- Looptijd: 4 jaar, start in september
- Maastricht
Docent Beeldende Kunst en Vormgeving
Eigenzinnige maker, onderzoeker, kunstenaar, ontwerper of educator. Dat kun je worden met onze kunstopleidingen. Je start in een gezamenlijk basisjaar met de studenten van Autonome Beeldende Kunst en Vormgeving | Design. We gaan samen denken en maken, experimenteren en op expeditie. We maken kennis met elkaar en met de wereld om ons heen. Vanaf het tweede jaar maak je keuzes en werk je aan specialistische kennis en vaardigheden.
- Locatie Maastricht
- Duur 4 jaar, start in september
- Taal Nederlands
Over de opleiding
In het eerste jaar krijg je de ruimte om samen te leren, experimenteren, verkennen en ontdekken wie je bent en waar je voor staat. Waar je talenten liggen en hoe je die het beste kunt ontwikkelen. Je ontdekt de verschillende beroepen waarvoor je opgeleid kan worden. Bijvoorbeeld beeldend kunstenaar, beeldend kunstenaar/docent, docent/beeldend kunstenaar, ontwerper, autonoom ontwerper.
Docenten en medestudenten stimuleren je om alles uit jezelf en uit elkaar te halen. Fouten maken mag, daar leer je van. Je verkent het werkveld en de wereld om je heen en onderzoekt jouw positie hierin. Vanaf het tweede jaar maak je keuzes en werk je aan kennis en vaardigheden die je nodig hebt in je latere werk in beeldende kunst, educatie of ontwerp.
Wat leer je bij de opleiding Docent Beeldende Kunst en Vormgeving?
Bij deze opleiding ontwikkel je je eigen artistieke beeldtaal en een visie op kunst en educatie. We leren je hoe je met je verbeelding en creativiteit anderen enthousiast maakt over kunst en cultuur. En hoe je educatief materiaal ontwikkelt waarmee je anderen laat ervaren wat kunst teweeg kan brengen en of een ander perspectief kan bieden.
Je volgt onderwijs samen met studenten van de opleiding Docent Muziek, Autonoom Beeldende Kunst en Vormgeving | Design. We leren je zo over de grenzen van je eigen discipline te werken. Je ontwikkelt nieuwe kennis op het vlak van kunst, design en educatie die bijdraagt aan complexe maatschappelijke vraagstukken.
Kunst maken en overdragen
Al je skills komen samen als je op pad gaat. Tijdens je stage op school of een kunstproject in de wijk, krijg je het lesgeven en overdragen echt onder de knie. Je gaat aan de slag met museumeducatie en doet onderzoek naar een doelgroep. Met jouw artistieke en onderzoekende houding maak je kunst toegankelijk voor iedereen. Jij maakt beelden en verzint vormen waarmee je de wereld kritisch bevraagt.
Denken met je handen
Als je bij ons studeert ben je een maker. En dingen maken, dat leer je in onze 8 werkplaatsen. Metaal, hout, gips, grafiek, keramiek, print, soft en hard materials. Je experimenteert met deze materialen, geeft vorm aan je ideeën en krijgt zo nieuwe ideeën. Je werkt er samen met studenten van andere opleidingen, en dat leidt tot inspiratie en creativiteit. Krijg je er al zin in?
Een kunstenaar heeft een kritische houding. Duurzaamheid hoort daarbij. In onze werkplaatsen gaan wij dan ook zuinig om met materialen en hergebruiken waar mogelijk.
-
Collegegeld en overige kosten
Voor elk studiejaar dat je bij ons studeert, betaal je collegegeld. Ook als je in dat jaar alleen stage loopt. Je collegegeld is afhankelijk van je persoonlijke situatie en opleiding.
Naast het collegegeld moet je rekening houden met bijkomende kosten voor boeken en ander studiemateriaal.
