Chat met een student
Heb je nog vragen over de opleiding? Wil je weten hoe het is om Mens en Techniek te studeren? Ga via de chat in gesprek met onze studenten. Deze studenten hebben zich aangemeld omdat ze studiekiezers zoals jij willen helpen.
Letterlijk vertaald betekent biometrie: meten aan het lichaam. Metingen aan longen, hart, hersenen of spieren. In de opleiding leer je hoe het menselijk lichaam functioneert en hoe je dit kunt meten. Hiervoor moet je weten hoe meetapparatuur werkt, hoe je gegevens analyseert en tot een diagnose komt. Ook kun je nieuwe meetsystemen ontwerpen en ontwikkelen. Of wensen van gebruikers vertalen naar technische specificaties. Een studie op het grensvlak van techniek en gezondheidszorg.
Wat kun je worden?
Na het afronden van de opleiding kun je terecht in de gezondheidszorg, de sportwereld of de medisch-technische industrie. Bijvoorbeeld in een ziekenhuis, waar je artsen ondersteunt bij hun diagnose en het gebruik van de apparatuur. Of op een ontwikkelafdeling van een medisch-technisch bedrijf, waar je meewerkt aan de ontwikkeling van nieuwe meetinstrumenten. Ook kun je gaan werken in de sport of revalidatie waar je de trainer, onderzoeker of sportarts ondersteunt met metingen in de inspanningsfysiologie en bewegingsanalyses.
Topopleiding Keuzegids Hbo
Mens en Techniek van Zuyd is in de Keuzegids Hbo 2022 onderscheiden als Topopleiding.
Je hebt nog t/m 31 augustus de tijd om je in te schrijven. Twijfel je? Vraag een gratis studiekeuzeadviesgesprek aan.
StudiekeuzeadviesgesprekDe eerste twee jaar volg je het basisprogramma. In het derde jaar kies je een afstudeerrichting. Je kunt kiezen uit:
Omdat je wordt opgeleid als toekomstige professional op het snijvlak van de Gezondheidszorg en de Techniek vormt interprofessioneel opleiden en samenwerken (IPOS) een structureel onderdeel van de opleiding Mens en Techniek|Biometrie. Wij hebben daarvoor een landelijk kwaliteitslabel gekregen (‘bijzonder kenmerk IPOS’).
MotionLab
De opleiding heeft een zogenaamd MotionLab met geavanceerde meetapparatuur, waarmee je tijdens praktijkopdrachten leert werken.
Doorstromen naar een universitaire master
Of je nu de opleiding in drie (versneld) of vier jaar doorloopt, je hebt altijd de mogelijkheid om in het laatste jaar een minor te volgen ter voorbereiding op een masterstudie aan de universiteit. Hiermee vergroot je de kans je je hbo-bachelor én je universitaire master in resp. vier dan wel vijf jaar te halen.
Één van de vijf van de bachelors Mens en Techniek
Biometrie is één van de vijf opleidingen binnen de brede bachelor Mens en Techniek. Tot Mens en Techniek behoren ook deze opleidingen:
Het zijn allemaal opleidingen op het gebied van techniek en gezondheid, maar elk met een eigen accent.
Je kunt als vwo’er de opleiding in drie jaar doorlopen in plaats van vier jaar. Het stagejaar vervalt en in plaats daarvan voer je projecten uit vanaf het eerste jaar, naast het normale onderwijsprogramma. Je kunt dit traject doen als je kiest voor de afstudeerrichting Medische Techniek.
Dit traject betekent een flinke verzwaring van je studie en is daarom alleen haalbaar voor de betere vwo'er. Tijdens de studiekeuzecheck bespreken we met je of je kunt worden toegelaten tot dit traject. Daar is ook een positief advies van de Examencommissie voor nodig.
Voor elk studiejaar dat je bij ons studeert, betaal je collegegeld. Ook als je in dat jaar alleen stage loopt. Je collegegeld is afhankelijk van je persoonlijke situatie en opleiding.
