Nieuws

Salah helpt politie met boeven vangen

Studenten die Finance & Control bij Zuyd Hogeschool volgen, studeren in de Champions League van de economische opleidingen. Zo omschrijft docente Karin Dassen de opleiding die erg in trek is op de arbeidsmarkt. Hoe komt dat? Student Salaheddine Saadan en Dassen vertellen over de highlights van deze studie.

Stel je voor, je bent vierdejaars student Finance & Control en je gaat stage lopen bij de politie om financiële transacties van bedrijven in kaart te brengen. Dit is binnenkort realiteit voor Salaheddine Saadan (Salah voor vrienden). “Tenminste, ik moet eerst nog door de screening komen. Maar voor zover ik weet, heb ik geen strafblad”, lacht hij. De politie wil van Salah weten hoeveel bewijslast de rechercheurs boven water moeten krijgen om verdachte transacties aan te tonen. “Nu is dat soms onzeker, omdat de ene rechter strenger is dan de andere”, legt Salah uit.

‘NedCar nam ons advies over’

Van deze politieklus gaat Salah’s hart sneller kloppen. Vorig jaar had hij ook al zo’n buitenkans. Hij mocht met vier studenten bij NedCar verspilling tegengaan. “We merkten dat de autorisatie voor bijvoorbeeld deelname aan een cursus veel eenvoudiger en sneller kon. Er waren vaak meerdere leidinggevenden bij betrokken. NedCar heeft onze voorstellen overgenomen waardoor dit nu een stuk sneller kan.”

Cijfers, soft skills en duurzaamheid

Docent Karin Dassen van Finance en Control vertelt dat Salah en zijn studiegenoten hiervoor een training van het financiële expertisebedrijf FIN in Eindhoven hebben gevolgd. Daarna hebben ze met succes de ‘Lean Yellow Belt’ behaald. Uit dit soort opdrachten blijkt dat Finance & Control goed met de tijd meegaat. Karin: “Vroeger had dit vak misschien het imago van stoffige boekhouders. Nu niet meer. Natuurlijk leer je in de eerste twee jaar hoe je bijvoorbeeld een jaarrekening maakt. Dat is onze basis: betrouwbare informatie leveren en accuraat zijn. Een deel van de studenten wil ook die kant op en het andere deel wil strategisch businesspartner worden. Daarom is er in het derde en vierde jaar is veel aandacht voor soft skills, actuele bedrijfsvraagstukken en persoonlijke groei. Verder zijn IT en duurzaamheid heel belangrijk. De bedrijfswaarde reikt verder dan de balans. Denk aan werkplezier, kennis en ervaring van medewerkers, kostbare data of iets betekenen voor het milieu en de samenleving.”

Zeer gewilde businesspartners van Zuyd

Karin weet waarover ze praat. Vóór Zuyd heeft ze vijftien jaar bij ING gewerkt, haar Master of Business Administration (MBA) gehaald en onder meer bij Van Lanschot gewerkt als vermogensspecialist. Maar omdat het onderwijs altijd al trok, is ze geswitcht. “Ik werk graag met jongeren en bedrijven samen. Liefst in die combinatie. Mijn uitgebreide praktijkkennis en netwerk komen daarbij goed van pas.” Bij Zuyd zag Karin hoe de stoffige boekhouder transformeerde in een financiële businesspartner. De rechterhand van de directie die strategisch meedenkt is onmisbaar. Echt iets voor Salah. Hij luistert aandachtig als Karin vertelt dat je met dit diploma de spil van een bedrijf wordt: “Finance en Control bij Zuyd is een zeer leerzame opleiding, de Champions League. Daarom zijn onze studenten zo gewild op de arbeidsmarkt.”

‘In elk blok krijg je praktijk’

Salah glundert: “Ik voetbal en ben centrale middenvelder. Dan heb ik met iedereen contact. In een organisatie wil ik ook op alle afdelingen komen, dat is afwisselend. Verder wil ik iets betekenen voor de maatschappij. Toen ik met deze opleiding begon, wist ik niet dat het zo goed zou bevallen. In elk blok pas je de theorie toe op de praktijk.”

Salah wil hierna zijn MBA halen. Maar eerst stage lopen. Wie weet biedt de politie hem een baan aan. “Maar goed, eerst de screening afwachten”, lacht hij terwijl hij de school uitloopt.  

Interesse in een opleiding bij Zuyd? Bezoek de Open Dag.