European Studies
European Studies

European Studies

Ben je geïnteresseerd in de EU, beleid, cultuur, politiek en het recht in Europa? En wil je vloeiend Duits, Frans of Spaans leren? Combineer dan je interesse voor Europa, liefde voor het buitenland en talent voor samenwerking. In onze opleiding European Studies hbo leren we je welke belangrijke historische gebeurtenissen het Europa van vandaag vormden, en hoe de internationale samenwerking in de Europese Unie functioneert. De European Studies bachelor opleiding is in het Engels. Daarnaast word je een pro in de Duitse, Franse of Spaanse taal en cultuur.

 • Locatie Maastricht
 • Duur 4 jaar, start in september
 • Taal Engels
Kom online kennismaken!
Keuze uit meerdere data
  Bekijk de data en meld je aan

European Studies in beeld

 • Over de opleiding

  Wat leer je bij European Studies hbo in Maastricht?

  We leren je welke politieke en culturele gebeurtenissen hebben geleid tot de vorming van Europa.

  • We bestuderen Europese instituten, Europees beleid en cultuur en de invloed hiervan op nationale en lokale overheden, bedrijven en de maatschappij.
  • We ontwikkelen je interculturele communicatieve vaardigheden. Je verbetert je Engels en leert daarnaast ook Frans, Duits of Spaans. Je kunt op verschillende taalniveaus starten.
  • We leren je praktische vaardigheden die goed van pas komen in je werk.

  Het studieprogramma van European Studies hbo in Maastricht stemmen we af op jouw toekomstige werk. En de theorie die je leert, pas je meteen toe in opdrachten. Handig! Denk bijvoorbeeld aan het geven van strategisch communicatie- en beleidsadvies, het ontwikkelen van de bijbehorende plannen, het organiseren van evenementen en het vertegenwoordigen van organisaties.

  Vaardigheden
  Teamwerk is een belangrijk onderdeel van de bachelor hbo-opleiding European Studies. We helpen je belangrijke vaardigheden ontwikkelen zoals het organiseren en plannen van projecten, communiceren in vreemde talen, professioneel schrijven, presenteren en communiceren met mensen uit andere culturen. Dat kun je meteen toepassen, je docenten en klasgenoten komen namelijk uit verschillende landen. En we gaan op excursie naar Brussel en Straatsburg. Daar draag je nette kleding, je netwerkt en je voert professionele gesprekken. Tijdens de opleiding ontdek je vast ook nieuwe talenten en interesses bij jezelf.

  Coaching
  In de 4 jaar dat je bij ons hbo Europese Studies studeert, begeleidt een mentor jou. Ook op persoonlijk vlak denkt deze mentor met je mee. Onze internationale docenten coachen jou en je medestudenten bij de uitvoering van opdrachten voor Europese studies. Naast reguliere lessen heb je ook supervisiesessies. Daarin werk je aan een project samen met je team en kun je bij je docent terecht voor advies, tips en begeleiding.

  Leermethode
  Elk blok duiken we in 1 hoofdonderwerp. We geven lessen die daarbij passen en de lesstof komt ook terug in het project waaraan je met je medestudenten werkt. Zo houd je makkelijk overzicht. We trainen vaardigheden die je later in je werk nodig hebt. Weet je nu nog niet wat voor een werk je later wilt gaan doen? Geen zorgen, dat ontdek je vanzelf tijdens de opleiding.

  Studielast
  De hbo European Studies is een fulltime studie. Je besteedt gemiddeld 40 uur per week aan groepswerk, eigen opdrachten, examenvoorbereidingen en klassikale lessen. De helft van de tijd volg je lessen, en in de andere helft werk je zelf verder, samen met je team. In elk studieblok heb je 3 toetsen: een taaltoets, een kennistoets en je voert je project uit.

  • Collegegeld

   Voor elk studiejaar van de European Studies hbo opleiding betaal je collegegeld. Goed om te weten: je betaalt een kleine bijdrage voor excursies en verder betaal je natuurlijk ook voor je boeken. Gelukkig heb je niet veel boeken nodig omdat de meeste studiematerialen in je online studieomgeving staan.

   Meer informatie over collegegeld


    

  • Onderwijs- en examenregeling

   In de onderwijs- en examenregeling (OER) vind je alles over de European Studies bachelor, je begeleiding en hoe je wordt getoetst.

