Accountancy
Accountancy hbo-opleiding

Accountancy

Vind jij het leuk om te puzzelen met cijfers en los je graag  vraagstukken op? Is jouw werk betrouwbaar en nauwkeurig? Werk je daarnaast graag met mensen? Volg dan de opleiding Accountancy en duik in de financiën van ondernemers, bedrijven en overheid. 

De rol van de accountant ondergaat tegenwoordig een make-over, niet zozeer inhoudelijk, maar wel wat betreft de manier van werken. In deze opleiding bij Zuyd leer je financiële kennis te combineren met de nieuwste bedrijfsinzichten. Denk hierbij aan hoe computers je kunnen helpen in het foutloos opleveren van cijfers of het controleren van processen.  Bovendien ben je niet alleen bezig met cijfers, je bent ook een vertrouwenspersoon voor organisaties. Zodoende word je opgeleid tot ‘future proof financial’. Nadat je de opleiding hebt afgerond, kun je aan de slag als (assistent)accountant.

 • Locatie Sittard
 • Duur 4 jaar, start in september
 • Taal Nederlands

De opleiding Accountancy in beeld

Over de opleiding

Over de opleiding

Wat ga je leren?

Tijdens de opleiding Accountancy leer je méér dan het opstellen van een jaarrekening. Je leert risico’s signaleren die mogelijk invloed hebben op het bedrijf van je klant. Ook leer je adviezen opstellen en onderbouwen aan de hand van cijfers. Je maakt daarbij gebruik van financiële kennis én van IT-tools. Daarnaast leer je analyseren, rapporteren, adviseren en presenteren: skills die je nodig hebt voor het maken van begrotingen, jaarstukken, investerings-en businessplannen. Ook leer je hoe je als financial een positieve bijdrage kunt leveren aan duurzaamheidsvraagstukken, denk aan maatschappelijk verantwoord ondernemen, de circulaire economie, gezondheid van medewerkers en eerlijke prijzen.

Belangrijke vakken in het eerste jaar zijn:

 • Bedrijfseconomie
 • Bedrijfsadministratie
 • IT-tools: Power BI, Bizagi, Excel, Exact Online
 • Management en Communicatieve Vaardigheden
 • (Belasting)recht
 • Organisatiekunde

Hoe ziet je week eruit?

Je rooster verandert per blok. Het ene blok heb je meer verplichte lesuren dan het andere blok, maar gemiddeld heb je ongeveer 18 uur per week les. De overige uren besteed je aan zelfstudie en aan samenwerking met andere studenten aan opdrachten. Je bent ongeveer 40 uur per week met je studie bezig.

In elk blok komt een beroepsvraag aan bod. Dat zijn voorbeelden van werkzaamheden die je later in je beroep tegenkomt. Je volgt lessen, practica en trainingen bij docenten met veel praktijkervaring of mensen uit een bedrijf. Daarnaast werk je in groepjes aan een product dat hoort bij die beroepsvraag: een jaarrekening, een business plan, een advies- of onderzoeksrapport, of een dashboard met managementinformatie.

Werkvormen

 • Werkcolleges: les waarin je onder begeleiding aan opdrachten werkt.
 • Instructiecolleges: les waarin je uitleg krijgt over een onderwerp.
 • Trainingen: tijdens een training oefen je aan een bepaalde vaardigheid.
 • Community: samen met andere studenten werk je aan een beroepsvraag (opdracht) onder leiding van meerdere docenten of mensen uit een bedrijf.

Beroepsvragen
In elk blok staat een beroepsvraag centraal. Dit is een vraag zoals die voorkomt in de praktijk van een financial:

 • Hoe start ik succesvol een onderneming (in de Euregio)?
 • Hoe leg ik verantwoording af richting mijn externe stakeholders (bijvoorbeeld aandeelhouders of financiers)?
 • Hoe beheers ik financiële risico’s van mijn onderneming?
 • Op welke informatie moet ik sturen en beslissingen nemen?
 • Hoe laat ik de waarde van mijn onderneming toenemen?
 • Hoe kom ik ‘in control’ door middel van de meest recente technologische innovaties?

