HBO-ICT
HBO-ICT

HBO-ICT

Slimme apps waarmee je de tv en de thermostaat bedient. Software die op basis van grote hoeveelheden data patronen herkent en analyseert, zoals de filmsuggesties van Netflix. Adviseren van bedrijven over de meest moderne ICT oplossingen. Gaat je hart hier sneller van kloppen? Dan is de opleiding ICT vast iets voor jou.

 • Locatie Heerlen
 • Duur 4 jaar, start in september
 • Afstudeertitel Bachelor of Science
 • Eerstejaars studenten 133
 • Taal Nederlands
 • Studenttevredenheid 6,9
In de Smart Services Campus kun je je talent inzetten om data om te zetten in slimme diensten.  >>> Smart Services Campus

Opleiding in beeld

Over de opleiding

Over de opleiding

Wat ga je leren?

We hoeven je niet te vertellen dat ICT overal is en veel toepassingen kent. Wij laten je kennis maken met de verschillende aandachtsgebieden van ICT zodat je een brede basis ICT kennis en vaardigheden opbouwt. Zo kun je ontdekken wat jou het meeste aanspreekt.

Aandachtsgebieden

 • Applied AI (Artificial Intelligence)

  Applied AI gaat over het toepassen van Artificial Intellligence technieken. Denk eens aan een vingerafdrukscanner, de navigatiesoftware, de weersvoorspellingen of zelfs een zelfrijdende auto.  De vraag naar experts in Artificial Intelligence wordt steeds groter. Steeds meer bedrijfsprocessen zullen geautomatiseerd worden met slimme algoritmen. Jij gaat in deze modules leren hoe je AI kunt toepassen in bedrijfsprocessen

 • Software Engineering

  Software Engineering zorgt ervoor dat medewerkers van een bedrijf met de juiste apparatuur en software op de juiste plek kunnen werken. Deze apparatuur is gekoppeld aan digitale netwerken, denk aan cloudtoepassingen (bijvoorbeeld Dropbox). Bij het ontwerpen van zo’n digitaal netwerk denk je ook na over het beheer ervan zodat het netwerk snel, betrouwbaar en beveiligd is.

 • Interaction Design

  Vind jij het interessant om te bekijken hoe de mens met technologie omgaat? Interaction Design gaat over het ontwerpen en realiseren van mens-machine interactie. Je leert alles over de wisselwerking tussen mens en technologie. Op basis hiervan ga je creatieve oplossingen en toepassingen bedenken en ontwikkelen met behulp van bijvoorbeeld datavisualisatie en storytelling.

 • Cloud Infrastructure

  Netwerk-infrastructuur: computers, servers en devices die met elkaar verbonden zijn via een netwerk, dat is waar Cloud Infrastructuur over gaat. Denk hierbij aan het ontwerpen, coderen, testen en repareren van software. De opzet van het EPD (Elektronisch Patiënten Dossier) is een mooi voorbeeld hiervan.

Kies onderwerpen die jij interessant vindt
Via keuze onderwijs, modules, laat je je opleiding aansluiten bij jouw persoonlijke interesses. Samen met je studieloopbaanbegeleider bekijk je welke modules het best passen bij jouw interesses en toekomstverwachtingen. Je kunt modules volgen uit één specifiek aandachtsgebied. Je kunt er ook voor kiezen om te combineren uit verschillende aandachtsgbieden. 

Softskills
ICT draait niet alleen om techniek en programmeren. Het is ook belangrijk dat je begrijpt en kunt achterhalen wat de klant precies wil en hoe jouw ICT-oplossing een bedrijf helpt. We besteden daarom veel aandacht aan het ontwikkelen van vaardigheden zoals samenwerken, communiceren, presenteren, klantgericht werken, projectmanagement en interviewen.

Hoe ziet je week eruit?

