HBO-ICT
HBO-ICT

HBO-ICT

Je hebt dagelijks te maken met ICT. Denk aan je smartphone of tablet, Netflix en je OV-chipkaart. Ook is Virtual Reality en kunstmatige intelligentie volop in ontwikkeling. Wil jij van hacken je beroep maken en je inzetten tegen cybercrime? Help jij de politie om daders digitaal op te sporen? Of wil je bedrijven adviseren over de nieuwste ICT-oplossingen? ICT'ers zijn hard nodig. 

 • Locatie Heerlen
 • Duur 4 jaar, start in september
 • Afstudeertitel Bachelor of Science
 • Eerstejaars studenten 191
 • Taal Nederlands
 • Studenttevredenheid 6,9
In de Smart Services Campus kun je je talent inzetten om data om te zetten in slimme diensten.  >>> Smart Services Campus

Opleiding in beeld

Over de opleiding

Over de opleiding

Wat ga je leren?

 • Een app ontwerpen en bouwen zodat je je tv én de thermostaat kunt bedienen.
 • Slimme software ontwikkelen, waarmee de recherche daders digitaal sneller kan opsporen door het onderzoeken van data op telefoons, laptops en tablets.
 • Software ontwikkelen die op basis van grote hoeveelheden data patronen herkent en analyseert, zoals de filmsuggesties van Netflix. 

Softskills
ICT draait niet alleen om techniek en programmeren. Het is ook belangrijk dat je begrijpt en kunt achterhalen wat de klant precies wil en hoe jouw ICT-oplossing een bedrijf helpt. We besteden daarom veel aandacht aan het ontwikkelen van vaardigheden zoals samenwerken, communiceren, presenteren, klantgericht werken, projectmanagement en interviewen.

Specialisaties

Naast het reguliere programma kun je een specialisatie kiezen:

 • Software Engineering

  Software Engineering zorgt ervoor dat medewerkers van een bedrijf met de juiste apparatuur en software op de juiste plek kunnen werken. Deze apparatuur is gekoppeld aan digitale netwerken, denk aan cloudtoepassingen (bijvoorbeeld Dropbox) of bedrijfsnetwerken. Bij het ontwerpen van zo’n digitaal netwerk denk je ook na over het beheer ervan zodat het netwerk snel, betrouwbaar en tegen hackers beveiligd is.

 • Cloud Automation Engineering

  Je ontwikkelt een product dat voldoet aan de wensen van de gebruikers door het ontwerpen, coderen, testen en repareren van de software. Denk bijvoorbeeld aan het online platform Steam of een Elektronisch Patiënten Dossier (EPD). Vaak worden dit soort systemen aan elkaar gekoppeld.

 • Business Intelligence > Knowledge Engineering

  Een knowledge engineer ontwerpt en bouwt slimme ICT-systemen en maakt daarbij gebruik van Artificial Intelligence. Daarbij is niet alleen techniek belangrijk, sociale aspecten spelen een net zo grote rol. Bij een ontwerp focus je altijd op de gebruiker: hoe reageert hij op het systeem en andersom, hoe reageert het systeem op de gebruiker.

Hoe ziet je week eruit?

Je komt terecht in een klas van ongeveer 20 studenten en volgt afwisselend hoorcolleges en werkcolleges. In groepjes van 2 tot 6 personen werk je aan opdrachten. Gemiddeld ben je 40 uur per week met je studie bezig waarvan je ongeveer 20 uur per week les hebt. De overige tijd besteed je aan zelfstudie en groepsopdrachten.

Ongeveer de helft van de opleiding bestaat uit samenwerken met het bedrijfsleven, bijvoorbeeld in:

Ook krijg je gastcolleges en organiseren we bedrijvencontactdagen.

