Zuyd.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Sluiten
Academie Beeldende Kunsten Zuyd

Communication and Multimedia Design


Studieopbouw
Communication and Multimedia Design is een fulltime opleiding die vier jaar duurt. Ieder jaar is opgebouwd uit vier blokken. Binnen een blok heb je afwisselend les- en praktijkgerelateerde activiteiten.

Wat kun je verwachten in het eerste jaar?

Ieder jaar is opgebouwd uit vier blokken van 10 weken. Binnen een blok heb je per vak afwisselend les en praktijkactiviteiten.

Vakken

 • Multimedia Technology 
  Je doorloopt alle stappen om een website te bedenken en te ontwikkelen. Je leert de basisfuncties van HTML en CSS en gaat zelf aan de slag om deze technieken toe te passen. Daarna leer je de principes en logica van programmeren en ga je aan de slag met programmeertalen.   
 • Photography
  Je leert de werking van de camera, standpunt, beelduitsnede, compositie, beeldbewerking enz. 
 • Writing skills
  Je oefent om de kernboodschap uit teksten te halen. Ook leer je overtuigende teksten te schrijven, krijg je formuleringsadviezen en leer je aan welke voorwaarden online copywriting moet voldoen, want niet alleen vindbaarheid maar ook structuur spelen daarin een grote rol.   
 • Design research
  Onderzoek doen is essentieel onderdeel van ontwerpen. Een goed design inzicht in je communicatievraagstuk, in relevante ontwikkelingen, in de gebruiker en in oplossingen die al door anderen zijn bedacht. Je leert informatie te zoeken, analyseren en in een goede vorm, zowel voor jezelf als anderen, weer te geven. 
 • Visual design
  Je leert de principes van vormgeving voor het beeldscherm (webdesign) en grafische vormgeving waarin beeldaspecten als kleur, compositie, ritme, vorm en typgrafie worden behandeld. Daarna leer je alles over de visuals van een app. 
 • User centered design
  Dit is een ontwerpfilosofie die vorm, betekenis, functie, gebruiksgemak en –beleving van nieuwe en innovatieve producten bevordert. en zorgen. 
 • Audiovisual design
  Je leert te experimenteren met kleurgebruik, licht, beweging, ritme enz. Je maakt een  experimentele film waarin je de basiselementen van AV op jouw eigen wijze laat zien. Daarna leer je interviewtechniek en scriptschrijven.
 • Design exploration 
  Programmeren is niet alleen een kunde, het kan ook kunst zijn. In dit vak gaan we 'kunst maken. Generative Art, om precies te zijn. Kunst gebaseerd op algoritmes, wiskundige formules en regels. Analoog óf digitaal.
 • Community practice
  Naast de bovenstaande vakken kun je maximaal 6 extra studiepunten halen in de Community practice. Hiermee kun je je zinvol inzetten voor de opleiding én jezelf profileren. Je kunt intekenen op één of meerdere projecten, variërend van kleine, continue werkzaamheden zoals online redactie tot grotere projecten zoals het organiseren van evenementen.

 

 

 

Het tweede en derde jaar

Tweede jaar: profilering en specialisatie
In de eerste helft van het tweede jaar maak je kennis met de studierichtingen:

 • Interaction design en
 • Multimedia design

Afhankelijk van je eigen ambities, talenten, kwaliteiten en vaardigheden, maak je – vaak in samenspraak met je studieloopbaanbegeleider – een keuze voor een persoonlijk profileringtraject. Vanaf dat moment voer je zelf de regie over je studie.

Engelstalig
Vanaf de tweede helft van het jaar krijg je onderwijs in het Engels.

Derde jaar: stage en keuzevakken
In het derde jaar loop je het eerste half jaar stage bij een bedrijf. Jij kiest waar. Op basis van je eigen voorkeuren, het gekozen profiel en een uitgewerkt persoonlijk ontwikkelingsplan (POP). Naast een aantal verplichte vakken kun je verschillende keuzevakken volgen. Zo kun je het studieprogramma toespitsen op je eigen kwaliteiten en voorkeuren. In elk vak krijg je theorie aangeboden, die je je eigen maakt en vervolgens toepast in oplossingen in de vorm van prototypen, adviezen, analyses en ontwerpen.

Keuzevakken zijn:

 • The making of an internet- or television commercial
 • Globalisation and new media
 • Mobile concepts
 • Data visualization
 • Digital media and inquiry based learning
 • Intervention design
 • Crossmedia promotion

Vakken in jaar 1
Afstuderen

Get acquainted: Marie van Vollenhoven from MAMDT on Vimeo.

Chris Muller, alumnus

" De juiste vragen stellen en experimenteren is belangrijker dan het vinden van een antwoord.

Het einde in zicht

Afstudeerjaar
Ook in de eerste helft van het vierde jaar kies je voor een verdere profilering door het volgen van een aantal keuzevakken, zoals:

 • The Narrative: innovatieve manieren van storytelling met nieuwe digitale technologie.
 • Cross Media Promotion: in multidisciplinair team werk je met studenten van andere opleidingen aan een spraakmakend crossmediaal campagneplan voor een echte opdrachtgever. 

In het tweede deel ben je bezig met je afstudeeropdracht of -project. Een docent begeleidt je bij het zoeken naar en formuleren van je afstudeerproject en coacht je aansluitend tijdens je afstuderen.


Diploma
Als je de opleiding CMD met goed gevolg hebt afgerond, ontvang je je diploma en mag je de titel Bachelor of Science gebruiken.


Contact

Meer contactinformatie