Vormgeving | Design
Vormgeving | Design

Vormgeving | Design

Als designer ben je altijd bezig met de presentatie van objecten, omgevingen of ervaringen. Vormgeving is een creatief proces waarbij je extra waarde, betekenis en kwaliteit aan communicatie, een product, omgeving of ervaring toevoegt. Daarmee geef jij de gebruiker de mogelijkheid om zich te onderscheiden.

Je leert met de juiste vaktechnieken je materiaal te bewerken. Je kunt diverse goed uitgeruste werkplaatsen gebruiken waar je onder deskundige begeleiding van docenten of zelfstandig kunt werken. Je docenten werken als vormgever en geven daarnaast les. Als de kennis die je zoekt niet in huis is, krijg je de mogelijkheid deze buiten de opleiding op te doen.

 • Locatie Maastricht
 • Duur 4 jaar, start in september
 • Afstudeertitel Bachelor of Arts
 • Eerstejaars studenten 23
 • Taal Nederlands
 • Studenttevredenheid 7,1

Al ingeschreven?

Lees alles over de start van je opleiding, 
introductie en boeken op start.zuydnet

Lees meer

Vormgeving | Design

Over de opleiding

Over de opleiding

Rijke historie
De opleiding heeft een rijke geschiedenis. Haar ligging in de historische binnenstad en de verschillende bouwstijlen van de 18e, 19e en 20e eeuw van het gebouw zelf getuigen daarvan. Dat levert een omgeving op waar je als student dagelijks de sfeer proeft van de historie, rijk aan verwijzingen naar de ontwikkeling van het ambacht en de stad.

Nieuwe technieken en duurzaamheid
Tijdens de opleiding wordt veel aandacht besteed aan nieuwe ontwikkelingen in de designindustrie. Als designer moet je je kunnen aanpassen aan de snel veranderende markt. Je richt je op duurzaamheid, cultureel ondernemen en maakt de maatschappelijke relevantie onderdeel van je ontwerpproces.

Werkplaatsen
In de goed uitgeruste werkplaatsen, zoals de hout-, metaal- en keramiekwerkplaatsen leer je werken met gereedschappen en materialen en kun je experimenteren. Je komt er studenten van alle kunstopleidingen tegen.

Studierichtingen

In het tweede jaar kies je voor één van de drie studierichtingen. Welke je ook kiest, je werkt altijd nauw samen met docenten en studenten van de andere richtingen waardoor je elkaar beïnvloedt en versterkt.

 • Body

  De basis van je ontwerp is het lichaam. Je leert technieken waarmee je om het lichaam kan modelleren en ontwerpen kunt realiseren en visualiseren. Je ontwikkelt een eigen mening, stijl en gevoel voor ontwerpen. Je onderzoekt actualiteit en historie, identiteit en maatschappelijke vraagstukken ten aanzien van het lichaam. Uiteindelijk kun je afstuderen met kleding, sieraden of een onderzoekspublicatie.

 • Object

  Je maakt objecten die verwonderen, dienstbaar zijn, intrigeren of juist een discussie opwekken, die sprankelen van vitaliteit en in staat zijn van alles te vertellen. Je speelt met het formaat en hoe het materiaal aanvoelt. Vanuit een concept maak je het object en plaatst het in een context waarin je reageert op de sociale aspecten van gebruik en gebruiker.  Denk daarbij aan interieur- of consumentenproducten.

 • Material

  Materiaal is het begin én het eind van een product. Het meest sensitieve element, versierend, ambachtelijk of industrieel. Materiaal is de bouwstof van alle design.  Het is innovatief, verhalend, interactief, oogstrelend en tot de verbeelding sprekend, een bouwstof, grondstof en praatstof. Mogelijkheden binnen de studierichting zijn onder andere textiel, hout, klei, kunststoffen of metaal.

 • Collegegeld en overige kosten

  Voor elk studiejaar dat je bij ons studeert, betaal je collegegeld. Ook als je in dat jaar alleen stage loopt. Je collegegeld is afhankelijk van je persoonlijke situatie en opleiding.  

 • Onderwijs- en examenregeling

  In de onderwijs- en examenregeling (OER) vind je alle informatie over de inhoud van de opleiding, de begeleiding die je krijgt en de manier waarop de toetsing binnen de opleiding wordt geregeld. 

