Ik ben de hele dag bezig met totaal verschillende onderwerpen: social media, online marketing, sales, accountmanagement, inkoop, logistiek en leiderschap. Je krijgt van alles iets mee en ontdekt gaandeweg wat je het leukste vindt.

Commerciële Economie
Weet jij waarom Coolblue zo succesvol is? Wat Apple zo uniek maakt? Een goed product en een sterk merk. Met een goed verhaal, een hoge klantgerichtheid en creatieve reclames onderscheiden zij zich van de concurrentie. Daarnaast geeft een succesvol bedrijf klanten precies wat ze zoeken.
De opleiding Commerciële Economie leert jou hoe je dat doet. Hoe je de klant centraal zet en met de juiste boodschap en kanalen de doelgroep bereikt. Van een strategisch marketingplan tot slimme verkooptechnieken en een uitgekiende social media campagne. Je wordt opgeleid tot een commerciële allrounder.
- Locatie Sittard
- Duur 4 jaar, start in september
- Taal Nederlands
Over de opleiding
Wat leer je?
Tijdens de eerste twee jaar van de opleiding leg je een stevige basis van kennis en vaardigheden op het gebied van marketing, ondernemerschap, bedrijfseconomie, onderzoek en management. Je leert onder andere:
- Marktonderzoek uitvoeren;
- Trends in de markt vertalen naar kansen;
- Een ondernemersplan schrijven;
- Marketing- en communicatieplannen maken;
- Producten of diensten afstemmen op de wensen van de klant;
- Creatieve teksten en reclamecampagnes bedenken.
Hoe ziet je week eruit?
Je rooster verandert elk blok. Het ene blok heb je meer verplichte lesuren dan het andere. Gemiddeld heb je 12 tot 16 uur per week les en besteed je vier uur per week aan projecten. De overige uren besteed je aan zelfstudie en huiswerk. Je bent ongeveer 36 tot 40 uur per week met je studie bezig.
In hoor- en werkcolleges ga je met de theorie aan de slag en in kleine groepjes werk je aan projecten. In elk blok (een periode van 10 weken) staat de praktijk centraal, bijvoorbeeld door het uitvoeren van een opdracht voor een bedrijf, gastsprekers, bedrijfsbezoeken of stages.
Werkvormen
- Hoor- en gastcolleges: les waarin je luistert naar docent of een spreker uit het bedrijfsleven.
- Werkcolleges: in groepen van 15 tot 20 studenten werk je onder begeleiding aan opdrachten.
- Trainingen: in groepjes van maximaal 12 personen train je vaardigheden zoals zakelijk Engels, verkoopgesprekken en presenteren.
- Practica: je werkt zelfstandig en in groepen aan projecten onder begeleiding van een docent.
Mini-college Marketing en sales
Waarom staan mensen uren in de rij voor die ene sneaker? En waarom kun je voor het ene paar een veel hogere prijs vragen dan voor het andere? Docent Menno Bakker legt het uit. In 15 minuten vertelt Menno je iets over de sneakermarkt, komt theorie aan bod uit het eerste jaar en kun je kennismaken met de opleiding. Als je vragen hebt, kun je Menno mailen of chatten met een van onze studenten.
Traject voor vwo'ers
Als vwo'er heb je de mogelijkheid om in drie jaar de opleiding af te ronden. Je doorloopt de eerste drie jaar in twee jaar en volgt het uitstroomprofiel Marketing Management. Jouw derde jaar bestaat uit een half jaar afstudeerstage. Daarna volg je een half jaar de doorstroomminor waarmee je in één jaar je masterdiploma aan de Universiteit Maastricht kunt halen.
Kom proefstuderen
Wil je écht ervaren hoe het is om deze studie te volgen? Kom dan Proefstuderen! Vanwege de coronamaatregelen kunnen we dit schooljaar geen proefstudeerdagen meer organiseren op locatie, maar we bieden diverse online alternatieven.
Meer informatie
-
Collegegeld en overige kosten
Voor elk studiejaar dat je bij ons studeert, betaal je collegegeld. Ook als je in dat jaar alleen stage loopt. Je collegegeld is afhankelijk van je persoonlijke situatie en opleiding.
Naast het collegegeld moet je rekening houden met bijkomende kosten voor boeken en ander studiemateriaal.
-
Onderwijs- en examenregeling
In de onderwijs- en examenregeling (OER) vind je alle informatie over de inhoud van de opleiding, de begeleiding die je krijgt en de manier waarop de toetsing binnen de opleiding wordt geregeld.
