Inschrijven
Studiekeuzecheck

Studiekeuzecheck

Een weloverwogen studiekeuze vergroot de kans dat je een opleiding met succes afrondt. Daarom krijg je nadat je je voor een opleiding hebt aangemeld in Studielink een uitnodiging voor een studiekeuzecheck via jouw opleiding. Na afloop ontvang je een advies studiekeuzecheck. De studiekeuzecheck is niet verplicht en niet bindend, het is wel belangrijk dat er een contactmoment met de opleiding is. Deelname aan de studiekeuzecheck is gratis.

De studiekeuzecheck bestaat uit de volgende onderdelen:

 • Digitale vragenlijst (verschilt per opleiding)
  Als de door jou gekozen opleiding gebruik maakt van de digitale Zuyd vragenlijst, krijg je een e-mail van Studielink met daarin een link naar een digitale vragenlijst en een gebruikersnaam met wachtwoord. Deze vragenlijst gaat over studievaardigheden, motivatie, keuzeproces, zorgvuldigheid en leerstijl. De resultaten uit deze vragenlijst gaan naar de opleiding waarvoor jij je hebt aangemeld. Ben je je gebruikersnaam of wachtwoord vergeten? Ga naar het startscherm van de vragenlijst. Daar kun je een nieuwe aanvragen.
 • Contactmoment (vast onderdeel)
  Elke opleiding geeft een eigen aanvulling aan het contactmoment. Bijvoorbeeld een persoonlijk (online) gesprek of een groepsbijeenkomst.
 • Advies studiekeuzecheck (vast onderdeel)
  Na deelname aan een studiekeuzecheck krijg je een advies met eventueel verdere toelichting. Er zijn drie adviezen studiekeuzecheck
  • Positief
  • Positief met aandachtspunten
  • Niet deelgenomen

  Je moet wel voldoen aan de wettelijke toelatingseisen zoals behaald diploma, profiel of aanvullende vakken. Als de opleiding niet de juiste keuze is voor jou, dan kun je een studiekeuzecheck bij een andere opleiding aanvragen. Weet je niet welke andere opleiding bij je past, maak dan een afspraak voor een studiekeuzadviesgesprek.

Regeling Studiekeuzecheck
Wil je weten wat precies je rechten en plichten zijn in verband met de studiekeuzecheck? Lees de informatie in de officiële regeling. 

Meldpunt Studiekeuzecheck
Heb je na de studiekeuzecheck opmerkingen die je liever niet met ons bespreekt? Je kunt deze melden bij het Meldpunt Studiekeuzecheck. De studentenvakbonden LSVb en ISO beheren dit meldpunt.