Social Work
Social Work

Social Work

Soms loopt het leven niet zoals mensen willen. Schulden, verslaving, depressie of huiselijk geweld... Het zet een leven flink op zijn kop. Bij de opleiding Social Work leren we je mensen te helpen. Stel je voor, dankzij jou verbetert hun leven en kunnen ze weer verder.

  • Locatie Sittard
  • Duur 4 jaar, start in september
  • Taal Nederlands

De opleiding in beeld

Over de opleiding

Wat leer je bij de opleiding Social Work?

Je werkt tijdens de studie Social Work met kinderen, volwassenen en ouderen. We laten je zien hoe je hun leefsituatie verbetert en hoe je iemand goed begeleidt. Zo geef jij mensen weer de regie over hun leven. Of misschien maak je een hele buurt gezonder en veiliger. Vanaf het derde jaar kies je 1 van onze richtingen:  

  • Welzijn en Samenleving 
    Dit gaat over het versterken van sociale contacten in een wijk. Je bedenkt activiteiten tegen eenzaamheid of projecten voor jongeren. Misschien word je wel maatschappelijk werker bij een gemeente, buurthuis, ziekenhuis of school.  
  • Zorg 
    Je helpt graag mensen met een psychische kwetsbaarheid of lichte verstandelijke beperking. Dankzij jou functioneren ze zo sociaal en zelfstandig mogelijk. Dat betekent dat jij er bijvoorbeeld voor zorgt dat iemand zelfstandig kan wonen en passend werk heeft. 
  • Jeugd 
    Lijkt het je mooi om te werken met kwetsbare kinderen en jongeren tot 23 jaar? Je begeleidt jongeren, in een buurt, bij hun thuis of in de woonbegeleiding als ze uit huis zijn geplaatst. Wil je hen ondersteunen en begeleiden zodat ze opgroeien tot zelfstandige volwassenen? Dan wordt dit jouw richting.  

Kwetsbare mensen

Opkomen voor kwetsbare mensen. Daar draait het allemaal om in ons vak. En dan is het wel zo handig als we goed samenwerken met andere hulpverleners, de gemeente en buurtbewoners. Daarom ga je je tijdens de bachelor Social Work verdiepen in organisaties, doelgroepen en maatregelen die zorgen voor een veiligere en socialere omgeving. 

Kleine groepen 

We werken bij de hbo opleiding Social Work veel in groepen. Alle trainingen en bijeenkomsten volg je met jouw onderwijsgroep van 12 studenten. En met een kleiner groepje van 6 ga je aan de slag met praktijkopdrachten. Samenwerken is belangrijk, zowel op school als in het werk.

Persoonlijke begeleiding

Verder vinden we jouw ontwikkeling erg belangrijk. Je leert jezelf beter kennen door steeds naar je eigen werk en handelen te kijken. We ondersteunen je hierbij tijdens je hele Social Work studie. 

Kan ik het wel aan, is dit niet te hoog gegrepen? Dat spookte steeds door mijn hoofd. Geloof me, ik begon echt 100% gemotiveerd aan deze opleiding. Maar toch. Als mbo-student was ik gewoon erg onzeker. Maar toen mocht ik werken in de praktijk. OMG, wat heeft dat veel kennis opgeleverd. En een goede band met mijn studiegroep. Nu ben ik heel blij met mijn keuze.

Nathalie
Eerstejaarsstudent
  • Collegegeld en overige kosten

    Voor elk studiejaar gedurende de opleiding Social Work betaal je collegegeld. Ook als je het hele jaar stage loopt. Goed om te weten: verder betaal je natuurlijk ook voor je boeken en ander studiemateriaal. 

  • Onderwijs- en examenregeling

    In de onderwijs- en examenregeling (OER) vind je alles over de bachelor Social Work, je begeleiding en hoe je wordt getoetst. 

    • Bekijk de actuele OER
  • Hoe beoordelen studenten Hbo Social Work?

    En wat zijn je kansen op een baan? Kijk op Studiekeuze123 voor objectieve informatie gebaseerd op openbare, betrouwbare bronnen. En vergelijk onze Hbo opleiding Social Work met het landelijk gemiddelde. 

