Design
Design

Vormgeving | Design

Alles heeft een vorm

De stoel waarop je zit. Een ring. Een mes, je bril: allemaal zijn ze ontworpen door een designer.

Als vormgever ontwerp en maak je producten, objecten en materialen. Je voegt waarde, kwaliteit en relevante betekenis toe. De opleiding Vormgeving |Design daagt je daarbij uit de grenzen van je eigen denken te verkennen én te overschrijden.

De opleiding is onderdeel van het Maastricht Institute of Arts en biedt je een unieke combinatie van studierichtingen.

  • Locatie Maastricht
  • Duur 4 jaar, start in september
  • Taal Nederlands
Vanaf 2024 start deze opleiding als brede kunstbachelor. Je ontdekt eerst je interesses en ambities en kiest dan een afstudeerrichting. 

Vormgeving | Design

Over de opleiding

Over de opleiding

Een designer bedenkt een product en maakt het. Dat is de vereenvoudigde versie.

Maar in de werkplaatsen van de opleiding Vormgeving | Design gebeurt veel meer. Je experimenteert. Je komt in aanraking met verschillende materialen, technieken en vormen van conceptontwikkeling. Je werkt naast studenten van andere leerjaren en leert van elkaar. Begeleid door deskundige docenten die naast docent zelf ook vormgever zijn. Je leert vaktechnieken: lassen, 3D-printen, edelsmeden, houtbewerking, werken met keramiek, grafische technieken, textielbewerking. Je krijgt kleurenleer. Kunst- en designtheorie. Theorie die aansluit bij de opdrachten waaraan je werkt.

Je experimenteert. Leert. Ontwerpt en maakt.

Studierichtingen

Het eerste half jaar van de opleiding volg je samen met studenten van de opleiding Autonome Beeldende Kunst. Aan het einde van dit half jaar kies je definitief voor een van de twee opleidingen: Autonome Beeldende Kunst of Vormgeving | Design.

In het tweede jaar van Vormgeving | Design kies je een van de drie studierichtingen: Body, Material of Object. Je studierichting verschaft je een uitgangspunt voor je ontwerpen. Welke richting je ook kiest, je werkt altijd naast elkaar, ziet wat de anderen doen, hoort welke feedback zij krijgen. Door dat nauwe contact met docenten en studenten van de andere studierichtingen beïnvloed en versterk je elkaar.

  • Body

    Bij de studierichting Body staat het lichaam van de mens als drager van je ontwerp centraal. Vanuit een concept onderzoek je de actualiteit en historie, de identiteit en de maatschappelijke context van je onderwerp om tot een onderscheidend, individueel ontwerpproces te komen. Vanuit jouw visie op vormgeving geef je betekenis aan aspecten als actualiteit, functionaliteit, esthetiek of activisme. Dat gaat verder dan alleen het ontwerpen van kleding of sieraden.

  • Material

    Bij de studierichting Material leer je vanuit materialen toegevoegde waarde creëren voor een gebruikscontext die verhalend, esthetisch, functioneel of innovatief kan zijn. Vanuit het materiaal zelf onderzoek je door te experimenteren en te reflecteren de eigenschappen van materialen en de ambachtelijke of industriële productieprocessen. Je haalt daar inspiratie uit om bestaande betekenissen en functies te bevragen of te herontwerpen, waardoor nieuwe definities van materialen kunnen ontstaan.

  • Object

    Bij de studierichting Object onderzoek je de vorm en toepassing van een voorwerp in de breedste zin van het woord. Je speelt in je ontwerpen met formaat, tastzin en materiaal. Vanuit een concept maak je het object en plaatst het in een context waarin je reageert op de sociale aspecten van gebruik en gebruiker. Je weet je te onderscheiden en maakt objecten die verwonderen, dienstbaar zijn, intrigeren of juist discussie opwekken.

Ateliers

Met je medestudenten werk je in één groot atelier aan je opdrachten. Je werkt samen met studenten van andere leerjaren en van alle studierichtingen. Je ziet, spreekt, beïnvloedt en stimuleert elkaar.