-
Onderwijs- en examenregeling
In de onderwijs- en examenregeling (OER) vind je alle informatie over de inhoud van de opleiding, de begeleiding die je krijgt en de manier waarop de toetsing binnen de opleiding wordt geregeld.
- Bekijk de actuele OER
-
Studie in cijfers
Wil je weten hoe huidige studenten deze opleiding beoordelen? En wat je kansen zijn op een baan? Bekijk dan de objectieve informatie gebaseerd op openbare, betrouwbare bronnen op Studiekeuze123. Hier kun je onze opleiding vergelijken met het landelijk gemiddelde. Bekijk de informatie over Docent Beeldende Kunst en Vormgeving.
Docent in beeld
Martha Thissen – Docent Beeldend
Wat betekent lesgeven bij de opleiding Docent Beeldende Kunst en Vormgeving voor jou?
Voor mij is het dagelijks leven en het lesgeven nauw verbonden met mijn beeldende kunstpraktijk. Het kritisch denken, filosoferen over kunst, educatie en de samenleving en het observeren/beschouwen van o.a. kunst, zijn bezigheden waar ik veel belang en plezier aan hecht en waarvan ik denk dat ze een groot onderdeel uitmaken van wie ik ben als mens.
Waar ben je het meest trots op?
Ik ben trots op de vertoning van mijn film Welcome to my Magic World – Lady in Yellow, a Play in o.a. Museum IJsselstein, mijn performance Goodbye Goodbye is in my Room in o.a. Het Nieuwe Domein Sittard, de zomertour door Europa met mijn band HUT en het uitbrengen van ons debuutalbum.
Sneller je diploma
Heb je al een hbo kunstvakopleiding afgerond? Of werk je in het onderwijs? Dan kun je een verkort traject van de opleiding Docent Beeldende Kunst en Vormgeving volgen. Met dit post-hbo traject kun jij in 2 jaar je bevoegdheid halen.
Studieopbouw
-
Jaar 1: ontdekken en experimenteren
In het eerste jaar krijg je tijd om te wennen en je thuis te voelen. Om te ontdekken wie je bent, waar je goed in bent en wat je wilt. We werken aan je algemene kennis en vaardigheden:
- We experimenteren in de werkplaatsen met materialen, machines en technieken. Met metaal, keramiek, hout of stof. Van gieten tot 3D printen, edelsmeden of weven.
- We werken op een experimentele en onderzoekende manier. Je gaat bijvoorbeeld naar musea, vakbeurzen en wijken en kijkt heel bewust naar wat je aanspreekt en waarom. Of je doet materialenonderzoek in de werkplaats: hoe laten verschillende materialen zich verwerken of hoe reageren ze op elkaar.
- Je werkt alleen of in een groepje aan projecten. De docent kijkt vooral naar je manier van werken, of je goed hebt nagedacht over het idee en of je kritisch naar je eigen werk kunt kijken. Je mentaliteit en werkhouding zijn dus erg belangrijk.
- Je inspireert elkaar, deelt kennis en gaat samen uitdagingen aan. Je bezoekt musea en theaters, kijkt films, leest boeken, gaat op reis en dompelt je onder in de wereld van kunst en cultuur.
-
Jaar 2: verdiepen
Vanaf het tweede jaar is er ruimte voor verdieping. Je ontdekt in de projecten meer over de uitstroomprofielen en maakt keuzes die passen bij jouw ontwikkeling. Dat hoef je niet alleen te doen, wij denken met je mee.
- We leren je hoe je jezelf beeldend uitdrukt door te maken. Ook leer je daarover te praten en keuzes te onderbouwen met argumenten.
- We leren je via experimenteren en onderzoek keuzes te maken binnen het beeldend proces.
- Net als in het eerste jaar werken we aan projecten en vaardigheden.
-
Jaar 3 en 4: profileren
Je werkt verder aan je profilering. Je loopt stage of volgt keuzemodules of minoren. Dat kan binnen je eigen opleiding, bij andere opleidingen van Zuyd of bij andere hogescholen. Je kunt ook op uitwisseling gaan naar een buitenlandse academie. In jaar 4 studeer je af.