  • Bekijk de actuele OER (pdf). 
 • Studie in cijfers

  Wil je weten hoe huidige studenten deze opleiding beoordelen? En wat je kansen zijn op een baan? Bekijk dan de objectieve informatie gebaseerd op openbare, betrouwbare bronnen (zie Studiekeuze123). Hiermee kun je onze opleiding vergelijken met het landelijk gemiddelde.Bekijk meer informatie.

studieopbouw

Studieopbouw

 • Jaar 1

  In het eerste half jaar volg je een algemeen programma om je talenten zo breed mogelijk te onderzoeken en te ontwikkelen. Daarna maak je een keuze voor de opleiding  Autonome Beeldende Kunst of Vormgeving | Design.

  Vakken
  In het tweede half jaar krijg je vakken als:

  • vakgeschiedenis en materiaalhantering
  • ontwikkeling van de industrie
  • awareness
  • rolmodellen
  • vaktechniek

  Jouw ontwikkeling
  Docenten zullen je uitdagen om te laten zien wie je bent en waar je voor staat. Want je bent meer dan een ontwerper van materialen of producten. Je bent ook iemand die maatschappelijke issues aan de kaak wil stellen en een ontwerp gebruikt om jouw boodschap over te brengen. Het is de ambitie van onze docenten om jou hierin te laten ontwikkelen en alles uit je te halen wat er in je zit. Jouw bewustwording en bewustzijn zijn het belangrijkst. 

 • Jaar 2

  In het tweede jaar kies je voor één van de drie afstudeerrichtingen:

  • Body
  • Object
  • Material

  De docenten stimuleren je om je gevoel voor vormgeving verder te ontwikkelen. Het onderwijs is dus op maat en de onderwerpen sluiten aan op de door jou gemaakte keuzes.

  Je wordt uitgedaagd om te maken, te maken en nog meer te maken. Op je eigen werkplek onderzoek je hoe materiaal wordt gebruikt en welke technieken je hierbij nodig hebt. Je leert hoe je informatie vergaart, hoe je omgaat met esthetiek. Je leert je kennis duidelijker te plaatsen en kunt je hierdoor beter uitdrukken.

 • Jaar 3

  Je opleiding staat dit jaar in het teken van je eigen profilering. Je krijgt individuele begeleiding in diepgang, hoe je te positioneren in deze wereld en in het creëren van je eigen unieke stijl.

  Je leert helder en beknopt te formuleren om duidelijk te maken wat je als ontwerper voor ogen hebt. Esthetische en ethische zaken kun je uitleggen aan je publiek. Mensen die je niet kent, betrek je in je proces en in je verhaal en je durft stevige uitspraken te doen. Het Personal Development Plan helpt je om terug te kijken en vooruit, naar hoe je je ontwikkelt.

  Aan het einde van dit studiejaar start je met je stage. Deze loopt door tot het vierde studiejaar. Je kunt je stageplek zelf uitzoeken, in overleg met je stagecoördinator. Tijdens je stage kun je opdrachten uit het werkveld krijgen. Dan doorloop je alle stadia van het proces vanaf de briefing door de opdrachtgever tot en met de daadwerkelijke oplevering. Studenten lopen bijvoorbeeld stage bij een atelier/studio, museum, galerie of bedrijf. 

 • Jaar 4

  Je start dit jaar met een stage en eindigt met je afstudeerproject. Je stage is bedoeld om ervaring op te doen in een bedrijf of organisatie. Je leert jezelf te presenteren als ontwerper in professionele omstandigheden.

Toelatingseisen

Toelating en selectie

 • Eisen

  Havo, vwo of mbo
  Je wordt toegelaten met een havo-, vwo- of mbo 4-diploma en een positieve uitslag van de selectie. 

  Kies een beeldend vak voor je eindexamen
  We adviseren je om binnen je eindexamenpakket te kiezen voor een beeldend vak, of deel te nemen aan een vooropleiding bij een centrum voor kunstzinnige vorming. Heb jij een vooropleiding succesvol afgerond bij één van onderstaande, door de opleiding erkende instituten én heb je een positieve beoordeling vanuit onze academie ontvangen? Dan ben je direct toegelaten tot de academie (als je aan de wettelijke inschrijfverplichtingen voldoet).