In een klas van ongeveer 20 studenten volg je afwisselend hoor- en werkcolleges. In groepjes van 2 tot 6 personen werk je aan uitdagende opdrachten. Gemiddeld ben je 40 uur per week met je studie bezig waarvan je ongeveer 20 uur per week les hebt. De overige tijd besteed je aan zelfstudie en groepsopdrachten.

Ongeveer de helft van de opleiding bestaat uit samenwerken met het bedrijfsleven, dat gebeurt bijvoorbeeld op de Brightlands Smart Services Campus.  Je volgt gastcolleges en bezoekt bedrijvencontactdagen.

Les- en werkvormen

 • Hoorcolleges: je luistert gedurende een uur naar een docent of gastspreker.
 • Discussiecolleges: in een groep van +/- 20 studenten ga je samen met je docent in discussie over stellingen die te maken hebben met de lesstof. 
 • Praktijkopdrachten: gedurende drie weken werk je in groepsverband aan een praktijkopdracht die als casus is ingestuurd door echt bedrijf.
 • Werkcolleges: je bespreekt samen met andere projectteams en een docent de voortgang van de praktijkopdracht.
 • Zelfstudie: je bestudeert zelfstandig literatuur of gaat op zoek naar externe bronnen. 
   
Lees meer Lees minder

Ik wilde leren om van begin tot eind een applicatie te ontwikkelen. Niet alleen de creatieve kant, maar ook de technische kant. De opleiding is precies wat ik zocht. Je wordt gestimuleerd om samen te werken en juist dat haalt het beste in mij naar boven. Ik begon hier als ICT-dummy, maar dat is totaal geen probleem, zolang je je best doet en een doel voor ogen hebt!

Imke Bouma
ICT-studente

ICT Community

In onze ICT Community, een digitale en fysieke plek, maak je kennis met het werkveld via gastcolleges, workshops, excursies, evenementen en bedrijvencontactdagen. Zo weet je wat je na de studie kunt verwachten én kun je alvast netwerken voor je toekomstige baan.

Studeren moet ook leuk zijn, daarom organiseren we ook gezellige activiteiten. De studentenintroductie, wekelijkse kickbokstrainingen, een tafelvoetbaltoernooi, onze Gamebattles of Toast-it. Hierdoor werk je ook aan je sociale skills.

Lees meer Lees minder

Versneld traject voor vwo'ers

Als vwo’er kun je een versneld traject doorlopen. Je rondt de opleiding dan in 3 jaar af. Je krijgt vrijstelling voor enkele vakken in leerjaar 1, zoals Rapporteren, Presenteren en Projectmatig werken. In deze intensieve variant ben je een jaar eerder klaar met de opleiding. Daarna kun je zónder extra schakeljaar een wetenschappelijke master volgen bij een van de aangesloten universiteiten. Je kunt dus binnen 4 jaar je bachelor- én masterdiploma halen.

Studenten aan het woord

Hoe is het om HBO-ICT te studeren? Waarom koos je voor Zuyd en wat doe je nu? Wij vroegen het aan oud-studenten Kelly en Joshua.

Kelly, volgde het driejarig VWO-traject

KellyHey, ik ben Kelly. Ik ben 21 en in 2016 startte ik met ICT bij Zuyd. In het laatste jaar van het VWO ben ik ook voor een informatica studie gaan kijken bij universiteiten, maar uiteindelijk heb ik toch voor het hbo gekozen. De voornaamste reden hiervoor was dat de sfeer bij Zuyd ICT op de open dag mij zoveel beter beviel. Ik twijfelde over een hbo studie omdat het toch voelde als het extra jaartje VWO, 6 jaar t.o.v. 5 jaar havo weggooien. Maar ik was om toen ik hoorde over het VWO-traject waarmee je in 3 jaar je hbo haalt.
 

