Nieuws

Studenten Zuyd winnen challenge duurzaamheid met andere hbo'ers

Een 3D-toolkit om werknemers van bouwbedrijven duurzaam en circulair te laten werken. Hiermee wonnen studenten van Zuyd Hogeschool deze maand de Sustainable Development Goals (SDG) Challenge. Ze hebben de prijs samen met andere hbo-studenten en Scab Accountants & Adviseurs BV gewonnen. En dat niet alleen. Scab start zelfs een pilot met de winnende toolkit.

Tijdens de landelijke SDG-Challenge draait alles om de 17 duurzame ontwikkelingsdoelstellingen die de Verenigde Naties hebben geformuleerd om de wereld te verduurzamen. Internationale studenten van verschillende hbo-scholen vormen vooraf tien teams samen met een organisatie die hun hulp nodig heeft. De studenten voorzien de bedrijven zo jaarlijks tijdens de SDG-Challenge van concrete ideeën. Een bruisende, creatieve denktank voor de 17 SDG’s.

Team Scab

Het winnende team deed dit dus voor Scab. Het accountancybedrijf werkt vooral voor bouwbedrijven en zocht daarom een manier om op bouwplaatsen een steentje bij te dragen aan de SDG’s. Van de 26 studenten die Zuyd vertegenwoordigden bij de challenge zaten drie studenten (alle drie van Accountancy) in het winnende team van Scab: Andres Vorage, Kiro Sedrak en Mitch Steegmans.

Kleine stapjes, grote impact

“In de bouwsector kun je al een grote, duurzame impact realiseren met kleine stapjes. Dat komt doordat de bouwindustrie 40 procent van de CO2-uitstoot veroorzaakt en goed is voor 36 procent van het wereldwijde energieverbruik. Dus als je bijvoorbeeld de betonverspilling in de bouw met 1 procent vermindert, leidt dat meteen tot een CO2-reductie van 25 tot 50 miljoen ton”, leggen de studenten van team Scab uit. Maar hoe zorg je nou dat die stapjes ook daadwerkelijk worden gezet? Hoe overtuig je die bouwvakkers?

Drietrapsraket voor bouwbedrijven

Hiervoor bedachten de studenten een drietrapsraket die Scab makkelijk kan introduceren bij klanten:

  1. Bouwpersoneel krijgt in een introductievideo te zien welke gevolgen duurzame materialen  of andere kleine veranderingen voor het milieu kunnen hebben.
  2. Daarna volgt een quiz die twee weken duurt. Tijdens die twee weken krijgen de medewerkers elke dag één vraag over duurzaamheid. Op die manier vergroten ze hun kennis en ontstaan mogelijk nieuwe duurzame ideeën op de werkvloer.
  3. Tot slot krijgen partners en andere bedrijven rondleidingen op bouwplaatsen die duurzamer werken. Zo zien ze met eigen ogen de kracht van kleine aanpassingen en kunnen ze ervaringen uitwisselen met collega’s.

“Daarnaast hopen we op een sneeuwbaleffect doordat die bouwvakkers thuis met familie en vrienden praten over verduurzaming. Hopelijk kunnen ze zo het thuisfront ook enthousiast maken”, zegt Andres Vorage. Kortom een totaalplaatje waarmee team Scab de juryprijs in de wacht wist te slepen.

Publieksprijs voor textielbureau

De publieksprijs ging naar een team met wederom een vertegenwoordiging van Zuyd-studenten: het team Makers Unite. Zij bedachten een eenvoudig te gebruiken framewerk om de impact van Makers Unite op de duurzaamheidsdoelen te meten. Makers Unite is een agentschap dat nieuwkomers in de kleding- en textielbranche begeleidt.

Zuyd helpt Keniaanse boer

Behalve voor Scab en Makers Unite bedachten studenten ook duurzame oplossingen voor het Nederlandse Rode Kruis, Albemarle, Activitree, Royal Swinkels, Haaglanden Medisch Centrum, Zeeman, JustDiggit en Swapfiets. Deze organisaties beseffen stuk voor stuk dat er iets moet veranderen en dat de wereld voor een aantal grote uitdagingen staat zoals: klimaatverandering en ongelijkheid. Als dank voor de deelname aan de challenge kreeg Zuyd een zogeheten ‘Bund certificate’ van JustDiggit. Een bund is een hoefvormig kuiltje in de grond. Doordat hier regenwater in blijft staan, ontstaat geen dorre kale vlakte. Zuyd steunt hiermee een boer in Kenia om zijn of haar land te vergroenen.

Vier regionale speerpunten van Zuyd

Vanuit vier speerpunten wil Zuyd onderwijs en onderzoek futureproof maken en bijdragen aan een toekomstbestendige regio:

  • Gezonde samenleving
  • Waardevolle wijken
  • Circulair produceren
  • Toekomstbestendig bedrijfsleven

Bekijk hier de pitches van de tien teams of de aftermovie waarin ook een student van Zuyd wordt geïnterviewd. Volg de ontwikkelingen van de boer in Kenia hier (inloggegevens: uassdg2021@gmail.com / wachtwoord: 10_Bunds!)