Nieuws

Studenten Zuyd Hogeschool produceren in CHILL Circular Space

Studenten van Zuyd Hogeschool kunnen voortaan op kleine schaal circulair produceren bij Chemelot Innovation and Learning Labs (CHILL). Op de Brightlands Chemelot Campus is de CHILL Circular Space nu officieel geopend. In deze nieuwe faciliteit gaan regionale ondernemers uit het midden en klein bedrijf (mkb) intensief samenwerken met studenten van verschillende opleidingen en instellingen op het gebied van vernieuwing rond recyclen. Ze vergroten zo de innovatiekracht van de regio.

Tot nu toe hielden studenten van Zuyd zich binnen CHILL vooral bezig met onderzoek in de laboratoria. Dat waren vooral studenten van de academie Applied Science omdat dit met name over chemische onderzoeken ging. De CHILL Circular Space is eigenlijk de logische vervolgstap op het laboratorium. Daarom is dit bij uitstek een plek waar mkb’ers samen met studenten kleinschalig producten kunnen maken. Al vóór de opening van Circular Space zijn de eerste projecten opgestart.  

Plastic hergebruiken

Een daarvan is het hergebruik van plastic folies voor hoogwaardige toepassingen. Het bedrijf Blue Plastics heeft met CHILL een unieke methode ontwikkeld om gebruikte plastic folies te reinigen van zowel organische als anorganische vervuilingen. Zodra die inkt, lijm en vetresten verwijderd zijn, kan het plastic weer prima hergebruikt worden. 

Fundamentele rol voor student

Een ander voorbeeld is het innovatiecentrum Future Relevant Operations with Next generation Technology & Thinking (FRONT) van Defensie. Zij werken in de Circular Space met een speciale printer die lichtgewicht toepassingen produceert. Zo kan FRONT ervoor zorgen dat de krijgsmacht innoveert. Met lichtgewicht materialen reduceer je brandstof en kan bijvoorbeeld ook de 100% Limburg Bike gemaakt worden. Binnenkort komt in de Circular Space een ‘recycle lijn’. Hier worden reststromen ingezameld en verwerkt tot nieuwe grondstof. In al deze projecten spelen studenten en mkb’ers samen de hoofdrol.  

Studenten Economie en Engineering

Voor de studenten is die samenwerking met bedrijven goud waard. Ze bouwen zo een netwerk op waardoor ze na hun studie makkelijk werk vinden in de regio. CHILL wil daarom ook in de Circular Space deze hechte samenwerking tussen bedrijven en onderwijs behouden. Er is alleen een verschil. Omdat nu hele productieprocessen opgestart moeten worden is er niet meer alleen behoefte aan chemiestudenten. Ook aan aanstormend talent van bijvoorbeeld de economische opleidingen, Engineering, ICT en Technische Bedrijfskunde zijn nu hard nodig. Maar ook studenten die marketing of logistiek studeren zijn gewenst. Dus de groep studenten van Zuyd, de Universiteit Maastricht en Vista die straks bij CHILL rondloopt, wordt heel divers en alleen maar groter. Om studenten te laten ervaren hoe het is een bedrijf te runnen, komt er in de Circular Space ook een recycle pilot bedrijf.

Meer info

Kijk voor meer info op de website van CHILL.

Lees hier hoe het werken in de laboratoria van CHILL vier (oud-) studenten van Applied Science bevalt.

Lees voor meer circulair en duurzaam nieuws ook: