Mens en Techniek | Biometrie
Mens en Techniek | Biometrie

Mens en Techniek | Biometrie

Letterlijk vertaald betekent biometrie: meten aan het lichaam. Metingen aan longen, hart, hersenen of spieren. In de opleiding leer je hoe het menselijk lichaam functioneert en hoe je dit kunt meten. Hiervoor moet je weten hoe meetapparatuur werkt, hoe je gegevens analyseert en tot een diagnose komt. Ook kun je nieuwe meetsystemen ontwerpen en ontwikkelen. Of wensen van gebruikers vertalen naar technische specificaties. Een studie op het grensvlak van techniek en gezondheidszorg.

Wat kun je worden?
Na het afronden van de opleiding kun je terecht in de gezondheidszorg, de sportwereld of de medisch-technische industrie. Bijvoorbeeld in een ziekenhuis, waar je artsen ondersteunt bij hun diagnose en het gebruik van de apparatuur. Of op een ontwikkelafdeling van een medisch-technisch bedrijf, waar je meewerkt aan de ontwikkeling van nieuwe meetinstrumenten. Ook kun je gaan werken in de sport of revalidatie waar je de trainer, onderzoeker of sportarts ondersteunt met metingen in de inspanningsfysiologie en bewegingsanalyses.

HBO keuzegids 2022 TopopleidingTopopleiding Keuzegids Hbo
 Mens en Techniek van Zuyd is in de Keuzegids Hbo 2022 onderscheiden als Topopleiding.

 • Locatie Heerlen
 • Duur 4 jaar, start in september
 • Taal Nederlands
online 30 minuten kennismaken
zaterdag 8 oktober, 11.00-11.30 uur
  Meld je aan

De opleiding in beeld

Over de opleiding

Over de opleiding

Afstudeerrichtingen

De eerste twee jaar volg je het basisprogramma. In het derde jaar kies je een afstudeerrichting. Je kunt kiezen uit:

 • Medische Techniek
  Na het afstuderen kun je gaan werken bij een ontwikkelafdeling voor medische technologie, als onderzoeksassistent of als commercieel medewerker dan wel instructeur van medische apparatuur. 
 • Klinische Diagnostiek 
  Je kunt als diagnostisch laborant aan de slag in een ziekenhuis op de afdeling hartfunctie, klinische neurofysiologie of longfunctie.
 • Sport en Revalidatie
  Je gaat werken in de sport of revalidatie, waar je de trainer, onderzoeker of sportarts ondersteunt met metingen in de inspanningsfysiologie en bewegingsanalyses.

Omdat je wordt opgeleid als toekomstige professional op het snijvlak van de Gezondheidszorg en de Techniek vormt interprofessioneel opleiden en samenwerken (IPOS) een structureel onderdeel van de opleiding Mens en Techniek|Biometrie. Wij hebben daarvoor een landelijk kwaliteitslabel gekregen (‘bijzonder kenmerk IPOS’).

MotionLab
De opleiding heeft een zogenaamd MotionLab met geavanceerde meetapparatuur, waarmee je tijdens praktijkopdrachten leert werken.

Doorstromen naar een universitaire master
Of je nu de opleiding in drie (versneld) of vier jaar doorloopt, je hebt altijd de mogelijkheid om in het laatste jaar een minor te volgen ter voorbereiding op een masterstudie aan de universiteit. Hiermee vergroot je de kans je je hbo-bachelor én je universitaire master in resp. vier dan wel vijf jaar te halen. 

Één van de vijf van de bachelors Mens en Techniek 
Biometrie is één van de vijf opleidingen binnen de brede bachelor Mens en Techniek. Tot Mens en Techniek behoren ook deze opleidingen:

 1. Bewegingstechnologie - Haagse Hogeschool
 2. Gezondheidszorgtechnologie - Hogeschool Avans
 3. Gezondheidszorgtechnologie - Hogeschool Rotterdam
 4. Orthopedische Technologie - Fontys Hogescholen

Het zijn allemaal opleidingen op het gebied van techniek en gezondheid, maar elk met een eigen accent. 

