Autonome Beeldende Kunst
Autonome Beeldende Kunst

Autonome Beeldende Kunst

Kun jij je een wereld voorstellen zonder beeldende kunst? Precies! Beeldende kunst laat zien hoe divers de wereld is. Beeldende kunst levert commentaar, onderzoekt, geeft kritiek, heeft vaak ook veel humor... en van kunst kun je veel leren.

Vernieuwend, uitdagend en veeleisend!
Als je kiest voor Autonome Beeldende Kunst, dan wil je voortdurend dingen onderzoeken, zonder dat al van tevoren duidelijk is waar dat toe zou kunnen leiden. Je vindt het onderzoeken en ontdekken op zichzelf al uitdagend genoeg. Je bent vindingrijk en je valt op door de eigenzinnige manier waarop je tegen de wereld aankijkt. Herken jij je hierin?

 Je volgt niet alleen een 'opleiding', maar krijgt ook een 'plek' waar je zelfstandig, van binnenuit en in je eigen tempo kan werken aan de ontwikkeling van je kunstenaarschap. Ook als je kunst heel interessant vindt, maar vooral om je ideeën hierover te combineren met een andere studie, is deze opleiding een prima mogelijkheid om je te ontwikkelen tot een bijzondere professional.

 • Locatie Maastricht
 • Duur 4 jaar, start in september
 • Afstudeertitel Bachelor of Arts
 • Eerstejaars studenten 14
 • Taal Nederlands
 • Studenttevredenheid 8,4
Al jaren wordt de opleiding genoemd als één van de beste van Nederland in de Keuzegids HBO voltijd. 

Al ingeschreven?

Lees alles over de start van je opleiding, 
introductie en boeken op start.zuydnet

Lees meer

Opleiding in beeld

Over de opleiding

Over de opleiding

Je vindt de opleiding in een voormalig 19e eeuws schoolgebouw in het historische centrum, omgeven door allerlei andere bouwstijlen. Hier proef je als student dagelijks de sfeer van historie en traditie, maar ook van vernieuwing. Je krijgt de ruimte om jouw artistieke brutaliteit te tonen in beeldende experimenten en innovatieve processen, waarbij je gestimuleerd wordt om de nieuwste media te gebruiken. Maar je doet dat wel op een manier die zich verhoudt tot een traditie. Jouw zelfredzaamheid staat voorop en je bent ervan doordrongen dat alles staat of valt met jouw eigen initiatief. Als jij niets doet, gebeurt er ook niets. 

De beste
Al jaren wordt de opleiding genoemd als één van de beste van Nederland in de Keuzegids HBO voltijd. Waarom? Er is een ijzersterk docententeam dat je begeleidt. Geen samenstelling uit beeldende kunstenaars die af en toe komen binnenvallen, maar acht vaste teamleden met verschillende kwaliteiten die je begeleiden. Aangevuld met gastdocenten die interessante workshops geven. Je kunt gebruik maken van prachtige ateliers en goed geoutilleerde werkplaatsen. Jouw talent en en de verdere ontwikkeling daarvan staan op de eerste plaats. Jij bent de spil van onze learning community.

Prijzen

Ieder jaar vallen studenten (en docenten) in de prijzen met hun werk. Hieronder een paar voorbeelden.

Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst
2012: Keetje Mans
2016: Tanja Ritterbex
2017: Vera Gulikers

Hustinxprijs
2014: Sanne Vaassen
2016: Ties van Dijk
2018: Morena Bamberger

Scriptieprijs
2016: Ties van Dijk

ME Award
2015: Thomas Hütten en Richard Kromjong
2016: Kiki Nickel en Ties van Dijk
2016: Cas Bannierink

Gilbert de Bontridderprijs
2014: Maarten Davidse en Simon Weins
2015: Sara Bachour
2016: Julie Fassbender
2017: Nika Schmitt
2018: Morena Bamberger

Rotterdam TENT Award
2015: Sara Bachour
2016: Michiel Ubels
2017: eervolle vermelding: Simone Schuffelen
2018: nominatie: Morena Bamberger 

Parkstad Limburg prijs
2000: Hadassah Emmerich
2004: Bas de Wit
2012: Jeroen van Bergen
2016: Sanne Vaassen 

Hermine van Bers Beeldende Kunst prijs
2011: Keetje Mans
2013: Tanja Ritterbex
2015: Charlotte Lagro
2017: Mike Moonen

Ateliers

In het tweede en derde jaar deel je een atelier met een paar studenten in een sfeervol voormalig 19e eeuws schoolgebouw. In het vierde jaar krijg je daar je eigen atelier.

