Applied Science
Applied Science

Applied Science

Als je het leuk vindt om te experimenteren en proefjes te doen tijdens scheikunde en biologie dan is de opleiding Applied Science misschien iets voor jou. Applied Science gaat over moleculen. Je ontwikkelt bijvoorbeeld nieuwe materialen voor de sportwereld, je onderzoekt DNA en test medicijnen. Je werkt aan recyclebare producten, schone fabrieken en hoe we efficiënter kunnen omgaan met grondstoffen.

Je studeert en doet onderzoek op Brightlands Campus Chemelot in Geleen; het centrum van moderne chemie. Je werkt hier aan opdrachten die rechtstreeks uit het werkveld komen. In een omgeving waar je leert van ervaren professionals en waar je samenwerkt met bedrijven. Zo leg je tijdens je opleiding al contacten voor je latere carrière.   

  • Locatie Heerlen & Brightlands Chemelot Campus Geleen
  • Duur 4 jaar, start in september
  • Taal Nederlands

De opleiding in beeld

Over de opleiding

Over de opleiding

Bij Applied Science volg je niet alleen een opleiding, je wordt onderdeel van een bijzondere community. Een community waarin je leert en samenwerkt in kleine teams en je docent je coach is. Waar je al snel kennis maakt met bedrijven die straks misschien jouw werkgever worden. En waar je werkt aan je persoonlijke ontwikkeling. Je gaat aan de slag in een omgeving waar je het beste uit jezelf haalt en geweldige prestaties kunt leveren voor een betere samenleving.

Je bijdrage aan onze regio

Limburg wil een ‘groene’ regio worden. Toekomstige producten moeten duurzaam worden gemaakt. Fabrieken moeten klimaatneutraal gaan werken. En nieuwe medicijnen gaan bijdragen aan een betere gezondheid. Dat betekent dat er veel te doen is. En met een opleiding Applied Science kun jij onze regio vooruit helpen. Jij hebt invloed op de toekomst van onze regio waarin jij woont en later kunt gaan werken. 

Hoe ziet je week eruit?

Ik ben op een hele fijne plek terecht gekomen. Binnen een maand had ik al een hele leuke band met mijn docenten en klasgenoten.

Hoi, ik ben Maaike. Eerstejaars student bij Applied Science. Mijn week start op maandag met theorie. Met de docent en medestudenten bespreken we het onderwerp van deze week: een nieuwe analysetechniek waarmee je de concentratie van een bepaald molecuul in een sample kunt bepalen. Tof! Hier keek ik naar uit. Bij het onderwerp hoort altijd een groepsopdracht. We zijn nu gelukkig allemaal samen en kunnen meteen aan de slag. Later deze week bespreken we samen alle informatie die nodig is om de opdracht af te ronden. En als we er niet uitkomen dan helpt onze coach ons!

Op donderdag heb ik een practicum dat ik al aan het begin van de week heb kunnen voorbereiden. Ik bestudeer het voorschrift van de docent alvast en zoek op welke veiligheidsmaatregelen er donderdag nodig zijn. Ook doe ik alvast alle voorberekeningen, zodat ik precies weet hoeveel chemicaliën ik moet gebruiken tijdens de proef. Als onze coach alle voorbereidingen heeft goedgekeurd, kan ik aan de slag in de laboratoria van Applied Science op de Brightlands Chemelot Campus in Geleen. Zo vet om in deze omgeving alle praktijklessen te kunnen volgen!

Proef op de campus
Op de praktijkzaal draag ik een witte jas en een veiligheidsbril. Ik bepaal met mijn labpartner Rick de hoeveelheid jodium in wondontsmetter. Samen zorgen we ervoor dat het laboratorium schoon is en blijft. Dus na de proef ruimen we alles netjes op. De resultaten verwerk ik in een labjournaal. Hierin bereken ik straks ook de hoeveelheid jodium. Ik doe alles op tijd. Dan heb ik mijn opdracht netjes afgerond en dan heb ik ’s avonds ook tijd voor mijn handbaltraining of mijn bijbaantje.

Brightlands Chemelot Campus

Je volgt alle praktijklessen en een deel instructie in onze laboratoria op de Brightlands Chemelot Campus in Geleen. Hier zitten de high tech bedrijven die werken aan de oplossingen van morgen. En jij volgt hier je opleiding, in het kloppend hart van de chemie in Limburg. Het is ook de plek om je netwerk te vergroten met bedrijven die jou straks verder helpen als je een baan zoekt. Dat kan al gebeuren tijdens de lunch. Dat is nog eens handig kennismaken!

