ICT
Associate degree
ICT AD

ICT (Ad)

Technologie is overal. Ga jij nieuwe, handige apps ontwikkelen? Wil jij van hacken je beroep maken en je inzetten tegen cybercrime? Help jij de politie om daders digitaal op te sporen? Of wil je bedrijven adviseren over de nieuwste ICT-oplossingen? Met de opleiding ICT kun je verschillende kanten op. 

Als je de opleiding hebt afgerond, ontvang je het diploma Associate degree. Je hebt dan een diploma tussen mbo-4 en hbo-bachelorniveau in.

 • Locatie Heerlen
 • Duur 2 jaar
 • Afstudeertitel Associate Degree
 • Eerstejaars studenten 78
 • Taal Nederlands
 • Studenttevredenheid 6,9
De Associate degree (Ad) is een landelijk erkende tweejarige hbo-opleiding. 

De opleiding in beeld

Over de opleiding

Over de opleiding

Wat ga je leren

Je leert om ICT-systemen te bouwen, te beheren en te verbeteren. In het eerste half jaar leer je de basis van het programmeren, aan welke eisen een applicatie moet voldoen en hoe je test of software werkt. Halverwege het eerste jaar kies je een specialisatie: 

 • Web and App Development

  Je leert werken met verschillende programmeertalen zodat je ook de logica van het programmeren beheerst. Daarnaast krijg je les in modelleren, een snellere manier om software te ontwikkelen en maak je kennis met verschillende web- en mobiele applicaties. Je leert om zelf contentmanagementsystemen te bouwen en websites te maken die niet alleen informatie tonen, maar die ook ‘praten’ met andere programma’s. Denk bijvoorbeeld aan de website van IKEA, waar je de actuele voorraad van een product kunt bekijken of de levertijd kunt opvragen.

 • Cloud Automation Specialist

  Een goede ICT-infrastructuur zorgt ervoor dat medewerkers in een bedrijf snel en efficiënt hun werk kunnen doen, op kantoor, thuis of onderweg. Je leert hoe je een bedrijfsnetwerk inricht zodat medewerkers met de juiste apparatuur en programma’s op de juiste netwerken kunnen werken. Daarbij houd je rekening met een goede beveiliging, gebruiksvriendelijkheid en snelheid.

  Je leert hoe je storingen verhelpt, gebruikers ondersteunt bij computerproblemen en hoe je de prestatie van systemen verbetert. Je leert hoe je technische ontwerpen maakt voor de ICT-infrastructuur van een bedrijf.

Verschil met HBO-ICT

Bij de opleiding ICT (Ad) ligt de focus op het maken en beheren van systemen. Je schrijft software en je programmeert binnen ontwerp dat al vaststaat. Wil jij zelf ontwerpen maken en bedenken, onderzoek doen en bedrijven adviseren over verbeteringen binnen hun systemen? Dan past HBO-ICT bij jou. Je kunt na je afstuderen instromen bij HBO-ICT. 

 • ICT (Ad) is een opleiding van 2 jaar. De bachelor HBO-ICT is een opleiding van 4 jaar.
 • ICT (Ad) leidt op voor specifieke beroepen, de bachelor opleiding is breder.
 • ICT (Ad) is praktischer en er is minder aandacht voor onderzoek dan bij HBO-ICT. 
 • Bij ICT (Ad) kies je na een half jaar voor een specialisatie. Bij de bachelor kies je na het eerste jaar.

In deze factsheet worden de verschillen tussen ICT (Ad) en HBO-ICT uitgelegd.  

Hoe ziet je week eruit?

Je hebt ongeveer 15 uur per week les. In de weken waarin je werkt aan een praktijkopdracht heb je minder lesuren en besteed je meer tijd aan zelfstudie en werken in een groepje aan een project. Je bent ongeveer 40 uur per week met je studie bezig. 

Vanaf het eerste blok werk je aan praktijkopdrachten die als casus zijn ingestuurd door bedrijven in de regio. Je bedenkt samen met andere studenten oplossingen voor een bedrijfsprobleem. Het is daarbij belangrijk dat je achterhaalt en begrijpt wat de klant precies wil en hoe jouw ICT-oplossing een bedrijf helpt. We besteden daarom veel aandacht aan het ontwikkelen van vaardigheden zoals samenwerken, communiceren, presenteren, klantgericht werken, projectmanagement en interviewen.