     

studieopbouw

Studieopbouw

  • Jaar 1: kennis en vaardigheden

    De eerste 2 jaar van de Social Work opleiding bestaan uit 4 blokken van telkens 10 weken. Elk blok werk je aan: 

    Kennis 
    Op je lesrooster staan vakken als: psychologie, pedagogiek, sociologie, filosofie, antropologie, recht en bijvoorbeeld organisatiekunde. Tijdens hoorcolleges leggen we de theorie uit. Zo’n college duurt 1,5 uur en volg je met 120 studenten. Elk blok krijg je na 5 weken een theorietoets van ongeveer 80 meerkeuzevragen. 

    Vaardigheden 
    Tijdens vaardigheidstrainingen leer je hoe je gesprekken voert en we werken aan je sociale en communicatieve vaardigheden. Cliënten goed helpen betekent dat je je houding en taalgebruik steeds op hen afstemt. 

    Leren in de praktijk 
    Zodra je Social Work studie begint, loop je elke week een paar uur stage. In het eerste en tweede jaar is dat 8 uur per week. Die stageplek kies je zelf. Zo zie je met hoeveel doelgroepen en organisaties je kunt samenwerken. Misschien ga je mensen in een woongroep begeleiden, kinderen in een achterstandswijk of mensen met een (psychische) beperking op een zorgboerderij. 

    In groepjes van 6 werken jullie aan een opdracht voor een organisatie Bedenk een plan om mensen met een verstandelijke beperking te betrekken in de buurt, kan zo’n opdracht zijn. Of jeugdzorgwerkers adviseren om kansongelijkheid tegen te gaan. Daarna presenteren jullie de resultaten aan docenten en professionals uit het werkveld. 

  • Jaar 2: verdiepen

    In het tweede jaar van de Social Work Hbo opleiding duiken we dieper in alle theorieën, thema’s en doelgroepen. Ook nu ga je aan de slag met echte praktijkopdrachten. Hoe zitten organisaties in elkaar en wat is straks jouw plek daarbinnen? Na dit jaar ben je klaar om stage te lopen. Die stageplek ga je in jaar 2 alvast zoeken en je kiest dit jaar je richting: Welzijn en Samenleving, Zorg of Jeugd. 

  • Jaar 3: stage

    Het hele derde jaar ga jij 4 dagen per week stagelopen. Dus 32 uur per week. Nu breng je in praktijk wat je hebt geleerd. Daarnaast heb je 1 dag in de week les. Die theorie pas je meteen toe tijdens je stage. Een medewerker van de organisatie waar je stage loopt en docenten begeleiden je. 

    Op stage in het buitenland?
    Je kunt ook stage lopen in het buitenland, bijvoorbeeld tienermoeders begeleiden in Curaçao of in de sloppenwijken helpen in Zuid-Afrika. Lijkt je dat een leuke stage? We helpen je graag want we hebben veel contacten bij instellingen in het buitenland.

  • Jaar 4: afstuderen

    Je laatste jaar van de opleiding in sociaal werk bestaat uit 2 delen. Eerst volg je onderwijs naar keuze. Dat noemen we minoren. Je hebt 2 blokken om je te specialiseren of je kennis juist te verbreden met een keuzevak van een andere specialisatie of opleiding. Keuzevakken zijn bijvoorbeeld: 

    • Ouderschapsbegeleiding en gezinscoaching 
    • Kind- en Jeugdpsychiatrie 
    • Making the change 

    En dan is het zover, afstuderen! Je werkt aan een afstudeerproject bij een organisatie waarin je laat zien dat je vanuit een praktijkprobleem een bijdrage kan leveren aan een verbetering van de beroepspraktijk. Een paar voorbeelden van afstudeerprojecten: 

    • Hoe pas je de richtlijn Multiprobleemgezinnen binnen de organisatie anaCare toe? 
    • Op welke manier krijgen casemanagers van de gemeente Sittard beter zicht op kwetsbare gezinnen en kunnen zij hen helpen? 
    • Buitenlandse stage: vergelijkend onderzoek naar tienermoeders in Finland en Nederland. 
    • Je ontwikkelt een spel om grensoverschrijdend gedrag met jongeren bespreekbaar te maken. 

    Afstudeertitel 
    Na je studie is je titel ‘Bachelor of Social Work’. 

