Finance & Control
Finance & Control

Finance & Control

Bij de opleiding Finance & Control leren we je het verhaal achter de getallen te ontcijferen. We analyseren data en maken er begrijpelijke informatie van. Hoe staat het bedrijf ervoor, wat zijn goede investeringen, waar zitten risico’s of juist kansen? Je combineert straks financiële kennis met de nieuwste bedrijfsinzichten en bent zo een belangrijke adviseur voor het management van je bedrijf.

 • Duur 4 jaar, start in sept. en feb.
 • Taal Nederlands

De opleiding in beeld

Over de opleiding

Wat leer je bij Finance & Control?

Cijfers zijn belangrijk in deze opleiding. We leren je dus hoe je een jaarrekening en begroting opstelt en een financiële administratie inricht. Minstens net zo belangrijk is het vertalen van die cijfers. Je leert hoe je die cijfers omzet in een goed managementadvies zodat het bedrijf zijn doelen bereikt.

Belangrijke vakken in jaar 1:

 • Bedrijfseconomie
 • Bedrijfsadministratie
 • (Belasting)recht
 • Organisatiekunde

Daarnaast werken we met slimme softwarepakketten. Ook trainen we je managementvaardigheden: plannen, organiseren en samenwerken. En je oefent met communicatieve vaardigheden als rapporteren en presenteren.

Studenten aan het woord

Hoe ziet je week eruit?

Tijdens je opleiding Finance en Control volg je lessen, studeer je zelfstandig en werk je samen in groepjes aan een opdracht. Elke 10 weken start een nieuw blok. Onze docenten leggen de stof uit en professionals van bedrijven vertellen over de praktijk. Daarna pas je dit meteen toe en schrijf je met je groepje bijvoorbeeld een adviesrapport. Ieder blok sluiten we af met een toets.

Je staat er niet alleen voor

Omdat het om jou draait, begeleidt een studiebegeleider je van dag 1 tot de diploma-uitreiking. Gedurende je finance opleiding werken we vaak in kleine groepen waardoor het contact met docenten informeel en laagdrempelig is.

Vrijstelling voor vwo'ers

Heb je een vwo-diploma en wil je Finance & Control studeren? Goed nieuws! Dan krijg je namelijk vrijstelling voor het eerste half jaar. In februari stroom je in bij studenten die al in september begonnen. Zo haal je in 3,5 jaar je bachelordiploma. Natuurlijk mag je ook in september starten en de vierjarige opleiding volgen.

 • Collegegeld

  Tijdens je opleiding Finance en Control betaal je voor elk studiejaar collegegeld. Goed om te weten: verder betaal je natuurlijk ook voor je boeken en ander studiemateriaal.

  Meer informatie over collegegeld

 • Onderwijs- en examenregeling

  In de onderwijs- en examenregeling (OER) vind je alles over Finance & Control, je begeleiding en hoe je wordt getoetst.

  Bekijk de actuele OER

 • Hoe beoordelen studenten Finance & Control?

  En wat zijn je kansen op een baan? Kijk op Studiekeuze123 voor objectieve informatie gebaseerd op openbare, betrouwbare bronnen. En vergelijk Finance & Control met het landelijk gemiddelde.

  Bekijk de beoordeling van Finance & Control

Finance & Control: de feiten

 • Onze Finance opleiding bestaat niet alleen uit cijfers en spreadsheets. Je leert ook data te analyseren en dat te vertalen in managementadvies.
 • Finance & Control is een kleine opleiding. Dus we hebben veel persoonlijke aandacht voor jou.
 • De vooruitzichten op de arbeidsmarkt zijn top! Wist je dat financiële beroepen in de top 10 staan van beste verdieners?
 • Twijfel je nog tussen Finance & Control en Accountancy? Geen probleem. De eerste 2 jaar zijn precies hetzelfde. Pas na jaar 2 hoef je te kiezen.
studieopbouw