Werkplaatsen

In het hoofdgebouw aan het Herdenkingsplein (gelegen naast het ateliergebouw) vind je excellent uitgeruste werkplaatsen, zoals de hout-, metaal-, keramiek- en grafiekwerkplaatsen. Hier leer je werken met gereedschappen en materialen en kun je experimenteren. In de werkplaatsen kom je studenten van bijna alle andere kunstopleidingen tegen.

 • Collegegeld en overige kosten

  Voor elk studiejaar dat je bij ons studeert, betaal je collegegeld. Ook als je in dat jaar alleen stage loopt. Je collegegeld is afhankelijk van je persoonlijke situatie en opleiding.

  Naast het collegegeld moet je rekening houden met bijkomende kosten voor boeken en ander studiemateriaal. 

 • Onderwijs- en examenregeling

  In de onderwijs- en examenregeling (OER) vind je alle informatie over de inhoud van de opleiding, de begeleiding die je krijgt en de manier waarop de toetsing binnen de opleiding wordt geregeld. 

  • Bekijk de actuele OER (pdf). 
studieopbouw

Studieopbouw

Wat ga je leren? 

Allereerst raak je bekend met verschillende werkomgevingen, media en technieken, maar ook met ideeontwikkeling en kunsttheorie. Even belangrijk is dat je al vroeg leert inzien dat de basis van het maken van kunst vaak ligt in de verwondering over dingen die van 'niets' ineens in 'iets' lijken te veranderen. Door veel zelfdiscipline en ambitie leer je langzaam maar zeker waar het beroep kunstenaar volgens jou over zou moeten gaan. Je bent een aanstekelijke persoonlijkheid die samen met anderen zoekt naar een onafhankelijke, kritische positie in de wereld van de kunst en in de samenleving.

 • Jaar 1

  Het eerste half jaar krijg je onderwijs in gemengde groepen samen met de studenten van de opleiding Vormgeving. In de tweede helft van het  jaar bestaat je studiegroep alleen nog uit studenten Autonome Beeldende Kunst.

  Colleges
  Je krijgt een keer per week college in idee-ontwikkeling en kunsttheorie. De colleges duren meestal twee uur, maar je moet thuis wel veel tijd besteden aan de voorbereiding op de colleges. Veel leeswerk dus, maar je werkt ook op verschillende manieren aan je schrijf-, spreek- en presentatievaardigheden.

  Studiereis
  Er staat ook een studiereis op het programma. Ieder jaar wordt opnieuw bekeken waar die naartoe zal gaan. In ieder geval is een onderdeel van de reis gekoppeld aan een kunsthistorische opdracht.

  Individueel project
  Daarnaast werk je zelfstandig aan een individueel project waarmee je aan het eind van het eerste semester kunt laten zien waarom jij met beeldende kunst verder wil. In het tweede semester kun je hieraan door werken. Aan het einde van het eerste jaar presenteer je het eindresultaat.

  Begeleiding
  Je docenten bekijken hoe je reageert op verschillende werksituaties, naar welke specifieke materialen, werk- en denkwijzen en gereedschappen je voorkeur uitgaat en naar je begrip voor de wereld van de kunst.

  Workshops
  In het eerste half jaar krijg je wekelijkse workshops met uiteenlopende thema’s. Hieronder zie je een overzicht.

