Fine Art and Design in Education
Docent Beeldende Kunst en Vormgeving

Docent Beeldende Kunst en Vormgeving

Zit jij ook altijd te tekenen of te kleuren in je schrift of agenda? Ga jij lekker uit je dak door met verf te kliederen? Of misschien ben je wel een doener die graag met materialen experimenteert. Kun je goed tekenen en schilderen en wil je meer dan alleen eigen werk maken? In de opleiding Docent Beeldende Kunst en Vormgeving (Fine Art and Design in Education) gebruik je jouw creativiteit om andere mensen in contact te brengen met kunst en cultuur. Natuurlijk in alle vormen van onderwijs, maar ook in een wijk, museum of met andere kunstenaars. Deze opleiding biedt veel meer dan lesgeven alleen…

 

 

 • Locatie Maastricht
 • Duur 4 jaar, start in september
 • Taal Nederlands

Our heART beats for education

Over de opleiding

Over de opleiding

Wat ga je leren?

Je wordt natuurlijk voorbereid op het vak van kunstdocent. Daarom krijg je vakken als onderwijskunde en vakdidactiek. En je ontwikkelt je vaardigheden op het gebied van tekenen, schilderen, fotografie en mediavormgeving. Daarnaast krijg je vakken als kunstgeschiedenis en kunstfilosofie. Stages op scholen en het doen van kunstprojecten zijn belangrijke onderdelen van de opleiding. 

Wat mag je verwachten van de opleiding

Aandacht voor jou
De opleiding Fine Art and Design in Education is klein en er is veel persoonlijke aandacht van docenten voor jou. Zij stimuleren je om alles uit jezelf te halen. Om te ontdekken wie je bent en waar je voor staat. Waar je talenten liggen en hoe je die het beste kunt ontwikkelen. Hier heb je alle ruimte om creatief te zijn, om fouten te maken en daardoor te leren. Elke les is als een avontuur. Je leert om achter de horizon te kijken, nieuwe dingen te ontdekken en jezelf steeds weer te verwonderen waartoe je in staat bent. Zo kun je grenzen verleggen. Die van jezelf en die van anderen.

Inspiratie
De opleiding gaat over het ontdekken van jezelf en het inspireren van elkaar en anderen.  Dat gebeurt door het werken in open ateliers. Daardoor leer je niet alleen van de docenten maar ook van je eigen klasgenoten of fellows uit andere leerjaren. Op deze manier delen we kennis met elkaar en doen we nieuwe ideeën op voor creatieve oplossingen.

Vakmanschap en people skills
Naast een flinke portie vakmanschap krijg je ook bagage mee in people skills: vaardigheden in communicatie, samenwerken, creatief denken, leiderschap. Die heb je nodig om andere mensen te inspireren. Je wordt een creatieve duizendpoot.

Kansen creëren
Je speelt proactief in op nieuwe initiatieven en legt verbindingen tussen diverse opleidingen binnen de kunstacademie, andere opleidingen van Zuyd en de omgeving.  Je creëert daarmee kansen voor jezelf én anderen. Zo haal je het beste uit iedereen.

Eigen regie
In deze creatieve opleiding leer je jezelf kennen. Belangrijk daarbij is om zelf de regie te voeren op jouw leerproces. De docenten stimuleren je om uit je comfortzone te komen om je eigenheid te leren ontdekken, boven jezelf uit te stijgen en te zeggen: dit ben IK. 

Lees meer Lees minder
 • Collegegeld en overige kosten

  Voor elk studiejaar dat je bij ons studeert, betaal je collegegeld. Ook als je in dat jaar alleen stage loopt. Je collegegeld is afhankelijk van je persoonlijke situatie en opleiding.  

  Naast het collegegeld moet je rekening houden met bijkomende kosten voor boeken en ander studiemateriaal.

 • Onderwijs- en examenregeling

  In de onderwijs- en examenregeling (OER) vind je alle informatie over de inhoud van de opleiding, de begeleiding die je krijgt en de manier waarop de toetsing binnen de opleiding wordt geregeld. 

  • Bekijk de actuele OER
 • Studie in cijfers

  Wil je weten hoe huidige studenten deze opleiding beoordelen? En wat je kansen zijn op een baan? Bekijk dan de objectieve informatie gebaseerd op openbare, betrouwbare bronnen op Studiekeuze123. Hier kun je onze opleiding vergelijken met het landelijk gemiddelde. Bekijk de informatie over Docent Beeldende Kunst en Vormgeving

   

Post-hbo traject

Heb jij een afgeronde hbo kunstopleiding? Speciaal voor jou is er een studietraject waarmee je in twee jaar je lesbevoegdheid kunt halen.