De opleiding is persoonlijk en kleinschalig. Je krijgt een persoonlijke studieloopbaanbegeleider (SLB’er) toegewezen die jou tijdens je studie begeleidt. Je kunt bij je SLB’er terecht voor vragen over je studie. Voor je stage- en afstudeeropdracht krijg je een aparte begeleider.

Les- en werkvormen

 • Hoorcolleges: je luistert gedurende een uur naar een docent of gastspreker.
 • Discussiecollege: in een groep van 20 studenten discussieer je over stellingen die te maken hebben met de lesstof.
 • Werkcolleges/Practicum: gedurende drie weken werk je in groepsverband aan een praktijkopdracht. Tijdens deze colleges bespreek je met andere projectteams en een docent de voortgang en kun je vragen stellen.
 • Zelfstudie: je bestudeert zelfstandig de literatuur of gaat op zoek naar externe bronnen. 

ICT Learning Community
Je komt terecht in onze ICT Learning Community. Een digitale en fysieke plek waarin je kennis maakt met het werkveld door extra gastcolleges, excursies, evenementen en de bedrijvencontactdag ICT. Zo weet je wat je na de studie kunt verwachten én kun je alvast netwerken voor je toekomstige baan.

Om je een leuke studietijd te bezorgen en je klaar te stomen voor het bedrijfsleven organiseren we verschillende activiteiten met een sociaal of carrièregericht karakter. Denk aan de introductieweek, de LAN-party, Sports@ICT en De ICT Draait Door. Daardoor werk je aan je sociale skills. 

Lees meer Lees minder

Kom proefstuderen

Wil je écht ervaren hoe het is om ICT associate degree te studeren? Kom dan Proefstuderen! Tijdens het proefstuderen volg je samen met andere studiekiezers een lesprogramma voor een dag of dagdeel. Je verdiept je in de opleiding, kunt studiemateriaal inzien en ontmoet docenten en studenten.

Bekijk de data en meld je aan
 • Collegegeld en overige kosten

  Voor elk studiejaar dat je bij ons studeert, betaal je collegegeld. Ook als je in dat jaar alleen stage loopt. Je collegegeld is afhankelijk van je persoonlijke situatie en opleiding.  

  Naast het collegegeld moet je rekening houden met bijkomende kosten voor boeken en ander studiemateriaal.

 • Onderwijs- en examenregeling

  In de onderwijs- en examenregeling (OER) vind je alle informatie over de inhoud van de opleiding, de begeleiding die je krijgt en de manier waarop de toetsing binnen de opleiding wordt geregeld. 

  • Bekijk de actuele OER (pdf). 
studieopbouw

Studieopbouw

Elk jaar is verdeeld in 4 blokken van 10 weken. Per blok heb je 6 weken les en werk je 3 weken met een groepje studenten aan een praktijkcasus. In de laatste week van elk blok heb je tentamens.

 • Jaar 1

  Het eerste half jaar is voor alle studenten hetzelfde. Je leert de basisprincipes van ICT en je bouwt eenvoudige programma’s. Je schrijft bijvoorbeeld een stukje software voor een simpel spel zoals boter-kaas-en-eieren. In het tweede blok ga je aan de slag met vragen als:

  • Hoe bepaal je de behoeften van een klant voor een nieuwe applicatie?
  • Hoe vertaal je klantwensen naar eisen voor de applicatie?
  • Hoe zorg je dat je aan de systeemeisen voldoet?
  • Hoe test je of jouw applicatie voldoet aan de eisen en voorwaarden?

  Aan het einde van blok 2 kies je een specialisatie: Web and App Development of ICT Service Officer.

