Voor studenten
Ik heb hulp nodig

Ik heb hulp nodig

Zit je ergens mee en kun je wel wat hulp, een luisterend oor of begeleiding gebruiken? Of het nu gaat om problemen rondom je studie of persoonlijke problemen. Of dat je wil werken aan je gezondheid en balans. Binnen Zuyd staat er een team van professionals voor je klaar. Je kunt ook verschillende cursussen, trainingen en workshops volgen.

Begeleiding binnen je studie

Bij wie kun je waarvoor terecht tijdens je studie? Er staan diverse ondersteuners tot je beschikking. Binnen je opleiding en Zuydbreed. Als je iets met je begeleider, decaan of psycholoog bespreekt, dan blijft dat vertrouwelijk. Zonder jouw toestemming wordt informatie over jou niet uitgewisseld.
Meer informatie vind je op Zuydnet.

 • Docent

  Docenten geven je vakinhoudelijke ondersteuning en bieden je een luisterend oor. Ze kunnen je advies geven en eventueel doorverwijzen naar de juiste persoon om jou te helpen.

 • Studieloopbaanbegeleider (SLB'er)

  De studieloopbaanbegeleider (SLB’er) is je eerste aanspreekpunt voor al je vragen die met je studie of faciliteiten te maken hebben. Je SLB’er begeleidt je bij de keuzes die je binnen je studie maakt en weet waar je met je andere vragen terecht kunt. Een SLB'er wordt ook wel mentor of coach genoemd.

 • Studentendecaan

  Studentendecanen zijn er om je te informeren, adviseren en ondersteunen bij problemen waarmee je te maken kunt krijgen tijdens je studie en in je privéleven. Bijvoorbeeld bij financiële problemen of als je kortdurende psychologische hulp nodig hebt. De decaan kan jou ook begeleiden bij bijvoorbeeld twijfel over je studiekeuze, als je wil stoppen of van studie wil wisselen. Vraag bij jouw mentor na, wie de studentendecaan van jouw opleiding is.  Voor meer informatie kijk je op zuydnet. Daarnaast kun je ook een afspraak maken via OSIRIS. Volg dan de volgende stappen: OSIRIS -> zaken -> afspraak inplannen bij studentendecanen.

 • Vertrouwenspersoon

  Zuyd heeft een vertrouwenspersoon bij wie je terecht kunt als je slachtoffer bent van ongewenst gedrag zoals discriminatie, pesten of intimidatie. Je kunt verschillende stappen ondernemen om iets te doen aan ongewenst gedrag. De vertrouwenspersoon helpt je verder.
  Meer informatie vind je op Zuydnet.

Mentale gezondheid en balans

 • Studentenpsycholoog

  De studentenpsycholoog biedt begeleiding en ondersteuning bij psychische klachten. Je kunt op eigen verzoek terecht bij de studentenpsycholoog of na doorverwijzing door je docent, studieloopbaanbegeleider (SLB'er) of de studentendecaan. Voor het maken van een afspraak met een studentenpsycholoog kun je een mail sturen naar studentenpsychologen@zuyd.nl.

 • Mission possible

  In deze training werk je aan meer zelfvertrouwen in je opleiding en in sociale situaties. Je krijgt inzicht in wat stress is en hoe het ontstaat. Daarnaast krijg je handvatten die je helpen om lastige situaties beter de baas te kunnen. Duur: 5 x anderhalf uur.
  Meer informatie vind je op Zuydnet

 • Zuyd LUISTER

  Een luisterend oor voor én door studenten

  Als je behoefte hebt aan een luisterend oor kun je via Zuyd LUISTER in gesprek gaan met een (getrainde) luisterstudent. Deze student kan je eventueel ook ondersteunen in het maken van een beslissing om in gesprek te gaan met een decaan of (student)psycholoog.
  Kijk voor meer informatie op Zuydnet en Moodle of mail luister@zuyd.nl

 • Zuyd STIL

  Een korte pauze; een moment aandacht voor jezelf. We hebben het zo druk met van alles en nog wat dat ‘aandacht hebben voor jezelf’ naar de achtergrond verdwijnt. Momenten van rust en aandacht dragen bij aan gezondheid en tevredenheid. Denk aan geleide meditaties in de stilteruimte, stilte wandelingen rondom de school, meditaties in de buitenlucht, korte lezingen, workshops, tai chi op het grasveld, muzikale performances en andere creatieve uitingen waardoor men innerlijke stilte kan ervaren.

  Contact: Preventiecentrum.gezondheid@zuyd.nl 

 • Flow into your life

  Wil je meer balans in je dagelijkse (studie)leven? Heb je behoefte aan in verbinding en in beweging zijn met leeftijdsgenoten? Volg dan deze gratis training, waarbij bewust actief (buiten) bewegen, yoga en mindfulness meditaties centraal staan. Als extra bonus krijg je meer rust en ontspanning erbij! Duur: 6 x twee uur

  Meer info en aanmelden

 • Platform Frisse gedachtes

  Dit platform is een samenwerking tussen Zuyd Hogeschool en Frisse gedachtes. Behoefte aan een anoniem gesprek? Praat dan via de chat met een Zuyd luisterstudent. Heb je meer de behoefte om connecties te maken? Klik dan op ‘connects’ en wordt gekoppeld aan iemand waarmee je iets kunt afspreken. Ga naar het platform.