  Vakken

  Blok 1
  Blok 2
  Blok 3
  Blok 4
  • Harde en zachte materialen
   Werken met harde materialen betekent dat je niet bang bent voor grote machines die veel lawaai maken. Je ziet de weerbarstigheid van het metaal of hout als een uitdaging, in tegenstelling tot de manier waarop je zachte materialen als klei relatief makkelijk naar je hand kunt zetten. Je krijgt in beide gevallen vieze handen.
   Blok 1
   Blok 2
   Blok 3
   Blok 4
  • Archeologie
   De workshop over archeologie laat je inzien dat uit het ontdekken zelf al veel is te halen, zonder dat je precies hoeft te weten wat je nu precies ontdekt hebt en wat het zou kunnen zijn.
   Blok 1
   Blok 2
   Blok 3
   Blok 4
  • Fotografie en waarneming
   Wie aan fotografie denkt, ziet meestal een fotocamera of een mobiele telefoon voor zich. Dat klopt. Fotografie heeft veel met apparatuur te maken, maar dat is geen doel op zich. Fotografie gaat in de eerste plaats over waarneming.
   Blok 1
   Blok 2
   Blok 3
   Blok 4
  • Tekenen
   Tekenen speelt een belangrijke rol in de opleiding Het is een heel directe kunstvorm en te vergelijken met schrijven. Je kunt er weinig mee verhullen. Het gaat dan wel om tekenen en niet om na-tekenen.. Ieder jaar wordt afgesloten met een tekenworkshop op een externe locatie.
   Blok 1
   Blok 2
   Blok 3
   Blok 4
  • Theorie als praktijk
   Theorie heeft niet alleen te maken met boeken. Voor theorie moet je iets doen, in beweging komen, op zoek gaan. Theorie betekent dat je kunt reflecteren en beschouwen en dat je je bewust bent van het feit dat je uiteindelijk maar weinig dingen echt zelf bedenkt en zegt. Het komt er op neer dat we voortdurend dingen aan elkaar doorgeven. Dat heet ‘discours’.
   Blok 1
   Blok 2
   Blok 3
   Blok 4
  • Gieten
   Om te kunnen gieten maak je eerst een negatieve vorm. Door het gieten verschijnt er iets dat je pas op het allerlaatst kunt zien, wanneer de mal wordt verwijderd.
   Blok 1
   Blok 2
   Blok 3
   Blok 4
  • Verbinden
   Door te verbinden kun je vreemde materialen, objecten en ideeën aan elkaar koppelen waardoor er een nieuw ding ontstaat.
   Blok 1
   Blok 2
   Blok 3
   Blok 4
  • Archieven en bibliotheken
   Wat is kennis? Zijn er verschillende soorten kennis? En hoe bewaren we die? Blijft kennis altijd hetzelfde? Hoe belangrijk is kennis voor onze herinnering? En hoe belangrijk is onze herinnering voor wat we maken, doen en zeggen? Wat is verschil tussen persoonlijke en collectieve herinnering?
   Blok 1
   Blok 2
   Blok 3
   Blok 4
  • Kunstgeschiedenis
   Blok 1
   Blok 2
   Blok 3
   Blok 4
  • Schilderen
   Blok 1
   Blok 2
   Blok 3
   Blok 4
  • Ruimtelijke en plastische vormgeving
   Blok 1
   Blok 2
   Blok 3
   Blok 4
 • Jaar 2

  In het tweede studiejaar deel je een atelier met medestudenten. Daarnaast werk je veel in de hout-, metaal- en keramiekwerkplaatsen. Materiaalbeheersing, gevoel voor ruimte en plasticiteit, werken met bewegend beeld en geluid, performancekunst en theoretische reflectie en het ontwikkelen van eigenheid staan dit jaar centraal. Tijdens de wekelijkse colleges theorie die 90 minuten duren, worden verschillende kunsthistorische en kunst-filosofische thema’s behandeld.

 • Jaar 3

  In het derde studiejaar heb je geen lesrooster meer, maar werk je aan een persoonlijk project tot en met het eindexamen. Hierdoor leer je zelf verantwoordelijk te zijn voor wat je doet. Je krijgt een keer per week colleges kunsttheorie en onderzoek. Daarin leer je het belang van een onderzoekende houding inzien en gebruiken. Ook leer je om jezelf en je werk te presenteren en te documenteren. Daarvoor kun je gebruik maken van onze projectruimte (buiten de academie) waar je twee weken lang onafgebroken aan een showcase kunt werken.

