-
Introduction to ICTBasiskennis van ICT en inzicht in het vakgebied.Blok 1Blok 2Blok 3Blok 4
-
ScriptingEenvoudige programma's bouwen (programmeren).Blok 1Blok 2Blok 3Blok 4
-
Professional SkillsJe leert hoe je je werk het beste kan plannen, organiseren en om samen te werken met studiegenoten. Je wordt begeleid bij het kiezen van het juiste ICT-profiel.Blok 1Blok 2Blok 3Blok 4
-
Requirements EngineeringBehoeften van de klant achterhalen en de vereisten voor een applicatie of systeem vaststellen.Blok 1Blok 2Blok 3Blok 4
-
TestingTesten of software voldoet aan de vooraf opgestelde randvoorwaarden en eisen.Blok 1Blok 2Blok 3Blok 4
-
Team SkillsJe werkt aan vaardigheden als samenwerken, communiceren en presenteren.Blok 1Blok 2Blok 3Blok 4
-
Programming ConceptsAls je het profiel App and Web Developer kiestBlok 1Blok 2Blok 3Blok 4
-
Project Management SkillsBlok 1Blok 2Blok 3Blok 4
-
Software ModellingAls je het profiel App and Web Developer kiestBlok 1Blok 2Blok 3Blok 4
-
Infrastructure ConnectivityAls je het profiel Cloud Automation Engineer kiestBlok 1Blok 2Blok 3Blok 4
-
Methodical SkillsBlok 1Blok 2Blok 3Blok 4

Associate degree
ICT (Ad)
Wil je handige apps ontwikkelen of leren programmeren? Wil jij een praktijkgerichte opleiding volgen? Zie jij een baan als Web- en App developer of Cloud Automation Specialist wel zitten? Óf twijfel je nog of de 4-jarige bachelor opleiding wel bij jou past? Dan is de Ad-ICT iets voor jou!
Als je de opleiding hebt afgerond, ontvang je het diploma Associate degree ICT. De Associate degree is een van de ICT-opleidingen bij Zuyd. Je hebt dan een diploma tussen mbo-4 en HBO-bachelorniveau in. Na het afronden van de opleiding Ad-ICT kun je alsnog doorstromen naar de opleiding HBO-ICT.
- Locatie Heerlen
- Duur 2 jaar
- Taal Nederlands
Over de opleiding
Wat ga je leren?
Je leert om ICT-systemen te bouwen, te beheren en te verbeteren. In het eerste half jaar leer je de basis van het programmeren, aan welke eisen een applicatie moet voldoen en hoe je met ICT-systemen werkt. Halverwege het eerste jaar kies je een specialisatie:
-
App and Web Developer
Je leert werken met verschillende programmeertalen zodat je ook de logica van het programmeren beheerst. Daarnaast krijg je les in modelleren, een snellere manier om software te ontwikkelen en maak je kennis met verschillende web- en mobiele applicaties. Je leert om zelf contentmanagementsystemen te bouwen en websites te maken die niet alleen informatie tonen, maar die ook ‘praten’ met andere programma’s. Denk bijvoorbeeld aan de website van IKEA, waar je de actuele voorraad van een product kunt bekijken of de levertijd kunt opvragen.
-
Cloud Automation Engineer
Een goede ICT-infrastructuur zorgt ervoor dat medewerkers in een bedrijf snel en efficiënt hun werk kunnen doen, op kantoor, thuis of onderweg. Je leert hoe je een bedrijfsnetwerk inricht zodat medewerkers met de juiste apparatuur en programma’s op de juiste netwerken kunnen werken. Daarbij houd je rekening met een goede beveiliging, gebruiksvriendelijkheid en snelheid. Je leert hoe je storingen verhelpt en hoe je de prestatie van systemen verbetert. Je leert hoe je technische ontwerpen maakt voor de ICT-infrastructuur van een bedrijf.
Verschil met HBO-ICT
- ICT (Ad) is een opleiding van 2 jaar. De bachelor HBO-ICT is een opleiding van 4 jaar.
- ICT (Ad) leidt op voor specifieke beroepen, de bachelor opleiding is breder.
- ICT (Ad) is praktischer en er is minder aandacht voor onderzoek dan bij HBO-ICT.
- Bij ICT (Ad) kies je na een half jaar voor een specialisatie. Bij de bachelor ga je je pas na het eerste jaar specialiseren.
Bij de opleiding ICT (Ad) ligt de focus op het maken en beheren van systemen. Je schrijft software en je programmeert binnen ontwerp dat al vaststaat. Wil jij zelf ontwerpen maken en bedenken, onderzoek doen en bedrijven adviseren over verbeteringen binnen hun systemen? Dan past HBO-ICT bij jou. Je kunt na je afstuderen instromen bij HBO-ICT.
Hieronder hebben we alle verschillen op een rij gezet.
Hoe ziet je week eruit?
