Logopedie
Logopedie

Logopedie

Kletsen met vrienden, facetimen met familie of meedoen aan een discussie. Communiceren doen we elke dag. Lukt dat niet goed? Dan heeft dat grote impact op je leven. In onze opleiding Logopedie leren we je kinderen en volwassenen helpen die problemen hebben met stem, gehoor, spraak, taal of slikken. We gaan aan de slag om deze problemen te herkennen, behandelen en voorkomen en leiden je op tot deskundig en erkend logopedist. Een mooi beroep waarin je veel voor iemand kunt betekenen, want jij helpt mensen om gehoord worden.

Topopleiding HBO Keuzegids 2024Beste opleiding van Nederland
Kies je voor Logopedie opleiding bij Zuyd, dan studeer je bij de beste opleiding van Nederland. Dat vinden onze studenten in de Keuzegids Hbo 2024. Al jaren op rij staan wij op nummer 1.

 

 • Locatie Heerlen
 • Duur 4 jaar, start in september
 • Taal Nederlands
Maak kennis met de opleiding
Over de opleiding

Over onze opleiding Logopedie

Kies je voor de opleiding Logopedie, dan kies je voor afwisseling! We leiden je op tot allround logopedist en leren je alles over stem-, gehoor-, spraak-, taal- en zelfs slikproblemen. Je gaat werken met peuters met een taalachterstand, kinderen die stotteren, mensen die niet goed kunnen eten of slikken, ouderen met spraakproblemen door een hersenbloeding of beroepssprekers, zoals acteurs en presentatoren. Afwisselend werk met elke dag een nieuwe uitdaging.

Ons team van enthousiaste docenten legt de lesstof goed aan je uit. Vaak combineren zij hun werk met een baan als logopedist. Superfijn, want je leert zo van mensen met volop praktijkervaring. En wat je leert pas je vrijwel meteen toe. Zo geven we een college over gehoorproblemen en de dag erna voer je gehoormetingen uit in onze geluidsdichte ruimte. In simulaties oefen je met medestudenten of simulatiepatiënten en later doe je ervaring op in stages. Een mooie mix tussen leren en doen dus.

Hoe ziet je week eruit?

Tijdens de opleiding Logopedie bij Zuyd ben je 35 tot 40 uur per week bezig met je studie. In je eerste jaar volg je 2 hoorcolleges, 3 werkcolleges en 3 vaardigheidstrainingen per week. Daar ben je ongeveer 15 uur mee bezig. De rest van je tijd? Die besteed je aan zelfstudie en samenwerken met andere studenten in kleine groepjes van 2 tot 4 studenten. In de eerste 2 jaar ben je 3 vaste dagen op school.

Het leerbedrijf van opleiding Logopedie

Om na je studie logopedie succesvol te zijn in de praktijk heb je vakkennis nodig. Logisch! Ons leerwerkbedrijf is de plek waar jij in razendsnel tempo samenwerkt en ontwikkelt. Ons leerbedrijf werkt zo:

 • Onder leiding van ouderejaars ga je aan de slag met praktijkopdrachten.
 • Je leert dingen die later goed van pas komen. Zoals samenwerken met andere zorgverleners, een huisarts of zorgverzekeraar.
 • Je werkt mee aan projecten buiten school. Je helpt bijvoorbeeld een logopediepraktijk bij het maken van een website of je biedt ondersteuning bij een gemeentelijk taalproject voor vluchtelingen.

“In het leerbedrijf is het echt van en met elkaar leren”

Het leerbedrijf was voor mij vooraf iets abstracts. In de eerste les maakten we een moodboard over onszelf. Zo leerden we elkaar beter kennen. Leuk en leerzaam! In de lessen daarna focusten we ons vooral op zelfreflectie, eigen ontwikkeling, ondernemendheid en junior-projecten.

Samenwerken met andere opleidingen

Als logopedist werk je samen met je cliënt, maar ook met collega’s en andere hulpverleners. Je bereidt je voor op interprofessioneel samenwerken via gezamenlijke opdrachten met studenten van Ergotherapie, Fysiotherapie, Vaktherapie en Verpleegkunde. Samen stel je de problematiek van een patiënt vast en bekijk je wat je vanuit jouw achtergrond voor de patiënt kan betekenen.

Heb je straks je bachelor logopedie binnen? Samenwerken met andere professionals wordt dan nog belangrijker. Daarom besteden we hier uitgebreid aandacht aan in jouw opleiding Logopedie. Wij hebben daarvoor een landelijk kwaliteitslabel gekregen (‘bijzonder kenmerk IPOS’).

De beste hbo-opleiding Logopedie

Al een aantal jaar komen we als beste uit de bus in de Keuzegids hbo. Niet zo gek, vinden wij! Onze logopedie opleiding is klein. Iedereen kent elkaar en je werkt samen met docenten in dezelfde ruimte. De sfeer is gezellig en open. Je voelt je waarschijnlijk snel op je gemak! En heb je even hulp nodig? Dan helpen we je natuurlijk en staan onze docenten voor je klaar.

