Applied Science
Applied Science

Applied Science

Applied Science gaat over moleculen. Je ontwikkelt bijvoorbeeld nieuwe materialen voor de sportwereld, je onderzoekt DNA en test medicijnen. Je werkt aan recyclebare producten, schone fabrieken en met nanotechnologie. Je krijgt opdrachten die rechtstreeks uit het werkveld komen. Zo maak je al tijdens je opleiding het verschil.

Je studeert in een omgeving waar ervaren professionals je helpen en waar je aan je toekomst werkt. Daardoor sta jij stevig in je schoenen en grijp je alle uitdagingen aan die je in je carrière tegenkomt.

 • Locatie Heerlen & Brightlands Chemelot Campus Geleen
 • Duur 4 jaar, start in september
 • Afstudeertitel Bachelor of Science
 • Eerstejaars studenten 93
 • Taal Nederlands
 • Studenttevredenheid 7,3
Alle praktijklessen volg je in de moderne laboratoria van Brightlands Chemelot Campus in Geleen. 

De opleiding in beeld

Over de opleiding

Over de opleiding

Hoe ziet je week eruit?

Bij Applied Science volg je niet alleen een studie, je wordt onderdeel van een bijzondere community. Een community waarin leren in kleine groepjes en een nauwe band met je docent centraal staat. Waar je al snel kennis maakt met bedrijven die straks misschien jouw werkgever worden. En waar je werkt aan je persoonlijke ontwikkeling. Je gaat aan de slag in een omgeving waar je het beste uit jezelf haalt.

Hoe ziet dat eruit? Maaike neemt je mee in een week Applied Science studeren bij Zuyd.

Die start op maandag met theorie. Met de docent en haar klas bespreekt Maaike het onderwerp van deze week: ze gaan een nieuwe analysetechniek leren waarmee je de concentratie van een bepaald molecuul in een sample kunt bepalen. Tof! Hier had ze al naar uit gekeken. Bij het onderwerp hoort altijd een groepsopdracht. Nu haar studiegenoten ook in Heerlen zijn, kunnen ze hier meteen mee aan de slag. Later in de week komt Maaike met haar groepje weer bij elkaar. Ze bespreken alle informatie die nodig is om de opdracht af te ronden. Komen ze er niet uit? Dan mengt de docent zich in het gesprek om hen verder te helpen.

Proef op de campus

Aan het begin van de week is Maaike ook druk met de voorbereiding van het practicum op donderdag. Ter voorbereiding bestudeert ze het gegeven voorschrift en zoekt ze op welke veiligheidsmaatregelen nodig zijn. Ook doet ze alle voorberekeningen, zodat ze precies weet hoeveel chemicaliën ze moet gebruiken tijdens de proef. Als de docent alle voorbereiding goedkeurt, gaat Maaike aan de slag in de laboratoria van Applied Science op de Brightlands Chemelot Campus in Geleen.

Op de praktijkzaal draagt ze een witte jas en een veiligheidsbril. Ze gaat met haar labpartner de hoeveelheid jodium in wondontsmetter bepalen. Samen zorgen we ervoor dat het laboratorium schoon is en blijft, dus na de proef ruimt Maaike alles netjes op. Ze verwerkt de resultaten in een labjournaal waarin ze de uiteindelijke hoeveelheid jodium berekent. Zo heeft ze haar opdracht netjes afgerond en vanavond tijd voor haar handbaltraining of bijbaan.

Vier afstudeerrichtingen

In het eerste jaar leer je theorie over moleculen en basisvaardigheden die voor alle afstudeerrichtingen belangrijk zijn. Zo ontdek je waar je goed in bent en wat je echt leuk. Aan het eind van het jaar kies je een van deze vier richtingen:

 • Biomedical Science

  Je leert alles over biomoleculen, zoals DNA, eiwitten en cellen van een micro organisme. Je ontwikkelt bijvoorbeeld een onderzoekstechniek om darmkanker sneller te ontdekken. Of je maakt waardevolle grondstoffen en producten door het genetisch aanpassen van bacteriën.