Werkplaatsen

De werkplaatsen zijn de belangrijkste plekken binnen de opleiding. De naam zegt het: je werkt er. In de werkplaatsen experimenteer je, ontwerp je, maak je producten, materialen en ervaringen. Begeleid door docenten die naast docent zelf ook vormgever zijn. In de werkplaatsen leer je vaktechnieken: afhankelijk van je eigen keuzes leer je hout bewerken, lassen, naaien, coupe, breien en weven, edelsmeden, dessins maken, 3D-printen of werken met keramiek. Alle gereedschappen en machines die je daarbij nodig hebt, vind je in de werkplaatsen.

De opleiding Vormgeving | Design heeft zeven werkplaatsen:

  • keramiek
  • metaal
  • hout
  • grafische technieken
  • edelsmeden
  • 3D-printlab
  • textiel.

Jij als ontwerper

Wij dagen jou uit om je grenzen als ontwerper op te zoeken - en te overschrijden. Door veel te experimenteren en te maken leer je je eigen kwaliteiten kennen en ontwikkel je jouw persoonlijke signatuur. Daarvoor krijg je alle ruimte.

De opleiding Vormgeving | Design werkt ook nauw samen met bedrijven, musea en gemeenten.  Je kunt meedoen aan internationale wedstrijden en beurzen en jezelf presenteren in Milaan of tijdens de Dutch Design Week.

Zo won alumnus Alexander Schul recent in Milaan de Rossana Orlandi-designprijs en daarvoor het Prague International Design Festival. En heeft Cas Driessen een aantal jaren geleden de COR UNUM prijs gewonnen. Jessica Den Hartog heeft deelgenomen aan Driving Dutch Design, een accelerator programma voor getalenteerde jonge ontwerpers en Sjors Driessen was recent vertegenwoordigd op Big Art Fair. Alumnus Max Dekker presenteerde zijn afstudeerproject "Nothing will save the world" tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven. Het is een statement tegen consumentisme en de consumptiemaatschappij. Door het niet maken van producten dragen we niet bij aan dit schadelijke systeem. Camille Vrusch won de Euregional Design Award on Circular Economy 2021 met zijn project Farming Waste.

  • Collegegeld en overige kosten

    Voor elk studiejaar dat je bij ons studeert, betaal je collegegeld. Ook als je in dat jaar alleen stage loopt. Je collegegeld is afhankelijk van je persoonlijke situatie en opleiding.  

  • Onderwijs- en examenregeling

    In de onderwijs- en examenregeling (OER) vind je alle informatie over de inhoud van de opleiding, de begeleiding die je krijgt en de manier waarop de toetsing binnen de opleiding wordt geregeld. 

    • Bekijk de actuele OER.
  • Studie in cijfers

    Wil je weten hoe huidige studenten deze opleiding beoordelen? En wat je kansen zijn op een baan? Bekijk dan de objectieve informatie gebaseerd op openbare, betrouwbare bronnen op Studiekeuze123. Hier kun je onze opleiding vergelijken met het landelijk gemiddelde.Bekijk meer informatie.

studieopbouw

Studieopbouw

  • Jaar 1

    Het eerste half jaar van de opleiding volg je samen met studenten van de opleiding Autonome Beeldende Kunst. Daarna kies je definitief voor een van de twee opleidingen.

    Je krijgt één opdracht om uit te voeren: een wholetask noemen we dat.

    Naast coaching bij de uitvoering van je wholetask krijg je in het tweede half jaar vakken als:

    • tekenen
    • lasersnijden
    • houtbewerking
    • kunststofbewerking
    • grafische technieken
    • 3D-printen
    • kunst- en designtheorie.  