Les- en werkvormen

 • Hoorcolleges: je luistert gedurende een uur naar een docent of gastspreker.
 • Discussiecollege: in een groep van +/- 20 studenten ga je samen met je docent in discussie over stellingen die te maken hebben met de lesstof. 
 • Werkcolleges/Practicum: gedurende drie weken werk je in groepsverband aan het uitwerken van een praktijkopdracht die als casus is ingestuurd door echt bedrijf. Tijdens deze colleges bespreek je samen met andere projectteams en een docent de voortgang en kun je vragen stellen.
 • Zelfstudie: je gaat zelfstandig de literatuur bestuderen of zelf op zoek naar externe bronnen. 
   
Lees meer Lees minder

Ik wilde leren om van begin tot eind een applicatie te ontwikkelen. Niet alleen de creatieve kant, maar ook de technische kant. De opleiding is precies wat ik zocht. Je wordt gestimuleerd om samen te werken en juist dat haalt het beste in mij naar boven. Ik begon hier als ICT-dummy, maar dat is totaal geen probleem, zolang je je best doet en een doel voor ogen hebt!

Imke Bouma
ICT-studente

ICT Learning Community

Je komt terecht in onze ICT Learning Community. Een digitale en fysieke plek waar ICT-studenten, -docenten en -professionals samen leren en werken aan projecten. Daardoor doe je technische kennis op in een persoonlijke sfeer en kun je alvast ‘netwerken’ voor je toekomstige baan. ICT-studenten nemen bijvoorbeeld deel aan de Hackathons die op de Brightlands Smart Service Campus georganiseerd worden. 

Om je een leuke studietijd te bezorgen en je klaar te stomen voor het bedrijfsleven organiseren we verschillende activiteiten met een sociaal of carrièregericht karakter, zoals de introductieweek, de LAN-party, Sports@ICT en De ICT Draait Door. Daardoor werk je ook aan je sociale skills. 

Lees meer Lees minder

Versneld traject voor vwo'ers

Als vwo’er kun je een versneld traject doorlopen. Je rondt de opleiding dan in 3 jaar af. Je krijgt vrijstelling voor enkele vakken in leerjaar 1, zoals Rapporteren, Presenteren en Projectmatig werken. In deze intensieve variant ben je een jaar eerder klaar met de opleiding. Daarna kun je zónder extra schakeljaar een wetenschappelijke master volgen bij een van de aangesloten universiteiten. Je kunt dus binnen 4 jaar je bachelor- én masterdiploma halen.

 • Collegegeld en overige kosten

  Voor elk studiejaar dat je bij ons studeert, betaal je collegegeld. Ook als je in dat jaar alleen stage loopt. Je collegegeld is afhankelijk van je persoonlijke situatie en opleiding. 

  Naast het collegegeld moet je rekening houden met bijkomende kosten voor boeken en ander studiemateriaal.

 • Onderwijs- en examenregeling

  In de onderwijs- en examenregeling (OER) vind je alle informatie over de inhoud van de opleiding, de begeleiding die je krijgt en de manier waarop de toetsing binnen de opleiding wordt geregeld. 

  • Bekijk de actuele OER (pdf). 
 • Studie in cijfers

  Wil je weten hoe huidige studenten deze opleiding beoordelen? En wat je kansen zijn op een baan? Bekijk dan de objectieve informatie gebaseerd op openbare, betrouwbare bronnen (zie Studiekeuze123). Hiermee kun je onze opleiding vergelijken met het landelijk gemiddelde. Bekijk de informatie over HBO-ICT

studieopbouw

Studieopbouw

Een studiejaar bestaat uit 4 blokken van 10 weken. De eerste 6 weken van een blok krijg je theorieles. Daarna werk je 3 weken in groepen aan een praktijkopdracht. Je sluit een blok af met een toets in de laatste week.

 

De betrokkenheid van de docenten vind ik prettig en het contact is heel laagdrempelig. Ze doen er alles aan om je verder te helpen in je ontwikkeling. Dit kan tijdens een koffiemomentje op de bank, een vraag via WhatsApp of een vooraf ingepland overleg. Dat persoonlijke contact zie ik als onmisbaar voor het halen van de eindstreep.