 • Material Science

  Je leert alles over de moleculen van verschillende materialen zoals polymeren, nanodeeltjes en coatings. Ook leer je over hun eigenschappen. Je maakt bijvoorbeeld een kunststof botimplantaat met een 3D-printer. Of je ontwikkelt een beter beschermende coating voor je telefoon.

 • Chemistry

  Je leert alles over het maken en analyseren van moleculen in de meest brede zin van het woord. Je maakt bijvoorbeeld een molecuul dat een mogelijk nieuw medicijnen kan zijn. Of je ontwikkelt een nieuwe methode om de kwaliteit van het grondwater te analyseren.

 • Chemical Engineering

  Je leert alles over het produceren van moleculen in kleine en grote fabrieken. Je schaalt bijvoorbeeld een laboratoriumexperiment op naar een grootschalig industrieel productieproces. Of je leert een bestaande fabriek te optimaliseren zodat deze duurzamer of goedkoper kan produceren.

Wat ga je leren?

In jaar 1 leer je de basis over moleculen die relevant is voor alle afstudeerrichtingen. Dit jaar is voor iedereen hetzelfde. Je volgt alle praktijklessen in de laboratoria van Applied Science op de Brightlands Chemelot Campus in Geleen. Ook een deel van de theorie vindt hier plaats. Het andere deel van de theorielessen krijg je op Zuyd Hogeschool in Heerlen. Je hoeft niet heen en weer te reizen want lessen worden elke dag op één locatie gepland.

In verschillende groepjes werk je aan grotere projecten, bijvoorbeeld het bepalen van de hoeveelheid oxaalzuur in spinazie, waarbij onderzocht wordt of er een verschil is tussen verse en diepvries spinazie.

Je kiest een richting waarin je je vanaf jaar 2 specialiseert. De theorie en vaardigheden die je leert, hebben te maken met je gekozen richting.

Leer je toekomstige werkgevers kennen

In jaar 3 en 4 ga je onder aansturing van de opleiding bij Chemelot Innovation and Learning Labs (CHILL) in kleine groepjes aan de slag met vragen van bedrijven. Zij wachten op jouw oplossingen om verder te kunnen. Je draagt dus al heel snel bij aan je omgeving. En je leert mogelijke toekomstige werkgevers kennen. Je gaat ook twee keer stage lopen en kiest daarvoor zelf een interessante plek in Nederland of in het buitenland.

Op de campus

Op de Brightlands Chemelot Campus ben je omringd door interessante bedrijven en start-ups.

Je kunt ze allemaal leren kennen tijdens je opleiding. Niet alleen door opdrachten uit te voeren, ook door deel te nemen netwerkbijeenkomsten en rondleidingen. Dat is interessant en goed voor je ontwikkeling en je carrière. SV-X, de studievereniging van Applied Science, organiseert zelf af en toe activiteiten. Zo leer je je medestudenten nog beter kennen. Kijk ook eens op de website of Facebook.

Lees meer Lees minder

Traject voor mbo'ers

Met een mbo-diploma van een verwante opleiding kun je je opleiding sneller afronden. Je haalt in drie jaar je bachelordiploma door een compacter programma en (gedeeltelijke) zelfstudie. Voor meer informatie kun je via het secretariaat een afspraak inplannen met onze studieadviseur

 • Collegegeld en overige kosten

  Voor elk studiejaar dat je bij ons studeert, betaal je collegegeld. Je collegegeld is afhankelijk van je persoonlijke situatie en opleiding.  

  Overige kosten
  In het eerste jaar ben je naast collegegeld ongeveer € 1.000,- kwijt aan de aanschaf van boeken en andere lesmaterialen zoals een eigen labjas, veiligheidsbril en molecuulbouwdoos. De kosten in de volgende studiejaren zijn lager omdat een aantal (dure) boeken en andere lesmaterialen uit het eerste leerjaar de hele studie gebruikt worden. Ook wordt er van je verwacht dat je bij de start van je studie een notebook en software hebt. De kosten hiervoor bedragen ongeveer € 600,-.

 • Onderwijs- en examenregeling

  In de onderwijs- en examenregeling (OER) vind je alle informatie over de inhoud van de opleiding, de begeleiding die je krijgt en de manier waarop de toetsing binnen de opleiding wordt geregeld.