Afstudeertitel
Na je afstuderen mag je de titel 'Bachelor of Education' gebruiken.
Toelating en selectie
-
Eisen
Havo, vwo of mbo
Je wordt toegelaten met een havo-, vwo- of mbo 4-diploma en een positieve uitslag van de selectie.Kies een beeldend vak voor je eindexamen
We adviseren je om binnen je eindexamenpakket te kiezen voor een beeldend vak, of deel te nemen aan een vooropleiding bij een centrum voor kunstzinnige vorming. Heb jij een vooropleiding afgerond bij 1 van onderstaande, door de opleiding erkende instituten én heb je een positieve beoordeling vanuit onze academie ontvangen? Dan ben je direct toegelaten tot de academie (als je aan de wettelijke inschrijfverplichtingen voldoet). -
Selectie
Je meldt je aan voor de opleiding via Studielink. Dat kan vanaf 10 oktober. Je aanmelding moet binnen zijn vóór 1 mei. Nadat je verzoek tot inschrijving is verwerkt, krijg je een uitnodiging voor de selectie. Selectiedagen worden gepland vanaf maart.
Selectie
Naast de vereiste vooropleiding is ook jouw talent van belang. Dat bekijken we via de selectie. Deze bestaat uit 2 fasen:- Fase 1: Je levert je portfolio en motivatie digitaal in.
- Fase 2: Bij een positieve beoordeling nodigen wij je uit voor het vervolgtraject. Wat dat precies inhoudt, staat in de uitnodiging.
Uitslag
Binnen 10 werkdagen krijg je bericht of je bent toegelaten. De uitslag is geldig voor het aankomende studiejaar.
Vooraf je werk laten beoordelen
Voordat je je aanmeldt voor de opleiding, kun je je map met eigen werk - je portfolio - laten beoordelen tijdens een zogenaamde mappenschouw. We bekijken of jouw werk voldoende kwaliteit heeft voor de selectie en adviseren je over aanvullingen en wijzigingen in de samenstelling van je portfolio. Je kunt de mappenschouw laten doen op een open dag.Vrijstelling voor selectie
Heb jij een vooropleiding afgerond bij 1 van de onderstaande partnerinstituten én heb je een positieve beoordeling vanuit onze academie ontvangen? Dan ben je direct toegelaten tot de academie (als je aan de wettelijke inschrijfverplichtingen voldoet). -
Taal
De opleiding wordt in het Nederlands gegeven. Het is daarom belangrijk dat je de Nederlandse taal goed beheerst. Is Nederlands niet je moedertaal en heb je een buitenlands diploma, dan moet je voor de start van de opleiding het Staatsexamen NT2 op niveau 2 halen. Hiervoor kun je een cursus Nederlands als tweede taal volgen (NT2).
-
21+
Heb je geen van de genoemde diploma's maar ben je 21 jaar of ouder bij de start van de studie? Meld je dan aan voor de 21+ toelatingstoets. We bekijken in deze toets je taalniveau en je ruimtelijk en technisch inzicht. De medewerkers van ons secretariaat vertellen je graag over de toets en de kosten: docentbeeldendekunst@zuyd.nl
Beroep
Je kunt binnen het onderwijs aan de slag als kunstenaar-docent op alle niveaus. Buiten het onderwijs geeft de opleiding je een perfecte basis voor de cultuursector. Denk bijvoorbeeld aan educatieve projecten in musea, tijdens kunstenfestivals of in cultuurcentra, maar ook het cureren van community-art projecten. Als onderzoekend docent-maker bepaal jij vooral zélf waar je gaat werken!
Verder studeren
Na deze opleiding kun je een aansluitende master volgen zoals kunsteducatie, kunstgeschiedenis of pedagogiek.
Secretariaat
Herdenkingsplein 12
6211 PW Maastricht