Wim Goode
Student ICT
 • Jaar 1

  In jaar 1 krijg je een inleiding in de ICT, in de drie specialisaties waaruit je kunt kiezen en een oriëntatie op ICT-beroepen. Hierdoor ontdek je wat je leuk vindt en waar jij goed in bent, zodat je weet welke specialisatie het beste bij jou past.

  Vakken

  Blok 1
  Blok 2
  Blok 3
  Blok 4
  • Inleiding ICT
   Je krijgt inzicht in het ICT-vakgebied, je doet ICT-basiskennis op en leert het toe te passen.
   Blok 1
   Blok 2
   Blok 3
   Blok 4
  • Professioneel handelen
   Je leert studievaardigheden, plannen, organiseren, samenwerken en werkt aan je persoonlijke ontwikkeling.
   Blok 1
   Blok 2
   Blok 3
   Blok 4
  • Logica
   Je leert de basis van programmeren in de programmeertaal Phython.
   Blok 1
   Blok 2
   Blok 3
   Blok 4
  • Inleiding IT Services
   Je leert ervoor te zorgen dat mensen op de juiste plek met de juiste devices werken binnen een organisatie.
   Blok 1
   Blok 2
   Blok 3
   Blok 4
  • Teamvaardigheden
   Je leert gesprekstechnieken en communiceren in correct Nederlands.
   Blok 1
   Blok 2
   Blok 3
   Blok 4
  • Kwantitatief onderzoek
   Je leert een eenvoudig kwantitatief onderzoek (vragenlijst bij grote groep studenten) op te zetten, uit te voeren en te beschrijven met statistiek.
   Blok 1
   Blok 2
   Blok 3
   Blok 4
  • Inleiding Business Intelligence
   Je leert data van bedrijven te verzamelen, managen, analyseren en te visualiseren in duidelijke rapportages.
   Blok 1
   Blok 2
   Blok 3
   Blok 4
  • Projectmanagement
   Analyseren van een situatie met interviewtechnieken, doelstellingen formuleren en concrete resultaten communiceren naar een opdrachtgever
   Blok 1
   Blok 2
   Blok 3
   Blok 4
  • Databases
   Je leert hoe je gegevens (data) kunt bewaren, opslaan in een goede vorm, onderhouden en verwerken tot informatie.
   Blok 1
   Blok 2
   Blok 3
   Blok 4
  • Inleiding IT Development
   Je leert een analyse te maken om de klantvraag te formuleren.
   Blok 1
   Blok 2
   Blok 3
   Blok 4
  • Communiceren
   Je leert een rapport schrijven en presenteren aan een opdrachtgever.
   Blok 1
   Blok 2
   Blok 3
   Blok 4
  • Kwalitatief onderzoek
   Je leert een eenvoudig kwalitatief onderzoek (interview, observeren of deskresearch) op te zetten en uit te voeren.
   Blok 1
   Blok 2
   Blok 3
   Blok 4
 • Jaar 2

  In jaar 2 volg je een aantal gezamenlijke vakken en een aantal vakken die passen bij je specialisatie:

  • IT Development: Mobile Applications, Embedded Applications en Webbased Applications
  • IT Services: Infrastructure connectivity, Infrastructure Services en Infrastructure Management and Security
  • Business Intelligence: Data Retrieval, Data Management en Data Analytics and Reporting

  Vakken

  Blok 1
  Blok 2
  Blok 3
  Blok 4
  • Onderzoeksvaardigheden
   Blok 1
   Blok 2
   Blok 3
   Blok 4
  • Infrastructure Connectivity
   Je leert het analyseren, inrichten, bouwen en beheren van netwerkconnectiviteit.
   Blok 1
   Blok 2
   Blok 3
   Blok 4
  • Data retrieval
   Je leert data uit verschillende bronnen in verschillende formaten te verzamelen en verwerken tot een betrouwbare databron.
   Blok 1
   Blok 2
   Blok 3
   Blok 4
  • Mobile Applications
   Je ontwerpt een app en maakt een prototype.
   Blok 1
   Blok 2
   Blok 3
   Blok 4
  • Operations research
   Blok 1
   Blok 2
   Blok 3
   Blok 4
  • Infrastructure services
   Je leert een service infrastructuur ontwerpen en bouwen.
   Blok 1
   Blok 2
   Blok 3
   Blok 4
  • Data Management
   Je leert data en de analyse daarvan in een systeem te beheren, zodat er voor de gehele organisatie een eenduidig beeld van de werkelijkheid ontstaat.
   Blok 1
   Blok 2
   Blok 3
   Blok 4
  • Webbased Applications
   Je ontwerpt, bouwt en test een website.
   Blok 1
   Blok 2
   Blok 3
   Blok 4
  • Recht en Ethiek
   Blok 1
   Blok 2
   Blok 3
   Blok 4
  • Architectural Patterns
   Je leert oplossingen te bedenken voor problemen in een bepaalde software-architectuur.
   Blok 1
   Blok 2
   Blok 3
   Blok 4
  • Infrastructure as a code
   Je leert een ICT-landschap zo in te richten dat aanpassingen geautomatiseerd en telkens op dezelfde manier worden uitgevoerd.
   Blok 1
   Blok 2
   Blok 3
   Blok 4
  • Data Analytics and Reporting
   Je leert informatie te visualiseren in een correcte en betrouwbare rapportage zodat de gebruiker een beslissing kan nemen. Je leert voor verschillende typen beslissingen de juiste rapportage te kiezen.
   Blok 1
   Blok 2
   Blok 3
   Blok 4
  • IoT Applications
   Je ontwerpt, bouwt en test een embedded softwaresysteem.
   Blok 1
   Blok 2
   Blok 3
   Blok 4
 • Jaar 3

  In jaar 3 loop je 20 weken stage bij een bedrijf in Nederland of in het buitenland. In dit bedrijf voer je uit wat je hebt geleerd, onder begeleiding van een docent en medewerker van het bedrijf.

  Keuzevakken
  De rest van het jaar volg je keuzevakken. Je kunt vakken kiezen die aansluiten bij je specialisatie of juist niet, als je ook je ICT-kennis buiten je specialisatie wilt vergroten. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor: 

  • Blockchain: Je ontwerpt en bouwt innovatieve diensten gebaseerd op de Blockchain-technologie. Blockchain is het hart van onder andere de cryptocurrency Bitcoin. In dit keuzevak benader je Blockchain vanuit economisch, technologisch en bedrijfskundig perspectief.
  • Cybersecurity: Je ontwerpt en maakt een technische security architectuur op basis van een analyse van een informatiebeveiligingsplan. Je zorgt ervoor dat dit onderdeel van de ICT-dienstverlening een centrale plek krijgt in een organisatie. 
  • Internet of Things: Je analyseert, ontwerpt en realiseert een IoT-systeem, waarbij de focus ligt op de softwarematige aansturing en dataverwerking.
  • Business Intelligence: Je beschrijft  de indexering, archivering, storage, retrieval, disseminatie van informatie en kennis in een informatiemodel. Het model moet innovatief, stimulerend en werkbaar zijn voor nieuwe vormen van werken en gebaseerd zijn op de specifieke behoeften van de betrokken groepen.

   Je kunt deze keuzevakken ook nog volgen in jaar 4.

 • Jaar 4

  Je volgt in jaar 4 keuzevakken en voert een onderzoek uit: je afstudeeropdracht. Vaak doe je voor een bedrijf onderzoek naar een bestaand probleem rondom informatievoorziening, netwerken, beveiliging of software. Je afstudeeropdracht kun je in binnen- of buitenland uitvoeren.

