Nieuws
Nieuws

Sneller nieuwe medicijnen ontwikkelen met AI

Een scheikundige die non-stop moleculen onderzoekt voor bijvoorbeeld nieuwe medicijnen. Dat is RoboChem. Een compacte robot van de Universiteit van Amsterdam (UvA). En Zuyd leent haar docent onderzoeker Tim den Hartog uit aan de UvA om te helpen dit robotisch platform verder te ontwikkelen.

“RoboChem kan volledig geautomatiseerd moleculen onderzoeken en reacties testen. Doordat we hier Artificial Intelligence (AI, red.) bij gebruiken, kunnen we in korte tijd veel meer moleculen onderzoeken. Ook zijn op deze manier minder grondstoffen nodig. En dat betekent minder afval”, legt Tim uit. Hij vertelt dat het werk van RoboChem te maken heeft met chemische structuren die bijvoorbeeld nieuwe medicijnen opleveren. Maar het kan ook uitvindingen opleveren voor batterijen, zonnepanelen of verf.

Nieuwste technieken

“Studenten van Zuyd werken intussen al met een onderdeel van RoboChem: een planner die nieuwe suggesties doet om reacties zo efficiënt mogelijk te testen. Ook gaan we RoboChem in de toekomst nabouwen met onze studenten. Zo kom je dus echt in aanraking met de allernieuwste technieken. Technieken die we natuurlijk ook bij echte bedrijven gaan gebruiken.” Intussen hoeft RoboChem zich niet te vervelen. Voor de komende 10 jaar ligt er nog voldoende onderzoekswerk voor de robot klaar.  Tim zegt dat het goed is dat een universiteit en hbo samenwerken aan dit soort onderzoek: “Voor goede resultaten is het belangrijk om onderzoek van universiteiten te koppelen aan het praktische onderzoek van een hbo.”

Wereldnieuws

Omdat het werk van RoboChem uniek in de wereld is, staat over het werk van Tim en zijn Amsterdamse collega’s nu ook een artikel in een van de bekendste en meest toonaangevende wetenschappelijke tijdschriften ter wereld: Science. Ook in Trouw en in C2W lees je meer over het project.  En EenVandaag maakte een item waarin minister Robbert Dijkgraaf uitlegt waarom het belangrijk is dat Nederland blijft investeren in dergelijk wetenschappelijk onderzoek.

Fotograaf: student Lars Willems

Tim den Hartog van de Academie Applied Science, Lectoraat Material Sciences (rechts) werkt met studenten van Zuyd in Chemelot Innovation and Learning Labs aan de RoboChem planner om reacties zo efficiënt mogelijk te testen.