Zo begon ik dus in 2016 aan het VWO-traject voor mijn bachelor ICT bij Zuyd waar ik 3 super jaren beleefd heb. De opleiding heeft een hele leuke community en al snel meldde ik me aan voor spellenavondjes, kerstfeestjes en "solliciteerde" ik om te helpen evenementen te organiseren. Via een van deze evenementen, de jaarlijkse bedrijvencontactdag, ben ik op mijn stageplekken terechtgekomen. Daar ging ik nadenken over werken versus doorstuderen. Ik koos in het minoren (keuze vakken) deel minoren die me de mogelijkheid gaven zonder premaster door te studeren. Tijdens mijn eindstage in 2019 heb ik definitief besloten dat ik wilde gaan doorstuderen en mij aangemeld voor de master Business Intelligence and Smart Services (BISS) bij de Universiteit van Maastricht. Deze keuze was eigenlijk heel vanzelfsprekend: tijdens de minoren had ik les in de Brightlands Smart Services campus in Heerlen waar ook het BISS instituut zit dat een rol speelt in mijn huidige master studie. Dankzij samenwerkingen tussen Zuyd en UM kon ik meteen in mijn master doorstromen. Zo haalde ik in 2018-2019 mijn bachelor bij Zuyd en begon ik dit schooljaar met mijn master. Ik hoop dit studiejaar, 2019-2020, mijn master af te kunnen ronden en ben inmiddels al bezig met mijn laatste vakken en scriptie. Na mijn master wil ik op zoek gaan naar werk, het liefst iets innovatiefs binnen de ICT om zo ervaring in het bedrijfsleven op te doen. Verder sluit ik ook niet uit dat het hbo mij in de toekomst nog terug zal zien, maar dan wel vanaf de andere kant van de collegezaal als docent.

Lees meer Lees minder

Joshua, gek van programmeren

JoshuaMijn naam is Joshua Pierlo, ik ben 22 jaar en woon in Oirsbeek. Ik houd erg van sport, ik badminton en ik handbal en daarnaast zit graag achter mijn beeldschermen om te programmeren of een potje te gamen. Vanaf de middelbare school wist ik al dat ik iets wilde gaan doen met programmeren. Na de open dag van Zuyd ICT was ik dan ook vrijwel meteen verkocht. Er is een gevarieerd lespakket met voor mij genoeg aandacht voor programmeren. Wat overigens ook wel een klein beetje invloed gehad heeft op mijn keuze is de bekende Zuyd LAN-party.

Vanaf de eerste programmeerles wist ik zeker dat ik de development kant op wilde. Mijn tijd bij Zuyd was dan ook vooral gericht op het halen van de vakken die ik nodig had om de IT development richting op te gaan. In deze tijd heb ik mij ontwikkeld tot de developer die ik nu ben, met de juiste professionele vaardigheden, bijvoorbeeld goede documentatie kunnen schrijven, professioneel handelen. De docenten waren erg prettig en bij events en borrels etc. was het altijd gezellig.

Ik kreeg na mijn afstuderen meteen een vast contract aangeboden bij het bedrijf waar ik mijn afstudeerstage heb gedaan. Bij LARKinfolab op de Brightlands Smart Services Campus heb ik een uitdagende baan met veel programmeerwerk en werk ik binnen een ontzettend leuk team. Ik ben van plan later een eigen game te gaan programmeren, maar dat duurt nog wel even. 

Lees meer Lees minder
 • Collegegeld en overige kosten

  Voor elk studiejaar dat je bij ons studeert, betaal je collegegeld. Ook als je in dat jaar alleen stage loopt. Je collegegeld is afhankelijk van je persoonlijke situatie en opleiding. 

  Naast het collegegeld moet je rekening houden met bijkomende kosten voor boeken en ander studiemateriaal.

 • Onderwijs- en examenregeling

  In de onderwijs- en examenregeling (OER) vind je alle informatie over de inhoud van de opleiding, de begeleiding die je krijgt en de manier waarop de toetsing binnen de opleiding wordt geregeld. 