Begeleiding
Je krijgt een studieloopbaanbegeleider toegewezen die jou tijdens je hele studie volgt en begeleidt. Het contact met je docenten is informeel, want je werkt vaak in kleine groepen.

Lees meer Lees minder

Studenten aan het woord

Tweedejaars Mitch en Kiro vertellen over de opleiding: wat kun je verwachten?

Excellence! programma voor getalenteerde studenten

Excellence! geeft gemotiveerde en getalenteerde studenten de kans het maximale uit zichzelf te halen. In dit programma werken teams van studenten uit verschillende disciplines samen aan real-life-cases uit het Limburgse bedrijfsleven. 

Door Excellence! ontdekte ik hoe innovatief het Limburgse bedrijfsleven is.

Je wordt toegelaten tot het Excellence! programma als de opleiding verwacht dat je de verzwaring van je studie aankan. Op basis van je studieresultaten vindt de selectie plaats.

Traject voor vwo'ers

Heb je een vwo-diploma? Dan kun je de opleiding ook in 3,5 jaar doorlopen. Je krijgt dan een half jaar vrijstelling in het eerste jaar. In februari stroom je in bij de studenten van de vierjarige opleiding. Zo heb je in kortere tijd je bachelordiploma. Vervolgens kun je gaan werken of doorstuderen aan een (pre)master.

 • Collegegeld en overige kosten

  Voor elk studiejaar dat je bij ons studeert, betaal je collegegeld. Ook als je in dat jaar alleen stage loopt. Je collegegeld is afhankelijk van je persoonlijke situatie en opleiding. Via onze website kun je de hoogte van het collegegeld berekenen.

 • Onderwijs- en examenregeling

  In de onderwijs- en examenregeling (OER) vind je alle informatie over de inhoud van de opleiding, de begeleiding die je krijgt en de manier waarop de toetsing binnen de opleiding wordt geregeld.

  • Bekijk de actuele OER
 • Studie in cijfers

  Wil je weten hoe huidige studenten deze opleiding beoordelen? En wat je kansen zijn op een baan? Bekijk dan de objectieve informatie gebaseerd op openbare, betrouwbare bronnen op Studiekeuze123. Hier kun je onze opleiding vergelijken met het landelijk gemiddelde. Bekijk de informatie over Accountancy

   

studieopbouw

Studieopbouw

Vanaf dag één maak je kennis met het werkveld. Een Accountancy-afgestudeerde krijgt te maken met de financiële, economische en administratieve zaken van verschillende bedrijven. Jij als student dus ook.

Jaar 1 en 2 volg je samen met studenten van de opleiding Finance & Control. De programma’s zijn precies hetzelfde. Pas na jaar 2 maak je definitief een keuze.

Het vierde jaar staat in het teken van samenwerken en presenteren. Je bereidt je voor op de verplichte OverAll-Toets en je bent bezig met je afstudeeropdracht. Die moet uitdagend zijn en van toegevoegde waarde voor je stagebedrijf. In mijn geval was dat Deloitte, waar ik na mijn vorige stage ben blijven werken. De hele klas is in het laatste jaar druk met time management. Want naast stage en scriptie heb je nog één dag les en sommigen moeten nog vakken afronden uit het derde leerjaar.

Chayen Peeters
 • Jaar 1

  Blokken 1 en 2: Businessplan
  Je werkt aan de vraag: ‘Hoe start ik succesvol een onderneming?’, die je beantwoordt in een businessplan dat je schrijft voor een beginnend ondernemer. Zo’n plan is belangrijk, want een ondernemer kan een briljant idee hebben maar het is de vraag of het uitvoerbaar is. Dit plan schud je niet zomaar uit je mouw. Daarom volg je tegelijkertijd vakken die je daarbij helpen, zoals:

  • Bedrijfseconomie: je leert een investerings- en financieringsplan, een begroting en winst- en verliesrekening maken.
  • Bedrijfsadministratie: je leert een eenvoudige boekhouding te voeren.

  Omdat je moet communiceren in het Nederlands en het Engels, komen ook die vakken aan bod. Bovendien krijg je trainingen op het gebied van managementvaardigheden, Excel en studieloopbaanbegeleiding.