    Alleen in het eerste jaar krijg je een cijfer voor je opdracht. In de volgende jaren beoordeelt de docent de opdracht met voldaan of niet voldaan. De docent kijkt vooral naar je manier van werken, hoe goed je hebt nagedacht over het idee en of je kritisch naar je eigen werk kunt kijken. Je mentaliteit en werkhouding zijn dus erg belangrijk.

    Jouw ontwikkeling
    Docenten zullen je uitdagen om te laten zien wie je bent en waar je voor staat. Want je bent meer dan een ontwerper van materialen of producten. Je bent ook iemand die maatschappelijke problemen aan de kaak wil stellen en een ontwerp gebruikt om jouw boodschap over te brengen. Het is de ambitie van onze docenten om jou hierin te laten ontwikkelen en alles uit je te halen wat er in je zit.

  • Jaar 2

    In het tweede jaar kies je voor één van de drie studierichtingen:

    • Body
    • Object
    • Material

    Je wordt uitgedaagd om te maken, te maken en nog meer te maken. De docenten stimuleren je om je gevoel voor vormgeving verder te ontwikkelen. Het onderwijs is op maat en de lessen sluiten aan op jouw keuzes.

    Je leert een aantal verplichte technieken en kunt daarnaast je eigen vakken kiezen. Je hebt een eigen werkplek en in de werkplaatsen werk je samen met studenten uit andere leerjaren. De studierichting die je kiest, is leidend in welke technieken je leert en hoe je materiaal gebruikt. Ook krijg je kunst- en designtheorie en theorielessen die te maken hebben met je opdracht. Deze opdracht wordt aangereikt door de opleiding.

  • Jaar 3

    Dit jaar staat in het teken van je eigen profilering. Je leert om je eigen unieke stijl te ontwikkelen en om je te profileren als vormgever. Je kunt je ideeën duidelijk uitleggen aan je publiek. Bij het uitwerken van je ideeën betrek je ook anderen, mensen van buiten de academie. Je gaat bijvoorbeeld langs bij bedrijven, musea of gemeentes. Je bent niet bang om stevige uitspraken te doen.

    Wat je in het tweede half jaar gaat doen, kies je zelf. Dat noemen we de vrije profileringsruimte. Je kunt stage lopen, keuzemodules of minoren volgen. Dat kan binnen je eigen opleiding, bij andere opleidingen van Zuyd of bij andere hogescholen. Je kunt ook op exchange naar een buitenlandse academie gaan. Het is verplicht om in die vrije profileringsruimte in het derde of vierde jaar 10 weken stage te lopen. Bijvoorbeeld in een bedrijf, bij een studio van een ontwerper, in een museum of galerie. Je stage is bedoeld om ervaring op te doen, je leert jezelf te presenteren als ontwerper in professionele omstandigheden.

  • Jaar 4

    In het vierde jaar besteden we vooral aandacht aan jou als ontwerper. Wat is je visie? Het eerste blok van het vierde jaar besteed je aan je vrije profileringsruimte. De laatste drie blokken van jaar 4 sluit je je opleiding af met een afstudeerproject. Je organiseert samen met je medestudenten een eindexamenexpositie en schrijft, parallel aan het afstudeerproject, een theoretisch werkstuk.

    Afstudeertitel
    Na je afstuderen mag je de titel Bachelor of Arts gebruiken.

Toelatingseisen

Toelating en selectie

  • Eisen

    Havo, vwo of mbo
    Je wordt toegelaten met een havo-, vwo- of mbo 4-diploma en een positieve uitslag van de selectie. 

    Kies een beeldend vak voor je eindexamen
    We adviseren je om binnen je eindexamenpakket te kiezen voor een beeldend vak, of deel te nemen aan een vooropleiding bij een centrum voor kunstzinnige vorming. Heb jij een vooropleiding succesvol afgerond bij één van onderstaande, door de opleiding erkende instituten én heb je een positieve beoordeling vanuit onze academie ontvangen? Dan ben je direct toegelaten tot de academie (als je aan de wettelijke inschrijfverplichtingen voldoet).