Je hebt ongeveer 15 uur per week les. In de weken waarin je werkt aan een praktijkopdracht heb je minder lesuren en besteed je meer tijd aan zelfstudie en werken in een groepje aan een project. Je bent ongeveer 40 uur per week met je studie bezig.
Vanaf het eerste blok werk je aan praktijkopdrachten die als casus zijn ingestuurd door bedrijven in de regio. Je bedenkt samen met andere studenten oplossingen voor een bedrijfsprobleem. Het is daarbij belangrijk dat je achterhaalt en begrijpt wat de klant precies wil en hoe jouw ICT-oplossing een bedrijf helpt. We besteden daarom veel aandacht aan het ontwikkelen van vaardigheden zoals samenwerken, communiceren, presenteren, klantgericht werken, projectmanagement en interviewen.
De opleiding is persoonlijk en kleinschalig. Je krijgt een persoonlijke studieloopbaanbegeleider (SLB’er) toegewezen die jou tijdens je studie begeleidt. Je kunt bij je SLB’er terecht voor vragen over je studie. Voor je stage- en afstudeeropdracht krijg je een aparte begeleider.
Les- en werkvormen
- Hoorcolleges: je luistert gedurende een uur naar een docent of gastspreker.
- Discussiecollege: in een groep van 20 studenten discussieer je over stellingen die te maken hebben met de lesstof.
- Werkcolleges/Practicum: gedurende drie weken werk je in groepsverband aan een praktijkopdracht. Tijdens deze colleges bespreek je met andere projectteams en een docent de voortgang en kun je vragen stellen.
- Zelfstudie: je bestudeert zelfstandig de literatuur of gaat op zoek naar externe bronnen.
ICT Learning Community
Je komt terecht in onze ICT Community. Een digitale en fysieke plek waarin je kennis maakt met het werkveld door extra gastcolleges, workshops, excursies, evenementen en de bedrijvencontactdagen. Zo weet je wat je na de studie kunt verwachten én kun je alvast netwerken voor je toekomstige baan.
Om je een leuke studietijd te bezorgen en je klaar te stomen voor het bedrijfsleven organiseren we naast werkveld en carrièregerichte activiteiten ook verschillende evenementen met een sociaal karakter. Denk aan de studenten introductie, onze wekelijkse kickbokstrainingen, een tafelvoetbaltoernooi, onze Gamebattles of Toast-it. Hierdoor werk je ook aan je sociale skills.
-
Collegegeld en overige kosten
Voor elk studiejaar dat je bij ons studeert, betaal je collegegeld. Ook als je in dat jaar alleen stage loopt. Je collegegeld is afhankelijk van je persoonlijke situatie en opleiding.
Naast het collegegeld moet je rekening houden met bijkomende kosten voor boeken en ander studiemateriaal.
-
Onderwijs- en examenregeling
In de onderwijs- en examenregeling (OER) vind je alle informatie over de inhoud van de opleiding, de begeleiding die je krijgt en de manier waarop de toetsing binnen de opleiding wordt geregeld.
- Bekijk de actuele OER.
Kom Proefstuderen
Wil je weten hoe het écht is om bij ons te studeren, kom dan een dag proefstuderen.
Bekijk het programma en meld je snel aan.

Studieopbouw
Elk jaar is verdeeld in 4 blokken van 10 weken. Per blok heb je 6 weken les en werk je 3 weken met een groepje studenten aan een praktijkcasus. In de laatste week van elk blok heb je tentamens.
-
Jaar 1
Het eerste half jaar is voor alle studenten hetzelfde. Je leert de basisprincipes van ICT en je bouwt eenvoudige programma’s. Je schrijft bijvoorbeeld een stukje software voor een simpel spel zoals boter-kaas-en-eieren. In het tweede blok ga je aan de slag met vragen als:
- Hoe bepaal je de behoeften van een klant voor een nieuwe applicatie?
- Hoe vertaal je klantwensen naar eisen voor de applicatie?
- Hoe zorg je dat je aan de systeemeisen voldoet?
- Hoe test je of jouw applicatie voldoet aan de eisen en voorwaarden?
Aan het einde van blok 2 kies je een specialisatie: App and Web Developer of Cloud Automation Engineer.
Vakken
Blok 1Blok 2Blok 3Blok 4 -
Jaar 2
De vakken in de eerste twee blokken sluiten aan bij je specialisatie. Daarnaast zijn privacy en security belangrijke thema’s.
Het laatste half jaar ga je afstuderen. Vaak bedenk je een ICT-oplossing van een bestaand probleem rondom informatievoorziening, netwerken, beveiliging of software bij een bedrijf. Of je bouwt een app of maakt een ontwerp voor een nieuwe website. Het is belangrijk dat je laat zien dat je de kennis die je hebt opgedaan tijdens de opleiding kunt toepassen in de praktijk.