Lees meer Lees minder

Traject voor vwo’ers

Je kunt als vwo’er de opleiding in drie jaar doorlopen in plaats van vier jaar. Het stagejaar vervalt en in plaats daarvan voer je projecten uit vanaf het eerste jaar, naast het normale onderwijsprogramma. Je kunt dit traject doen als je kiest voor de afstudeerrichting Medische Techniek.

Dit traject betekent een flinke verzwaring van je studie en is daarom alleen haalbaar voor de betere vwo'er. Tijdens de studiekeuzecheck bespreken we met je of je kunt worden toegelaten tot dit traject. Daar is ook een positief advies van de Examencommissie voor nodig.

 • Collegegeld en overige kosten

  Voor elk studiejaar dat je bij ons studeert, betaal je collegegeld. Ook als je in dat jaar alleen stage loopt. Je collegegeld is afhankelijk van je persoonlijke situatie en opleiding.  

  Naast het collegegeld moet je rekening houden met bijkomende kosten voor boeken en ander studiemateriaal.

 • Onderwijs- en examenregeling

  In de onderwijs- en examenregeling (OER) vind je alle informatie over de inhoud van de opleiding, de begeleiding die je krijgt en de manier waarop de toetsing binnen de opleiding wordt geregeld.

  • Bekijk de actuele OER
 • Studie in cijfers

  Wil je weten hoe huidige studenten deze opleiding beoordelen? En wat je kansen zijn op een baan? Bekijk dan de objectieve informatie gebaseerd op openbare, betrouwbare bronnen op Studiekeuze123. Hier kun je onze opleiding vergelijken met het landelijk gemiddelde. Bekijk de informatie over Mens en Techniek | Biometrie

Kom je bij ons langs op Onderwijsbeurs Zuid?

Op vrijdag 30 september en zaterdag 1 oktober 2022 staan wij met een stand op de Onderwijsbeurs Zuid in Veldhoven. Kom langs bij standnummer 417 en stel al je vragen aan onze studenten. Zien we je daar?

Meer info
studieopbouw

Studieopbouw

In de eerste twee studiejaren zit je voornamelijk op school. Je werkt vaak in kleine groepen aan opdrachten zoals het meten en analyseren van ademgassen en het meten van conditie. Excursies en werkbezoeken geven je meer zicht op de beroepen in de techniek, gezondheidszorg , sport en revalidatie.

Indeling van het studiejaar
De eerste twee jaar bestaan uit acht periodes van tien weken. "Meten aan het lichaam" loopt als een rode draad door de opleiding. Hiervoor heb je kennis en vaardigheden nodig uit de techniek en de gezondheidszorg. Deze kennis doe je op in (werk)colleges, onderwijsgroepen, zelfstudie en projecten. Gaandeweg ontdek je zelf in welke richting je wilt gaan specialiseren. Op het einde van het tweede jaar maak je die keuze.

 • Jaar 1

  Blok 1: Biopotentialen I
  Hart en ECG – Elektriciteit en geleiding

  Blok 2: Fysiologische metingen
  Longen en bloedsomomloop – Gassen en vloeistoffen

  Blok 3: Biopotentialen II
  Hersenen en spieren – EEG en EMG – Filteren en wisselstroom

  Blok 4: Bewegingsanalyse
  Inspanningsfysiologie – Biomechanica en videoanalyse

  Studieloopbaanbegeleiding

  Tijdens je opleiding word je begeleid en gecoacht.  Je werkt aan de hand van opdrachten en tijdens individuele gesprekken met je studieloopbaanbegeleider aan je persoonlijke ontwikkeling. Je krijgt op die manier goed zicht op wie je bent, wat je wilt en wat je kunt.

  Professioneel gedrag

  Je werkt in dit vak aan je persoonlijke en professionele vaardigheden, zoals rapportagetechnieken, onderzoekstechnieken, feedback geven, managen, adviseren, samenwerken en projectmanagement. 

