Nieuws

Studenten pakken kledingoverschot creatief aan

Het kledingoverschot op creatieve wijze aanpakken. Dat gaan 65 Limburgse en Brabantse studenten doen om een vuist te maken tegen de groeiende berg gedumpt textiel in de natuur. Op 31 januari beginnen ze hiermee tijdens de regionale voorrondes voor Nationale Conferentie Circulaire Economie. In gemengde teams buigen studenten van Zuyd en Fontys zich over de vraag: ‘Wat zijn circulaire kansen voor de textielindustrie in Limburg?’

Het meest vindingrijke plan, doet volgende week mee in de landelijke finale tijdens de week van de circulaire economie. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat rijkt deze Circular Awards uit. Studenten krijgen zo alle steun voor de realisatie van hun plan.

Ideeën

Maar zover is het nog niet. Eerst moeten Zuyd en Fontys hun landelijke inbreng bepalen met een vakjury. Mogelijke ideeën: een bieb waar je kleding kunt lenen. Of denk aan kleding repair shops, circulaire ontwerpen en het gebruik van gerecyclede materialen. Namens Zuyd doen ondermeer studenten mee van de opleidingen: Facility Management, Business Studies, Commerciële Economie en Technische Bedrijfskunde. Namens Fontys zijn Toegepaste Natuurwetenschappen en Toegepaste Psychologie vertegenwoordigd.

Verdubbeling studenten

Vorig jaar deed Zuyd met 30 studenten mee, nu met 59. “Die toename komt doordat deelname is gekoppeld aan de brede minor Circulaire Economie. Verder doen ook studenten van het nationale talenten programma en het ZIEL lab (van het lectoraat Innovatief Ondernemen, red.) mee. Daarbij leeft het onderwerp kleding enorm. Studenten zien en horen overal over hoe belangrijk circulariteit en duurzaamheid zijn voor een toekomstbestendig bedrijfsleven”, vertellen de Zuyddocenten Danielle Twardy (onderzoeker op het gebied van circulaire economie) en Laurien Kok (een van de trekkers van het programma Duurzaam Zuyd).

Geschrokken van Chili

De recente nieuwsbeelden van het kledinglandschap in de Atacama-woestijn in Chili staan Vera Parren (20) op het netvlies gebrand. De vierdejaarsstudent Facility Management bij Zuyd kan het nog steeds niet bevatten. Ruim 100.000 ton afgedankte kleding. “Gedumpt. En die berg groeit jaarlijks terwijl het minstens 200 jaar duurt voordat een kledingstuk vergaat. Daarom wil ik de fast-fashion aanpakken via circulaire verdienmodellen: verhuur, koop-terugkoop of misschien zelfs leasen.”

Kledingbieb en gif

Anne-Pauline de Baedts (22), vierdejaars Business Studies volgt net als Vera Zuyds minor circulaire economie. “Ik wil leren hoe je met duurzaamheid aan de slag kunt in het bedrijfsleven. Zelf koop en verkoop ik vaak tweedehandskleding. Als je al die tweedehands kleding ziet, val je van de ene verbazing in de andere. We hoeven geen nieuwe kleding meer te kopen. Er is genoeg. ‘Kledingbiebs’ en andere manieren van verhuren zijn goede alternatieven. Verder moet de prijs van textiel omhoog. Als het maar een paar euro kost, betaalt iets of iemand anders de prijs. Arbeiders in lageloonlanden of de katoenboer die met giftige stoffen werkt.”

Winnen

Axel Olijslagers (19) is tweedejaars Applied Science bij Fontys: “Ik doe mee aan de hackathon vanwege mijn competentie ontwikkelingen en interesse in het onderwerp. Ik heb nog niet nagedacht over een plan om het kledingoverschot in te dammen, maar ik ga winnen.”

Camiel Simonis (22) hoopt ook te winnen. Hij is derdejaars Commerciële Economie bij Zuyd. “Ik ben erg veel bezig met circulariteit en duurzaamheid. Daarom lijkt dit me erg interessant.” Net als Axel moet hij nog broeden op een geniaal plan. “Ik ben erg benieuwd wat ik ons groepje gaat bedenken.”

Om de studenten een creatieve textielboost te geven, zijn verschillende sprekers uitgenodigd voor de regionale hackathon zoals: Annemoon Borst en Aniek Sarneel (LIOF), Cedric van Gerwen (gemeente Maastricht), designer Maria Voth Velasco (Turtlehorn), Ondernemer Bas Latten (Wheat-Straws), Margot Felix (Vista College) en Astrid Schiepers en Natasja Verkooijen van de academies Commerciële Economie en Business Studies van Zuyd.