  Toegang tot de kunstwereld
  Je maakt kennis met verschillende kunstinstituten, tentoonstellingsmakers, verzamelaars en andere kunstenaars. Zo krijg je langzaam maar zeker steeds meer toegang tot de professionele kunstwereld. We maken je bekend met een netwerk van o.a. het Bonnefantenmuseum en Marres in Maastricht en Les Brasseurs in Luik.

  Learning community
  Vanaf het derde studiejaar wordt het effect van onze learning community voor jou het duidelijkst merkbaar. Omdat je geen vakken meer hebt en alles nu van jou afhangt, zul je een actieve rol moeten spelen in de learning community. Je voert werkbesprekingen met je studiegenoten, docenten en met mensen van het werkveld. Je toont veel eigen initiatief, en je kunt de activiteiten die je in je atelier ontplooit zelfstandig plannen en organiseren.

 • Jaar 4

  In het vierde studiejaar krijg je een eigen atelier en werk je aan je eindexamenproject. Dat bestaat uit het maken van eigen werk en het voorbereiden van een gezamenlijke tentoonstelling. Je werkt ook aan een gezamenlijke publicatie waarin je de relatie tussen praktijk, theorie en onderzoek duidelijk maakt. Dat doe je samen met een grafisch vormgever.  De Zingende Steen, afstudeerwerk Miriam Sentler
  Miriam Sentler (1994) studeerde in 2016 af met een zingende steen. De steen maakte een reis van Sicilië, de plaats waar Miriam de steen voor het eerst ontmoet heeft, naar Maastricht. Eenmaal in Maastricht aangekomen begon ze Siciliaanse liefdeliedjes te zingen. Na haar bachelor of art opleiding in Maastricht studeerde Miriam aan het roemruchte Goldsmith Institute in Londen. Momenteel studeert ze aan de master Artistic Research aan de Universiteit van Amsterdam. Tenslotte is Miriam regelmatig gastdocent.

Toelatingseisen

Toelating en selectie

 • Eisen

  Havo, vwo of mbo
  Je wordt toegelaten met een havo-, vwo- of mbo 4-diploma en een positieve uitslag van de selectie. 

  Kies een beeldend vak voor je eindexamen
  We adviseren je om binnen je eindexamenpakket te kiezen voor een beeldend vak, of deel te nemen aan een vooropleiding bij een centrum voor kunstzinnige vorming. Als je deze opleiding volgt bij een door de opleiding erkend instituut, krijg je vrijstelling voor fase 1 van de selectie. Dit zijn:

 • Selectie

  Via Studielink kun je je aanmelden voor de opleiding. Nadat je verzoek tot inschrijving is verwerkt, krijg je een uitnodiging voor de selectie. Aanmelden kan vanaf 10 oktober. Je aanmelding moet binnen zijn vóór 1 mei. Selectiedagen worden gepland vanaf maart. 

  Selectie
  Behalve de vereiste vooropleiding is ook jouw talent van belang. Om daar zicht op te krijgen, doorloop je de selectie. De selectie bestaat uit twee fasen:

  • Fase 1: portfolio 
   Lever je portfolio en motivatie digitaal in.
  • Fase 2: selectiedag
   Nadat je portfolio en motivatie positief zijn beoordeeld, krijg je een uitnodiging voor één van de selectiedagen. Tijdens een gesprek - met een docent en ouderejaarsstudent - komen aan bod: je voorbereiding, vooropleiding en tijdsbesteding, motivatie, beroepsbeeld, je sterke en zwakke punten.

  Uitslag
  Binnen tien werkdagen na de selectiedag krijg je bericht of je bent toegelaten. De uitslag is geldig voor het aankomende studiejaar.

  Vooraf je portfolio laten beoordelen
  Voordat je je aanmeldt voor de opleiding, kun je je map met eigen werk - je portfolio - laten beoordelen tijdens een zogenaamde mappenschouw. We beoordelen of jouw werk voldoende kwaliteit heeft voor de selectie en adviseren je over aanvullingen en wijzigingen in de samenstelling van je portfolio. De mappenschouw vindt plaats tijdens onze Open Dagen.