Toelatingseisen

Toelatingseisen

  • Havo

    Je wordt met alle profielen toegelaten. 

    • Natuur en Gezondheid
    • Natuur en Techniek
    • Economie en Maatschappij
    • Cultuur en Maatschappij 
  • Vwo

    Je wordt met alle profielen toegelaten.

    • Natuur en Gezondheid
    • Natuur en Techniek
    • Economie en Maatschappij
    • Cultuur en Maatschappij 
  • Mbo

    Met een mbo-diploma niveau 4 schrijven we je in. Vraag je je af of de opleiding Social Work voor jou de juiste keuze is? Geen zorgen. Kom een dagje proefstuderen. Andere studenten die van het mbo komen, vertellen dat dit hun onzekerheid wegnam. 

  • 21+

    Ben je 21 jaar of ouder en heb je geen van de genoemde diploma's. Doe dan deze toelatingstest. Voor meer informatie kun je esther.stok@zuyd.nl mailen.

Beroep

Beroep

Overal waar mensen wonen en werken kun jij na de opleiding Social Work aan het werk. Van de geestelijke gezondheidszorg, gehandicaptenzorg, jeugdzorg en crisisopvang, tot een gemeente, wijkteam, school, ziekenhuis of buurthuis en nog veel meer. 

  • Jongerenwerker

    Je bouwt een relatie met jongeren op en begeleidt hen in hun ontwikkeling. Je helpt hen met problemen in relaties, met geldzaken of met hun carrière. Je organiseert activiteiten, zoals een workshop boksen en informatieavonden over drugs en alcohol of een cursus solliciteren. Het is belangrijk dat je goed kunt luisteren en grenzen en regels consequent bewaakt.

  • Buurtopbouwwerker

    Zorgen hangjongeren en een slechte straatverlichting voor een onveilig gevoel? Als buurtopbouwwerker maak jij de buurt veiliger en socialer. Je leert de wijkbewoners kennen, biedt individuele ondersteuning aan mensen die dat nodig hebben en organiseert activiteiten zoals een kerstmarkt, een opruimdag of een computercursus.

  • Penitentiair inrichtingswerker

    Als penitentiair inrichtingswerker, ook wel gevangeniswerker genoemd, houd jij je bezig met het begeleiden van gevangenen. Je observeert gedrag, controleert taken die gevangenen uitvoeren en je treedt op in gevaarlijke situaties. Ook kun je gevangenen begeleiden met het re-integreren in de maatschappij. Je moet goed kunnen omgaan met onverwachte situaties en stressbestendig zijn. Vaak heb je onregelmatige werktijden.

  • WMO-consulent

    Elke gemeente is verantwoordelijk voor het welzijn van haar burgers. Als WMO-consulent kijk jij welke mensen hulp of ondersteuning nodig hebben door met hen thuis te praten. Je beoordeelt aanvragen voor bijvoorbeeld een huishoudelijke hulp, een traplift of taxivervoer en weet daarbij precies wat wel en niet mag volgens de wetgeving. Je bent analytisch, probleemoplossend en je hebt goede communicatieve vaardigheden.

  • GGZ-agoog

    Je werkt met mensen met een psychische aandoening. Door bijvoorbeeld verslaving, depressie of een angststoornis zijn ze de grip op hun leven kwijt. Jij begeleidt en adviseert hen en je zorgt ervoor dat zij de draad weer oppakken. Je kunt in een psychiatrische instelling werken of bij mensen thuis. 

Baankans

78% van de afgestudeerden van onze opleiding Social Work vindt binnen 3 maanden een baan. De helft krijgt meteen werk op hbo-niveau, de anderen beginnen op mbo-niveau. 

Registratie

Je kunt je na de opleiding Social Work laten registreren als jeugdzorgwerker (SKJ) of GGZ-agoog.  

Doorstuderen na je Social Work studie

Je kunt met je bachelorsdiploma Social Work nog 2 jaar doorstuderen voor een masterdiploma. Masters die goed aansluiten op de bachelor Social Work zijn (ortho)pedagogiek, criminologie, psychologie, sociologie, onderwijskunde en antropologie. 

Secretariaat Social Work
Ligne 1
6131 MT Sittard