Zuyd.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Sluiten
Academie Beeldende Kunsten Zuyd

Autonome Beeldende Kunst

Toelating
Je bent met verschillende diploma’s toelaatbaar tot de opleiding Autonome Beeldende Kunst. Kijk hieronder voor de specifieke toelatingseisen.

Is beeldende kunst iets voor jou?

Creatief en zelfstandig
Je wil dingen maken! Je moet ambitieus, gedisciplineerd en veeleisend durven zijn! Belangrijke eigenschappen van een beeldend kunstenaar zijn creativiteit en zelfstandigheid. Daarnaast ben je (zelf)kritisch, kun je duidelijke keuzes maken en proactief reageren op de (arbeids)markt.  Maar doorzettingsvermogen en zelfdiscipline zijn waarschijnlijk de belangrijkste voorwaarden om te bereiken wat je wil.

Geen pasklare antwoorden
De opleiding biedt je een inspirerende omgeving met vaak hele goede voorwaarden om er goed te kunnen studeren: ateliers, werkplaatsen, docententeam, maar je krijgt er geen pasklare antwoorden… Het is belangrijk dat je daar niet van in paniek raakt en niet meer weet wat je moet doen. Dat je het juist als een uitdaging ziet om iets te gaan maken.

Combineren met andere studie
Als je kunst heel interessant vindt en je wil je ideeën hierover combineren met een andere studie, dan is deze opleiding een prima mogelijkheid om je te ontwikkelen tot een bijzondere professional. 

 

Welke toelatingseisen gelden voor Beeldende Kunst?

Havo, vwo of mbo
Je wordt toegelaten met een havo-, vwo- of mbo 4-diploma en een positieve uitslag van de selectie. 

Kies een beeldend vak voor je eindexamen
We adviseren je om binnen je eindexamenpakket te kiezen voor een beeldend vak, of deel te nemen aan een vooropleiding bij een centrum voor kunstzinnige vorming.

Aanmelding
Via Studielink kun je je aanmelden voor de opleiding Autonome Beeldende Kunst (Crohonummer  39110). Nadat je verzoek tot inschrijving is verwerkt, krijg je een uitnodiging voor de selectie. Aanmelden kan vanaf 1 oktober. Je aanmelding moet binnen zijn vóór 1 mei. Selectiedagen worden gepland vanaf maart. 

Selectie
Behalve de vereiste vooropleiding is ook jouw talent van belang. Om daar zicht op te krijgen, doorloop je de selectie. De selectie bestaat uit twee fasen:

 • Fase 1: portfolio. 
  Lever je portfolio (met motivatie) digitaal in.
 • Fase 2: selectiedag
  Nadat je portfolio en motivatie positief zijn beoordeeld, krijg je een uitnodiging voor één van de selectiedagen. Tijdens een gesprek - met een docent en ouderejaarsstudent - komen aan bod: je voorbereiding, vooropleiding en tijdsbesteding, motivatie, beroepsbeeld, je sterke en zwakke punten.

Uitslag
Binnen tien werkdagen na de selectiedag krijg je bericht of je bent toegelaten. De uitslag is geldig voor het aankomende studiejaar.

Vooraf je portfolio laten beoordelen
Voordat je je aanmeldt voor de opleiding, kun je je map met eigen werk - je portfolio - laten beoordelen tijdens een zogenaamde mappenschouw. We beoordelen of jouw werk voldoende kwaliteiten heeft voor de selectie. Wij kijken naar eventuele tekorten en adviseren je over aanvullingen en wijzigingen in de samenstelling van je portfolio. De mappenschouw vindt plaats tijdens onze Open Dagen.

Vrijstelling voor selectie
Heb je een vooropleiding gedaan bij één van de onderstaande partnerinstituten succesvol afgerond, dan krijg je vrijstelling voor fase 1 van de selectie:

 • Vrije Academie ZOM Kerkrade
 • Kumulus Centrum voor de Kunsten Maastricht
 • Kunstschule Werth Lenz Aachen
 • ECI Cultuurfabriek Roermond
 • Kunstencentrum Venlo
 • Regionaal Instituut voor Cultuur- en Kunsteducatie Weert

Je krijgt ook vrijstelling voor fase 1 als je een mbo-student bent en je een geoormerkte brugcursus van de opleiding van je keuze van de Faculteit van de Kunsten Maastricht, met positief resultaat hebt afgerond.

Taalniveau
De voertaal van de opleiding is Nederlands. We adviseren om voor de start van de opleiding de Nederlandse taal te beheersen op het niveau van NT2, niveau 2. Beschik je aan het eind van het eerste studiejaar niet over de gewenste taalvaardigheid, krijg je het dwingend advies de opleiding te beëindigen. 

Ouder dan 21 jaar?
Beschik je niet over één van de genoemde diploma's, haal je binnenkort ook niet één van deze diploma's en ben je 21 jaar of ouder bij de start van de studie? Dan kun je deelnemen aan de 21+ toelatingstoets. Tijdens de 21+ toets krijg je een aantal taaltoetsen en toetsen op ruimtelijk en technisch inzicht. Naar aanleiding hiervan krijg je van de toelatingscommissie een bindend advies of je met de opleiding kan starten.

 

Contact

Meer contactinformatie

Kennis-/Informatiecentrum

Meer contactinformatie