  Vrijstelling voor selectie
  Heb je een vooropleiding bij één van de onderstaande partnerinstituten succesvol afgerond, dan krijg je vrijstelling voor fase 1 van de selectie:

 • Taal

  De voertaal van de opleiding is Nederlands. We adviseren om voor de start van de opleiding de Nederlandse taal te beheersen op het niveau van NT2, niveau 2. Hiervoor kun je een cursus Nederlands als tweede taal volgen (NT2).

  Meer info over NT2-cursus

 • 21+

  Ouder dan 21 jaar?
  Beschik je niet over één van de genoemde diploma's, haal je binnenkort ook niet één van deze diploma's en ben je 21 jaar of ouder bij de start van de studie? Dan kun je deelnemen aan de 21+ toelatingstoets. Tijdens de 21+ toets krijg je een aantal taaltoetsen en toetsen op ruimtelijk en technisch inzicht. Naar aanleiding hiervan krijg je van de toelatingscommissie een bindend advies of je met de opleiding kan starten.

Past de opleiding bij jou?

Je wil dingen maken! Je moet ambitieus, gedisciplineerd en veeleisend durven zijn! Belangrijke eigenschappen van een beeldend kunstenaar zijn creativiteit en zelfstandigheid. Daarnaast ben je (zelf)kritisch, kun je duidelijke keuzes maken en proactief reageren op de (arbeids)markt. Maar doorzettingsvermogen en zelfdiscipline zijn waarschijnlijk de belangrijkste voorwaarden om te bereiken wat je wil.

De opleiding biedt je een inspirerende omgeving met alles wat je nodig hebt om beeldend kunstenaar te worden: ateliers, werkplaatsen, docententeam, maar je krijgt er geen pasklare antwoorden… Het is belangrijk dat je daar niet van in paniek raakt en niet meer weet wat je moet doen. Dat je het juist als een uitdaging ziet om iets te gaan maken.

Schrijf je in voor de opleiding

Beroep

Beroep

Jouw mogelijkheden

Na de opleiding ben je officieel beeldend kunstenaar. Je kunt het kunstenaarschap op verschillende manieren invullen. Naast je werk als beeldend kunstenaar kun je ook optreden als creatief denker in organisaties, tentoonstellingen en kunstmanifestaties samenstellen of actief zijn als kunstcriticus.

Kans op werk
In de regio zijn steeds meer mogelijkheden voor pas afgestudeerden om aan de slag te kunnen. Ook brengen we je al vroeg in je opleiding in contact met het toekomstig werkveld. De Academy werkt nauw samen met onder meer het Bonnefantenmuseum en Marres House for Contemporary Culture in Maastricht, Z33 in Hasselt, Espace Nord in Luik, de Neuer Aachener Kunstverein, Ludwig Forum in Aken en de universiteiten van Leuven en Maastricht.

Afgestudeerden
De afgelopen jaren zijn verschillende afgestudeerden van onze opleiding succesvol doorgedrongen tot het (inter)nationale werkveld van de beeldende kunsten, waaronder Vera Gulikers, Keetje Mans, Tanja Ritterbex, Bas de Wit, Chaim van Luit, Astrid Mingels, Joep Vossebeld en Sanne Vaassen. De meeste afgestudeerden zijn in staat om zich na de opleiding financieel overeind te houden, eventueel in combinatie met een bijbaan. 

Verder studeren

Je kunt ook doorstuderen aan de tweejarige master Fine Arts and Design | Polis. De master is Engelstalig en sluit qua studieprogramma goed aan bij deze bacheloropleiding.  Polis is in hetzelfde ateliergebouw gevestigd en beschikt over een gemeenschappelijk atelier. Deze bijzondere master is een uitdaging voor mensen die hun artistieke praktijk willen benaderen vanuit een autonome houding. Polisdeelnemers willen deze verder onderzoeken door het debat te gebruiken als belangrijkste conditie.

Secretariaat
Herdenkingsplein 12
6211 PW Maastricht