  • Bekijk de actuele OER (pdf). 
  • Bekijk het addendum over ingangseis minoren (pdf)
 • Studie in cijfers

  Wil je weten hoe huidige studenten deze opleiding beoordelen? En wat je kansen zijn op een baan? Bekijk dan de objectieve informatie gebaseerd op openbare, betrouwbare bronnen (zie Studiekeuze123). Hiermee kun je onze opleiding vergelijken met het landelijk gemiddelde. Bekijk de informatie over HBO-ICT

   

Verschillen HBO-ICT en ICT (Ad)

 • De bachelor HBO-ICT is een opleiding van 4 jaar. ICT (Ad) duurt 2 jaar.
 • De bachelor opleiding is breed. ICT (Ad) leidt op voor specifieke beroepen.
 • De bachelor besteedt meer aandacht aan onderzoek. De ICT (Ad) is praktischer. 
 • Bij de bachelor specialiseer je je na het eerste jaar. Bij ICT (Ad) al na een half jaar.

Wil jij zelf ontwerpen maken en bedenken, onderzoek doen en bedrijven adviseren over verbeteringen binnen hun systemen? Dan past HBO-ICT bij jou. 
Bij de opleiding ICT (Ad) ligt de focus op het maken en beheren van systemen. Je schrijft software en je programmeert binnen ontwerp dat al vaststaat. Je kunt na je afstuderen instromen bij HBO-ICT.

Hieronder hebben we alle verschillen op een rij gezet.

Lees meer Lees minder
studieopbouw

Studieopbouw

Een studiejaar bestaat uit 4 blokken van 10 weken. De eerste 6 weken van een blok krijg je theorieles. Daarna werk je 3 weken in groepen aan een praktijkopdracht. Je sluit een blok af met een toets in de laatste week.

 

De betrokkenheid van de docenten vind ik prettig en het contact is heel laagdrempelig. Ze doen er alles aan om je verder te helpen in je ontwikkeling. Dit kan tijdens een koffiemomentje op de bank, een vraag via WhatsApp of een vooraf ingepland overleg. Dat persoonlijke contact zie ik als onmisbaar voor het halen van de eindstreep.

Wim Goode
Student ICT
 • Jaar 1

  In jaar 1 krijg je naast een brede inleiding in de ICT ook een inleiding op verschillende ICT aandachtsgebieden. Hierdoor ontdek je wat je leuk vindt en waar jij goed in bent, zodat je in het tweede jaar met hulp van jouw studieloopbaanbegeleider de juiste modules kunt kiezen.

  Vakken

  Blok 1
  Blok 2
  Blok 3
  Blok 4
  • Professional Skills
   Je leert studievaardigheden, plannen, organiseren, samenwerken en werkt aan je persoonlijke ontwikkeling.
   Blok 1
   Blok 2
   Blok 3
   Blok 4
  • Introduction to ICT
   Je krijgt inzicht in het ICT-vakgebied, je doet ICT-basiskennis op en leert het toe te passen.
   Blok 1
   Blok 2
   Blok 3
   Blok 4
  • Programming Fundamentals
   Blok 1
   Blok 2
   Blok 3
   Blok 4
  • Team Skills
   Je leert gesprekstechnieken en communiceren in correct Nederlands.
   Blok 1
   Blok 2
   Blok 3
   Blok 4
  • Introduction to Development
   Blok 1
   Blok 2
   Blok 3
   Blok 4
  • Quantitative Methods
   Je leert een eenvoudig kwantitatief onderzoek (vragenlijst bij grote groep studenten) op te zetten, uit te voeren en te beschrijven met statistiek.
   Blok 1
   Blok 2
   Blok 3
   Blok 4
  • Project Management
   Analyseren van een situatie met interviewtechnieken, doelstellingen formuleren en concrete resultaten communiceren naar een opdrachtgever
   Blok 1
   Blok 2
   Blok 3
   Blok 4
  • Introduction to Infrastructure
   Je leert data van bedrijven te verzamelen, managen, analyseren en te visualiseren in duidelijke rapportages.
   Blok 1
   Blok 2
   Blok 3
   Blok 4
  • Data Structures Basics
   Je leert hoe je gegevens (data) kunt bewaren, opslaan in een goede vorm, onderhouden en verwerken tot informatie.
   Blok 1
   Blok 2
   Blok 3
   Blok 4
  • Communication Skills
   Je leert een rapport schrijven en presenteren aan een opdrachtgever.
   Blok 1
   Blok 2
   Blok 3
   Blok 4
  • Introduction to Human Computer Interaction
   Blok 1
   Blok 2
   Blok 3
   Blok 4
  • Qualitative methods
   Je leert een eenvoudig kwalitatief onderzoek (interview, observeren of deskresearch) op te zetten en uit te voeren.
   Blok 1
   Blok 2
   Blok 3
   Blok 4
 • Jaar 2

