Zuyd.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Sluiten
Satijnwit

Junghanss eerste internationale conservatoriumdirecteur

16-03-2017

Vanaf september 2017 wordt Joachim Junghanss de nieuwe directeur van Conservatorium Maastricht en volgt Jan Rademakers op, die deze zomer met pensioen gaat. Junghanss is de eerste conservatoriumdirecteur in Nederland die zowel een klassieke als jazz-achtergrond heeft én bovendien uit het buitenland komt, een unicum in de Conservatoriumwereld.

Joachim zegt over zijn aanstelling: Als musicus en docent, maar ook als leidinggevende geeft het werken op een conservatorium me veel voldoening en ik prijs me dan ook gelukkig dat ik vaak de kans heb gekregen om deze rollen te vervullen. Ik geloof oprecht in de grote meerwaarde en toekomst van het conservatoriumonderwijs. Tot mijn genoegen heb ik medewerkers, studenten en staf van Conservatorium Maastricht mogen ontmoeten en met hen van gedachten kunnen wisselen. Ik verheug me er zeer op om de leiding over dit Conservatorium op me te nemen!

Joachim Junghanss (Duitsland, 1978) heeft ervaring als musicus en docent, maar ook als leidinggevende en bestuurder. Als jazzpianist en componist werkte hij samen met jazzlegendes als Dave Liebman, als docent gaf hij les aan de Manhattan School of Music in New York. Managementervaring deed hij op als adviseur bij de Boston Consulting Group in Berlijn, waar hij een kunst- en cultuurteam oprichtte dat zich voornamelijk richt op het bestuur van culturele instellingen. In 2015 werd Junghanss benoemd tot decaan en later directeur onderwijs van de True School of Music in Mumbai. Een Fulbright-studiebeurs stelde Junghanss in staat om zowel een doctoraat in de Muziek als een masteropleiding te voltooien aan de Manhattan School of Music. Hij behaalde zijn bachelor als uitvoerend musicus met een dubbel hoofdvak in klassiek en jazz aan het conservatorium van München en studeerde af als Meisterschüler bij Richie Beirach aan de Musikhochschule Leipzig. Met een passie voor sociaal activisme en het vertrouwen dat muziek de kracht heeft om levens te veranderen, startte Junghanss in 2010 het sociaal ondernemerschapsproject Music Works in West-Afrika. 

Conservatorium Maastricht vindt dat Junghanss naadloos past bij haar ambitie. Leo Swinkels, directeur van de Faculteit van de Kunsten Maastricht: ‘Conservatorium Maastricht verdient met haar internationale ambities een internationale directeur als Joachim. Joachim is ambitieus, is zeer actief in een brede internationale scene (klassiek en jazz) én heeft daarnaast veel ervaring heeft met de financiële kant van organisaties. Dit is een combinatie die je niet vaak tegen komt.’