Voor studenten
Ik heb hulp nodig

Ik heb hulp nodig

Zit je ergens mee en zou je hulp, een luisterend oor of begeleiding kunnen gebruiken? Dit kan zowel gaan om problemen die te maken hebben met je studie als persoonlijke problemen. Ook als je aan je gezondheid en balans wilt werken, kun je bij het team van professionals binnen Zuyd terecht. Daarnaast kun je diverse cursussen, trainingen en workshops volgen. Bekijk hieronder het hele zorgaanbod van Zuyd in één oogopslag. De infographic kun je ook downloaden.

> naar hoofdpagina

Wie kan jou helpen?

Bij wie kun je waarvoor terecht tijdens je studie? Er staan diverse ondersteuners tot je beschikking. Binnen je opleiding en Zuydbreed. Als je iets met je begeleider, decaan of psycholoog bespreekt, dan blijft dat vertrouwelijk. Zonder jouw toestemming wordt informatie over jou niet uitgewisseld. Meer informatie vind je op Zuydnet

 • Docenten

  Docenten geven je vakinhoudelijke ondersteuning en bieden je een luisterend oor. Ze kunnen je advies geven en eventueel doorverwijzen naar de juiste persoon om jou te helpen.

 • Studentbegeleiders

  De studentbegeleider is je eerste aanspreekpunt voor al je vragen die met je studie of faciliteiten te maken hebben. Je studentbegeleider begeleidt jou bij de keuzes die je binnen je studie maakt en weet waar je met je andere vragen terecht kunt. Een studentbegeleider wordt ook wel mentor, coach of SLB’er genoemd.

 • Zuyd LUISTER

  Een luisterend oor voor én door studenten

  Soms wil je even je verhaal kwijt, op een laagdrempelige manier praten over een probleem of zorg. Je hart luchten is vaak al genoeg. Als je behoefte hebt aan een luisterend oor kun je via Zuyd LUISTER  in gesprek gaan met een (getrainde) luisterstudent. Deze student kan je eventueel ook ondersteunen in het maken van een beslissing om in gesprek te gaan met een decaan of (student)psycholoog.

  Als je een afspraak met een luisterstudent wilt plannen (via mail, video-call of fysieke meeting), stuur dan een mail naar luister@zuyd.nl. De luisterstudent zal vervolgens contact met jou opnemen. Wil je graag (anoniem) chatten met één van onze luisterstudenten, ga dan naar het platform chat.frissegedachtes.nl/nl/zuyd 

  Meer informatie: Zuydnet en Moodle of mail naar luister@zuyd.nl  

 • Studentendecanen

  Studentendecanen zijn er om je te informeren, adviseren en ondersteunen bij problemen waarmee je te maken kunt krijgen tijdens je studie en in je privéleven. Bijvoorbeeld bij financiële problemen of als je kortdurende psychologische hulp nodig hebt. De decaan kan jou ook begeleiden bij bijvoorbeeld twijfel over je studiekeuze, als je wil stoppen of van studie wil wisselen. Vraag bij jouw mentor na, wie de studentendecaan van jouw opleiding is.  Voor meer informatie kijk je op zuydnet. Daarnaast kun je ook een afspraak maken via OSIRIS. Volg dan de volgende stappen: OSIRIS -> zaken -> afspraak inplannen bij studentendecanen.

 • Studentpsychologen

  De studentenpsycholoog biedt begeleiding en ondersteuning bij psychische klachten. Je docent, studentbegeleider of decaan kan je hiernaar doorverwijzen. Als je het fijner vindt om zelf direct contact op te nemen, kun je ook een afspraak maken via studentenpsychologen@zuyd.nl

 • Vertrouwenspersonen

  Zuyd heeft een vertrouwenspersoon bij wie je terecht kunt als je slachtoffer bent van ongewenst gedrag zoals discriminatie, pesten of intimidatie. Je kunt verschillende stappen ondernemen om iets te doen aan ongewenst gedrag. De vertrouwenspersoon helpt je verder.
  Meer informatie vind je op Zuydnet.

Wat kan jou helpen?

Mentale gezondheid en balans

Onderstaande trainingen en hulpmiddelen van Zuyd dragen bij aan jouw mentale gezondheid.

 • Mission possible

  In deze training werk je aan meer zelfvertrouwen in je opleiding en in sociale situaties. Je krijgt inzicht in wat stress is en hoe het ontstaat. Daarnaast krijg je handvatten die je helpen om lastige situaties beter de baas te kunnen. Duur: 5 x anderhalf uur.
  Meer informatie vind je op Zuydnet

  Bekijk in de agenda wanneer deze training plaatsvindt.

  Agenda link: Agenda overzicht (zuyd.nl)

 • Flow into your life

  Wil je meer balans in je dagelijkse (studie)leven? Heb je behoefte aan verbinding en in beweging zijn met leeftijdsgenoten? Volg dan deze gratis training, waarbij bewust actief (buiten) bewegen, yoga en mindfulness meditaties centraal staan. Als extra bonus krijg je meer rust en ontspanning erbij! De training duurt 6 x twee uur. Bekijk de agenda voor de aankomende data en meld je aan via preventiecentum.gezondheid@zuyd.nl 

 • Me, Myself and I

  “Iedereen doet het beter dan ik, ik stel niks voor, ik ben saai, ik ben niet goed genoeg, niemand vindt mij leuk”. Herken je dit? En zou je willen dat het anders was? In de training Me, Myself and I werk je aan je zelfbeeld. Je krijgt inzicht over hoe je zelfbeeld ontstaat en je krijgt handvaten die je kunnen helpen om een positief zelfbeeld te verstevigen. Bekijk in de agenda (ook onderaan deze pagina) wanneer deze training plaatsvindt. Meer informatie vind je op zuydnet.

  Bekijk in de agenda wanneer deze training plaatsvindt.

  Agenda link: Agenda overzicht (zuyd.nl)

 • Zuyd STIL

  Een korte pauze; een moment aandacht voor jezelf. We hebben het zo druk met van alles en nog wat dat ‘aandacht hebben voor jezelf’ naar de achtergrond verdwijnt. Momenten van rust en aandacht dragen bij aan gezondheid en tevredenheid. Denk aan geleide meditaties in de stilteruimte, stilte wandelingen rondom de school, meditaties in de buitenlucht, korte lezingen, workshops, tai chi op het grasveld, muzikale performances en andere creatieve uitingen waardoor men innerlijke stilte kan ervaren.

  Contact: Preventiecentrum.gezondheid@zuyd.nl 

 • Is rouw ook rauw voor jou?

  Ben je korter of langer geleden een naaste verloren?  In deze groep ligt de nadruk op het delen en uitwisselen van gevoelens en ervaringen en van verhalen ten behoeve van herkenning, erkenning en steun. Meld je hier aan.

  Bekijk in de agenda wanneer deze training plaatsvindt.

  Agenda link: Agenda overzicht (zuyd.nl)

 • Peergroup PRAAT: Gesprek over mentale klachten

  Ben jij een student op Zuyd en heb je last van stress of andere mentale klachten? En wil je er met medestudenten over praten? Kom dan naar de Peergroup PRAAT, deze bijeenkomsten worden regelmatig georganiseerd!  

  Bekijk de agenda (link) en meld je aan via luister@zuyd.nl.

  Bekijk in de agenda wanneer deze training plaatsvindt.

Fysieke gezondheid en leefstijl

Onderstaand aanbod van Zuyd helpt je om fysiek gezond te blijven.

 • Vitaliteitcheck

  Binnen een half uur zicht hebben op je huidige vitaliteit (veerkracht, energie en motivatie)? Doe de Vitaliteitscheck en krijg gratis advies van een zorgprofessional over wat je kunt verbeteren en hoe je dat kunt doen. De check is zowel individueel als in een groep mogelijk op je eigen locatie. Hij bestaat uit een vragenlijst over je gezondheidspatronen, een aantal lichamelijke metingen: Body Mass Index (BMI), vetpercentage, piek-flow, bl-glucose, bloeddruk en handkrachtmeting en een adviesgesprek.

  Houd de agenda in de gaten voor de aankomende data. Of stuur een mailtje naar preventiecentrum.gezondheid@zuyd.nl 

 • Studeerplekcheck

  Met een goed ingestelde werkplek kun je veel effectiever studeren. Onder andere omdat je prettiger zit en/of staat achter je bureau en minder chaos en afleiding om je heen ervaart. Ben je benieuwd of je meer comfort uit je studeerplek thuis kunt halen? Vraag dan een gratis studeerplekcheck aan!
  Een student ergotherapie kijkt (onder begeleiding van een ervaren docent) via Teams met je mee naar je studeerplek thuis en voorziet je van handige tips en adviezen. Maak een afspraak via preventiecentrum.gezondheid@zuyd.nl  

 • Leefstijlcoaching

  Wil jij uitgerust wakker worden, leren ontspannen, gezonder eten of stoppen met roken? Leefstijlcoaching kan je helpen! Een gezonde leefstijl heeft namelijk een positieve invloed op je algehele welzijn.
  Je gaat aan de slag met jouw uitdagingen op een manier die bij jou past. Dit doe je in een groep bestaande uit andere studenten en een coach. Niets moet, de coach focust op wat jíj nodig hebt om gezonde keuzes te maken die je vol kunt houden.

  Het traject is gratis en heeft vijf bijeenkomsten van elk twee uur op de maandagmiddag van 15:00 - 17:00 uur. Bekijk de aankomende bijeenkomsten in de agenda. Meld je apreventiecentum.gezondheid@zuyd.nl 

 • Zuydfit

  Even opladen voor, tijdens of na je werk? Via Zuydfit kun je gratis deelnemen aan diverse sportlessen en -activiteiten op locatie Nieuw Eyckholt in Heerlen. Bekijk het programma, kies wat je leuk vindt en doe gratis mee. Je hoeft je niet aan te melden. De activiteiten vinden plaats in de gymzaal (B.0.104) van locatie Nieuw Eyckholt in Heerlen. De gymzaal is dagelijks geopend van 08.00 uur tot 18.00 uur.

