Zuyd Onderzoek: Lectoraten
Onderzoek van Zuyd

Gastronomy

Het lectoraat Gastronomy is per 1 oktober 2020 beëindigd.  Onder leiding van lector Peter Klosse deed het lectoraat van 2012-2020 onderzoek naar de wetenschap van smaak en proeven.

Gastronomie als wetenschap probeert inzicht te krijgen in het proeven in relatie tot de smaak van producten. Het grote doel daarbij is om 'lekker', als de positieve waardering voor wat we eten of drinken veel beter te begrijpen. Gastronomie gaat veel verder dan louter de restaurantsector; het betreft de mens en zijn voeding in al zijn facetten. Het lectoraaat deed onderzoek naar belangrijke maatschappelijke thema’s zoals voeding en gezondheid, de jeugd en obesitas en ondervoeding bij ouderen.

Nieuw lectoraat: Future of Food

Gastronomy is opgevolgd door het lectoraat Future of Food. Dit lectoraat is op 1 februari 2021 van start gegaan met Danny Han als lector.

Naar het lectoraat Future of Food

‘De wereld moet lekkerder worden'

Op 8 oktober 2020 nam smaakprofessor Peter Klosse afscheid. De lector Gastronomie kijkt terug op acht leerzame jaren. Leerzaam voor zijn studenten, maar ook voor hemzelf. Van pensioen wil hij niets weten. Hij heeft nog een missie die volbracht moet worden. 

Lees het volledige nieuwsbericht

Lectoraat Gastronomy
Bethlehemweg 2
6222 BM Maastricht