- Bekijk de actuele OER
-
Studie in cijfers
Wil je weten hoe huidige studenten deze opleiding beoordelen? En wat je kansen zijn op een baan? Bekijk dan de objectieve informatie gebaseerd op openbare, betrouwbare bronnen op Studiekeuze123. Hier kun je onze opleiding vergelijken met het landelijk gemiddelde. Bekijk de informatie over Commerciële Economie.
Alles nog eens rustig nalezen?
Vraag dan onze brochure aan. Binnen enkele werkdagen ligt de brochure op je deurmat.
Je kunt de brochure ook downloaden.

Studieopbouw
Het eerste jaar is opgebouwd uit vier blokken van tien weken. In de leerjaren daarna werk je aan grotere projecten, volg je keuzevakken of loop je stage.
-
Jaar 1
In het eerste leerjaar leer je o.a. hoe je succesvol een onderneming start, je schrijft een marketingcommunicatieplan voor een merk en je voert een klantonderzoek uit voor een bedrijf in de regio. Ook jouw professionele vaardigheden worden getraind: rapporteren en presenteren, zakelijk communiceren in een vreemde taal, leidinggeven, motiveren en samenwerken. Bedrijfseconomie is voor veel studenten best pittig. Als jij er moeite mee hebt, kun je gebruik maken van extra colleges voor dit vak.
Vakken
Blok 1Blok 2Blok 3Blok 4-
MarketingcommunicatieJe leert welk instrument en welke boodschap bij welke doelgroep past.Blok 1Blok 2Blok 3Blok 4
-
ConsumentengedragJe leert over welke factoren meespelen wanneer jij, als consument, een aankoop doet.Blok 1Blok 2Blok 3Blok 4
-
ManagementvaardighedenBlok 1Blok 2Blok 3Blok 4
-
BedrijfseconomieJe leert hoe je bepaalde berekeningen kan maken die te maken hebben met de onderneming.Blok 1Blok 2Blok 3Blok 4
-
EthiekBlok 1Blok 2Blok 3Blok 4
-
NederlandsJe leert hoe je moet presenteren en hoe je voor je doelgroep kunt schrijven binnen een verschillende context.Blok 1Blok 2Blok 3Blok 4
-
RechtHoe gebruik je de regels van de wet en zorg je dat je aan de regels voldoet? Denk aan privacywetgeving en ondernemingsrecht.Blok 1Blok 2Blok 3Blok 4
-
SalesJe leert hoe je je kunt inleven in de klant.Blok 1Blok 2Blok 3Blok 4
-
VerkoopgesprekJe leert hoe je een verkoopgesprek kan voeren.Blok 1Blok 2Blok 3Blok 4
-
Commerciële calculatiesJe leert hoe je berekeningen kan maken die te maken hebben met een bedrijf.Blok 1Blok 2Blok 3Blok 4
-
MarketingJe leert wat marketing is en hoe je dat kan toepassen.Blok 1Blok 2Blok 3Blok 4
-
TrendwatchingJe leert hoe je trends kan signaleren, volgen, analyseren en hoe je hier op in kan spelen.Blok 1Blok 2Blok 3Blok 4
-
Business EnglishBlok 1Blok 2Blok 3Blok 4
-
Management en organisatieJe leert over organisatiestructuren, -culturen en leidinggevenBlok 1Blok 2Blok 3Blok 4
-
OndernemerschapBlok 1Blok 2Blok 3Blok 4
-
ProjectmanagementBlok 1Blok 2Blok 3Blok 4
-
ExcelBlok 1Blok 2Blok 3Blok 4
-
DigitalJe leert over het doen van digitaal onderzoek, het maken van digitale content die gedeeld kan worden op sociale media en aan digitale analyse-tools om een beter beeld te krijgen van de doelgroep.Blok 1Blok 2Blok 3Blok 4
-
Onderzoek en praktijkopdrachtIn dit blok leer je aan de slag te gaan met informatie, gestructureerd onderzoek doen en leer je wat social statistics zijn en hoe je deze kunt gebruiken binnen je praktijkopdrachtBlok 1Blok 2Blok 3Blok 4
-
StudieloopbaanbegeleidingBlok 1Blok 2Blok 3Blok 4
-
-
Jaar 2
In jaar 2 start je met een groepje medestudenten een eigen bedrijf: The Student Company. Je wordt hierbij begeleid door een docent, een accountant en een bedrijfsbegeleider.
In blok 3 en 4 staat strategische internationale marketing centraal.