Naast het collegegeld moet je rekening houden met bijkomende kosten voor boeken en ander studiemateriaal.
In de onderwijs- en examenregeling (OER) vind je alle informatie over de inhoud van de opleiding, de begeleiding die je krijgt en de manier waarop de toetsing binnen de opleiding wordt geregeld.
Wil je weten hoe huidige studenten deze opleiding beoordelen? En wat je kansen zijn op een baan? Bekijk dan de objectieve informatie gebaseerd op openbare, betrouwbare bronnen op Studiekeuze123. Hier kun je onze opleiding vergelijken met het landelijk gemiddelde. Bekijk de informatie over Mens en Techniek | Biometrie.
In de eerste twee studiejaren zit je voornamelijk op school. Je werkt vaak in kleine groepen aan opdrachten zoals het meten en analyseren van ademgassen en het meten van conditie. Excursies en werkbezoeken geven je meer zicht op de beroepen in de techniek, gezondheidszorg , sport en revalidatie.
Indeling van het studiejaar
De eerste twee jaar bestaan uit acht periodes van tien weken. "Meten aan het lichaam" loopt als een rode draad door de opleiding. Hiervoor heb je kennis en vaardigheden nodig uit de techniek en de gezondheidszorg. Deze kennis doe je op in (werk)colleges, onderwijsgroepen, zelfstudie en projecten. Gaandeweg ontdek je zelf in welke richting je wilt gaan specialiseren. Op het einde van het tweede jaar maak je die keuze.
Blok 1: Biopotentialen I
Hart en ECG – Elektriciteit en geleiding
Blok 2: Fysiologische metingen
Longen en bloedsomomloop – Gassen en vloeistoffen
Blok 3: Biopotentialen II
Hersenen en spieren – EEG en EMG – Filteren en wisselstroom
Blok 4: Bewegingsanalyse
Inspanningsfysiologie – Biomechanica en videoanalyse
Tijdens je opleiding word je begeleid en gecoacht. Je werkt aan de hand van opdrachten en tijdens individuele gesprekken met je studieloopbaanbegeleider aan je persoonlijke ontwikkeling. Je krijgt op die manier goed zicht op wie je bent, wat je wilt en wat je kunt.
Je werkt in dit vak aan je persoonlijke en professionele vaardigheden, zoals rapportagetechnieken, onderzoekstechnieken, feedback geven, managen, adviseren, samenwerken en projectmanagement.
Blok 1: Meting op afstand
Draadloze metingen, telehealth, langdurige metingen
Blok 2: Innovatie
Ontwerpen en implementeren
Blok 3: Interpretatie van gegevens
Na de meting: advies aan de klant, arts, coach
Blok 4: Keuze afstudeerrichting
Verdieping, veiligheid en kwaliteitscontrole
Studieloopbaanbegeleiding
Tijdens je opleiding word je begeleid en gecoacht. Je werkt aan de hand van opdrachten en tijdens individuele gesprekken met je studieloopbaanbegeleider aan je persoonlijke ontwikkeling. Je krijgt op die manier goed zicht op wie je bent, wat je wilt en wat je kunt.
Professioneel gedrag
Je werkt in dit vak aan je persoonlijke en professionele vaardigheden, zoals rapportagetechnieken, onderzoekstechnieken, feedback geven, managen, adviseren, samenwerken en projectmanagement. In je latere beroep is dit samenwerken met andere zorgprofessionals belangrijk en het komt daarom uitgebreid aan bod in de opleiding. Wij hebben daarvoor een landelijk kwaliteitslabel gekregen (‘bijzonder kenmerk IPOS’).
Aan het einde van het tweede studiejaar kies je een afstudeerrichting:
Ook de opbouw van het studieprogramma in het vierde studiejaar is per afstudeerrichting verschillend:
In het keuzeprogramma kun je modules volgen die Biometrie zelf aanbiedt of van andere opleidingen, zowel binnen als buiten Zuyd. Twee keuzemodules van Biometrie zijn ook toegankelijk voor gaststudenten en alumni:
Afstudeertitel
Na je afstuderen mag je de titel Bachelor of Science gebruiken.