  • Bekijk de actuele OER (pdf). 
 • Studie in cijfers

  Wil je weten hoe huidige studenten deze opleiding beoordelen? En wat je kansen zijn op een baan? Bekijk dan de objectieve informatie gebaseerd op openbare, betrouwbare bronnen (zie Studiekeuze123). Hiermee kun je onze opleiding vergelijken met het landelijk gemiddelde. Bekijk de informatie over Applied Science.

studieopbouw

Studieopbouw

In het eerste jaar volg je theorie en praktijk van alle afstudeerrichtingen. Zo kun je de juiste afstudeerrichting kiezen. In het tweede jaar heb je binnen de gekozen richting nog veel keuzemogelijkheden. In het derde jaar ga je op stage en in het vierde jaar doe je je afstudeeronderzoek. Houd er rekening mee dat een deel van het onderwijs in het Engels is, zeker in de laatste twee jaar.

Theorie is niet altijd even makkelijk om te leren. Het is fijn dat de theorie aan de praktijk is gekoppeld. Praktijk en theorie sluiten goed op elkaar aan. Als je een praktijkvoorbeeld hebt, begrijp je de theorie beter. Maar tijdens een project zie je de verbanden tussen de verschillende vakken pas echt.

Sindijan Ratnam
Eerstejaarsstudent
 • Jaar 1

  In de eerste helft van het jaar wisselen theorie en practica elkaar af. Daarna ga je aan de slag met projecten rondom de thema’s:

  • gezondheid 
  • voeding
  • fabriek
  • materialen

  Op deze manier krijg je een goed beeld van de verschillende richtingen en pas je het geleerde toe in de praktijk . Bij het thema voeding ga je bijvoorbeeld in het laboratorium aan de slag met geur- en smaakstoffen. Je maakt dan perensmaak voor in snoep of kaneelgeur voor geurkaarsen.

 • Jaar 2

  Je volgt lessen in de door jou gekozen afstudeerrichting. Daarnaast kies je wat je wilt leren. Je kunt je verder specialiseren in je eigen richting of volgt juist vakken van een andere afstudeerrichting, bijvoorbeeld:

  • Biomedical Sciences: eiwitzuivering, biochemie en praktijk DNA
  • Chemistry: organische chemie, atoomspectometrie en anorganische chemie
  • Material Sciences:  materiaalkunde, procestechnologie en organische chemie
  • Chemical Engineering: reactorkunde, procestechnologie en thermodynamica

  Ook krijg je de vakken Communicatieve vaardigheden en Engels. Omdat Applied Science een internationaal vakgebied is, zal je later regelmatig Engelstalige vakliteratuur moeten lezen of met buitenlandse collega’s moeten overleggen . Daar bereiden we je tijdens de opleiding al op voor.

  Projecten
  Je werkt met medestudenten van verschillende afstudeerrichtingen aan een project. Bijvoorbeeld:

  • Ontwikkeling van materialen voor botimplantaten. Studenten van de richting Material Science ontwikkelen het materiaal; studenten van Biomedical Science onderzoeken het effect van dat materiaal op het lichaam.
  • Ontwikkeling van lichtgevoelige materialen voor zonnecellen. Studenten van Chemistry experimenteren met de eigenschappen van bestaande stoffen om zo te komen tot een nieuwe, lichtgevoelige stof. Studenten van Material Science zoeken uit hoe deze nieuwe stoffen verwerkt kunnen worden in materialen voor zonnecellen. 
 • Jaar 3

  Stage
  Je loopt twintig weken stage en doet een onderzoek bij een bedrijf, universiteit of instituut in het binnen- of buitenland. Je onderzoekt bijvoorbeeld stoffen uit planten die je kunt gebruiken in een gezichtscrème. Of je onderzoekt het effect van die crème op de huidcellen.

  Doel van de stage:

  • Leren onderzoeken, experimenteren en ontwikkelen
  • Vergroten van vakkennis
  • Vergroten van communicatieve en sociale vaardigheden
  • Ervaren hoe een organisatie in elkaar zit en hoe jij hierin functioneert

  Je wordt begeleid door een stagebegeleider van de opleiding en een begeleider van het stagebedrijf.