Toelatingseisen

Toelatingseisen

 • Havo

  Je wordt met elk profiel toegelaten.

  • Natuur en Techniek
  • Natuur en Gezondheid
  • Economie en Maatschappij
  • Cultuur en Maatschappij
 • Vwo

  Je wordt met elk profiel toegelaten.

  • Natuur en Techniek
  • Natuur en Gezondheid
  • Economie en Maatschappij
  • Cultuur en Maatschappij
 • Mbo

  Je wordt toegelaten met een mbo niveau 4 diploma.

 • 21+

  Ben je 21 jaar of ouder en voldoe je niet aan de toelatingseisen onder havo, vwo of mbo? Dan kun je een toelatingsexamen aanvragen via ICT@zuyd.nl.

Past deze opleiding bij jou?

Naast de juiste vooropleiding is het belangrijk dat je je herkent in de volgende eigenschappen:

 • Je bent goed in exacte vakken zoals wiskunde, scheikunde en natuurkunde.
 • Je bent geïnteresseerd in ICT en technologische trends.
 • Je ziet de mogelijkheden om dingen beter, sneller of goedkoper met ICT te doen.
 • Je vindt het leuk om je te verdiepen in nieuwe technologieën of methoden.
 • Je lost graag logische puzzels op.
 • Je kunt goed samenwerken en communiceren.

Schrijf je in voor deze opleiding

Beroep-1

Beroep

De vraag naar ICT-professionals is groot en groeit ieder jaar. Met een ICT-opleiding kun je overal terecht bijvoorbeeld in de techniek, bij de overheid of bij commerciële bedrijven. Op de website van de Nationale Beroepengids krijg je een beeld van alle ICT-gerelateerde functies, inclusief werkzaamheden en het bijbehorende salaris. Voorbeelden van beroepen:

 • Software Engineer

  Een software engineer ontwikkelt, bouwt, test en onderhoudt applicaties en computerprogramma’s. Hierbij let je niet alleen op de techniek van de software, maar ook op de functionaliteit en gebruiksvriendelijkheid. Je werkt vanuit de vraag van de klant. Verder voorzie je de software van een handleiding en documentatie, zodat andere engineers later eventueel aanpassingen kunnen doen.

 • ICT Service Manager

  De ICT service manager van een bedrijf zorgt ervoor dat alles in de lucht blijft. Hij weet welke ICT-oplossingen het bedrijf allemaal nodig heeft en beantwoordt de vragen:

  • Waar slaan we gegevens op (in de cloud)?
  • Wat doen we als er iets uitvalt?
  • Hoe zijn onze gegevens beveiligd?
 • Data/Business Analist

  Een data-analist verzamelt, analyseert en rapporteert gegevens om de dienstverlening van een bedrijf te verbeteren. Met deze bedrijfsdata kun je bijvoorbeeld laten zien waar de kansen of bedreigingen van een bedrijf liggen. Een data/business analist vindt het leuk om dingen grondig te bestuderen en problemen op te lossen.

In 2010 ben ik afgestudeerd en gaan werken bij Mediaan. Ik doe projecten bij organisaties als ING, KPN, Vodafone en Aevitae. Ik begeleid deze organisaties op het gebied van ICT. Ik breng bedrijfsprocessen van alle afdelingen in kaart en help onze klanten bij de verbetering van afspraken met externe partijen. Binnen Mediaan ben ik bezig met de ontwikkeling van nieuwe producten en diensten.

Micha Verboeket
oud-student HBO-ICT

Doorstuderen

De opleiding sluit goed aan op meerdere masteropleidingen. Bij Maastricht University (UM) en de Open Universiteit (OU) kun je zonder schakelprogramma beginnen.

Opleidingen UM:

Opleidingen OU:

Secretariaat ICT
Nieuw Eyckholt 300
6419 DJ Heerlen