Met de volgende profielen word je toegelaten:
Garantie op studiesucces
Ook al voldoe je aan de wettelijke toelatingseisen, dan is dat helaas nog geen garantie voor studiesucces. De opleiding is vrij technisch. Het is gebleken dat studenten met onderstaande profielen de beste resultaten halen:
Met de volgende profielen word je toegelaten:
Garantie op studiesucces
Ook al voldoe je aan de wettelijke toelatingseisen, dan is dat helaas nog geen garantie voor studiesucces. De opleiding is vrij technisch. Het is gebleken dat studenten met onderstaande profielen de beste resultaten halen:
Heb je een mbo-diploma (niveau 4), dan word je toegelaten tot de opleiding.
Garantie op studiesucces
Ook al voldoe je aan de wettelijke toelatingseisen, dan is dat helaas nog geen garantie voor studiesucces. De opleiding is vrij technisch. Het is gebleken dat studenten met een technische mbo-opleiding de beste resultaten halen.
Als je ouder bent dan 21 en niet het vereiste diploma bezit, kun je ook toegelaten worden tot de opleiding als de uitslag van het toelatingsonderzoek positief is. Dit toelatingsonderzoek bestaat uit een persoonlijkheidsonderzoek, capaciteiten- en interessetest. Aan dit onderzoek zijn kosten verbonden.
Meer informatie over dit onderzoek kun je krijgen bij de studentendecaan:
marjo.dullens@zuyd.nl, +31 (0)45 400 66 11
Als buitenlandse en anderstalige student kun je worden toegelaten als je een gelijkwaardig diploma bezit en de Nederlandse taal voldoende beheerst. Dit laat je zien met het behalen van het staatsexamen Nt2-II, de cursus Nederlands voor anderstaligen of met een vergelijkbaar certificaat. Je moet dit examen behaald hebben vóór aanmelding bij de opleiding. Neem hiervoor contact met onze studentendecanen:
E marjo.dullens@zuyd.nl, T +31 (0)6 380 732 84
E monique.smeets@zuyd.nl, T +31(0)6 418 290 16
Meer info over het staatsexamen vind je hier.
Zomercursus wis- en natuurkunde
We bieden je de mogelijkheid om een achterstand in je wis- en natuurkundekennis aan te vullen tijdens een zomercursus, voorafgaand aan het eerste studiejaar.
Heb je nog vragen over de opleiding? Wil je weten hoe het is om Mens en Techniek te studeren? Ga via de chat in gesprek met onze studenten. Deze studenten hebben zich aangemeld omdat ze studiekiezers zoals jij willen helpen.
Wat kun je worden?
Na het afronden van de opleiding kun je terecht in de gezondheidszorg, de sportwereld of de medisch-technische industrie. Bijvoorbeeld in een ziekenhuis, waar je artsen ondersteunt bij hun diagnose en het gebruik van de apparatuur. Of op een ontwikkelafdeling van een medisch-technisch bedrijf, waar je meewerkt aan de ontwikkeling van nieuwe meetinstrumenten.
Baankans
Je kansen op de arbeidsmarkt zijn zonder meer goed. Door de toegenomen vergrijzing en een toename van de technische toepassingen in de gezondheidszorg worden steeds vaker biometristen gevraagd. Dat geldt ook voor het bedrijfsleven.
Startsalaris
Het startsalaris hangt erg af van het soort bedrijf, organisatie of instelling waar je terechtkomt, maar is minimaal € 2.000,- bruto per maand.
Is Mens en Techniek de opleiding voor jou of weet je het nog niet zeker? Wil je wel iets in de zorg? Bij Zuyd kun je kiezen uit 8 verschillende opleidingen op het gebied van Gezondheidszorg en Welzijn. We hebben ze hier nog een keer voor je op een rij gezet.
Bekijk alle zorgopleidingen
Secretariaat Mens en Techniek | Biometrie
Nieuw Eyckholt 300
6419 DJ Heerlen