Lees meer
studieopbouw

Studieopbouw

 • Jaar 1

  In het eerste jaar krijg je vakken als tekenen, schilderen, fotografie en film, maar ook grafische vormgeving en productvormgeving. De theorie bestaat uit kunstgeschiedenis,  kunstfilosofie, onderwijskunde en vakdidactiek. Daarnaast krijg je onderzoeksopdrachten, loop je stage en voer je met medestudenten kunstprojecten uit bij een museum.  

  Gidsenopleiding
  In het tweede half jaar kun je een gidsenopleiding in het Bonnefantenmuseum in Maastricht gaan doen.

  Studiereis en museumbezoek
  We maken een studiereis naar Berlijn en Milaan. Ook bezoeken we in verschillende steden musea.

  Vakken

  Blok 1
  Blok 2
  Blok 3
  Blok 4
  • Tekenen en schilderen
   Je leert tekenen naar de waarneming van voorwerpen, mensen en gezichten, maar ook op welke wijze beweging suggestief kan worden weergegeven met verf.
   Blok 1
   Blok 2
   Blok 3
   Blok 4
  • Fotografie en film
   Blok 1
   Blok 2
   Blok 3
   Blok 4
  • Design
   Het vak Design is gericht op materialen, vorm en eigenheid. Het MAKEN staat centraal. Dit doe je in de werkplaatsen: metaal, hout, kunststof en keramiek. Je maakt ook kennis met de allernieuwste technieken in 3D-printing en lasersnijden. En je gaat naar grote design-events zoals Dutch Design Week in Eindhoven en Milaan Design Week in Italië.
   Blok 1
   Blok 2
   Blok 3
   Blok 4
  • Ruimtelijk vormgeven en mixed media
   Je gaat beelden maken met alle soorten materialen en kijken hoe zo’n driedimensionaal beeld een ruimte kan beïnvloeden. Dat doe je in de werkplaatsen, waar docenten je alles kunnen leren over materialen, technieken, gereedschappen en machines en waar je vooral zelf aan de slag gaat. De betekenis van je werk bespreek je met je docent, die je ook wijst op exposities en websites, om kennis te maken met alles wat er gebeurt op het gebied van beeldende kunst.
   Blok 1
   Blok 2
   Blok 3
   Blok 4
  • Kunstgeschiedenis
   Blok 1
   Blok 2
   Blok 3
   Blok 4
  • Museumtraject
   Blok 1
   Blok 2
   Blok 3
   Blok 4
  • Beeldend project
   Blok 1
   Blok 2
   Blok 3
   Blok 4
  • Onderwijskunde
   Blok 1
   Blok 2
   Blok 3
   Blok 4
  • Vakdidactiek
   Vakdidactiek gaat over de manier waarop je les geeft in de beeldende vorming. Je leert hoe je kunstwerken kunt analyseren en bespreken. Als je goed kunt praten over kunst, in de juiste bewoordingen, dan kun je ook goed je eigen werk presenteren en werk van leerlingen beschouwen.
   Blok 1
   Blok 2
   Blok 3
   Blok 4
  • Onderzoek
   Blok 1
   Blok 2
   Blok 3
   Blok 4
 • Jaar 2

  In het tweede jaar krijg je dezelfde vakken als in het eerste jaar. Daarnaast loop je twee dagen per week stage in het middelbaar onderwijs en kun je bijzondere opdrachten uitvoeren in samenwerking met kunstenaars en (culturele) instellingen. Tijdens de projectweken krijg je interessante verdieping en verbreding aangeboden op het vlak van technieken en actuele thema’s. Dit jaar maak je een studiereis naar Rome.

 • Jaar 3

  In het derde jaar volg je, naast de beeldende vakken, een module Onderwijsvormgeving bij de opleiding Vaktherapie in Heerlen. En je doet een kunstproject met studenten van het Conservatorium, dat wordt afgesloten door een culturele tour door een land naar keuze, zoals Ierland, Oostenrijk of Frankrijk. Wederom loop je twee dagen per week stage in het onderwijs.

  In het tweede half jaar stel je zelf je studieprogramma samen; je mag een keuzevak bij een andere opleiding volgen, zelfstandig een eigen (kunst) project opzetten, of naar het buitenland gaan, zelfs overseas naar Afrika, Amerika, Thailand of Nieuw Zeeland. En je bereidt je alvast voor op je afstudeerjaar met een onderzoeksplan.