   Bekijk de actuele OER in het Engels of de Nederlandse vertaling.

  • Hoe beoordelen studenten European Studies?

   En wat zijn je kansen op een European Studies baan? Kijk op Studiekeuze123 voor objectieve informatie gebaseerd op openbare, betrouwbare bronnen. En vergelijk European Studies met het landelijk gemiddelde.

   Bekijk de beoordeling van European Studies

  Online kennismaken

  Het hele jaar door kun je online kennismaken met onze Europese Studies opleiding. In een online sessie hoor je alles wat je moet weten over European Studies. Onze docenten en studenten zitten voor je klaar om je vragen te beantwoorden.

  Bekijk snel de data en meld je aan.

  studieopbouw

  Studieopbouw

  • Jaar 1: theorie en vaardigheden

   Elk studiejaar van de European Studies hbo opleiding is opgebouwd uit 4 blokken van 10 weken. Binnen elk blok komt een ander thema aan bod. We leren je nieuwe theorie en vaardigheden die je nodig hebt om de praktijkopdracht tot een goed einde te brengen. Daarnaast leren we je Engels (verplicht) en Frans, Duits of Spaans (keuze).

   Get to know Europe
   Je bedenkt een communicatiestrategie voor een stad die meedingt naar de titel Europese Culturele Hoofdstad. Ook organiseer je een promotie-evenement voor die stad.

   Cooperation in the EU
   Je maakt in dit blok van de European Studies hbo een projectplan over een actueel Europees thema waarbij je let op budget, middelen en planning.

   Lobbying in the EU
   Je schrijft een advies om te lobbyen voor een eenvoudig wets- of beleidsvoorstel op het gebied van milieu, transport of migratie.

   Sustainability in business
   Je verdiept je in duurzaamheid, verzamelt enquêtegegevens en je maakt met infographics een beleidsadvies.

  • Jaar 2: toepassen van theorie

   In het tweede jaar van de bachelor European Studies verdiep je je kennis en begrip van de Europese Unie en haar instellingen, zoals de Europese Commissie en het Europees Parlement.

   European Competitiveness
   Je verdiept je in de economische positie van een Europees land en formuleert beleidsspeerpunten.

   Democracy in Europe
   Je ontwikkelt een campagne en organiseert een evenement voor een nieuwe politieke partij in verschillende EU-landen.

   EU in a globalised world
   Je leert alles over de historische ontwikkeling van diplomatie en over de moderne inzet van diplomatie in Europa en de Europese lidstaten. Aan het eind van dit blok formuleer je een diplomatiek advies. 

   Civil society in Europe
   Je bedenkt in dit blok van European Studies in Maastricht een campagne voor de bescherming van mensenrechten in Europa voor een niet-gouvernementele organisatie.

  • Jaar 3: Europese Studies studeren in het buitenland

   In het derde jaar van de hbo Europese Studies opleiding verlaat je Maastricht voor een half jaar en ga je studeren bij een buitenlandse partnerhogeschool of universiteit. Er zijn mogelijkheden in bijna alle landen binnen én buiten Europa. Je gaat daar uiteraard studeren, maar de ervaring is minstens net zo belangrijk. Je woont in het buitenland, ontmoet studenten uit andere landen, communiceert in verschillende talen, gebruikt je interculturele communicatieskills en staat op eigen benen.

   In de tweede helft van het derde jaar van de hbo-opleiding European Studies zet je met een aantal medestudenten een communicatieadviesbureau op en werk je aan een onderzoeksvoorstel.

  • Jaar 4: minor en stage

   In het vierde jaar van de hbo Europese Studies pas je de kennis en vaardigheden toe die je hebt geleerd. Je lost echte problemen en uitdagingen op waarmee Europa wordt geconfronteerd. Je kiest een minor (een groot keuzevak). Hiermee verdiep je je in een onderwerp waarvan jij meer wilt weten. Dat kan bij European Studies in Maastricht of bij een andere hogeschool. Denk aan een onderwerp als mensenrechten, centraal en oost-Europa, veiligheidsbeleid, Europese ontwikkelingshulp en wereldconcurrentie. Jij bepaalt!