 • Jaar 2

  Blok 1: Meting op afstand
  Draadloze metingen, telehealth, langdurige metingen

  Blok 2: Innovatie
  Ontwerpen en implementeren

  Blok 3: Interpretatie van gegevens
  Na de meting: advies aan de klant, arts, coach

  Blok 4: Keuze afstudeerrichting
  Verdieping, veiligheid en kwaliteitscontrole

  Studieloopbaanbegeleiding
  Tijdens je opleiding word je begeleid en gecoacht.  Je werkt aan de hand van opdrachten en tijdens individuele gesprekken met je studieloopbaanbegeleider aan je persoonlijke ontwikkeling. Je krijgt op die manier goed zicht op wie je bent, wat je wilt en wat je kunt.

  Professioneel gedrag
  Je werkt in dit vak aan je persoonlijke en professionele vaardigheden, zoals rapportagetechnieken, onderzoekstechnieken, feedback geven, managen, adviseren, samenwerken en projectmanagement. In je latere beroep is dit samenwerken met andere zorgprofessionals belangrijk en het komt daarom uitgebreid aan bod in de opleiding. Wij hebben daarvoor een landelijk kwaliteitslabel gekregen (‘bijzonder kenmerk IPOS’). 

 • Jaar 3

  Aan het einde van het tweede studiejaar kies je een afstudeerrichting:

  • Medische techniek
   Je doet twee stages van twintig weken bij een bedrijf of instelling. Beide stages sluit je af met een verslag en een presentatie. Je wordt beoordeeld door de opleiding en door je stagebegeleider in het bedrijf. Je kunt stage lopen in Nederland, maar ook in het buitenland. Voor veel stageplekken binnen Europa zijn beurzen beschikbaar.
  • Klinische diagnostiek 
   Je volgt acht modules op één van de klinische afdelingen binnen het ziekenhuis (hartfunctie, longfunctie of klinische neurofysiologie).  Twee aansluitende modules lopen nog door in studiejaar vier. 
  • Sport en revalidatie
   Je loopt eerst twintig weken stage, daarna doe je tien weken een module sportbiometrie en je sluit het jaar af met een module van tien weken projectonderwijs.
 • Jaar 4

  Ook de opbouw van het studieprogramma in het vierde studiejaar is per afstudeerrichting verschillend: 

  • Medische techniek
   Je start met tien weken interne scholing. Daarop volgt een tien weken durend keuzeprogramma. Het laatste half jaar van de opleiding studeer je af in een zelfgekozen specialisatie.
  • Klinische diagnostiek 
   Je volgt twee modules in de door jou gekozen afstudeervariant hartfunctie, longfunctie of klinische neurofysiologie. Daarna volg je een keuzeprogramma. Je studeert het laatste half jaar af bij een afdeling in een ziekenhuis.
  • Sport en revalidatie
   Je start met een interne scholing van tien weken. Daarop volgt een tien weken durend keuzeprogramma. Het laatste half jaar van de opleiding studeer je af in een zelfgekozen specialisatie.

  Keuzeprogramma

  In het keuzeprogramma kun je modules volgen die Biometrie zelf aanbiedt of van andere opleidingen, zowel binnen als buiten Zuyd. Twee keuzemodules van Biometrie zijn ook toegankelijk voor gaststudenten en alumni:

  • Technologie in de zorg 
  • Brain Therapy : neurodiagnostiek en neurotherapie. Deze module is de basis voor therapeuten in QEEG en neurofeedback.

  Afstudeertitel
  Na je afstuderen mag je de titel Bachelor of Science gebruiken.

   

Toelatingseisen

Toelatingseisen

 • Havo

  Met de volgende profielen word je toegelaten:

  • Natuur & Techniek
  • Natuur & Gezondheid
  • Economie & Maatschappij

  Garantie op studiesucces
  Ook al voldoe je aan de wettelijke toelatingseisen, dan is dat helaas nog geen garantie voor studiesucces. De opleiding is vrij technisch. Het is gebleken dat studenten met onderstaande profielen de beste resultaten halen:

  • Natuur & Techniek
  • Natuur & Gezondheid
 • Vwo

  Met de volgende profielen word je toegelaten:

  • Natuur & Techniek
  • Natuur & Gezondheid
  • Economie & Maatschappij

  Garantie op studiesucces
  Ook al voldoe je aan de wettelijke toelatingseisen, dan is dat helaas nog geen garantie voor studiesucces. De opleiding is vrij technisch. Het is gebleken dat studenten met onderstaande profielen de beste resultaten halen:

  • Natuur & Techniek
  • Natuur & Gezondheid
 • Mbo

  Heb je een mbo-diploma (niveau 4), dan word je toegelaten tot de opleiding. 