  In jaar 2 volg je een aantal gezamenlijke vakken en een aantal keuze modules.

  Vakken

  Blok 1
  Blok 2
  Blok 3
  Blok 4
  • Interaction Design
   Blok 1
   Blok 2
   Blok 3
   Blok 4
  • Web Applications
   Blok 1
   Blok 2
   Blok 3
   Blok 4
  • Research methods
   Blok 1
   Blok 2
   Blok 3
   Blok 4
  • Machine Learning
   Blok 1
   Blok 2
   Blok 3
   Blok 4
  • Mobile
   Blok 1
   Blok 2
   Blok 3
   Blok 4
  • Algorithms
   Blok 1
   Blok 2
   Blok 3
   Blok 4
  • ICT Innovation
   Blok 1
   Blok 2
   Blok 3
   Blok 4
  • Legal and Ethics
   Blok 1
   Blok 2
   Blok 3
   Blok 4
  • Security
   Blok 1
   Blok 2
   Blok 3
   Blok 4
  • DevOps
   Blok 1
   Blok 2
   Blok 3
   Blok 4
  • Architectural Patterns
   Je leert oplossingen te bedenken voor problemen in een bepaalde software-architectuur.
   Blok 1
   Blok 2
   Blok 3
   Blok 4
 • Jaar 3

  In jaar 3 loop je 20 weken stage bij een bedrijf in Nederland of in het buitenland. In dit bedrijf voer je uit wat je hebt geleerd, onder begeleiding van een docent en medewerker van het bedrijf.

  Keuzevakken
  De rest van het jaar volg je minoren, een soort groot keuzevak. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor: 

  • Cybersecurity: Je ontwerpt en maakt een technische security architectuur op basis van een analyse van een informatiebeveiligingsplan. Je zorgt ervoor dat dit onderdeel van de ICT-dienstverlening een centrale plek krijgt in een organisatie.
  • Internet of Things: Je analyseert, ontwerpt en realiseert een IoT-systeem, waarbij de focus ligt op de softwarematige aansturing en dataverwerking.
  • Business Intelligence: Je beschrijft de indexering, archivering, storage, retrieval, disseminatie van informatie en kennis in een informatiemodel. Het model moet innovatief, stimulerend en werkbaar zijn voor nieuwe vormen van werken en gebaseerd zijn op de specifieke behoeften van de betrokken groepen.

  De te kiezen minoren verschillen per blok en per collegejaar. Je kunt deze minoren ook nog volgen in jaar 4.

 • Jaar 4

  Je volgt in jaar 4 weer minoren (groot keuzevak) en voert een onderzoek uit: je afstudeeropdracht. Vaak doe je voor een bedrijf onderzoek naar een bestaand probleem rondom informatievoorziening, netwerken, beveiliging of software. Je afstudeeropdracht kun je in binnen- of buitenland uitvoeren.

Toelatingseisen

Toelatingseisen

 • Havo

  Je wordt met elk profiel toegelaten.

  • Natuur en Techniek
  • Natuur en Gezondheid
  • Economie en Maatschappij
  • Cultuur en Maatschappij
 • Vwo

  Je wordt met elk profiel toegelaten.