  Samenwerken op Chemelot
  Na je stage ga je aan de slag op de Brightlands Chemelot Campus in een team van mbo-, hbo- en wo-studenten, docenten en professionals. In opdracht van een bedrijf doen jullie onderzoek naar bijvoorbeeld een nieuwe techniek, product of toepassing. Binnen dit team heeft ieder zijn eigen specialisme en inbreng. Je breidt zo je vakkennis uit, leert samenwerken en over de grenzen van je eigen vakgebied heen te kijken. 

 • Jaar 4

  In het begin van het vierde jaar kies je vakken om je te verdiepen in je eigen richting of je kennis te verbreden. Je kunt dit ook doen bij een andere opleiding; je volgt bijvoorbeeld een managementcursus bij International Business.

  Afstuderen
  Daarna ga je afstuderen bij een bedrijf, ziekenhuis, universiteit of onderzoeksinstituut in binnen- of buitenland. Met je afstudeeronderzoek laat je zien dat je alle geleerde theorie en vaardigheden kunt toepassen. Je analyseert een probleem, bestudeert literatuur, doet onderzoek en probeert zo tot een oplossing te komen. Je wordt begeleid door een bedrijfs- en een docentbegeleider. Je rondt af met een afstudeerverslag en een presentatie.

Toelatingseisen

Toelatingseisen

 • Havo

  Je wordt toegelaten met de volgende profielen:

  • Natuur en Techniek
  • Natuur en Gezondheid

   

 • Vwo

  Je wordt toegelaten met de volgende profielen:

  • Natuur en Techniek
  • Natuur en Gezondheid
 • Mbo

  Met een mbo-diploma op niveau 4 word je toegelaten tot de opleiding.

Past deze opleiding bij jou?

Je kans op succes in deze opleiding is het grootst als je je herkent in de volgende eigenschappen:

 • Je bent nieuwsgierig en experimenteert graag.
 • Je vindt het leuk om zaken uit te pluizen en problemen op te lossen.
 • Je kunt kritisch en logisch nadenken.
 • Je kunt goed samenwerken en bent zelfstandig en verantwoordelijk.
 • Je bent goed in exacte vakken zoals wiskunde en scheikunde.

Studiekeuze-app Prapp!

Zuyd biedt de opleiding Applied Science. Maar in Nederland zijn er, binnen het domein Applied Sciences, verschillende opleidingen mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan Biotechnologie of Milieukunde. Wil jij weten welke opleiding het beste bij jou past? Download dan Prapp! Dit is een nieuwe landelijke studiekeuze-app waarmee je met behulp van verschillende interactieve games ontdekt welke opleiding het beste bij jou past.
 

Schrijf je in voor de opleiding

Chat met een student

Heb je vragen over de opleiding Applied Science? Wil je weten hoe het is om de opleiding te volgen? Ga via de chat in gesprek met onze studenten. Deze studenten hebben zich aangemeld omdat ze studiekiezers zoals jij willen helpen met hun ervaringen. 

Beroep

Beroep

Het werkveld is breed en afwisselend. Je komt bijvoorbeeld terecht in de geneesmiddelenindustrie, chemische industrie of voedingsmiddelenindustrie. Maar ook bij waterschappen, ziekenhuizen, universiteiten en overheidsinstellingen. Je kunt gaan werken op afdelingen als Research and Development, Quality control, Production and Manufacturing of Marketing and Sales.

Baankans
In deze sector is veel werkgelegenheid. Naast de hoge baankansen biedt de sector interessante en innovatieve banen. Het startsalaris is ongeveer €2.200,-. 

Verder studeren

Je kunt na je afstuderen kiezen voor verschillende masteropleidingen, bijvoorbeeld bij de Universiteit Maastricht, de RWTH Aachen of de TU Eindhoven. Voor sommige masteropleidingen is een schakeljaar nodig.

Onderwijslocatie 1:
Zuyd Hogeschool
Nieuw Eyckholt 300
6419 DJ Heerlen

Onderwijslocatie 2:
Brightlands Chemelot Campus
Urmonderbaan 22
6167 RD Geleen

>