Vakken
Blok 1Blok 2Blok 3Blok 4-
OndernemerschapBlok 1Blok 2Blok 3Blok 4
-
BedrijfsadministratieBlok 1Blok 2Blok 3Blok 4
-
BedrijfseconomieBlok 1Blok 2Blok 3Blok 4
-
Human Resource ManagementBlok 1Blok 2Blok 3Blok 4
-
MarketingcommunicatieBlok 1Blok 2Blok 3Blok 4
-
SalesBlok 1Blok 2Blok 3Blok 4
-
RechtBlok 1Blok 2Blok 3Blok 4
-
DigitalBlok 1Blok 2Blok 3Blok 4
-
Commerciële calculatiesBlok 1Blok 2Blok 3Blok 4
-
Strategische marketingBlok 1Blok 2Blok 3Blok 4
-
InternationaliseringBlok 1Blok 2Blok 3Blok 4
-
Onderzoek en praktijkopdrachtBlok 1Blok 2Blok 3Blok 4
-
StudieloopbaanbegeleidingBlok 1Blok 2Blok 3Blok 4
-
-
Jaar 3
In het eerste half jaar loop je stage bij een bedrijf naar keuze en voert een opdracht uit voor dit bedrijf. Het tweede half jaar volg je keuzevakken. Wil je meer weten over communicatie of over accountmanagement? Je kunt een keuzevak volgen bij een opleiding van Zuyd, bij andere hogescholen in Nederland of in het buitenland.
-
Jaar 4
In jaar 4 ga je afstuderen. In het eerste half jaar werk je in communities samen aan een opdracht van een opdrachtgever. Daarna loop je een afstudeerstage.
Afstudeerstage
Tijdens de afstudeerstage los jij een commercieel vraagstuk op voor een bedrijf, je onderzoekt bijvoorbeeld de groeimogelijkheden van een bedrijf of je doet een klanttevredenheidsonderzoek en schrijft een adviesrapport om de klantloyaliteit te verhogen. Het resultaat is een scriptie die is onderbouwd vanuit de praktijk én de theorie. Deze scriptie verdedig je mondeling.Doorstroomminor
Als je wilt doorstuderen om een universitaire masterdegree te halen, kies dan voor de doorstroomminor waarmee je een aantal masters aan de Universiteit van Maastricht in één jaar kunt afronden. Je wordt toegelaten zonder een schakelprogramma of toelatingsexamen te doen. Er is een doorstroomminor voor deze masters van Universiteit Maastricht:- Marketing
- Marketing Finance
- Entrepreneurship
- Business Intelligence
- Organization: Management, Change & Consultancy
- Strategy & Innovation
Afstudeertitel
Na je afstuderen mag je de titel Bachelor of Science gebruiken.
Toelatingseisen
-
Havo
Je wordt toegelaten met de profielen:
- Natuur en Techniek
- Natuur en Gezondheid
- Economie en Maatschappij
Er gelden specifieke eisen voor:
- Cultuur en Maatschappij: je moet de vakken Economie of Management & Organisatie of Bedrijfseconomie én wiskunde A of B in je pakket hebben.
-
Vwo
Je wordt toegelaten met de profielen:
- Natuur en Techniek
- Natuur en Gezondheid
- Economie en Maatschappij
Er gelden specifieke eisen voor:
- Cultuur en Maatschappij: je moet het vak Economie of Management & Organisatie of Bedrijfseconomie in je pakket hebben.
-
Mbo
Je wordt toegelaten met een mbo-diploma niveau 4.
-
21+
Ben je ouder dan 21 jaar en voldoe je niet aan de toelatingseisen? Via een toelatingsassessment kun je mogelijk toch beginnen met de opleiding. Een toelatingsassessment bestaat uit een schriftelijke toets en een motivatiegesprek.
Neem voor meer informatie over dit toelatingsassessment contact op met Ghislaine Linssen, instroommanager. Zij legt jou de procedure uit en kan je ook meer informatie geven over de kosten die aan het assessment verbonden zijn. Binnen een week na het toelatingsassessment hoor je of je toegelaten wordt tot de opleiding. De toelatingsprocedure moet afgerond zijn voordat je met het onderwijs van start gaat.
Past deze opleiding bij jou?
Je bent creatief en actief. Misschien heb je een bijbaantje in een winkel of horeca. Misschien organiseer je evenementen voor je sportvereniging of ben je online actief met je eigen blog of YouTubekanaal. Het belangrijkste is dat je ondernemend en nieuwsgierig bent en nieuwe dingen wilt leren.