   Stage
   Je sluit European Studies af met een internationale stage van 5 tot 6 maanden. Het diploma is bijna binnen! Je gaat bijvoorbeeld stage lopen bij:

   • Een Europese instelling of instituut, bijvoorbeeld het Europees Parlement.
   • Een overheidsinstelling, bijvoorbeeld bij een provincie.
   • Een non-gouvernementele organisatie, zoals Amnesty International.
   • Een intergouvernementele organisatie zoals de Verenigde Naties.
   • Een ambassade of consulaat.

   Afstudeertitel
   Na je afstuderen aan de Zuyd Hogeschool European Studies is je titel ‘Bachelor of Arts’.

  Toelatingseisen

  Toelatingseisen

  • Havo

   Je wordt toegelaten met alle profielen.

  • Vwo

   Je wordt toegelaten met alle profielen.

  • Mbo

   Je kunt worden toegelaten tot de European Studies bachelor met een mbo-diploma op niveau 4. Bij voorkeur heb je Engels ook op niveau 4 afgerond.

  • 21+

   Als je ouder bent dan 21 en niet aan de genoemde toelatingseisen voldoet, kun je een toelatingstoets aanvragen. Voor meer informatie kun je een mail sturen naar europeanstudies@zuyd.nl.

  • Buitenlands

   Generally speaking, a secondary school diploma will give access to our study programme, e.g.:

   • Abitur
   • Fachhochschulreife
   • International baccalaureate

   Extra requirement
   Prove of a good command of the English language. A secondary school graduation level is required for EU-students. Students from outside of the EU are required to take an IELTS (score at least 6) or TOEFL test (computer-based score at least 213). Please note that your test results must be valid at the start of the programme. TOEFL and IELTS scores expire after 2 years. Cambridge certificates are valid indefinitely.

   Immigration regulations
   Don't forget to check the immigration regulations imposed by the Dutch authorities. Depending on your nationality, you may need to apply for a visa (MVV) for The Netherlands. This can be a time-consuming and expensive process; start your application process well in advance to avoid disappointment. 

   More information about visa

   Deadline for application
   Applications for enrolment in the European Studies course should be in our possession before the deadline. They differ for EU- and non-EU students:

   • EU students: 1st July
   • Non-EU students: 1st June

   Diploma recognition
   In co-operation with the NUFFIC, The Dutch Organisation for Internationalisation in Education, we will assess the value of foreign diplomas. Information on recognition of diplomas for admission to Dutch universities of applied sciences can be found on the NUFFIC website.

  Beroep

  Wat kun je worden met European Studies?

  Is een carrière als beleidsadviseur bij de Europese Unie misschien iets voor jou? Of een baan in de PR of communicatie? Misschien weet je nog niet wat je na je afstuderen wilt worden. Er zijn in elk geval volop mogelijkheden met een European Studies hbo bachelor op zak. Denk aan een baan als:

  • PR-manager
  • Communicatieadviseur
  • Woordvoerder
  • Lobbyist
  • Medewerker bij het Europees Parlement, een ministerie, een ambassade, de Tweede Kamer of bij een niet-gouvernementele organisatie zoals Amnesty International of een intergouvernementele organisatie zoals de Verenigde Naties.

  Het leukste vind ik, dat je iedere keer met andere mensen samenwerkt aan een project. Dat vormt je karakter en bereidt je voor op een internationale carrière.

  Ana Tasheva
  Studente uit Bulgarije

  Verder studeren

  Als jij je diploma European Studies hbo hebt behaald, kun je ook verder studeren aan een masteropleiding. Bijvoorbeeld:

  • Internationale Betrekkingen
  • Political Science
  • European Studies
  • Public Administration
  • Rechten
  • Communication and Information Sciences

  Voor sommige masters moet je eerst een premaster volgen. Wij bieden een doorstroomminor waarmee je een aantal masters aan Maastricht University in één jaar kunt afronden. Je wordt dan toegelaten zonder een schakelprogramma of toelatingsexamen te doen. Zonder doorstroomminor duurt een master twee jaar.

  Meer over de doorstroomminor

  Virtual tour Brusselseweg campus

  Brusselseweg 150
  6217 HB Maastricht

  Je kunt een persoonlijk gesprek aanvragen via: