Zuyd Onderzoek: Lectoraten
Onderzoek van Zuyd

Innovatief Ondernemen

Het lectoraat Innovatief Ondernemen doet samen met andere experts praktijkgericht onderzoek in organisaties dat relevant is voor het bedrijfsleven, de maatschappij en het onderwijs. Nieuwe inzichten en oplossingen over innovatief ondernemen worden direct ter beschikking gesteld aan de praktijk en vertaald in ons onderwijs, zodat onze studenten altijd beschikken over de laatste kennis

De missie van het Lectoraat Innovatief Ondernemen is:

Het ontwikkelen en verspreiden van nieuwe inzichten en oplossingen voor praktische vraagstukken met betrekking tot innovatief ondernemerschap teneinde het innovatief vermogen van studenten (Zuyd-breed via praktijkgericht onderwijs en onderzoek) en het omringende werkveld (met name het MKB) in de (eu)regio te versterken.

Het lectoraat heeft 2 onderzoekslijnen:

  1. Business Development via meervoudige waardecreatie (zoals door circulair ondernemen);
  2. Digital Marketing (datagedreven strategie en door technologie ondersteunde marketing).

Het is ons doel om voor praktische vraagstukken nieuwe inzichten en oplossingen zoals bijvoorbeeld innovatieve businessmodellen te ontwikkelen en deze te verspreiden.

Projecten

Het lectoraat is betrokken bij een aantal projecten. Kijk voor een actueel overzicht op www.limburginnoveert.nl/projecten/ en laat je inspireren.

Het project Interreg DigitSME is gesubsidieerd door Interreg Euregio Maas-Rijn

Wat kan het lectoraat voor jou betekenen?

Ben je student? Dan kun je bij het lectoraat terecht voor een onderzoeksopdracht of je afstudeerproject. Dit kan bij het lectoraat zelf of bij één van onze partners of bedrijven. Voorwaarde voor elk project is dat je gemotiveerd bent en dat het onderwerp van je project aansluit bij een van de lopende onderzoeken van het lectoraat.

Ben je docent? Dan kunnen wij jou begeleiden bij het uitvoeren van praktijkgericht onderzoek. Dan kunnen wij je helpen bij je promotie. En bijscholen en inspireren op het gebied van innovatief ondernemen.

Ben je MKB’er? Dan kan ondernemen en innoveren in de nieuwe economie ongetwijfeld veel vragen opleveren. Vragen die je niet zomaar kan beantwoorden. Vragen waar misschien nog helemaal geen antwoord voor bestaat. De onderzoekers van het lectoraat Innovatief Ondernemen helpen je graag met het beantwoorden van jouw onderzoeksvraag.

Of je nu een kleine of grote onderzoeksvraag hebt, stel hem aan het lectoraat Innovatief Ondernemen. De vraagstukken kunnen betrekking hebben op jouw eigen organisatie of een breder domein in het MKB-beroepenveld.

Wil je meer informatie? Neem contact op met astrid.schiepers@zuyd.nl 

Over de lector

Het lectoraat Innovatief Ondernemen stond sinds 1 januari 2017 onder leiding van lector dr. Steven de Groot. Helaas is Steven de Groot op 27 oktober 2022 overleden.

In memoriam Steven de Groot

“Intens geleefd, maar veel te vroeg overleden..”

Op donderdag 27 oktober 2022 ontvingen wij het ontstellende en verdrietige bericht dat onze zeer gewaardeerde collega, Dr. Steven de Groot, Lector Innovatief Ondernemen, op 55-jarige leeftijd is overleden.

Steven was zowel bij zijn collega’s als bij zijn studenten zeer geliefd. Hij vervulde zijn werkzaamheden met grote passie en gedrevenheid. Steven was een buitengewoon kundige collega, creatief wetenschapper en echte vernieuwer. Sinds 1 januari 2017 was hij lector van het lectoraat Innovatief Ondernemen. Steven volgde de Design Academy in Eindhoven en studeerde onderwijskunde en bedrijfskunde. Steven promoveerde in 2014 aan de TUe bij Innovation Sciences, was auteur van diverse boeken, docent aan Zuyd Hogeschool en tevens gastdocent aan diverse universiteiten en hogescholen.

Zijn collega’s verliezen een inspirerende collega. Zij beschrijven hem als: “authentiek, energiek, een warme persoonlijkheid en een fijne leidinggevende.”

Onze gevoelens van diepgaand medeleven gaan uit naar zijn zoons Friso en Siebe, zijn partner Jacqueline, zijn moeder en overige familieleden en vrienden.

Directie en Management Academie voor Commerciële Economie, Zuyd Hogeschool

  • Leden

    Het lectoraat bestaat uit de volgende leden: 

  • Publicaties

    Het lectoraat Innovatief Ondernemen publiceert vaak naar aanleiding van onderzoek. Maar leden van het lectoraat schrijven ook boeken en andere publicaties om het MKB en het onderwijs te informeren over de laatste kennis op het gebied van digital marketing, innovatie en ondernemerschap. Klik hier voor een actueel overzicht van publicaties

Lectoraat Innovatief Ondernemen
Ligne 1
6131 MT Sittard