 • Jaar 4

  In het eerste half jaar doe je een beeldend afstudeerproject naar eigen keuze met de focus op je eigen beeldend werk: een installatie, video, design of een andere fascinatie in de kunst of design. In het tweede half jaar loop je twee fulltime stages waarmee je je verder kunt specialiseren.

  Afstudeertitel
  Na je afstuderen mag je de titel Bachelor of Education gebruiken.

   

Toelatingseisen

Toelating en selectie

 • Eisen

  Havo, vwo of mbo
  Je wordt toegelaten met een havo-, vwo- of mbo 4-diploma en een positieve uitslag van de selectie. 

  Kies een beeldend vak voor je eindexamen
  We adviseren je om binnen je eindexamenpakket te kiezen voor een beeldend vak, of deel te nemen aan een vooropleiding bij een centrum voor kunstzinnige vorming. Heb jij een vooropleiding succesvol afgerond bij één van onderstaande, door de opleiding erkende instituten én heb je een positieve beoordeling vanuit onze academie ontvangen? Dan ben je direct toegelaten tot de academie (als je aan de wettelijke inschrijfverplichtingen voldoet).

 • Selectie

  Via Studielink kun je je aanmelden voor de opleiding. Nadat je verzoek tot inschrijving is verwerkt, krijg je een uitnodiging voor de selectie. Aanmelden kan vanaf 10 oktober. Je aanmelding moet binnen zijn vóór 1 mei. Selectiedagen worden gepland vanaf maart. 

  Selectie
  Behalve de vereiste vooropleiding is ook jouw talent van belang. Om daar zicht op te krijgen, doorloop je de selectie. De selectie bestaat uit twee fasen:

  • Fase 1: Lever je portfolio en motivatie digitaal in.
  • Fase 2: Nadat je portfolio en motivatie positief zijn beoordeeld, krijg je een uitnodiging voor het vervolgtraject. Over de inhoud hiervan word je bij de uitnodiging geïnformeerd.

  Uitslag
  Binnen tien werkdagen na de selectiedag krijg je bericht of je bent toegelaten. De uitslag is geldig voor het aankomende studiejaar.

  Vooraf je portfolio laten beoordelen
  Voordat je je aanmeldt voor de opleiding, kun je je map met eigen werk - je portfolio - laten beoordelen tijdens een zogenaamde mappenschouw. We beoordelen of jouw werk voldoende kwaliteit heeft voor de selectie en adviseren je over aanvullingen en wijzigingen in de samenstelling van je portfolio. De mappenschouw vindt plaats tijdens onze Open Dagen.

  Vrijstelling voor selectie
  Heb jij een vooropleiding succesvol afgerond bij één van de onderstaande partnerinstituten én heb je een positieve beoordeling vanuit onze academie ontvangen? Dan ben je direct toegelaten tot de academie (als je aan de wettelijke inschrijfverplichtingen voldoet).

 • Taal

  De opleiding wordt in het Nederlands gegeven. Het is daarom belangrijk dat je de Nederlandse taal goed beheerst. Is Nederlands niet je moedertaal en heb je een buitenlands diploma, dan moet je voor de start van de opleiding het Staatsexamen NT2 op niveau 2 halen. Hiervoor kun je een cursus Nederlands als tweede taal volgen (NT2).

  Meer info over NT2-cursus

Iets voor jou?

 • Houd jij van kunst en cultuur in al haar uitingen?
 • Zijn tekenen en handvaardigheid je favoriete vakken?
 • Maak je zelf graag beeldend werk of ben je op andere manieren creatief?
 • Heb je een brede culturele belangstelling?
 • Ben je sociaal en communicatief vaardig?
 • Ben je creatief?
 • Lijkt het je leuk om anderen te begeleiden in hun beeldende ontwikkeling?

Schrijf je in voor deze opleiding

Beroep

Beroep

 • Docent Kunst- en Cultuurgeschiedenis
 • Docent Cultureel Kunstzinnige Vorming 
 • Docent Kunst, van basisschool tot het hoger beroeps onderwijs 
 • Docent handvaardigheid, tekenen of schilderen in centra voor kunsteducatie
 • Zelfstandig kunstenaar of designer
 • Cultuurbeleidsmaker bij een gemeente of bij een educatieve dienst van een museum. 

Verder studeren

Na deze opleiding kun je de aansluitende master Kunsteducatie volgen. Dit is een tweejarige deeltijdopleiding, bedoeld voor docenten, consulenten en educatieve medewerkers die zich verder willen professionaliseren in cultuurmanagement, kunstbeleid en onderzoeksvaardigheid.

Secretariaat 
Herdenkingsplein 12
6211 PW Maastricht