Studieopbouw

 • Jaar 1: businessplan ontwikkelen

  Blokken 1 en 2: Hoe start ik een succesvolle onderneming
  Stel, je hebt een briljant idee voor een bedrijf. Maar… is het wel realistisch en haalbaar? Dat ontdek je als je een businessplan schrijft. Hierin zet je wat het product is, hoe en aan wie je het gaat verkopen, wie je concurrenten zijn, wat de kosten zijn en hoeveel je moet verkopen om winstgevend te zijn? Zo’n plan schud je niet zomaar uit je mouw. Maar geen zorgen! We helpen je hierbij met vakken als:

  • Bedrijfseconomie: je leert een investerings- en financieringsplan, een begroting en winst- en verliesrekening maken.
  • Bedrijfsadministratie: je leert een eenvoudige boekhouding te voeren.

  Daarnaast volg je Nederlands en Engels, trainingen op het gebied van managementvaardigheden en Excel.

  Blok 3: informatie inzichtelijk maken
  Voor een modezaak geef je in een dashboard visueel de belangrijkste gegevens weer: omzet, winst en voorraad. En je brengt de in- en verkoopprocessen in kaart. Zo leer je wat hierbij komt kijken, maar ook hoe een financieel expert daarnaar kijkt om risico’s te vermijden en fraude te voorkomen.

  Blok 4: verantwoording afleggen
  Met bijvoorbeeld een jaarrekening leggen bedrijven verantwoording af aan aandeelhouders, de Belastingdienst of banken. In dit blok stellen we een jaarrekening op en een btw-aangifte. Daarna bespreken we die met een accountantskantoor.

 • Jaar 2: verdiepen en onderzoeken

  Nu duiken we dieper in de stof van vorig jaar. We kijken bijvoorbeeld hoe je financiële risico’s in kaart brengt en oplossingen aandraagt om verlies te voorkomen. Om informatie over een bedrijf te verzamelen en te analyseren, ‘bouw’ je een managementinformatiesysteem. Je volgt vakken als Bedrijfsadministratie, Management Accounting, Financiering, Administratieve Organisatie en Belastingrecht. Verder trainen we je onderzoeksvaardigheden, assertiviteit, onderhandelen, vergaderen en solliciteren. Kers op de taart is een onderzoek voor een echt bedrijf! Ook volg je een aantal keuzevakken.

  Na dit jaar kies je definitief voor de opleiding Finance & Control of voor de opleiding Accountancy.

 • Jaar 3: stage en verdieping

  Tijd voor je eerste stage! Waar? Meestal op de financiële afdeling van een bedrijf. Als stageopdracht breng je misschien de administratie in kaart of je maakt financiële analyses. Ook zie je hoe bedrijfsprocessen verlopen en hoe de organisatie beslissingen neemt.

  Daarna zit je weer in de schoolbanken. We gaan aan de slag met de verdieping en verbreding van je kennis in Financial Accounting en Management Control. Zo leren we hoe je binnen een grote onderneming verantwoording aflegt aan de stakeholders en blijft voldoen aan wet- en regelgeving. Ook kijken we hoe je medewerkers betrekt bij het halen van de bedrijfsdoelen.

 • Jaar 4: afstuderen

  Om financieel gezond te blijven, moeten organisaties tijd en geld steken in technologische en duurzame ontwikkeling. Dit jaar kijken we naar de kwaliteit van de (administratieve) organisatie en van de managementinformatie. Ook ga je sturen op duurzame waarde. Het gaat namelijk niet alleen om financiële winst voor het bedrijf, maar ook om winst voor mens, samenleving en milieu. Daarna staat een keuzeblok (minor)op het programma. Het woord zegt het al, je mag zelf kiezen wat past bij jouw interesse of ambitie.

  En dan is het zover: afstuderen!  Stroop je mouwen maar op want je mag nu zelfstandig een complex probleem oplossen bij een bedrijf. Misschien maak je wel een kostprijscalculatiemodel, een adviesrapport over een procesverbetering, een duurzaamheidsverslag of een dashboard met kritische prestatie-indicatoren. Het resultaat beschrijf je in bijvoorbeeld een rapport.