Stages
Wat de opleiding uniek maakt, is dat tijdens de praktijkopdrachten die je uitvoert je meteen het verschil gaat maken. Zo kun je jouw kwaliteiten meteen laten zien aan misschien wel jouw toekomstig werkgever. Jouw mogelijkheden hierin zijn enorm!

  • Collegegeld en overige kosten

    Voor elk studiejaar dat je bij ons studeert, betaal je collegegeld. Je collegegeld is afhankelijk van je persoonlijke situatie en opleiding.  

    Overige kosten
    In het eerste jaar ben je naast collegegeld ongeveer € 1.000,- kwijt aan de aanschaf van boeken en andere lesmaterialen zoals een eigen labjas, veiligheidsbril en molecuulbouwdoos. De kosten in de volgende studiejaren zijn lager omdat een aantal (dure) boeken en andere lesmaterialen uit het eerste leerjaar de hele studie gebruikt worden. Ook wordt er van je verwacht dat je bij de start van je studie een notebook en software hebt. De kosten hiervoor bedragen ongeveer € 600,-.

  • Onderwijs- en examenregeling

    In de onderwijs- en examenregeling (OER) vind je alle informatie over de inhoud van de opleiding, de begeleiding die je krijgt en de manier waarop de toetsing binnen de opleiding wordt geregeld.

    • Bekijk de actuele OER 
  • Studie in cijfers

    Wil je weten hoe huidige studenten deze opleiding beoordelen? En wat je kansen zijn op een baan? Bekijk dan de objectieve informatie gebaseerd op openbare, betrouwbare bronnen op Studiekeuze123. Je kunt hier onze opleiding vergelijken met het landelijk gemiddelde. Bekijk de informatie over Applied Science.

Traject voor mbo'ers

Applied Science bij Zuyd onderscheidt zich van andere hogescholen. Met een mbo-diploma van een verwante opleiding kun je je opleiding namelijk sneller afronden. Je haalt in drie jaar je bachelordiploma door een compacter programma en (gedeeltelijke) zelfstudie. Onder mbo-studenten die de overstap maken naar Applied Science is het slagingspercentage hoog. Dat betekent dus dat het mbo goed aansluit op onze opleiding. Voor meer informatie kun je via het secretariaat, 045 400 64 98, een afspraak inplannen met onze studieadviseur.

Informatie voor ouders

De opleiding Applied Science biedt uw zoon of dochter prachtige kansen. De opleiding raakt thema’s die nu en in de toekomst voor onze regio belangrijk zijn. We dragen daaraan bij met een opleiding die daar inhoudelijk helemaal op aansluit. Circulariteit, verbeterde materialen voor bijvoorbeeld de sportwereld, schonere fabrieken of nanotechnologie. Bij Applied Science komt het voorbij. Onze studenten voeren onderzoek uit waar het werkveld meteen mee verder kan. 

studieopbouw

Studieopbouw

De opleiding Applied Science duurt vier jaar. Elk studiejaar is opgebouwd uit 4 blokken van elk 10 weken. Een blok wordt afgerond door middel van toetsing. Als toevoeging aan het normale lesprogramma neem je deel aan BOOST-trainingen. Je kiest zelf wat je wil leren. Netwerken, je studie beter organiseren of meer over het inzetten van LinkedIn? De BOOST-trainingen helpen je verder.

Tijdens je studie is er volop aandacht voor de theorie. Zo leer je in je eerste jaar alles over moleculen en de basisvaardigheden die nodig zijn in het werkveld. Stap voor stap leer je alle andere relevante theorie en pas je deze meteen in de praktijk toe. Alles wat je leert, staat in de context van twee grote thema’s: duurzaamheid en gezondheid.

Je leert alles over de moleculen van verschillende materialen zoals nanodeeltjes. Je maakt bijvoorbeeld een kunststof botimplantaat met een 3D-printer.
Je leert alles over het maken en analyseren van moleculen. Je maakt bijvoorbeeld een molecuul dat een nieuwe medicijn kan zijn. Je leert alles over het produceren van moleculen. Je schaalt bijvoorbeeld een laboratoriumexperiment op naar een productieproces.

