Zuyd.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Sluiten
groen 1

Innovatief Ondernemen

Het lectoraat Innovatief Ondernemen richt zich op de transformatie van organisaties in de Limburgse regio die willen ondernemen in de Economie 4.0. Innovatief ondernemen door innovatief organiseren, vanuit de wetenschap dat innovatiesucces door 75% wordt verklaard door de organisatorische vermogens van de organisatie (in tegenstelling tot 25% door technologische innovatie).

Hiertoe zijn explorerende als ook exploiterende innovatiecapaciteiten noodzakelijk ter voorkoming van organizational inertia (het onvermogen van organisaties om op de lange termijn los te geraken van bestaande ingeslepen strategische patronen). Deze organisatietransformatie is te duiden als organisatie-innovatie, populair ook wel sociale innovatie genoemd.  

De bouwstenen hiervoor - en tevens de onderzoekslijnen van het lectoraat - zijn weergegeven in het framework voor van sociale innovatie (op basis van Volberda en collega’s - Erasmus Universiteit Rotterdam). De drie belangrijkste hefbomen voor sociale innovatie zijn

  • flexibel organiseren (gericht op verandersnelheid),
  • dynamisch managen (accountability en informeel managen) en
  • slimmer werken (managen van kenniswerkers) teneinde (technologische) kennis te verwerven, benutten en te exploiteren.      

Binnen deze onderzoekslijnen zal het lectoraat ook nadrukkelijk onderzoek doen naar aspecten van design thinking, co-creatie in cross-overs en het gebruik van big data & Internet of things teneinde innovatieve bedrijven te ondersteunen.

 

Essaywedstrijd

Bekijk wedstrijdvoorwaarden

Contact

Lectoraat Innovatief Ondernemen
Ligne 1
6131 MT Sittard

T +31 (0)46 420 70 60