Fysieke gezondheid

 • Vitaliteit check

  Een pas op de plaats met aandacht voor je eigen gezondheid. De health checks worden uitgevoerd onder leiding van zorgprofessionals en zijn zowel individueel als in een groep mogelijk op je eigen locatie. De check duurt ongeveer een half uur en bestaat uit een vragenlijst over je gezondheidspatronen, een aantal lichamelijke metingen: Body Mass Index (BMI), vetpercentage, piek-flow, bl-glucose, bloeddruk en handkrachtmeting en een adviesgesprek.

  Neem contact op met het preventiecentrum.gezondheid@zuyd.nl 

 • Studeerplek check

  Wil je weten hoe je je studeerplek comfortabel instelt en inricht? Dan kan het Preventiecentrum je hier instructie over geven. Deze instructie kan via Teams of op een Zuyd locatie plaatsvinden.

  Meer informatie? Mail dan naar preventiecentrum.gezondheid@zuyd.nl 

Leefstijl

 • Leefstijlcoaching

  Een gezonde leefstijl heeft een positieve invloed op je algehele welzijn. Leefstijl coaching zorgt voor veranderingen op het gebied van voeding, bewegen, slaap, stoppen met roken en ontspanning. De naam ‘coaching’ is niet voor niets: je gaat zélf je leefstijl veranderen, en de coach helpt je om dat op een manier te doen die precies bij jou past. Er moet niets, het gaat erom dat je zelf de mogelijkheden en de motivatie vindt om een beter leven te gaan leiden. De leefstijlcoach focust op wat jij nodig hebt om gezonde keuzes te maken in het dagelijks leven; keuzes die bij jou passen en dus vol te houden zijn.

  Contact: Preventiecentrum.gezondheid@zuyd.nl 

 • Zuydfit | Plezier in bewegen

  Via Zuydfit kun je gratis deelnemen aan diverse sportlessen en -activiteiten op locatie Nieuw Eyckholt in Heerlen. Voor de overige locaties wordt op dit moment gekeken welk aanbod we kunnen aanbieden. Bekijk het pre-corona programma, dit wordt straks weer opgestart.

  Neem contact op met preventiecentrum.gezondheid@zuyd.nl over wanneer je terecht kunt.

Slimmer organiseren

 • Training Timemanagement voor studenten

  Met slimme tips over studievaardigheden en studietechnieken kan iedereen het studiegemak vergroten. Onze trainer Jan Willem van den Brandhof legt uit waarom time management voor iedereen een goed hulpmiddel is.

  Aanmelden
  Meld je aan via het Studieloopbaancentrum. Daarnaast kun je ook informatie aanvragen over een training snellezen, studievaardigheden: van MBO, havo of VWO naar HBO, samenwerken in groepen of zelfstandig leren & goed communiceren.
  Voor meer informatie: studieloopbaancentrum@zuyd.nl 

  Meteen aan de slag met slimmer organiseren?
  Bekijk hieronder een aantal interessante tips

  • Hoe voorkom ik tentamenstress (pdf)
  • Tips tegen faalangst (pdf)

Extra ondersteuning

 • Studeren onder bijzondere omstandigheden

  Wordt jouw studie beïnvloed door extra uitdagingen zoals een functiebeperking? Of probeer je topsport te combineren met een goede studievoortgang? Zuyd heeft verschillende regelingen en voorzieningen waar je gebruik van kunt maken.

  Op Zuydnet vind je informatie over studeren met een functiebeperking en andere bijzondere omstandigheden. Neem contact op met de studentdecaan van jouw opleiding als jij te maken hebt met een functiebeperking. Of vraag aan jouw studentbegeleider of het in jouw geval verstandig kan zijn om de studentdecaan te informeren. Deze kan jou ook vertellen bij wie je terecht kunt.

 • Peergroup hoogbegaafde studenten

  Als je hoogbegaafd bent of kenmerken van hoogbegaafdheid hebt, wil dat nog niet zeggen dat het volgen van een studie je makkelijk afgaat. Er zijn heel wat hobbels op je weg en soms voel je je daar alleen bij. Maar er zijn studenten die net zoals jou zijn en zij komen eens per maand bij elkaar om ervaringen te delen. Daarnaast bespreken ze ook hoe om te gaan met de uitdagingen en het studeren een stuk leuker te maken. Herken jij jezelf in het beeld van een hoogbegaafd student? Meld je aan via studentservices@zuyd.nl

 • Peergroup studeren met ASS

  Binnen Zuyd kennen we een peergroup voor studenten die te maken hebben met autisme of kenmerken daarvan. In de groep bespreken deelnemers met elkaar waar ze tegenaan lopen en delen ze welke oplossingen ze gevonden hebben. Ook deelnemen aan de peergroup? Meld je aan via studentservices@zuyd.nl

 • Financiële Steun Studenten

  Loop je studievertraging op door bijzondere omstandigheden en kun je hierdoor je studie niet afronden binnen vier jaar? Ben je bestuurlijk of maatschappelijk actief binnen Zuyd? Heb je acute financiële nood? Zuyd heeft mogelijkheden om je financieel te steunen.

  Neem contact op met de studentdecaan van jouw opleiding en bespreek wat jouw persoonlijke omstandigheden zijn. De studentdecaan kan jou dan vertellen of je in aanmerking kunt komen voor financiële steun vanuit Zuyd. Mocht je hier niet voor in aanmerking komen dan kan de decaan je de weg wijzen naar mogelijkheden bij DUO en/of bij studiefondsen. Meer info op Zuydnet.

Bij wie kun je terecht?

Kun je wel wat hulp gebruiken? Zuyd staat voor je klaar!

 

Bekijk hier de pdf