De afstudeerplek zoek je zelf. Zo leer je een netwerk voor je toekomstige carrière op te bouwen, sollicitatiegesprekken te voeren en jezelf te presenteren. Je kunt hierbij gebruik maken van ons regionale bedrijvennetwerk, en je kunt in het buitenland afstuderen. Je maakt zelf de keuze voor het bedrijf en de opdracht die het beste bij jou past. De opleiding beoordeelt of de afstudeeropdracht op niveau is en geeft je begeleiding tijdens het afstuderen.
Afstudeertitel
Na je afstuderen mag je de titel Associate degree gebruiken.Vakken
Blok 1Blok 2Blok 3Blok 4-
Web Application DevelopmentAls je het profiel App and Web Developer kiestBlok 1Blok 2Blok 3Blok 4
-
VirtualisationAls je het profiel Cloud Automation Engineer kiestBlok 1Blok 2Blok 3Blok 4
-
Business Processes and ServicesBlok 1Blok 2Blok 3Blok 4
-
Mobile Application DevelopmentAls je het profiel App and Web Developer kiestBlok 1Blok 2Blok 3Blok 4
-
DevOpsAls je het profiel Cloud Automation Engineer kiestBlok 1Blok 2Blok 3Blok 4
-
Ethical hackingHacken van je eigen systemen om gaten in de beveiliging op te sporen en maatregelen te nemen om een cyberaanval te voorkomen.Blok 1Blok 2Blok 3Blok 4
-
AfstuderenBlok 1Blok 2Blok 3Blok 4
-
Toelatingseisen
-
Havo
Je wordt met elk profiel toegelaten
- Natuur en Gezondheid
- Natuur en Techniek
- Economie en Maatschappij
- Cultuur en Maatschappij
-
Vwo
Je wordt met elk profiel toegelaten
- Natuur en Gezondheid
- Natuur en Techniek
- Economie en Maatschappij
- Cultuur en Maatschappij
-
Mbo
Je wordt toegelaten met een mbo-diploma niveau 4.
-
21+
Ben je 21 jaar of ouder en voldoe je niet aan de toelatingseisen? Dan kun je een toelatingsexamen aanvragen via het secretariaat, via ICT@zuyd.nl. Wil je vanuit een andere opleiding switchen naar de ICT (Ad)? Bepaal dan samen met onze studieadviseur welk studieplan je gaat volgen en mail naar ICT@zuyd.nl.
Past deze opleiding bij jou?
- Je wil (door)studeren maar vier jaar lijkt je (nu) te lang.
- Je wil na twee jaar een erkend diploma halen en tegelijkertijd de mogelijkheid hebben om verder te studeren.
- Je bent goed in het oplossen van problemen.
Beroep
De vraag naar afgestudeerde ICT-studenten is groot. Je kunt bij bedrijven, consultancy- of adviesbureaus aan de slag. Of bij een ICT-dienst in de gezondheidszorg, chemie, techniek, overheid, onderwijs, commerciële of financiële instellingen. Je wordt opgeleid voor de functies:
-
Webdeveloper
Jij bent vanaf de start tot aan de oplevering van een nieuwe website betrokken. Jij neemt het technische deel voor je rekening: je weet hoe je een gebruiksvriendelijke website bouwt volgens de laatste technieken. Een goede Webdeveloper heeft ook creatief inzicht en beschikt over goede communicatieve vaardigheden. Het is belangrijk dat je jouw ideeën en adviezen duidelijk kunt presenteren aan opdrachtgevers.
-
Cloud Automation Specialist
Je adviseert over de inrichting en het beheer van een infrastructuur, waarbij je rekening houdt met eisen en wensen van de organisatie. Je maakt technische ontwerpen voor de infrastructuur met bijbehorende beveiliging. Je richt de infrastructuur in en brengt nieuwe technologische ontwikkelingen onder in het beheer.
-
Appdeveloper
Als appontwikkelaar ontwikkel je apps voor een smartphone of tablet. Soms bedenk je de app zelf, maar meestal krijg je een opdracht voor een bepaalde app en ga je deze ontwerpen. Jij zorgt ervoor dat de app er mooi uitziet, gebruiksvriendelijk is en goed werkt. Je kunt apps maken om het gebruik van bepaalde diensten gemakkelijker te maken voor klanten, zoals internetbankieren of het verzenden van een verjaardagskaart. Er zijn ook steeds meer bedrijven die apps laten ontwikkelen om hun bedrijfsprocessen te verbeteren.
Doorstuderen
Na het afronden van de tweejarige Associate degree kun je instromen in de bacheloropleiding HBO-ICT. De bachelor opleiding duurt dan nog twee jaar en levert je dus geen studievertraging op. Het voordeel is dat je al een diploma in handen hebt. Het nadeel is dat je twee keer gaat afstuderen en dat als een zwaarder traject wordt beschouwd. Na het behalen van de bachelor kun je eventueel nog een master volgen aan een universiteit.
Secretariaat ICT
Nieuw Eyckholt 300
6419 DJ Heerlen