Zuyd.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Sluiten
Satijnwit

Collectieve kennis voor ouders van kinderen met een beperking

12-07-2017

Op 5 juli 2017 vond bij Zuyd Hogeschool de afsluiting plaats van het project ‘Voor elkaar’. In dat project werkten studenten, onderzoekers en ouders van kinderen met een beperking samen aan online smart tools om de ervaringen van individuele ouders te kunnen verzamelen en ze te vertalen naar collectieve ervaringskennis.

Wie als ouder van een kind met een beperking zoekt naar relevante informatie – waar vind ik bijvoorbeeld geschikte vrijetijdsactiviteiten voor mijn kind? – zal ontdekken dat via internet heel veel te vinden is. Misschien wel te veel. Want de informatie is vaak erg versnipperd, onvolledig en niet actueel. Bovendien: wie zegt dat de informatie die ik vind betrouwbaar is?

Collectieve ervaringskennis

Ouders van een kind met een beperking hebben veel kennis en ervaring. Die ervaring wordt echter niet op een centrale plek verzameld, waardoor ze onvoldoende beschikbaar is voor andere ouders. Ervaringen van meerdere ouders rond een thema levert collectieve ervaringskennis op. Deze collectieve ervaringskennis is waardevol voor andere ouders die informatie over hetzelfde thema zoeken, maar ook van grote waarde voor het onderwijs en professionals in de praktijk: ervaringskennis wordt als een belangrijke toegevoegde waarde bij evidence-based handelen beschouwd.

Voor elkaar

Het project Voor elkaar liep van 2015 tot 2017 en in die twee jaar werkten ouders, docenten, experts en studenten ICT, ergotherapie en pedagogiek van Zuyd Hogeschool intensief samen. De ouderparticipatie was diepgaand: vier ouders waren projectlid namen deel aan de beslissingen van het projectteam. De lectoraten Autonomie en Participatie en Data Intelligence van Zuyd vervulden een coördinerende rol in het project. Bij de afsluiting op 5 juli werden de prototypes van online smart tools gepresenteerd. Het toekomstige doel is de ontwikkeling van een zogeheten smart ecosysteem waar ouders en andere gebruikers relevante informatie met behulp van smart online tools kunnen zoeken, vinden en delen om zo individuele ervaringen naar collectieve ervaringskennis te vertalen. Meer informatie over Voor elkaar is te vinden op de website schoudersvoorelkaar.nl en op YouTube.

Afsluiting project Voor Elkaar