Nieuws
Nieuws

Zuyd start in september met nieuwe opleiding Applied Data Science & Artificial Intelligence

Zuyd Hogeschool start in september 2024 met de nieuwe bacheloropleiding Applied Data Science & Artificial Intelligence (AI). De Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO) heeft hiervoor de laatste benodigde goedkering afgegeven. De vierjarige opleiding in Maastricht is een directe reactie op de groeiende vraag naar AI-professionals vanuit het regionale werkveld. Technologie en de maatschappij veranderen in hoog tempo. AI wordt steeds vaker ingezet en dat vraagt om professionals die organisaties daarmee kunnen helpen. Met de nieuwe opleiding slaat Zuyd een brug tussen geavanceerde technologie en de toepassingen ervan voor de mens.

Het vakgebied AI en data science wordt steeds belangrijker, maar het huidige opleidingsaanbod sluit onvoldoende aan bij de toenemende vraag naar AI’ers. Voorzitter Sven Kort van Regitel, de Limburgse vereniging voor vraagstukken en initiatieven op het vlak van digitalisering, bevestigt dit: “We zijn verheugd dat de nieuwe opleiding Applied Data Science & Artificial Intelligence in september bij Zuyd van start gaat. We weten allemaal dat Limburg enorm zal profiteren van een frisse aanvoer van goed opgeleide data science- en AI-professionals.”

Focus op regio

De opleiding zoekt nadrukkelijk de regionale verbinding met partners zoals Universiteit Maastricht, Brightlands-campussen en Regitel. Het onderwijs wordt verzorgd in het Engels omdat het vakgebied AI en data science Engels georiënteerd is. Daarnaast is internationale instroom in Limburg nodig om aan de verwachte grote vraag naar specialisten op dit gebied te kunnen voldoen. “Door al tijdens de opleiding samen te werken met het regionale bedrijfsleven, wil Zuyd studenten al vroegtijdig laten integreren in de Limburgse gemeenschap”, zegt Peter Princen, directeur domein Techniek van Zuyd. Bij deze praktijkgerichte aanpak werken studenten samen met en lopen stage bij bedrijven in de regio, en zijn ze actief op de Brightlands-campussen in Heerlen (Smart Services), Maastricht (Health), Geleen (Chemelot) en Venlo (Greenport). Dit versterkt niet alleen hun professionele ontwikkeling, maar draagt ook bij aan de verdere ontwikkeling van Limburg en de Euregio Maas-Rijn.

Met deze nieuwe opleiding zet Zuyd een belangrijke stap in het opleiden van toekomstige professionals die niet alleen technisch vaardig zijn, maar ook inzicht hebben in de maatschappelijke en ethische aspecten van AI en Data Science.

Interesse in de studie? 
Ga voor meer informatie naar de opleidingspagina. Hier vind je alle praktische informatie. 
Je kunt ook komen proefstuderen. Dit vindt plaats op de Brightlands Smart Services Campus in Heerlen.

  • woensdag 27 maart 2024 van 10.30–14.00 uur
  • woensdag 24 april 2024 van 12.30–16.00 uur
  • woensdag 5 juni 2024 van 10.30–14.00 uur

Je kunt ook een online sessie volgen. Dat kan op:

  • zaterdag 6 april 2024 van 14.00–16.00 uur
  • dinsdag 7 mei 2024 van 19.00–21.00 uur
  • woensdag 22 mei 2024  van 19.00–21.00 uur