  Vakken

  Blok 1
  Blok 2
  Blok 3
  Blok 4
  • Inleiding ICT
   Basiskennis van ICT en inzicht in het vakgebied.
   Blok 1
   Blok 2
   Blok 3
   Blok 4
  • Scripting
   Eenvoudige programma's bouwen (programmeren).
   Blok 1
   Blok 2
   Blok 3
   Blok 4
  • Professioneel handelen
   Je leert hoe je je werk het beste kan plannen, organiseren en om samen te werken met studiegenoten. Je wordt begeleid bij het kiezen van het juiste ICT-profiel.
   Blok 1
   Blok 2
   Blok 3
   Blok 4
  • Requirements Engineering
   Behoeften van de klant achterhalen en de vereisten voor een applicatie of systeem vaststellen.
   Blok 1
   Blok 2
   Blok 3
   Blok 4
  • Testen
   Testen of software voldoet aan de vooraf opgestelde randvoorwaarden en eisen.
   Blok 1
   Blok 2
   Blok 3
   Blok 4
  • Teamvaardigheden
   Je werkt aan vaardigheden als samenwerken, communiceren en presenteren.
   Blok 1
   Blok 2
   Blok 3
   Blok 4
  • Programmeerconcepten
   Als je het profiel Web and App Developer kiest
   Blok 1
   Blok 2
   Blok 3
   Blok 4
  • Infrastructure Services
   Als je het profiel ICT Service Officer kiest
   Blok 1
   Blok 2
   Blok 3
   Blok 4
  • Projectmanagement
   Blok 1
   Blok 2
   Blok 3
   Blok 4
  • Modelleren
   Als je het profiel Web and App Developer kiest
   Blok 1
   Blok 2
   Blok 3
   Blok 4
  • Infrastructure Connectivity
   Als je het profiel ICT Service Officer kiest
   Blok 1
   Blok 2
   Blok 3
   Blok 4
  • Methodisch handelen
   Blok 1
   Blok 2
   Blok 3
   Blok 4
 • Jaar 2

  De vakken in de eerste twee blokken sluiten aan bij je specialisatie. Daarnaast zijn privacy en security belangrijke thema’s.

  Het laatste half jaar ga je afstuderen. Vaak doe je onderzoek naar een bestaand probleem rondom informatievoorziening, netwerken, beveiliging of software bij een bedrijf. Of je bouwt een app of maakt een ontwerp voor een nieuwe website. Het is belangrijk dat je laat zien dat je de kennis die je hebt opgedaan tijdens de opleiding kunt toepassen in de praktijk.

  De afstudeerplek zoek je zelf. Zo leer je een netwerk voor je toekomstige carrière op te bouwen, sollicitatiegesprekken te voeren en jezelf te presenteren. Je kunt hierbij gebruik maken van ons regionale bedrijvennetwerk, en je kunt in het buitenland afstuderen. Je maakt zelf de keuze voor het bedrijf en de opdracht die het beste bij jou past. De opleiding beoordeelt of de afstudeeropdracht op niveau is en geeft je begeleiding tijdens het afstuderen.

  Voorbeelden van stageopdrachten

  • Cloud migration: Een bedrijf wil de huidige infrastructuuromgeving onderbrengen bij een andere Cloud provider. De huidige servers moeten worden geanalyseerd en geïnventariseerd om de overstap naar de Cloud vlekkeloos te laten verlopen. Er zal ook gekeken moeten worden naar de bestaande apparatuur bij de klant. En de mogelijkheden en infrastructuur voor een nieuwe locatie van de Cloud omgeving worden onderzocht. Daarnaast wordt gekeken naar de geldende wet- en regelgeving voor Cloud omgevingen. Dit wordt meegenomen in het advies en de implementatie, zodat het bedrijf  legaal kan opereren.
  • Werkplekinspectie-systeem: Het bedrijf heeft veel klanten in de bouwsector die werken met ouderwetse Excelsheets en een papieren administratie. Daardoor raken gegevens zoek tijdens het uitvoeren van werkplekinspecties en kan niet op de juiste manier worden gehandeld. Tijdens de stage wordt een volwaardige webapplicatie ontwikkeld waarmee werkplekinspecties uitgevoerd kunnen worden.