  • Selectie

    Via Studielink kun je je aanmelden voor de opleiding. Nadat je verzoek tot inschrijving is verwerkt, krijg je een uitnodiging voor de selectie. Aanmelden kan vanaf 10 oktober. Je aanmelding moet binnen zijn vóór 1 mei. Selectiedagen worden gepland vanaf maart. 

    Selectie
    Behalve de vereiste vooropleiding is ook jouw talent van belang. Om daar zicht op te krijgen, doorloop je de selectie. De selectie bestaat uit twee fasen:

    • Fase 1: Lever je portfolio en motivatie digitaal in.
    • Fase 2: Nadat je portfolio en motivatie positief zijn beoordeeld, krijg je een uitnodiging voor het vervolgtraject. De inhoud hiervan kan verschillen per gekozen studierichting; hierover word je bij de uitnodiging geïnformeerd.

    Uitslag
    Binnen tien werkdagen na de selectiedag krijg je bericht of je bent toegelaten. De uitslag is geldig voor het aankomende studiejaar.

    Vooraf je portfolio laten beoordelen
    Voordat je je aanmeldt voor de opleiding, kun je je map met eigen werk - je portfolio - laten beoordelen tijdens een zogenaamde mappenschouw. We beoordelen of jouw werk voldoende kwaliteit heeft voor de selectie en adviseren je over aanvullingen en wijzigingen in de samenstelling van je portfolio. De mappenschouw vindt plaats tijdens onze Open Dagen.

    Vrijstelling voor selectie
    Heb jij een vooropleiding succesvol afgerond bij één van de onderstaande partnerinstituten én heb je een positieve beoordeling vanuit onze academie ontvangen? Dan ben je direct toegelaten tot de academie (als je aan de wettelijke inschrijfverplichtingen voldoet).

     

  • Taal

    De opleiding wordt in het Nederlands gegeven. Het is daarom belangrijk dat je de Nederlandse taal goed beheerst. Is Nederlands niet je moedertaal en heb je een buitenlands diploma, dan moet je voor de start van de opleiding het Staatsexamen NT2 op niveau 2 halen. Hiervoor kun je een cursus Nederlands als tweede taal volgen (NT2).

    Meer info over NT2-cursus

  • 21+

    Ouder dan 21 jaar?
    Beschik je niet over één van de genoemde diploma's, haal je binnenkort ook niet één van deze diploma's en ben je 21 jaar of ouder bij de start van de studie? Dan kun je deelnemen aan de 21+ toelatingstoets. Tijdens de 21+ toets krijg je een aantal taaltoetsen en toetsen op ruimtelijk en technisch inzicht. Naar aanleiding hiervan krijg je van de toelatingscommissie een bindend advies of je met de opleiding kan starten.

Iets voor jou?

Deze opleiding is iets voor jou als je dingen wil maken en dat ook aan ons kan laten zien.

Je hebt: 

  • gevoel voor vormgeving
  • doorzettingsvermogen
  • een kritische blik (op jezelf en de wereld).

Je bent:

  • creatief
  • artistiek
  • getalenteerd
  • ambitieus
  • flexibel
  • nieuwsgierig.
Beroep

Beroep

Na je studie kun je aan de slag als zelfstandig ontwerper, maar ook als ontwerper in een collectief of in dienst van een bedrijf. Soms is dat bijvoorbeeld het stagebedrijf. Denk daarbij aan grote bedrijven of kleine studio’s. Vanuit de regio Maastricht kun je je ook makkelijk richten op het buitenland. Om je kennis te verdiepen en je netwerk te vergroten, kun je ook een masteropleiding gaan volgen.

Onze community
Als afgestudeerde van de opleiding Vormgeving | Design kun je vanuit de opleiding deelnemen aan (internationale) beurzen. Bovendien kun je nog twee jaar na je afstuderen gebruik maken van onze werkplaatsen. In ruil daarvoor vragen we je om jouw expertise te delen met de zittende studenten.

Secretariaat
Herdenkingsplein 12
6211 PW Maastricht