  Blokken 3 en 4
  In blok 3 onderzoek je hoe je aan betrouwbare informatie over je onderneming kunt komen. Je maakt met Power BI een dashboard, een visuele weergave van de belangrijkste financiële en niet-financiële gegevens voor een modezaak. Met Bizagi maak je voor datzelfde bedrijf een grafische beschrijving van de inkoop- en verkoopprocessen.

  In blok 4 leer je hoe je verantwoording kunt afleggen aan je stakeholders, dat zijn belanghebbenden zoals aandeelhouders, de Belastingdienst en banken. Op basis van welke trends neem jij bijvoorbeeld beslissingen voor de organisatie? En houd je daarbij ook rekening met fiscale en financiële risico’s? Je stelt een jaarrekening en een BTW-aangifte op voor een bedrijf en laat dat controleren door een accountantskantoor.

 • Jaar 2

  In jaar 2 ga je dieper in op de stof uit het eerste jaar. Je leert bijvoorbeeld hoe je financiële risico’s in kaart brengt en daarvoor oplossingen aandraagt, of hoe je een managementinformatiesysteem opzet. Dit systeem gebruik je om informatie over een bedrijf te verzamelen en te analyseren. Je gaat aan de slag met informatie uit de vakgebieden Bedrijfsadministratie, Management Accounting, Financiering, Administratieve Organisatie en Belastingrecht.

  Je traint je onderzoeksvaardigheden en krijgt ‘skills-trainingen’ op het gebied van assertiviteit, onderhandelen, vergaderen, solliciteren, etc.

  Je werkt aan beroepsvragen, zoals:

  • Hoe beheers ik de financiële risico’s van mijn onderneming?
  • Op welke informatie moet ik sturen en beslissingen nemen?
  • Je sluit het jaar af met een eigen onderzoeksvraag en meerdere keuzemodules.

  Na dit jaar kies je definitief voor de opleiding Accountancy of de opleiding Finance & Control.

 • Jaar 3

  Vanaf jaar 3 kom je in aanraking met de karakteristieke Accountancyvakken, de zogenaamde ‘controlevakken’. Denk aan:

  • Administratieve Organisatie

  • Controlebeginselen
  • Externe Verslaggeving

  Stage
  In de tweede helft van het derde jaar ga je stage lopen bij een bedrijf naar keuze en kun je de opgedane kennis toepassen in de praktijk. Je werkt bijvoorbeeld mee aan de accountantscontrole en gaat met controleteams mee naar klanten.

 • Jaar 4

  In jaar 4 ga je afstuderen. Je afstudeeropdracht bestaat uit een stageperiode, waarbij je zelfstandig een complex probleem oplost voor je werkgever. Over deze onderzoeksopdracht schrijf je vervolgens je afstudeerscriptie.

  Je bereidt je voor op de OverAll Toets (OAT), een landelijke toets gebaseerd op verschillende vakken die specifiek gericht zijn op het accountantsberoep.

  Ook volg je een minor (keuzeblok).

  Afstudeertitel
  Na je afstuderen mag je de titel Bachelor of Science gebruiken.

Toelatingseisen

Toelatingseisen

 • Havo

  Je wordt toegelaten met de profielen:

  • Economie en Maatschappij
  • Natuur en Techniek

  Voor onderstaande profielen gelden specifieke eisen:

  • Natuur en Gezondheid: je moet het vak Economie of Management en Organisatie of Bedrijfseconomie in je pakket hebben.
  • Cultuur en Maatschappij: je moet het vak Economie of Management en Organisatie of Bedrijfseconomie in je pakket hebben, aangevuld met Wiskunde A of B.
 • Vwo

  Je wordt met alle profielen toegelaten. 

  • Economie en Maatschappij
  • Cultuur en Maatschappij
  • Natuur en Techniek
  • Natuur en Gezondheid
 • Mbo

  Je wordt toegelaten tot de opleiding als je een mbo-4 diploma hebt. De richtingen Administrateur en Assistent-Accountant sluiten het beste aan.

 • 21+

  Als je 21 jaar of ouder bent, kun je in aanmerking komen voor een vrijstelling van de vooropleidingseisen. Je moet hiervoor wel een toelatingstoets afleggen. Neem voor meer informatie over de 21+ toets contact met ons op.

