toegelaten als je een gelijkwaardig diploma hebt en de Nederlandse taal voldoende beheerst. Dit laat je zien met het behalen van het staatsexamen Nt2-II, de cursus Nederlands voor anderstaligen of met een vergelijkbaar certificaat. Je moet dit examen behaald hebben vóór aanmelding bij de opleiding. Neem hiervoor contact met onze studentendecanen:

  marjo.dullens@zuyd.nl, T +31 (0)6 380 732 84
  monique.smeets@zuyd.nl, T +31(0)6 418 290 16 

  Meer info over het staatsexamen vind je hier

Kom kennismaken

Nog meer weten over de opleiding Ergotherapie? Kom dan een dag meelopen met een student. 

Beroep

Beroep

Als afgestudeerd ergotherapeut kun je aan de slag in heel verschillende organisaties. Je werkt met kinderen, volwassenen of ouderen. Of je adviseert aan groepen medewerkers van een bedrijf of organisatie. Onderstaand vind je enkele voorbeelden. Je kunt natuurlijk ook een eigen praktijk beginnen zoals Bram in onderstaand filmpje. Of bekijk de poster 'Hier werken wij' (pdf). 

 • In de gezondheidszorg

  In een gezondheidscentrum, verpleeg- of verzorgingshuis, ziekenhuis, revalidatiecentrum of psychiatrische instelling. Je werkt altijd samen met anderen in een team rond de cliënt en je werk is erop gericht om de cliënt voor te bereiden op zijn thuiskomst. 

 • In de welzijnszorg

  Je gaat bijvoorbeeld werken in een woonvorm voor mensen met een lichamelijke of geestelijke beperking en leert hen hoe ze dagelijkse werkzaamheden kunnen doen of verbeteren, zoals koken, stofzuigen, tuinieren. 

 • In het bedrijfsleven

  Je kunt na een Hbo opleiding Ergotherapie gaan werken bij een bedrijf dat hulpmiddelen verkoopt of dat begeleiding biedt bij re-integratie. 

 • Bij een gemeente

  Bijvoorbeeld als adviseur voor woningaanpassingen voor een persoon die blijvend in een rolstoel zit. Bijv. een aangepaste keuken, een traplift en het verwijderen van drempels.  

 • In het onderwijs

  Je begeleidt bijvoorbeeld kinderen met autisme. Hierbij werk je samen met de leerkracht, ouders en eventuele aanvullende zorg, zodat het kind zo goed mogelijk kan meedoen in de klas.  

 • In de wijk

  Je werkt met groepen en adviseert over de leefbaarheid in de wijk voor verschillende doelgroepen. 

Verder studeren

Na het behalen van je bacheloropleiding kun je doorstuderen op universitair niveau:

 • Gezondheidswetenschappen (Universiteit Maastricht)
 • Biomedische Wetenschappen (Katholieke Universiteit Nijmegen)
 • Pedagogische Wetenschappen (Katholieke Universiteit Nijmegen)
 • Sociologie (Universiteit van Amsterdam) 
 • Pedagogische Wetenschappen  (Universiteit van Amsterdam) 
 • Culturele Antropologie (Universiteit van Amsterdam) 
 • Onderwijskunde (Universiteit van Amsterdam) 
 • Bewegingswetenschappen (Universiteit van Amsterdam) 
 • European Master of Science in Occupational Therapy (bij vijf verschillende universiteiten mogelijk)

 

Ontvang onze brochure per post

Secretariaat Ergotherapie
Nieuw Eyckholt 300
6419 DJ Heerlen