Nieuws

Circular City van Zuyd Hogeschool wint landelijke publieksprijs

Het computerspel 'Circular City' heeft de publieksprijs gewonnen van de Nationale Conferentie Circulaire Economie van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Van de tien landelijke inzendingen, is het plan van de studenten van Zuyd Hogeschool uitgeroepen tot publiekslieveling.

'Waar kun je die app downloaden'

De winnaars - Julius van Binsbergen (20; Hotel Management School Maastricht, Che Yee Ng (20; Applied Science - Chemie), Valentijn Schmitz (21, Autonome Beeldende Kunst), Jill Baggen (19; Facility Management) van Zuyd Hogeschool en Jitske Lagarde (29; Young Professional bij Chemelot Innovation and Learning Labs) - krijgen ieder een Be O Bottle. Deze drankfles van suikerriet is 100 procent recyclebaar en daarnaast krijgen ze een Mud-Jeans van gerecyclede spijkerstof. De winnaars van de juryprijs - de 'Garden of Eternity' van Greenport West-Holland - krijgen dezelfde prijzen. 

Meteen na de presentatie van Zuyd vielen de vele enthousiaste reacties in de chatsessie van de finale al op: "SUPER IDEE!", schreef iemand. "Waar kun je die app downloaden", vroeg een ander en ook de vergelijking met Pokémon GO deed vele harten sneller kloppen. Dat Zuyd de publieksprijs heeft gewonnen, is extra bijzonder omdat de techniek het even liet afweten direct na de presentatie van team Zuyd. Bij de andere presentaties kon het publiek meteen na afloop stemmen, maar bij Zuyd kon dat pas later. Saskia Brand-Gruwel van het College van Bestuur van Zuyd feliciteerde de bedenkers van Circular City na de finale en zei: "We gaan de wereld een ‘boost’ geven."

 

Een smerige stad weer groen maken

In ‘Circular City’ herbouw je een smerige, sterk vervuilde stad waarin geen dieren meer leven. Die wederopbouw realiseer je met duurzame en creatieve ideeën of door bijvoorbeeld in real life met de fiets naar school of je werk te gaan. Elke goede daad levert muntjes op. Dus ook als je een duurzaam product koopt en daar de QR-code van scant.

Heb jij als speler een supergoed idee om in Circular City grondstoffen te hergebruiken of iedereen voortaan met het openbaar vervoer te laten reizen? Dan verdien niet alleen muntjes, maar loop je het risico dat de bedenkers jouw plan gaan pitchen bij échte bedrijven. “Vergelijk het maar met het spel Pokémon GO, waarvoor mensen een paar jaar terug op straat fictieve diertjes gingen verzamelen. Met Circular City gaan we circulaire oplossingen verzamelen”, vertelt Jitske. De computerwereld en de echte wereld lopen in elkaar over. Zowel bij Pokémon GO als bij Circular City. Lekker gamend de planeet redden. Hoe chill wil je het hebben?

Aanbod van CHILL voor alle deelnemers

Zuyd deed samen met Chemelot Innovation and Learning Labs (CHILL) mee aan de conferentie en vlak voor de prijsuitreiking had CHILL-directeur Cyriel Mentink nog een mooie verrassing voor de tien deelnemers: "Al jullie ideeën zijn goed. Daarom bieden we jullie een versnellingstafel aan. Dat betekent dat jullie met een expert aan tafel gaan zitten om te kijken hoe jullie je idee een stap dichter in de richting van de realiteit kunnen brengen. Maandag krijgen jullie allemaal een mail met nadere informatie hierover."