  Afstudeertitel
  Na het afstuderen aan de opleiding Finance & Control is je titel ‘Bachelor of Science’.

Toelatingseisen

Toelatingseisen

 • Havo

  Je wordt toegelaten met de profielen:

  • Economie en Maatschappij
  • Natuur en Techniek

  We hebben aanvullende eisen voor:

  • Natuur en Gezondheid: je hebt eindexamen gedaan in economie of management & organisatie of bedrijfseconomie.

  • Cultuur en Maatschappij: je hebt eindexamen gedaan in economie of management & organisatie of bedrijfseconomie, aangevuld met wiskunde A of B.

 • Vwo

  Je wordt met alle profielen toegelaten. 

  • Economie en Maatschappij
  • Cultuur en Maatschappij
  • Natuur en Techniek
  • Natuur en Gezondheid
 • Mbo

  Je wordt toegelaten tot de opleiding als je een mbo-4 diploma hebt. De richtingen Administrateur en Assistent-Accountant sluiten het beste aan.

 • 21+

  Als je niet het juiste diploma hebt en 21 jaar of ouder bent, dan kun je een toelatingstoets doen. De medewerkers van ons secretariaat vertellen je graag over de toets en de kosten: accountancy.bedrijfseconomie@zuyd.nl of bel +31 (0)46 420 70 21.

Beroep

Beroep

Als financieel professional help jij organisaties dus bij het bereiken van hun doelen. Daarbij gebruik je slimme technologie, data-analyse en kennis van nieuwe businessmodellen. Met je diploma Finance & Control op zak kun je zo’n beetje overal aan het werk. Bijvoorbeeld op de financiële afdeling van een groot bedrijf, bij de overheid, bij banken, bij accountantskantoren en bij het midden- en kleinbedrijf. We nemen even een paar jobs onder de loep:

 • Assistent-controller

  Als assistent-controller ben je de rechterhand van de controller. Je ondersteunt bij financiële controles, rapportages en procesverbeteringen binnen de organisatie.

 • Financieel consultant

  Als financieel consultant adviseer je je klanten op het gebied van financiële processen, risicomanagement, optimalisatie van de financiële afdeling of corporate finance. Daarnaast doe je onderzoek, bedenk je creatieve oplossingen en help je de klant jouw advies in de praktijk te brengen.

 • Financieel adviseur

  Als financieel adviseur check je hoe je klant er financieel voor staat. Vaak ben je in dienst van een organisatie, bijvoorbeeld een bank. Of je werkt zelfstandig. Hypotheken en verzekeringen kennen geen geheimen voor jou. Je maakt risicoanalyses en stelt financiële planningen op.

Dit ga je verdienen

Na je opleiding Finance and Control wil je natuurlijk weten wat dat gaat verdienen. Doordat er volop vraag is naar financials verdien je meteen een prima salaris. Het startsalaris ligt tussen 2.300 en 2.900 euro bruto per maand. Dit loopt flink op als je langer werkt of doorgroeit naar een hogere functie.

Doorstuderen

Voor een hogere functie na je finance opleiding kun je doorstuderen. Volg dan een universitaire master of post-hbo-opleiding. Met een doorstroomkeuzevak (premaster) in plaats van een afstudeeropdracht, kun je een aantal masters aan Universiteit Maastricht in 1 jaar afronden. Dat kan gewoon zonder schakelprogramma of toelatingsexamen!

Salah helpt de politie

Vierdejaars Finance & Control Salaheddine Saadan (Salah voor vrienden): “Ik ga stage lopen bij de politie om financiële transacties van bedrijven in kaart te brengen. Tenminste, ik moet nog door de screening komen. Maar voor zover ik weet, heb ik geen strafblad (hij lacht, red.). De politie wil dat ik uitzoek hoeveel bewijslast de rechercheurs boven water moeten krijgen om verdachte transacties aan te tonen. Nu is dat soms onzeker, omdat de ene rechter strenger is dan de andere.”

Secretariaat Finance & Control
Ligne 1
6131 MT Sittard