Zuyd.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Sluiten
Geel 1

Engineering

Studieopbouw
In het eerste jaar leg je een brede basis. Na het eerste jaar kies je een profiel binnen een afstudeerrichting. In het tweede jaar ga je aan de slag met praktijkopdrachten en projecten. In het tweede of derde jaar ga je op stage of volg je praktijkgericht onderwijs. Het vierde jaar is je afstudeerjaar en werk je aan je afstudeeropdracht.

Wat kun je verwachten in het eerste jaar?

In het eerste jaar - de propedeuse - leg je je basis als engineer. Je gaat in het thema “Smart mobility” meteen praktijkgericht aan de slag, want je levert het eerste half jaar al een werkend product op dat ertoe doet. Onderwerpen zijn bijvoorbeeld 3D-ontwerp, 3D-printen, Programmeren en Marketing.

Van elke afstudeerrichting volg je verschillende vakken zodat je een brede basiskennis binnen het vakgebied Engineering opbouwt. Hierdoor kun je over meerdere vakgebieden meepraten. Deze brede basiskennis wordt door het bedrijfsleven enorm gewaardeerd. Vijf afstudeerrichtingen komen tijdens het eerste jaar aan bod.

 

Je kiest in het eerste jaar ook twee thema’s. Met een groep studenten werk je binnen deze thema's aan een opdracht vanuit één van de afstudeerrichtingen. Zo kun je alvast proeven aan verschillende afstudeerrichtingen en een bewuste keuze maken. Je persoonlijke en professionele skills krijgen vorm in de module ‘The Professional Engineer’. Hierin leer je feedback te geven of te reflecteren, maar ook de algemene vaardigheden van een Engineer komen aan bod.

 

De rest van de studie

Na je eerste jaar kies je voor één van de profielen die geclusterd zijn in vijf afstudeerrichtingen. Deze profielen zijn afgestemd op de vraag van het bedrijfsleven uit de regio. Heb je toch een verkeerde keuze gemaakt, dan kun je tot aan het einde van het tweede leerjaar nog wisselen van profiel binnen de gekozen afstudeerrichting. Je hebt ook de mogelijkheid zelf een profiel samen te stellen met modules uit elke afstudeerrichting. Ook ga je in het tweede studiejaar met projectgroepen - samengesteld uit verschillende vakgebieden - met real-life praktijkopdrachten aan de slag. Daarnaast kies je zowel in het tweede als derde jaar voor een project dat te maken heeft met ‘engineering’ en ‘jong ondernemen’ en blijft de module ‘The Professional Engineer’ elk jaar terugkeren.

Stage
In het tweede of derde leerjaar, afhankelijk van het door jou gekozen profiel, volg je praktijkgericht onderwijs of een stage van honderd werkdagen. Deze stage kun je bij een bedrijf in het binnen- of buitenland lopen. Tijdens de stage doe je ervaring in het bedrijfsleven op en pas je de theorie in de praktijk toe. Je ervaart hoe een organisatie in elkaar zit en hoe jij hierin functioneert. Je zult merken dat communicatieve en sociale vaardigheden naast je vakkennis van groot belang zijn. Ook krijg je een concreter beeld van jouw latere beroepsmogelijkheden. Tijdens de stageperiode word je begeleid door een stagebegeleider en een bedrijfsbegeleider.

Specialisatie of verbreding
Na je stage kun je je verder verdiepen of verbreden in een bepaald vakgebied door te kiezen voor verschillende keuzevakken en minoren. Je kunt dan kiezen voor minoren uit andere afstudeerrichtingen van de opleiding Engineering, van andere opleidingen binnen Zuyd of zelfs in het buitenland. Een minor bestaat uit twee tot drie dagen (gast)colleges en practica per week. De overige dagen werk je in groepen aan een project, meestal voor een bedrijf.

 

 

Bas, oud-student

"

Ik houd me bezig met de technische ondersteuning op de afdeling Aftersales, heel interessant omdat ik werk met techniek én met marketing en mensen.

Het einde in zicht

In de laatste twintig weken van je vierde studiejaar werk je aan een afstudeeropdracht. Deze opdracht ligt in de lijn van jouw gekozen afstudeerrichting en profiel. Je mag zelf kiezen bij welk bedrijf je deze afstudeeropdracht wil uitvoeren. Vaak doe je onderzoek naar een technisch probleem of naar de toepassing van een technische oplossing in de samenleving, waarbij je theorie en praktijk met elkaar verbindt.

Als eindresultaat lever je vaak een productontwerp of een advies- of verbeterrapport aan het bedrijf af. Je kunt tijdens de uitvoering van de afstudeeropdracht rekenen op de steun van een bedrijfsbegeleider en een docentbegeleider. De afstudeeropdracht is vaak de kroon op je studiecarrière, waarin je laat zien wie je bent en wat je je waard bent. Je toont aan dat je een volwaardige engineer bent.

 

 

Contact

Meer contactinformatie

Kennis-/Informatiecentrum

Meer contactinformatie