Oud student aan het woord
Oud-student aan het woord

Hayat Ahlili over de opleiding

Hayat Ahlili is nu promovendus bij de Universiteit Utrecht, maar studeerde in 2008 af bij Oriëntaalse Talen en Communicatie. "Na vier jaar zat mijn tijd er bij Zuyd Hogeschool weliswaar op, maar uitgeleerd was ik nog niet."

Kiezen was moeilijk

Ik twijfelde toen ik een studie moest kiezen. Ook journalistiek en de lerarenopleiding heb ik overwogen. Maar de brede basis van OTC gaf voor mij de doorslag. Ik koos dus voor OTC met Arabisch – overigens zonder voorkennis van de Arabische taal.  

Na vier jaar staat je beroep niet vast, je kunt veel kanten op

Hayat Ahlili
Oud-studente Arabisch

Tijdens de studie

Bij Oriëntaalse Talen en Communicatie wordt veel tijd besteed aan het leren van Arabisch. Aan lees- en schrijfvaardigheden, maar ik herinner me vooral de grammatica. Veel van mijn medestudenten klaagden dat er teveel grammatica behandeld werd. Ook de communicatievakken staan me nog goed bij. Waar ik veel aan heb gehad, zijn de vele presentaties die ik moest geven. Tijdens de opleiding presenteer je héél veel.

Na de opleiding

Nadat ik klaar was met de opleiding wilde ik doorstuderen. Ik ging naar de Universiteit Leiden voor de studie Arabische Taal en Literatuur. Daar merkte ik dat al die uren grammatica toch loonden. Ik snap waarom zinnen op een bepaalde manier gevormd zijn, waarom ze zo zijn geschreven. Andere studenten van de universiteit hadden meer moeite met de regels. 

Ook kon ik beter Arabisch spreken. Bij Oriëntaalse Talen en Communicatie zijn de lessen deels in het Arabisch, in Leiden niet. Uitspraak werd op de universiteit weinig geoefend. Mijn medestudenten konden lezen en vertalen, maar ik kon ook goed spreken, dankzij de vele presentaties in het Arabisch.

Ik merkte dat op de universiteit heel veel studenten moeite hadden met presenteren. Ze waren verlegen, wisten niet goed hoe ze moesten presenteren, terwijl ik het juist leuk vond. Ook vond ik het helemaal niet eng om voor de klas te staan, toen ik later ging doceren. Juist omdat we het bij Oriëntaalse Talen en Communicatie  zo vaak hebben geoefend, is het op een gegeven moment een gewoonte geworden.

Inmiddels heb ik een Bachelor- én Masterdiploma op zak; werkervaring als docent en ik ga promoveren aan de Universiteit Utrecht. 

Mijn advies

Ik raad toekomstige studenten aan goed na te denken over wat je met een studie wil doen. Ik wist dat ik iets wilde met talen en iets met communicatie. Journalistiek vond ik uitdagend maar het gaf mij een benauwd gevoel dat mijn beroep dan al vast zou komen te staan. Ik ben toen gaan kijken naar een bredere opleiding.

>