Inschrijven
Studiekeuzecheck

Studiekeuzecheck

Wij vinden het belangrijk dat je de juiste studie kiest. Een weloverwogen studiekeuze vergroot de kans dat je een opleiding met succes afrondt. Daarom krijg je nadat je je hebt aangemeld in Studielink een uitnodiging voor een studiekeuzecheck. Je kunt je voor maximaal vier opleidingen aanmelden en dus ook vier studiekeuzechecks krijgen. Na afloop ontvang je een advies studiekeuzecheck. Bij aanmelding tot uiterlijk 1 mei is dit advies niet verplicht en bindend, je beslist zelf of je start met de opleiding. Deelname aan de studiekeuzecheck is gratis.

De studiekeuzecheck bestaat uit de volgende onderdelen:

 • Digitale vragenlijst (verschilt per opleiding)
  Als de door jou gekozen opleiding gebruik maakt van de digitale Zuyd vragenlijst, krijg je een e-mail van Studielink met daarin een link naar een digitale vragenlijst en een gebruikersnaam met wachtwoord. Deze vragenlijst gaat over studievaardigheden, motivatie, keuzeproces, zorgvuldigheid en leerstijl. De resultaten uit deze vragenlijst gaan naar de opleiding waarvoor jij een studiekeuzecheck hebt aangevraagd. Ben je je gebruikersnaam of wachtwoord vergeten? Ga naar het startscherm van de vragenlijst. Daar kun je een nieuwe aanvragen.
 • Persoonlijk contactmoment (vast onderdeel)
  We vinden het fijn om je te spreken tijdens het persoonlijk contactmoment. Als je de digitale vragenlijst heb ingevuld, kun je de ingevulde vragenlijst geprint meenemen naar het gesprek en kan dit een basis zijn voor je gesprek. Aanvullend kunnen specifieke activiteiten worden afgenomen, zoals huiswerkopdracht of het schrijven van een motivatiebrief.
 • Advies studiekeuzecheck (vast onderdeel)
  Na deelname aan een studiekeuzecheck krijg je binnen tien werkdagen een mail met het advies en verdere toelichting. Er zijn vier adviezen studiekeuzecheck
  • Positief
  • Positief met aandachtspunten
  • Negatief (alleen voor aanmelders na 1 mei die niet hebben deelgenomen)
  • Niet deelgenomen
  Heb je je uiterlijk 1 mei aangemeld in Studielink, dan is dit advies niet bindend en je beslist dan zelf of je start met de opleiding. Je moet wel voldoen aan de wettelijke toelatingseisen zoals behaald diploma, profiel of aanvullende vakken. Bij aanmelding na 1 mei is de studiekeuzecheck verplicht en beslist de opleiding over jouw toelating. Als de opleiding niet de juiste keuze is voor jou, dan kun je een studiekeuzecheck bij een andere opleiding aanvragen of contact opnemen met de studiekeuzeadviseur via studiekeuzeadvies@zuyd.nl.

Woon je in het buitenland of op grote afstand?
Woon je op de Nederlandse Antillen, in het buitenland, of is de afstand van jouw woonplaats tot aan Zuyd meer dan 275 km hemelsbreed, dan hoef je niet fysiek aanwezig te zijn bij het contactmoment. Voor jou wordt de nadere invulling van het contactmoment door de opleiding bepaald.

Regeling Studiekeuzecheck
Wil je weten wat precies je rechten en plichten zijn in verband met de studiekeuzecheck? Lees de informatie in de officiële regeling. 

Meldpunt Studiekeuzecheck
Heb je na de studiekeuzecheck opmerkingen die je liever niet met ons bespreekt? Je kunt deze melden bij het Meldpunt Studiekeuzecheck. De studentenvakbonden LSVb en ISO beheren dit meldpunt.