Sneller je Logopedie-diploma halen

Heb je een vwo-diploma of een Belgisch diploma algemeen secundair onderwijs? Kies dan voor een verkort traject van onze Logopedie opleiding. Daarmee haal je je bachelor Logopedie in 3 jaar in plaats van 4. Of kies ervoor in 4 jaar je bachelor én je master te halen. Hoe dat werkt, lees je in deze pdf.

Studenten logopedie over samenwerken met docenten.
 • Collegegeld

  Tijdens je Logopedie opleiding betaal je voor elk studiejaar collegegeld. Ook als je het hele jaar stage loopt. Goed om te weten: verder betaal je natuurlijk ook voor je boeken en ander studiemateriaal.

  Meer informatie over collegegeld

 • Onderwijs- en examenregeling

  In de onderwijs- en examenregeling (OER) vind je alles over de opleiding Logopedie, je begeleiding en hoe je wordt getoetst.

  Bekijk de actuele OER

 • Hoe beoordelen studenten de opleiding Logopedie?

  En wat zijn je kansen op een baan? Kijk op Studiekeuze123 voor objectieve informatie gebaseerd op openbare, betrouwbare bronnen. En vergelijk onze Logopedie opleiding met het landelijk gemiddelde.

  Bekijk de beoordeling van Logopedie

Meelopen

Wil je écht ervaren hoe het is om studie Logopedie te volgen? Kom dan een dagje meelopen bij logopedie Zuyd. Bekijk het programma en meld je aan.

Meelopen

studieopbouw

Studieopbouw

 • Jaar 1: kennis en vaardigheden

  In het eerste jaar van je studie logopedie draait het vooral om het leren van nieuwe kennis en vaardigheden. Die basis is belangrijk voor de rest van je studie. Het eerste jaar bestaat uit 4 blokken van 10 weken waarin we een bepaald onderwerp bestuderen. Daarnaast werken we aan jouw eigen stem en spraak en ontwikkel je presentatietechnieken. Ook trainen we onderzoeksvaardigheden.

  • Blok 1: normale spraak- en taalontwikkeling
   We bestuderen hoe deze ontwikkeling verloopt, bij het leren van 1 taal en bij een meertalige opvoeding. Ook leren we je spraak en taal te onderzoeken.
  • Blok 2: spraak- en taalstoornissen
   We leren je hoe je een kind behandelt met een spraak- en/of taalprobleem. We leren je een behandeling opstellen en uit te voeren op het gebied van articulatie en taal. Ook gaan we aan de slag met lees- en schrijfproblemen behandelen die samenhangen met het taalprobleem.
  • Blok 3: stem en oriënterende stage
   Tijd om toe te passen wat je hebt geleerd. Je gaat op stage en draait 3 weken mee in een praktijk. De volgende 7 weken leren we je alles over de stem en hoe je mensen met stemproblemen behandelt.
  • Blok 4: gehoor en stotteren
   We leren je alles over de bouw en werking van het oor. We bestuderen welke problemen kunnen optreden bij gehoorverlies en wat het effect daarvan is op de communicatie. Ook leer je wat jouw rol als logopedist daarin is en wat je voor een cliënt kan betekenen. En we gaan dieper in op wat stotteren precies is en hoe je dat behandelt.
 • Jaar 2: verdiepen, onderzoeken en behandelen
  • We bestuderen communicatieproblemen bij kinderen met psychiatrische problemen als ADHD of autisme of een verstandelijke beperking.
  • We verdiepen ons in stoornissen die te maken hebben met een letsel in de hersenen, bijvoorbeeld door een ongeluk of een tumor.
  • We leren je alles over taalontwikkelingsstoornissen bij meertalige kinderen en dyslexie. De onderwerpen worden complexer en dit vraagt meer van jouw rol en houding als professional.
  • We leren je hoe je problemen definieert en uitlegt aan de cliënt, hoe je een onderzoek afneemt, een behandelplan opstelt, uitvoert en evalueert. Ook het gebruik van strategieën, technieken en van technische hulpmiddelen komt aan bod.
 • Jaar 3 en 4: je eigen route kiezen en afstuderen

  Samen met een van onze begeleiders denk je na over de kant die je op wil na je studie logopedie. Vervolgens kies je de vakken en stage- en afstudeeropdracht die hierbij passen. Bijvoorbeeld:

  • Communicatie bij jonge kinderen in peuterspeelzalen en kinderdagverblijven.
  • Taalstoornissen door hersen- of zenuwbeschadiging.
  • Training geven in gespreks- en presentatietechnieken.

  Daarnaast volg je ook niet-logopedische vakken zoals ondernemen of psychiatrie.