Past deze opleiding bij jou?

Naast de juiste vooropleiding, is het belangrijk dat je je herkent in de volgende eigenschappen:

 • Je bent geïnteresseerd in financiën en business.
 • Je bent nieuwsgierig naar het verhaal achter de cijfers.
 • Je vindt het interessant om nieuwe IT-tools te ontdekken.
 • Je vindt het leuk om advies te geven.
 • Je kunt goed samenwerken.
 • Je werkt nauwkeurig.
 • Je bent integer en flexibel.
 • Je bent onderzoekend en kritisch.

Herken je je in (een van de) bovengenoemde eigenschappen en voldoe je aan de toelatingseisen? Dan verwelkomen we je heel graag bij Accountancy.

Schrijf je in voor de opleiding

Chat met een student

Heb je vragen over de opleiding Accountancy? Wil je weten hoe het is om de opleiding te volgen? Ga via de chat in gesprek met onze studenten. Deze studenten hebben zich aangemeld omdat ze studiekiezers zoals jij willen helpen met hun ervaringen. 

Beroep

Beroep

Wat kun je worden?
Met het hbo-diploma Accountancy op zak ben je assistent-accountant. Behalve in de accountantspraktijk worden onze afgestudeerden veel gevraagd voor functies als administrateur, auditor, hoofd financiële administratie, interne of externe accountant, bedrijfsadviseur/consultant, financial controller en data/process analist. Om de titel accountant-administratieconsulent (AA) of registeraccountant (RA) te krijgen, moet je doorstuderen.

 

 • Assistant-accountant

  Als assistent-accountant lever je een bijdrage aan de controle van jaarrekeningen of stel je zelf jaarrekeningen samen. Daarnaast adviseer je de ondernemer en word je gezien als zijn vertrouwenspersoon/sparringpartner. Na een aantal jaren werkervaring is het ook mogelijk om je eigen accountantskantoor te beginnen.

  Je kunt gaan werken bij de “big four”: PWC, KPMG, Deloitte en EY. Accountants van deze kantoren controleren meestal de jaarrekeningen van grote klanten. Werk je bij een kleiner kantoor dat gespecialiseerd is in het MKB, dan stel je de jaarrekeningen ook samen, adviseer je de ondernemer op allerlei gebieden en ben je zijn vertrouwenspersoon.

  Veel contact met de klant
  Je klant wil goed op de hoogte worden gehouden en je bent met meerdere klanten tegelijk bezig. Je moet dus snel kunnen schakelen en het overzicht kunnen bewaren. Daarnaast is het belangrijk dat alles op tijd geregeld wordt, bijvoorbeeld de belastingaangifte. Hierdoor zijn er vaak piekmomenten in je werk. Van januari tot april is het de drukste tijd op een accountantskantoor: die van de eindejaarscontrole. Accountants en assistent-accountants werken dan hard om alle deadlines te halen. Een 9-tot-5-mentaliteit past niet bij dit vakgebied.

  Goede baankans
  Op de arbeidsmarkt is een schaarste aan financiële professionals op een junior niveau. Hierdoor is er extra vraag naar hbo-financials met groeipotentie en heb je als afgestudeerde assistent-accountant uitstekende carrièremogelijkheden. Je eerste salaris als assistent-accountant is ongeveer € 2000,- tot € 2500,- bruto per maand. Dit salaris stijgt naarmate je meer ervaring opdoet of als je doorgroeit naar een hogere functie.

 • Accountant-administratieconsulent (AA) of Registeraccountant (RA)

  Om de titel accountant-administratieconsulent (AA) of registeraccountant (RA) te krijgen, moet je doorstuderen. Na de opleiding kun je doorstuderen op post-hbo en op universitair niveau voor de titel ‘accountant’. Hierbij heb je de keuze tussen een studie die opleidt tot MKB-accountant (accountancy-variant) en een studie die opleidt tot wettelijk controleur (assurance-variant). Je volgt dan ook nog een praktijkstage van een aantal jaren.

Secretariaat Accountancy
Ligne 1
6131 MT Sittard