Inschrijven
Studiekeuzecheck

Studiekeuzecheck

Wij vinden het belangrijk dat je de juiste studie kiest. Een weloverwogen studiekeuze vergroot de kans dat je een opleiding met succes afrondt. Daarom krijg je nadat je je hebt aangemeld in Studielink een uitnodiging voor een studiekeuzecheck. Je kunt je voor maximaal vier opleidingen aanmelden en dus ook vier studiekeuzechecks krijgen. Na afloop ontvang je een advies studiekeuzecheck. Bij aanmelding tot uiterlijk 1 mei is dit advies niet verplicht en bindend, je beslist zelf of je start met de opleiding. Deelname aan de studiekeuzecheck is gratis.

De studiekeuzecheck bestaat uit de volgende onderdelen:

 • Digitale vragenlijst (verschilt per opleiding)
  Als de door jou gekozen opleiding gebruik maakt van de digitale Zuyd vragenlijst, krijg je een e-mail van Studielink met daarin een link naar een digitale vragenlijst en een gebruikersnaam met wachtwoord. Deze vragenlijst gaat over studievaardigheden, motivatie, keuzeproces, zorgvuldigheid en leerstijl. De resultaten uit deze vragenlijst gaan naar de opleiding waarvoor jij een studiekeuzecheck hebt aangevraagd. Ben je je gebruikersnaam of wachtwoord vergeten? Ga naar het startscherm van de vragenlijst. Daar kun je een nieuwe aanvragen.
 • Contactmoment (vast onderdeel)
  Elke opleiding geeft een eigen aanvulling aan het contactmoment. Bijvoorbeeld door het afnemen van een vragenlijst met een telefonisch gesprek of andere studiekeuzeactiviteiten waarvoor je niet fysiek aanwezig hoeft te zijn.
 • Advies studiekeuzecheck (vast onderdeel)
  Na deelname aan een studiekeuzecheck krijg je binnen tien werkdagen een mail met het advies en verdere toelichting. Er zijn drie adviezen studiekeuzecheck
  • Positief
  • Positief met aandachtspunten
  • Niet deelgenomen
  Heb je je uiterlijk 1 mei aangemeld in Studielink, dan is dit advies niet bindend en je beslist dan zelf of je start met de opleiding. Je moet wel voldoen aan de wettelijke toelatingseisen zoals behaald diploma, profiel of aanvullende vakken. Bij aanmelding na 1 mei is de studiekeuzecheck verplicht en beslist de opleiding over jouw toelating. Als de opleiding niet de juiste keuze is voor jou, dan kun je een studiekeuzecheck bij een andere opleiding aanvragen of contact opnemen met de studiekeuzeadviseur via studiekeuzeadvies@zuyd.nl.

Regeling Studiekeuzecheck
Wil je weten wat precies je rechten en plichten zijn in verband met de studiekeuzecheck? Lees de informatie in de officiële regeling. 

Meldpunt Studiekeuzecheck
Heb je na de studiekeuzecheck opmerkingen die je liever niet met ons bespreekt? Je kunt deze melden bij het Meldpunt Studiekeuzecheck. De studentenvakbonden LSVb en ISO beheren dit meldpunt.