  Vakken

  Blok 1
  Blok 2
  Blok 3
  Blok 4
  • Web Application Development
   Als je het profiel Web and App Developer kiest
   Blok 1
   Blok 2
   Blok 3
   Blok 4
  • Virtualisatie
   Als je het profiel ICT Service Officer kiest
   Blok 1
   Blok 2
   Blok 3
   Blok 4
  • Bedrijfsprocessen en Dienstverlening
   Blok 1
   Blok 2
   Blok 3
   Blok 4
  • Mobile Application Development
   Als je het profiel Web and App Developer kiest
   Blok 1
   Blok 2
   Blok 3
   Blok 4
  • Beheer en service management
   Als je het profiel ICT Service Officer kiest
   Blok 1
   Blok 2
   Blok 3
   Blok 4
  • Ethical hacking
   Hacken van je eigen systemen om gaten in de beveiliging op te sporen en maatregelen te nemen om een cyberaanval te voorkomen.
   Blok 1
   Blok 2
   Blok 3
   Blok 4
  • Afstuderen
   Blok 1
   Blok 2
   Blok 3
   Blok 4
Toelatingseisen

Toelatingseisen

 • Havo

  Je wordt met elk profiel toegelaten

  • Natuur en Gezondheid
  • Natuur en Techniek
  • Economie en Maatschappij
  • Cultuur en Maatschappij
 • Vwo

  Je wordt met elk profiel toegelaten

  • Natuur en Gezondheid
  • Natuur en Techniek
  • Economie en Maatschappij
  • Cultuur en Maatschappij
 • Mbo

  Je wordt toegelaten met een mbo-diploma niveau 4. 

 • 21+

  Ben je 21 jaar of ouder en voldoe je niet aan de toelatingseisen? Dan kun je een toelatingsexamen aanvragen via het secretariaat, via ICT@zuyd.nl. Wil je vanuit een andere opleiding switchen naar de ICT (Ad)? Bepaal dan samen met onze studieadviseur welk studieplan je gaat volgen en mail naar ICT@zuyd.nl.

Past deze opleiding bij jou?

 • Je wil (door)studeren maar vier jaar lijkt je (nu) te lang.
 • Je wil na twee jaar een erkend diploma halen en tegelijkertijd de mogelijkheid hebben om verder te studeren. 
 • Je bent goed in het oplossen van problemen. 

Schrijf je in voor deze opleiding

Beroep

Beroep

De vraag naar afgestudeerde ICT-studenten is groot. Je kunt bij bedrijven, consultancy- of adviesbureaus aan de slag. Of bij een ICT-dienst in de gezondheidszorg, chemie, techniek, overheid, onderwijs, commerciële of financiële instellingen. Je wordt opgeleid voor de functies: 

 • Webdeveloper

  Jij bent vanaf de start tot aan de oplevering van een nieuwe website betrokken. Jij neemt het technische deel voor je rekening: je weet hoe je een gebruiksvriendelijke website bouwt volgens de laatste technieken. Een goede Webdeveloper heeft ook creatief inzicht en beschikt over goede communicatieve vaardigheden. Het is belangrijk dat je jouw ideeën en adviezen duidelijk kunt presenteren aan opdrachtgevers.

 • Cloud Automation Specialist

  Je adviseert over de inrichting en het beheer van een infrastructuur, waarbij je rekening houdt met eisen en wensen van de organisatie. Je maakt technische ontwerpen voor de infrastructuur met bijbehorende beveiliging. Je richt de infrastructuur in en brengt nieuwe technologische ontwikkelingen onder in het beheer. 

 • Appdeveloper

  Als appontwikkelaar ontwikkel je apps voor een smartphone of tablet. Soms bedenk je de app zelf, maar meestal krijg je een opdracht voor een bepaalde app en ga je deze ontwerpen. Jij zorgt ervoor dat de app er mooi uitziet, gebruiksvriendelijk is en goed werkt. Je kunt apps maken om het gebruik van bepaalde diensten gemakkelijker te maken voor klanten, zoals internetbankieren of het verzenden van een verjaardagskaart. Er zijn ook steeds meer bedrijven die apps laten ontwikkelen om hun bedrijfsprocessen te verbeteren.

Doorstuderen

Na je tweejarige Associate degree kun je instromen in de bacheloropleiding HBO-ICT. Afhankelijk van de afstudeerrichting die je tijdens de opleiding HBO-ICT kiest, duurt de opleiding nog twee jaar en drie maanden of twee jaar en zes maanden. Daarna kun je eventueel een master volgen aan een universiteit. 

Secretariaat ICT
Nieuw Eyckholt 300
6419 DJ Heerlen