Zuyd.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Sluiten
paars 2

Docent Muziek

De opleiding
Aan het Conservatorium Maastricht studeren momenteel 442 studenten met zo'n 48 verschillende nationaliteiten. Aan de opleiding Docent Muziek studeren circa 60 studenten. De opleiding Docent Muziek wordt alleen in het Nederlands aangeboden.

Wat maakt het Conservatorium zo uniek?

Kwaliteit
Kwaliteit staat bij het Conservatorium Maastricht hoog in het vaandel. De opleiding Docent Muziek is uitgeroepen tot een topopleiding in Nederland. Zij behoort tot één van de twintig excellente hbo-opleidingen en wordt als nummer één beoordeeld binnen de muzieksector. 

Volop mogelijkheden
De opleiding Docent Muziek is een competentiegerichte praktijkgestuurde opleiding waarbinnen je volop mogelijkheden krijgt je te ontwikkelen: muzikaal en (ortho)pedagogisch. Je krijgt met uiteenlopende werkvormen te maken zoals projectonderwijs, individueel instrumentaal/vocaal onderwijs, stages en e-learning.

Samenwerking
Naast een samenwerking met de andere kunstopleidingen van Zuyd werkt de opleiding Docent Muziek samen met de Faculteit Neurologie, Universiteit Maastricht. 

   

Onderwijs- en examenregeling
In de onderwijs- en examenregeling (OER) vind je alle informatie over de inhoud van de opleiding, de begeleiding die je krijgt en de manier waarop de toetsing binnen de opleiding wordt geregeld. Informatie over de toelatingseisen vind je in het reglement Toelating en Inschrijving (pdf). Als er voor de opleiding nog extra, specifieke eisen gelden, vind je die in hoofdstuk 3 van de onderwijs- en examenregeling (OER).

 

 

Uit welke richtingen kun je kiezen?

Vanaf het derde jaar kun je je specialiseren. De opleiding kent twee specialisaties: Muziek in Kunsteducatie (met CKV) en Orthopedagogische Muziekbeoefening.

Muziek in Kunsteducatie (MIK)
Deze specialisatie richt zich op alle instellingen waar je als muziekdocent kunt werken. Je kunt denken aan het Basisonderwijs, Voortgezet Onderwijs en bepaalde vormen van Hoger Beroeps Onderwijs. Ook binnen andere organisaties met aandacht voor kunst- en cultuureducatie kun je met deze specialisatie aan de slag.

   

Orthopedagogisch Muziekbeoefenaar (OMB)
Met deze specialisatie verdiep je je als muziekdocent in orthopedagogische- en orthodidactische kennis en vaardigheden met betrekking tot muziek. Hiermee kun je als muziekdocent op kwalitatief hoog niveau les geven in het Speciaal Onderwijs en in verschillende vormen van hulp- en dienstverlening. Hierbij kun je denken aan instellingen voor verstandelijk en lichamelijk gehandicapten, geriatrische patiënten, kinderen met sociaal-emotionele problemen etc. 

     

 

 

Diploma

Als je deze opleiding met goed gevolg hebt afgerond mag je de titel Bachelor of Education in Music voeren. Met dit diploma ben je bevoegd om les te geven en activiteiten te ontplooien in Nederland en landen van de Europese Gemeenschap op alle onderwijsniveaus. Het arbeidsperspectief is goed.

 

Contact

Meer contactinformatie

Kennis-/Informatiecentrum

Meer contactinformatie