Nieuws

Game 'Circular City' naar 'Nationale Conferentie Circulaire Economie'

Computerspel 'Circular City' heeft op 4 februari de Limburgse hackathon 'Ciruclaire Economie' gewonnen. De bedenkers van de game - Julius van Binsbergen (20; Hotel Management School Maastricht, Che Yee Ng (20; Applied Science - Chemie), Valentijn Schmitz (21, Autonome Beeldende Kunst), Jill Baggen (19; Facility Management) van Zuyd Hogeschool en Jitske Lagarde (29; Young Professional bij Chemelot Innovation and Learning Labs) - zitten juichend voor hun webcams als gedeputeerde Ruud Burlet van de provincie Limburg de uitslag bekendmaakt. "Super blij" en "vet cool", roepen ze met een big smile.

Winnaar vertegenwoordigt Zuyd in landelijke finale

Deze hackathon is de Limburgse voorronde van de derde 'Nationale Conferentie Circulaire Economie' van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat op 5 februari. In vier groepjes hebben zestien studenten van Zuyd met  één Young Professional van Chemelot Innovation and Learning Labs (CHILL) en drie van ZOwonen van maandag 1 februari tot en met donderdag 4 februari de tijd gekregen om een circulair plan te bedenken. De winnaars nemen het op tegen teams van andere hbo-scholen in het land.

Het juryoordeel

De jury van de Limburgse hackathon bestond uit: Saskia Brand (lid College van Bestuur van Zuyd), Ruud Burlet (gedeputeerde provincie Limburg), Dorothe van den Bosch (programmamanager MKB bij economische samenwerking Zuid-Limburg), Pedro Nijssen (maatschappelijk verantwoord ondernemer van VANDAAG) en Diederik Barendsz (regisseur duurzaamheid ZOwonen).

Burlet na het juryberaad: 'We hebben echt even moeten discussiëren. We waren al gewaarschuwd dat het een moeilijke keuze zou worden en dat was het ook. Voor alle ideeën is wel iets te zeggen. De presentaties waren goed en als juryleden hadden we allemaal twee favorieten. Eén pitch hadden we allemaal bij die twee favorieten. Dat was Circular City. Dit leek ons de meeste potentie te hebben qua uitvoering en om een grote groep aan te spreken. Maar eigenlijk zouden de vier groepjes moeten samenwerken zodat jullie alle ideeën proberen uit te werken. Hopelijk gaat dat ook gebeuren aan de versnellingstafels.”

 

'Een soort Pokémon GO voor een betere planeet'

In ‘Circular City’ herbouw je een smerige, sterk vervuilde stad waarin geen dieren meer leven. Die wederopbouw realiseer je met duurzame en creatieve ideeën of als je vandaag (in real life) met de fiets naar school of je werk gaat. Elke goede daad levert muntjes op. Dus ook als je een duurzaam product koopt en daar de QR-code van scant.

En er is meer. Heb jij nou een supergoed idee om in Circular City grondstoffen te hergebruiken of iedereen voortaan met het openbaar vervoer te laten reizen? Dan verdien niet alleen muntjes, maar loop je het risico dat de bedenkers jouw plan gaan pitchen bij échte bedrijven. “Vergelijk het maar met het spel Pokémon GO, waarvoor mensen een paar jaar terug op straat fictieve diertjes gingen verzamelen. Met Circular City gaan we circulaire oplossingen verzamelen”, vertelt Jitske. De computerwereld en de echte wereld lopen in elkaar over. Zowel bij Pokémon GO als bij Circular City. Lekker gamen terwijl je de planeet redt. Hoe chill wil je het hebben?

In 'Circular City' kom je terecht in een gore verwoestte stad. Aan jou de uitdaging om er weer een groen paradijs voor mens en dier van te maken.

Kippenvel door geniale oplossingen

Kippenvel. Dat kreeg je als je tijdens deze hackathon hoorde hoe bevlogen de studenten vertelden over hun oplossingen om het leven op aarde te verbeteren en te verduurzamen. Oplossingen die ze in krap drie dagen zo even uit de mouw hebben geschud. Hoe is dat mogelijk, wat is het geheim? “Het geheim is dat de studenten het zelf graag willen. Ze zijn betrokken bij het thema. We hebben hen blijkbaar persoonlijk kunnen raken met dit onderwerp door hen persoonlijk te benaderen. Daarbij hebben we gebouwd aan een familiegevoel. In zo’n veilige omgeving hebben studenten het lef zichzelf ter discussie te stellen en kan talent ten volle aan bod komen”, zegt senior onderzoeker Circulaire Economie Daniëlle Twardy. Ze geeft aan dat ook de drie plannen die niet doorgaan naar de landelijke finale aan de versnellingstafels van CHILL doorontwikkeld worden. “Eigenlijk vormen de ideeën samen één groot plan dat te mooi is om niet in de praktijk te brengen”, vinden Twardy en communicatie adviseur Jeroen Veen van CHILL.

'Loop'-app toont of je 'groen' shopt

Een van de andere plannen bedacht het groepje van Sjors Lendertz (23; People Business Management), Salaheddine Saadan (29; Finance & Control), Tim Geesink (21; Chemical Engineering), Laora Hoek (20; International Business) en Danielle Weerts (32; projectregisseur van ZOwonen). Het is de duurzame winkelapp ‘Loop’ geworden. In de vorm van een stoplicht laat deze app jou als klant in één oogopslag zien hoe ‘goed’ of ‘slecht’ de producten in je winkelwagen zijn. Wie doorklikt kan bijvoorbeeld zien hoeveel water is gebruikt om één banaan te laten groeien, hoeveel brandstof nodig was om hem naar Nederland te brengen of welke grondstoffen nodig waren. De app kan mogelijk gekoppeld worden aan de zelf-scanners in supermarkten. Net als bij een stappenteller kun je vervolgens aan het einde van de week checken of je groen bezig bent geweest en wat volgende week nog beter kan.   

Wasmiddel tappen, verkleint plastic soep

In de supermarkt bij de rekken met wasmiddelen staat een grote automaat. Niet voor een bekertje koffie, maar om in je eigen fles (tapper) een wasmiddelmerk naar keuze tappen. Deze ‘Wash-tap’ leidt tot een gigantische reductie van de plasticsoep op aarde, voorspellen Alyssa Kelly (31; Commeriële Economie), Ivan Ummenthum (32; Bestuurskunde), Giel Konstens (25; Young Professional bij ZoWonen), Lieke Bonsma (21; Facility Management) en Daphne Drenth (23; International Business). Daarbij is het plastic waar onze huidige wasmiddelflessen van gemaakt worden de taaiste soort plastic om af te breken als deze in het milieu terechtkomt. “Voor consumenten die hun eigen fles thuis zijn vergeten en toch wasmiddel nodig hebben, zullen er nog wel flessen met wasmiddel te koop zijn in de winkel. Maar deze zijn van een duurzame soort plastic gemaakt”, vertelt Daphne.  

 

'Eco Cirkus' laat kleuters recyclen

Een betere toekomst begint bij de jeugd. Sterker nog om kinderen bewust te maken van de noodzaak op te recyclen, is het nodig dat ze dit al vanaf een jaar of vier leren. Gewoon spelenderwijs in het nieuwe vak ‘Eco Cirkus’. Onder het motto ‘onze passie, hun toekomst’ bedachten Kim Freulings (22; Applied Science - Chemie), Koen Vranken (24; Business Studies), Jessie Römkens (24; Vormgeving/ Design), Rob Janssen (34; Young Professional en Projectopzichter bij ZOwonen) en Rose Amozigh (18; International Business) hoe dit er ongeveer uit kan zien. Filmpjes op TikTok en YouTube over wat goed is voor het milieu, knutselen met recyclebaar materiaal en in de pauze eet je natuurlijk uit een gerecyclede boterhammentrommel. Zo wordt circulariteit er letterlijk en figuurlijk met de paplepel ingegoten. Eigenlijk net als met deze hackathon bij de studenten is gebeurd.  

 

De landelijke pitch van 'Circular City' is om 14.20 uur hier te zien en daarna mag ook het publiek een stem uitbrengen!