Studielast
Je bent 5 dagen per week bezig. Wanneer je je studiewerkzaamheden netjes bijhoudt, heb je naast je opleiding nog genoeg tijd en ruimte voor je hobby’s. De praktijklessen vinden plaats op de Brightlands Chemelot Campus, de theorielessen op de hogeschool in Heerlen. De roosters zijn zo gepland dat je niet op één dag in Heerlen en in Geleen moet zijn.

Lees meer Lees minder

Excellentieprogramma
Het excellentieprogramma wordt aangeboden aan een bijzondere groep studenten. Dit programma is bedoeld voor diegene die naast hun reguliere studie opleiding een stap extra willen zetten in de vorm van persoonlijke ontwikkeling en theoretische kennis op het gebied van materiaalkunde.

Boost
In samenwerking met CHILL biedt Applied Science BOOST-cursussen aan. Of je nu studeert of werkt, iedereen kan wel eens een kennis-opkikkertje gebruiken. Een boost om je studie of carrière een zet in de goede richting te geven. Dit zijn korte cursussen waarmee je kennis en competenties snel bijspijkert. We streven ernaar studenten en ervaren professionals zoveel mogelijk samen te laten leren. Dat is voor beide groepen inspirerend. Je leert niet alleen van de trainer, ook van elkaar. Een cursus solliciteren, LinkedIn of gewoon je Engels bijspijkeren? Als BOOST is alles mogelijk.

  • Jaar 1 en 2

    Je gaat aan de slag met actuele maatschappelijke vraagstukken rondom gezondheid en duurzaamheid, binnen de drie onderwijsprogramma’s van de opleiding. In het eerste jaar oriënteer je je op alle drie de programma’s. Vanaf jaar 2 breng je focus aan en werk je voornamelijk binnen een van de programma’s.

    Molecular Health

    Je leert bijvoorbeeld hoe je met hele gevoelige analyse apparatuur de kwaliteit van het drinkwater kunt controleren. En hoe je met moleculaire technieken op DNA-niveau een ziekte zoals sikkelcelanemie kunt vaststellen. Je leert over biomoleculen en gebruikt verschillende detectietechnieken. Het is binnen dit programma heel belangrijk dat je nauwkeurig werkt.

    Sustainable Chemistry

    Je leert over het maken van de grondstoffen voor alles dat we dagelijks gebruiken. Het maken van de chemicaliën, op een innovatieve duurzame manier, staat hier centraal. Je leert bijvoorbeeld hoe je met behulp van de nieuwste technieken grondstoffen voor medicijnen kunt maken in een laboratorium, én op industriële schaal. Ook leer je hoe je micro-organismen voor je kan laten werken om afvalproducten uit de voedselindustrie te transformeren tot nieuwe smaak- en geurstoffen. Je leert meer over scheikunde, scheikundige technologie en biotechnologie om stoffen te maken.

    Circular Materials

    Je leert over het verbeteren van materialen, zoals hoe je een superlichte fiets kunt maken die toch stevig genoeg is. Of protheses die voor iedere patiënt precies passend worden gemaakt. Ook het recyclen van afval komen binnen dit thema ruimschoots aan bod. De focus binnen dit programma ligt namelijk op het ontwikkelen en toepassen van materialen waarbij duurzaamheid een centrale rol speelt.

  • Jaar 3

    Je loopt twintig weken stage en doet een onderzoek bij een bedrijf, universiteit of instituut in het binnen- of buitenland. In het derde jaar starten ook de keuzevakken.

    Doel van de stage:

    • Leren onderzoeken, experimenteren en ontwikkelen
    • Vergroten van vakkennis
    • Vergroten van communicatieve en sociale vaardigheden
    • Ervaren hoe een organisatie in elkaar zit en hoe jij hierin functioneert

    Je wordt begeleid door een stagebegeleider van de opleiding en een begeleider van het stagebedrijf.

    CHILL
    In Communities For Development (CFD) werk je daarnaast aan opdrachten uit de praktijk. Dit doe je samen met medestudenten, je coach en een expert uit het werkveld. De opdrachten waar je aan werkt zijn van belang voor de doorgroei van het bedrijf. Het werken in de CFD’s gebeurt bij CHILL.