 • Selectie

  Via Studielink kun je je aanmelden voor de opleiding. Nadat je verzoek tot inschrijving is verwerkt, krijg je een uitnodiging voor de selectie. Aanmelden kan vanaf 10 oktober. Je aanmelding moet binnen zijn vóór 1 mei. Selectiedagen worden gepland vanaf maart. 

  In verband met de maatregelen rondom het coronavirus zal selectie online plaatsvinden. Meer info hierover krijg je bij de uitnodiging voor de selectie.

  Selectie
  Behalve de vereiste vooropleiding is ook jouw talent van belang. Om daar zicht op te krijgen, doorloop je de selectie. De selectie bestaat uit twee fasen:

  • Fase 1: Lever je portfolio en motivatie digitaal in.
  • Fase 2: Nadat je portfolio en motivatie positief zijn beoordeeld, krijg je een uitnodiging voor het vervolgtraject. De inhoud hiervan kan verschillen per gekozen studierichting; hierover word je bij de uitnodiging geïnformeerd.

  Uitslag
  Binnen tien werkdagen na de selectiedag krijg je bericht of je bent toegelaten. De uitslag is geldig voor het aankomende studiejaar.

  Vooraf je portfolio laten beoordelen
  Voordat je je aanmeldt voor de opleiding, kun je je map met eigen werk - je portfolio - laten beoordelen tijdens een zogenaamde mappenschouw. We beoordelen of jouw werk voldoende kwaliteit heeft voor de selectie en adviseren je over aanvullingen en wijzigingen in de samenstelling van je portfolio. De mappenschouw vindt plaats tijdens onze Open Dagen.

  Vrijstelling voor selectie
  Heb jij een vooropleiding succesvol afgerond bij één van de onderstaande partnerinstituten én heb je een positieve beoordeling vanuit onze academie ontvangen? Dan ben je direct toegelaten tot de academie (als je aan de wettelijke inschrijfverplichtingen voldoet).

   

 • Taal

  De opleiding wordt in het Nederlands gegeven. Het is daarom belangrijk dat je de Nederlandse taal goed beheerst. Is Nederlands niet je moedertaal en heb je een buitenlands diploma, dan moet je voor de start van de opleiding het Staatsexamen NT2 op niveau 2 halen. Hiervoor kun je een cursus Nederlands als tweede taal volgen (NT2).

  Meer info over NT2-cursus

 • 21+

  Ouder dan 21 jaar?
  Beschik je niet over één van de genoemde diploma's, haal je binnenkort ook niet één van deze diploma's en ben je 21 jaar of ouder bij de start van de studie? Dan kun je deelnemen aan de 21+ toelatingstoets. Tijdens de 21+ toets krijg je een aantal taaltoetsen en toetsen op ruimtelijk en technisch inzicht. Naar aanleiding hiervan krijg je van de toelatingscommissie een bindend advies of je met de opleiding kan starten.

Iets voor jou?

Je hebt: 

 • Gevoel voor vormgeving
 • Doorzettingsvermogen
 • Een kritische blik (op jezelf en de wereld)

Je bent:

 • Creatief
 • Artistiek
 • Getalenteerd
 • Ambitieus
 • Flexibel
 • Nieuwsgierig
Beroep

Beroep

De meesten van onze afgestudeerden zijn in staat om zich na de opleiding financieel overeind te houden, eventueel in combinatie met een bijbaan. Ontwerpers grijpen vaak subsidies, wedstrijden en crowdfunding aan om een grote stap vooruit te zetten. De meeste werkgelegenheid concentreert zich in Nederland voorlopig in de Randstad, maar vanuit de Zuid-Limburgse regio kun je je gemakkelijker richten op het buitenland.

Onze community
Als afgestudeerde van onze opleiding kun je deelnemen aan (internationale) beurzen vanuit de opleiding. Bovendien kun je gebruik maken van onze werkplaatsen. In ruil daarvoor vragen we je om jouw expertise te delen door als inspirator met studenten aan de slag te gaan.

Secretariaat
Herdenkingsplein 12
6211 PW Maastricht

www.mafad.nl