  Voor de overige locaties van Zuyd wordt op dit moment gekeken naar welk aanbod we kunnen aanbieden. Meer info over voordelig sporten vind je hier.

Extra studie ondersteuning

Kan jij wat extra ondersteuning tijdens je studie gebruiken? Bekijk hieronder waar Zuyd mee kan helpen.

 • Bijzondere omstandigheden

  Wordt jouw studie beïnvloed door extra uitdagingen zoals een functiebeperking? Of probeer je topsport te combineren met een goede studievoortgang? Zuyd heeft verschillende regelingen en voorzieningen waar je gebruik van kunt maken.

  Op Zuydnet vind je informatie over studeren met een functiebeperking en andere bijzondere omstandigheden. Neem contact op met de studentdecaan van jouw opleiding als jij te maken hebt met een functiebeperking. Of vraag aan jouw studentbegeleider of het in jouw geval verstandig kan zijn om de studentdecaan te informeren. Deze kan jou ook vertellen bij wie je terecht kunt.

 • Financiële Steun Studenten

  Loop je studievertraging op door bijzondere omstandigheden en kun je hierdoor je studie niet afronden binnen vier jaar? Ben je bestuurlijk of maatschappelijk actief binnen Zuyd? Heb je acute financiële nood? Zuyd heeft mogelijkheden om je financieel te steunen.

  Neem contact op met de studentdecaan van jouw opleiding en bespreek wat jouw persoonlijke omstandigheden zijn. De studentdecaan kan jou dan vertellen of je in aanmerking kunt komen voor financiële steun vanuit Zuyd. Mocht je hier niet voor in aanmerking komen dan kan de decaan je de weg wijzen naar mogelijkheden bij DUO en/of bij studiefondsen. Meer info op Zuydnet.

 • Peergroup hoogbegaafde studenten

  Als je hoogbegaafd bent of kenmerken van hoogbegaafdheid hebt, wil dat nog niet zeggen dat het volgen van een studie je makkelijk afgaat. Er zijn heel wat hobbels op je weg en soms voel je je daar alleen bij. Maar er zijn studenten die net zoals jou zijn en zij komen eens per maand bij elkaar om ervaringen te delen. Daarnaast bespreken ze ook hoe om te gaan met de uitdagingen en het studeren een stuk leuker te maken. Herken jij jezelf in het beeld van een hoogbegaafd student? Bekijk het programma in de agenda hieronder en meld je aan via studentservices@zuyd.nl. Het is ook mogelijk om deelname eerst met je studentbegeleider te bespreken.

  Bekijk hier de data van de peergroup sessie //  View the dates of the peer group sessions here

  Agenda overzicht (zuyd.nl)

 • Peergroup studeren met ASS

  Binnen Zuyd bestaat er een peergroup voor studenten die te maken hebben met autisme of kenmerken daarvan. In de groep bespreken deelnemers met elkaar waar ze tegenaan lopen en delen ze welke oplossingen ze gevonden hebben. Wil je ook deelnemen aan de peergroup of heb je vragen?  Stuur een mail naar studentservices@zuyd.nl.

  Within Zuyd, there is a peer group for students dealing with autism or its characteristics. In the group, participants discuss with each other what they encounter and share what solutions they have found. Would you also like to participate in the peer group or do you have questions?  Send an email to studentservices@zuyd.nl.

  Bekijk hier de data van de peergroup sessie //  View the dates of the peer group sessions here

  Agenda overzicht (zuyd.nl)

 • Diversity Zuyd

  Diversity Zuyd is de inclusieve community voor LHBTIQA+ studenten van Zuyd Hogeschool. De community biedt een veilige en ondersteunende omgeving waar studenten van alle genderidentiteiten, expressies en romantische oriëntaties zichzelf kunnen zijn. Hier vind je meer informatie.

 • Training Timemanagement voor studenten

  Met slimme tips over studievaardigheden en studietechnieken kan iedereen het studiegemak vergroten. Op Zuydnet vind je meer info over Slimmer Studeren en studeertips. Daarnaast kun je hier ook informatie aanvragen over een training snellezen, studievaardigheden: van MBO, havo of VWO naar HBO, samenwerken in groepen of zelfstandig leren & goed communiceren. Mail met vragen naar studieloopbaancentrum@zuyd.nl.     

  In onderstaande video legt trainer Jan Willem van den Brandhof uit waarom timemanagement voor iedereen een goed hulpmiddel is.

  Bekijk hieronder een aantal interessante tips

  • Hoe voorkom ik tentamenstress (pdf)
  • Tips tegen faalangst (pdf)
Daan Biemans, student Communication & Multimedia Design maakte de video 'Struggles' voor zijn afstudeerproject bij Dienst Studentzaken binnen Zuyd. Daan: Ik wil studenten duidelijk maken dat het belangrijk is om hun problemen bespreekbaar te maken bij bijvoorbeeld docenten, professionele hulpverleners binnen Zuyd of medestudenten en het taboe wat er zit op dit onderwerp te doorbreken. Studenten hoeven er nooit alleen voor te staan."