  Stage
  Je krijgt volop de kans om kennis toe te passen en ervaring op te doen gedurende 2 stageperiodes. Je kiest zelf je stageplaats en gaat werken met de doelgroep van jouw keuze. Bijvoorbeeld in een praktijk, een ziekenhuis, revalidatiecentrum, verpleeghuis, kinderdagverblijf of in het (speciaal) onderwijs. Tijdens je studie logopedie is er ook de mogelijkheid om stage te lopen in het buitenland.

  Logopediestudenten waren al in India, Zuid-Afrika, Zwitserland en Scandinavië. Je wordt begeleid door je praktijkbegeleider ter plekke, maar ook door onze stagedocent van de opleiding.

  Afstudeeronderzoek
  Je afstudeeronderzoek voer je alleen of samen met 1 of 2 medestudenten uit. Het onderwerp kies je zelf. Je voert een project uit, doet onderzoek naar methoden, technieken en richtlijnen of past uitkomsten van onderzoek toe. Daarmee laat je zien dat je in staat bent om het vak logopedie verder te ontwikkelen, projectmatig kunt werken en kunt samenwerken.

  Afstudeertitel
  Na het afstuderen aan de opleiding Logopedie is je titel ‘Bachelor of Science’.

Toelatingseisen

Toelatingseisen

 • Havo

  Je wordt met elk profiel toegelaten.

  • Natuur & Techniek
  • Natuur & Gezondheid
  • Economie & Maatschappij
  • Cultuur & Maatschappij

  Biologie in je pakket is handig, maar niet verplicht.

 • Vwo

  Je wordt met elk profiel toegelaten.

  • Natuur & Techniek
  • Natuur & Gezondheid
  • Economie & Maatschappij
  • Cultuur & Maatschappij

  Biologie in je pakket is handig, maar niet verplicht.

 • Mbo

  Met een mbo-diploma op niveau 4 word je toegelaten aan de opleiding Logopedie bij Zuyd. Biologie in je pakket is handig, maar is niet verplicht.

 • 21+

  Ben je 21 jaar of ouder, maar heb je niet het vereiste diploma? Ook dan kun je Logopedie studeren. Hiervoor heb je een positief toelatingsonderzoek nodig. Het toelatingsonderzoek bestaat uit een persoonlijkheidsonderzoek, capaciteiten- en interessetest. Aan dit onderzoek zijn kosten verbonden.

  Verdere informatie over dit onderzoek kun je krijgen bij de studentendecaan, E: marjo.dullens@zuyd.nl
  T: +31 (0)6 380 732 84.

 • Buitenlands

  Als buitenlandse en anderstalige student kun je worden toegelaten aan de logopedie opleiding als je een gelijkwaardig diploma bezit en de Nederlandse taal voldoende beheerst. Dit laat je zien met het behalen van het staatsexamen Nt2-II, de cursus Nederlands voor anderstaligen of een vergelijkbaar certificaat. Je moet dit examen behaald hebben vóór aanmelding bij de opleiding. Neem hiervoor contact met onze studentendecaan:

  E: marjo.dullens@zuyd.nl
  T: +31 (0)6 380 732 84.

  Meer info over het staatsexamen vind je hier

Studenten logopedie over hun keuze voor Zuyd hogeschool
Beroep

Na je studie

Aan het werk

Heb je onze hbo-opleiding Logopedie afgerond? Proficiat! Je bent klaar voor je baan als logopedist. Een prachtig beroep waarin je iets kunt betekenen voor een ander. Want jij zorgt ervoor dat mensen hun leven kunnen leiden zonder dat ze last hebben van fysieke communicatieproblemen. Je kunt gaan werken in het onderwijs, de gezondheidszorg of in het bedrijfsleven. Of misschien droom je wel van een eigen praktijk? We leiden je op als allround logopedist. Afhankelijk van je werkplek werk je met volwassenen, met kinderen, of met zowel jong als oud.

 • Logopedist in de gezondheidszorg

  Je werkt in een ziekenhuis, verpleegkliniek, revalidatiecentrum of bij een instelling voor personen met een verstandelijke beperking.

 • Logopedist in het (speciaal) onderwijs

  Je werkt met kinderen met leer-, gedrags- of gehoorproblemen. Je kunt ook gaan werken in een doveninstituut.

 • Je eigen praktijk

  Je werkt met volwassenen en kinderen met diverse problemen.

  Josanne studeerde Logopedie en heeft haar eigen bedrijf als coach.
 • Werken in het bedrijfsleven

  Je traint mensen zodat zij goed verstaanbaar zijn tijdens presentaties, vergaderingen of telefoongesprekken. Je geeft tips en adviezen hoe zij hun stem op de juiste manier gebruiken en niet overbelasten. Denk bijvoorbeeld ook aan mensen die bij de radio of tv werken.

Baankans

Na het afronden van je Logopedie opleiding is de kans op een baan groot. Nederland en Duitsland staan te springen om nieuwe logopedisten. Maar liefst 97% van de afgestudeerden vindt binnen 1,5 jaar een passende baan.

Secretariaat Logopedie
Nieuw Eyckholt 300
6419 DJ Heerlen