    CHILL zorgt op de Brightlands Chemelot Campus voor een innovatieve leer-, werk- en onderzoeksomgeving. Hier komen bedrijven (van start-up tot multinational) en kennisinstellingen (mbo tot wo) samen om samen te werken. En jij wordt een belangrijke schakel in dit geheel. De laboratoriumvoorzieningen bij CHILL zijn het beste van het beste, de ideale plek om aan je opleiding te werken. Je komt er in het derde jaar terecht. Je gaat in een projectgroep met medestudenten, docenten en professionals uit het werkveld aan de slag met een probleem dat opgelost moet worden.

  • Jaar 4

    In het begin van het vierde jaar kies je vakken om je te verdiepen in je eigen richting of je kennis te verbreden. Je kunt dit ook doen bij een andere opleiding; je volgt bijvoorbeeld een managementcursus bij International Business.

    Afstuderen
    Daarna ga je afstuderen bij een bedrijf, ziekenhuis, universiteit of onderzoeksinstituut in binnen- of buitenland. Met je afstudeeronderzoek laat je zien dat je alle geleerde theorie en vaardigheden kunt toepassen. Je analyseert een probleem, bestudeert literatuur, doet onderzoek en probeert zo tot een oplossing te komen. Je wordt begeleid door een bedrijfs- en een docentbegeleider. Je rondt af met een afstudeerverslag en een presentatie.

    Afstudeertitel
    Na je afstuderen mag je de titel Bachelor of Science gebruiken.

Toelatingseisen

Toelatingseisen

  • Havo

    Je wordt toegelaten met de volgende profielen:

    • Natuur en Techniek
    • Natuur en Gezondheid

     

  • Vwo

    Je wordt toegelaten met de volgende profielen:

    • Natuur en Techniek
    • Natuur en Gezondheid
  • Mbo

    Met een mbo-diploma op niveau 4 word je toegelaten tot de opleiding.

  • 21+

    Voldoe je niet aan de beschreven toelatingseisen én ben je 21 jaar of ouder,dan kun je je aanmelden voor een toelatingstoets, ook wel 21+ toets genoemd. Dit bestaat onder andere uit een wiskunde- en scheikundetoets bij de opleiding, een testdag bij Profiel ASL Sittard en een motivatiegesprek. Om een afspraak voor een toelatingstoets te maken, kun je je aanmelden via appliedscience@zuyd.nl.

Past deze opleiding bij jou?

Je kans op succes in deze opleiding is het grootst als je je herkent in de volgende eigenschappen:

  • Je bent nieuwsgierig en experimenteert graag.
  • Je vindt het leuk om zaken uit te pluizen en problemen op te lossen.
  • Je kunt kritisch en logisch nadenken.
  • Je kunt goed samenwerken en bent zelfstandig en verantwoordelijk.
  • Je bent goed in exacte vakken zoals wiskunde en scheikunde.

Kom proefstuderen

Studiekeuze-app Prapp!

Zuyd biedt de opleiding Applied Science. Maar in Nederland zijn er, binnen het domein Applied Sciences, verschillende opleidingen mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan Biotechnologie of Milieukunde. Wil jij weten welke opleiding het beste bij jou past? Download dan Prapp! Dit is een nieuwe landelijke studiekeuze-app waarmee je met behulp van verschillende interactieve games ontdekt welke opleiding het beste bij jou past.
 

Schrijf je in voor de opleiding

Beroep

Beroep

Als je afgestudeerd bent zijn je mogelijkheden enorm. Je kunt laborant worden, onderzoeker of adviseur. Maar ook meer commerciële functies liggen voor je voeten. In de chemiesector wordt ook gezocht naar inkopers, goede verkopers of technical marketeers.

Zoals je merkt is het werkveld breed en afwisselend. Je komt bijvoorbeeld terecht in de geneesmiddelenindustrie, chemische industrie of voedingsmiddelenindustrie. Maar ook bij waterschappen, ziekenhuizen, universiteiten en overheidsinstellingen.

Naast de hoge baankansen biedt de sector interessante en innovatieve banen. Het startsalaris is ongeveer €2.200,-. 

Verder studeren

Je kunt na je afstuderen kiezen voor verschillende masteropleidingen, bijvoorbeeld bij de Universiteit Maastricht, de RWTH Aachen of de TU Eindhoven. Voor sommige masteropleidingen is een schakeljaar nodig.

Onderwijslocatie 1:
Zuyd Hogeschool
Nieuw Eyckholt 300
6419 DJ Heerlen

Onderwijslocatie 2:
Brightlands Chemelot Campus
Urmonderbaan 22
6167 RD Geleen