Jurytips

Een deel van hen zit ook in de regionale vakjury. Over de jury gesproken, waar gaan zij vooral op letten? Enkele tips: 

  • ‘Wees innovatief.’ Maxime Dassen (Max Creations): “Er is veel nodig om de traditionele mode-industrie richting circulariteit te trekken. Nieuwe technologie (digitalisering) vind ik belangrijk, net als aandacht voor de designfase. Zonder die aandacht is recyclen erg lastig.” Sarneel: “Wat we niet gebruiken hoeven we niet te maken. Verder kijk ik bij een circulair businessmodel niet alleen of de materiaalkringlopen zich sluiten, maar ook wat het uiteindelijk oplevert voor de duurzaamheid in brede zin.”
  • ‘Bedenkt kleine, originele ideeën.’ Roger Wetzels (Reinigingsdienst RD4): “Kleding wordt gemiddeld zeven tot acht keer gedragen en voor een wit katoenen T-shirt is 2700 liter water nodig. Ook kleine, originele ideeën kunnen veel impact hebben. En een goed idee heeft de potentie snel tot een circulaire textielketen te komen. De studenten moeten ons verrassen met hun kennis, kunde, creativiteit en inzichten.”
  • ‘Ben enthousiast, geloof in jullie plan.’ Joris van Riel (Midpoint Brabant Circulair en Festival Textilium Futura): “Midpoint gaat bedrijven koppelen aan het onderwijs met een maaklab om producten circulairder te maken. In het Textiel museum maken we dit voor het publiek zichtbaar maken. Festival Textilium Futura laat de toekomst van de volledige textielindustrie zien. Zo bereiken we de massa, daar is de bewustwording het hardst nodig. Ik zal naast de correcte presentatie ook letten op enthousiasme en het verhaal er achter. Als kandidaten zelf in hun oplossing geloven gaan veel deuren open.”
  • ‘Denk groot.’ Pedro Nijsen (VANDAAG): “Als jurylid wil ik studenten stimuleren hun idealen na te jagen. Fundamentele uitdagingen los je alleen op door groot te denken. Dus hier kijk ik eerst naar. Om iets groots te bereiken, begin je klein en er moet direct actie ondernomen kunnen worden.”
  • ‘Bedenk een vanzelfsprekend, toepasbaar plan.’ Dorothe van den Bosch (Economische Samenwerking Zuid-Limburg namens jurylid Janne Zwart van de gemeente Maastricht: “Als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg. Willen we het anders? Dan zijn creatieve, inventieve en vanzelfsprekende ideeën nodig. Direct toepasbaar zodat we ons bijna schamen dat we er niet eerder mee zijn begonnen. Economische Samenwerking Zuid-Limburg en de gemeente Maastricht slaan de handen in elkaar om een circulair textiel- en fashion lab te ontwikkelen.”
  • ‘Verbluf.’ Diederick Barendsz (ZOwonen): verheugt zich op verbluffende oplossingen. “Ik hoop een club studenten te treffen die mij zodanig inspireert dat ik hen verder kan helpen in de realisatie van hun ideeën. Ik let vooral op de kansen van het regionaal upcyclen van de niet (meer) gebruikte textielproducten.”

Provincie Limburg

Gedeputeerde Stephan Satijn (Economie, Grondbedrijf en Onderwijs) van Limburg onderstreept het belang van de circulaire economie: "Het doet me goed te zien dat zo'n grote groep studenten bekijkt wat de mogelijkheden met textiel zijn. Zowel in de ontwerp- en productiefase. Maar ook na de draagperiode is er ongetwijfeld nog veel te verbeteren."

CHILL

Bij hun missie krijgen de studenten hulp van Chemelot Innovation and Learning Labs (CHILL). CHILL-directeur Cyriel Mentink waarschuwt dat er nog een grote slag geslagen moet worden voordat circulariteit in ieders dna zit. “Dit moeten we dit met alle disciplines in alle regio’s oppakken. CHILL richt zich vooral op de chemisch technische vraagstukken. Kennisinstellingen als Zuyd en Fontys zijn dan logische partners.” 

Fontys en Zuyd

Met zes deelnemers aan de hackathon lijkt er bij Fontys minder animo. Niets is minder waar, verzekert Jeske Nederstigt, programmamanager van Fontys Expertisecentrum Circulaire Transitie. “Maar de hackathon komt nu bovenop het reguliere onderwijsprogramma. Dan is het voor veel studenten lastig tijd vrij te maken. Net als veel andere hogescholen willen we de hackathon volgend jaar misschien onderdeel maken van een minor of een bacheloropleiding.” Ook dan willen Zuyd en Fontys weer samen meedoen. “Wel zo makkelijk en de twee regio’s zijn toch met elkaar verbonden”, zegt Danielle Twardy van Zuyd. “Mee eens! En wie weet welke mooie samenwerkingen er verder uit voortkomen”, vult Nederstigt aan.

Winnaar 2021

Een hechtere samenwerking komt er sowieso als Fontys en Zuyd samen in de prijzen vallen. Dan gaan de studenten hun plan met onderzoekers en bedrijven in de markt zetten. Dat gebeurt momenteel ook met het computerspel Circular City waarmee Zuyd vorig jaar de publieksprijs won. Twardy: “Het businessplan is klaar en ze hebben gesproken met mogelijke sponsors.” De datum is dus nog niet bekend, maar binnenkort kan iedereen gamen in Circular City.

Dit jaar is de regionale finale op 3 februari en de landelijke een week later.