  • Natuur en Techniek
  • Natuur en Gezondheid
  • Economie en Maatschappij
  • Cultuur en Maatschappij
 • Mbo

  Je wordt toegelaten met een mbo niveau 4 diploma.

 • 21+

  Ben je 21 jaar of ouder en voldoe je niet aan de toelatingseisen onder havo, vwo of mbo? Dan kun je een toelatingsexamen aanvragen via ICT@zuyd.nl.

Past deze opleiding bij jou?

Naast de juiste vooropleiding is het belangrijk dat je je herkent in de volgende eigenschappen:

 • Je bent goed in exacte vakken zoals wiskunde, scheikunde en natuurkunde.
 • Je bent geïnteresseerd in ICT en technologische trends.
 • Je ziet de mogelijkheden om dingen beter, sneller of goedkoper met ICT te doen.
 • Je vindt het leuk om je te verdiepen in nieuwe technologieën of methoden.
 • Je lost graag logische puzzels op.
 • Je kunt goed samenwerken en communiceren.

Schrijf je in voor deze opleiding

Chat met een student

Heb je vragen over de opleiding HBO-ICT? Wil je weten hoe het is om de opleiding te volgen? Ga via de chat in gesprek met onze studenten. Deze studenten hebben zich aangemeld omdat ze studiekiezers zoals jij willen helpen met hun ervaringen. 

Beroep-1

Beroep

De vraag naar ICT-professionals is groot en groeit ieder jaar. Met een ICT-opleiding kun je overal terecht bijvoorbeeld in de techniek, bij de overheid of bij commerciële bedrijven.  We geven een aantal voorbeelden van beroepen waarin onze afgestudeerden terechtkomen. Op de website van de Nationale Beroepengids krijg je een beeld van alle ICT-gerelateerde functies, inclusief werkzaamheden en het bijbehorende salaris. 

 • Software Engineer

  Een software engineer ontwikkelt, bouwt, test en onderhoudt applicaties en computerprogramma’s. Hierbij let je niet alleen op de techniek van de software, maar ook op de functionaliteit en gebruiksvriendelijkheid. Je werkt vanuit de vraag van de klant. Verder voorzie je de software van een handleiding en documentatie, zodat andere engineers later eventueel aanpassingen kunnen doen.

 • ICT Service Manager

  De ICT service manager van een bedrijf zorgt ervoor dat alles in de lucht blijft. Hij weet welke ICT-oplossingen het bedrijf allemaal nodig heeft en beantwoordt de vragen:

  • Waar slaan we gegevens op (in de cloud)?
  • Wat doen we als er iets uitvalt?
  • Hoe zijn onze gegevens beveiligd?
 • Data/Business Analist

  Een data-analist verzamelt, analyseert en rapporteert gegevens om de dienstverlening van een bedrijf te verbeteren. Met deze bedrijfsdata kun je bijvoorbeeld laten zien waar de kansen of bedreigingen van een bedrijf liggen. Een data/business analist vindt het leuk om dingen grondig te bestuderen en problemen op te lossen.

In 2010 ben ik afgestudeerd en gaan werken bij Mediaan. Ik doe projecten bij organisaties als ING, KPN, Vodafone en Aevitae. Ik begeleid deze organisaties op het gebied van ICT. Ik breng bedrijfsprocessen van alle afdelingen in kaart en help onze klanten bij de verbetering van afspraken met externe partijen. Binnen Mediaan ben ik bezig met de ontwikkeling van nieuwe producten en diensten.

Micha Verboeket
oud-student HBO-ICT

Doorstuderen

De opleiding sluit goed aan op meerdere masteropleidingen. Bij Maastricht University (UM) en de Open Universiteit (OU) kun je zonder schakelprogramma beginnen.

Opleidingen UM:

Opleidingen OU:

Secretariaat ICT
Nieuw Eyckholt 300
6419 DJ Heerlen

>