  Garantie op studiesucces
  Ook al voldoe je aan de wettelijke toelatingseisen, dan is dat helaas nog geen garantie voor studiesucces. De opleiding is vrij technisch. Het is gebleken dat studenten met een technische mbo-opleiding de beste resultaten halen.

 • 21+

  Als je ouder bent dan 21 en niet het vereiste diploma bezit, kun je ook toegelaten worden tot de opleiding als de uitslag van het toelatingsonderzoek positief is. Dit toelatingsonderzoek bestaat uit een persoonlijkheidsonderzoek, capaciteiten- en interessetest. Aan dit onderzoek zijn kosten verbonden. 

  Meer informatie over dit onderzoek kun je krijgen bij de studentendecaan:

  marjo.dullens@zuyd.nl,  +31 (0)45 400 66 11

 • Buitenlands

  Als buitenlandse en anderstalige student kun je worden toegelaten als je een gelijkwaardig diploma bezit en de Nederlandse taal voldoende beheerst. Dit laat je zien met het behalen van het staatsexamen Nt2-II, de cursus Nederlands voor anderstaligen of met een vergelijkbaar certificaat. Je moet dit examen behaald hebben vóór aanmelding bij de opleiding. Neem hiervoor contact met onze studentendecanen:

  marjo.dullens@zuyd.nl, T +31 (0)6 380 732 84
  monique.smeets@zuyd.nl, T +31(0)6 418 290 16 

  Meer info over het staatsexamen vind je hier

Zomercursus wis- en natuurkunde
We bieden je de mogelijkheid om een achterstand in je wis- en natuurkundekennis aan te vullen tijdens een zomercursus, voorafgaand aan het eerste studiejaar. 

Past deze opleiding bij jou?

 • Kun je systematisch en nauwkeurig werken?
 • Heb je affiniteit met natuurkunde, wiskunde en biologie?
 • Kun je goed iets aan anderen uitleggen?
 • Wil je graag met mensen werken, maar vind je het ook een uitdaging om te weten hoe iets (technisch) werkt? 

Schrijf je in voor deze opleiding

Chat met een student

Heb je nog vragen over de opleiding?  Wil je weten hoe het is om Mens en Techniek te studeren? Ga via de chat in gesprek met onze studenten. Deze studenten hebben zich aangemeld omdat ze studiekiezers zoals jij willen helpen.

Beroep

Beroep

Wat kun je worden? 
Na het afronden van de opleiding kun je terecht in de gezondheidszorg, de sportwereld of de medisch-technische industrie. Bijvoorbeeld in een ziekenhuis, waar je artsen ondersteunt bij hun diagnose en het gebruik van de apparatuur. Of op een ontwikkelafdeling van een medisch-technisch bedrijf, waar je meewerkt aan de ontwikkeling van nieuwe meetinstrumenten.

Baankans
Je kansen op de arbeidsmarkt zijn zonder meer goed. Door de toegenomen vergrijzing en een toename van de technische toepassingen in de gezondheidszorg worden steeds vaker biometristen gevraagd. Dat geldt ook voor het bedrijfsleven.

Startsalaris
Het startsalaris hangt erg af van het soort bedrijf, organisatie of instelling waar je terechtkomt, maar is minimaal € 2.000,- bruto per maand.

Weet je het al of twijfel je nog?

Is Mens en Techniek de opleiding voor jou of weet je het nog niet zeker? Wil je wel iets in de zorg? Bij Zuyd kun je kiezen uit 8 verschillende opleidingen op het gebied van Gezondheidszorg en Welzijn. We hebben ze hier nog een keer voor je op een rij gezet.

Bekijk alle zorgopleidingen

Secretariaat Mens en Techniek | Biometrie
Nieuw Eyckholt 300
6419 DJ Heerlen