Beroep
Er zijn veel carrièremogelijkheden. Pas afgestudeerden beginnen vaak in een uitvoerende functie zoals online marketeer, PR-assistent, marktonderzoeker, inkoper, accountmanager of assistent filiaalmanager. Afhankelijk van je eigen ambitie groei je door naar een managersfunctie, start je je eigen bedrijf of kies je ervoor om je verder te specialiseren.
Enkele functies waarin je terecht kunt komen:
-
Online Marketeer
Een pakkende tekst voor een mailing schrijven? Een Facebook-campagne opzetten? Zorgen dat de website bovenaan staat in Google? Jij regelt het. Als online marketeer heb je een veelzijdige functie, je bent een echte alleskunner op het gebied van digitale marketing. Met je sterke analytische skills werk je continue aan het verbeteren van de prestaties van je mailings, website en social media.
-
Accountmanager
De accountmanager is het gezicht van een organisatie. Jij bent verantwoordelijk voor het relatiebeheer en voor het binnenhalen van nieuwe klanten. Jij bent een echte netwerker en met jouw mensenkennis en communicatieve vaardigheden overtuig jij potentiële klanten.
-
Inkoper
Jij bent verantwoordelijk voor het inkoopbeleid van een organisatie. Als inkoper bepaal jij wat het bedrijf nodig heeft en zorg jij voor de best mogelijke deal. Een goede relatie met je leveranciers is een vereiste. De ideale inkoper weet een strategisch inzicht te combineren met sterke onderhandelingsvaardigheden en kennis van het product, de markt en de klant.
-
Communicatiemanager
Als communicatiemanager druk jij een belangrijke stempel op het bedrijf. Jij bepaalt wat, hoe en wanneer er iets gecommuniceerd wordt. Dit kan een aankondiging van een nieuw project of de introductie van een nieuw product zijn, maar jij weet ook hoe je slecht-nieuws-berichten op de juiste manier moet brengen. Jij bent een taalliefhebber en een -criticus; jij spot een spatie teveel in een zin en je laat geen e-mail met een d/t fout weggaan.
-
Marktonderzoeker
Wat wil mijn klant? Is er markt voor een bepaald product? Zijn klanten tevreden? Hoe populair is mijn merk? Het zijn vragen waar organisaties continu antwoord op zoeken. Aan jou als marktonderzoeker de taak om de antwoorden te vinden. Jij onderscheidt jezelf met je sterke analytische inzicht en doorzettingsvermogen. Als marktonderzoeker kun je werken voor een groot bedrijf of je bent in dienst van een reclamebureau of marktonderzoekbureau.
-
Innovatiemanager
Als innovatiemanager bouw je en geef je richting aan de innovatieactiviteiten van een onderneming. Slimme ideeën vertaal je naar nieuwe producten en diensten. Uiteraard houd jij de marktontwikkelingen hierbij nauwlettend in de gaten en zet jij de klant centraal. Je bent sterk in het inrichten en managen van projecten en je kunt goed met mensen omgaan.
-
Zelfstandig ondernemer
Jij hebt originele ideeën en beschikt over een flinke dosis doorzettingsvermogen en overtuigingskracht. Jij runt je eigen webshop, biedt onderscheidende dienstverlening of verkoopt een uniek product.
-
Filiaalmanager
Jij hebt een duidelijke visie over hoe je een winkel runt. Met een natuurlijk leiderschap motiveer jij jouw personeel om zoveel mogelijk producten te verkopen en klanten te werven. Je hebt een goed verkooppraatje, je bent sterk in het oplossen van problemen en jij hebt goed inzicht in wat de klant wil.
-
Fashionmanager
Jij combineert jouw commerciële talent met je passie voor mode. Je houdt de trends in de gaten, weet wat de klant wil dragen en hoe je klanten naar je winkel of webshop trekt door middel van social media en adverteren in zoekmachines. Een veelzijdige functie, waarbij jij je bezig houdt met de inkoop, marketing, presentatie, administratie en aansturing van je personeel.
Doorstuderen
Als je wilt doorstuderen om een universitaire masterdegree te halen, kies dan voor de doorstroomminor waarmee je een aantal masters aan Maastricht University in één jaar kunt afronden. Je wordt dan toegelaten zonder een schakelprogramma of toelatingsexamen te doen. Voorbeelden van masters van Maastricht University:
- Marketing
- Marketing Finance
- Entrepreneurship
- Business Intelligence
- Organization: Management, Change & Consultancy
- Strategy & Innovation
Natuurlijk kun je ook na een aantal jaren werkervaring een masteropleiding volgen. Zonder doorstroomminor duurt een master twee jaar.
Commerciële Economie
Ligne 1
6131 MT Sittard