Zuyd.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Sluiten
Satijnwit

MCICM als authentiek laboratorium voor muzikaal burgerschap

19-04-2017

Het Maastricht Centre for the Innovation of Classical Music (MCICM) is vandaag feestelijk gepresenteerd door Stefan Rosu, intendant en bestuurder van philharmonie zuidnederland, Ger Koopmans, gedeputeerde van cultuur van de provincie Limburg, Martin Paul, voorzitter van het College van Bestuur van de Universiteit Maastricht en Leo Swinkels, directeur van de faculteit van de Kunsten, Zuyd Hogeschool.

MCICM
Het MCICM is een initiatief van Stefan Rosu, intendant en bestuurder van philharmonie zuidnederland. Hij heeft de samenwerking gezocht met de Universiteit Maastricht en Zuyd Hogeschool om een centrum op te richten voor wetenschappelijk en praktijkgericht artistiek onderzoek dat zal worden ingebed in de drie deelnemende organisaties. Met het MCICM ontstaan in Maastricht bijzondere kansen voor vernieuwing van de klassieke muziekpraktijk en het muziekonderwijs. Stefan Rosu vindt het belangrijk dat er een centrum komt in Europa, waar relevant bestaand onderzoek wordt verzameld en waar academici en musici hun krachten bundelen om het klinkende erfgoed van de klassieke muziek door te geven in de 21e eeuw. ‘Met het MCICM krijgt Maastricht een unieke plek, die nieuwe kansen op vernieuwing van de klassieke muziekpraktijk biedt’, aldus Rosu.

Ook Martin Paul, voorzitter van het College van Bestuur van de Universiteit Maastricht, is zeer enthousiast dat de weg die de initiatiefnemers hebben afgelegd om met elkaar tot dit resultaat te komen, nu beloond wordt met de daadwerkelijke oprichting van het Centrum. ‘Het MCICM is een voorbeeld voor de kracht van samenwerking in Limburg en voor het ontwikkelen van kritische massa door co-creatie op het snijvlak van kennis, kunst en maatschappelijke betrokkenheid. Daarnaast is dit initiatief ook een mooi voorbeeld voor de implementatie van onze universitaire strategie: Community at the CORE.’, aldus Paul.

‘Een mooie verstrengeling van cultuur, onderzoek, participatie en sociale innovatie’ vindt ook Karel van Rosmalen, voorzitter van het College van Bestuur van Zuyd Hogeschool: ‘Het orkest als een authentiek laboratorium waar professionals, onderzoekers, publiek en kunststudenten samen werken aan maatschappelijk relevant toegepast onderzoek. Dat past uitstekend in onze Zuyd-attitude. Goed dat partijen de handen ineenslaan in deze prachtige provincie met haar sterke cultuur en historie in de muziek.’

Oprichting MCICM
V.l.n.r. op de voorgrond: Stefan Rosu, Martin Paul, Leo Swinkels. Achterste rij v.l.n.r.: Ger Koopmans, Mieke Damsma